Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

8 QUEERA FILMER UTAN GRÅTIGA SLUT

Hej kompisar! Camilla Wallin Bergström hörde av sig och sa att hon hade åtta braiga filmtips. Alla queera, utan gråtigt slut. Jag frågade om jag fick lägga upp tipsen på bloggen, och det fick jag! Såhär skriver Camilla:

Som alla queerfilmskonnässörer vet svämmar inte Hollywood precis över av icke-straighta romanser. Skildringarna av våra liv hittas istället inom andra produktionsområden, ofta i s.k. arthouse eller obskyra independentprojekt – med andra ord platser där det inte finns några lyckliga slut. Däremot finns det gott om krossade hjärtan och ond, bråd död.

För er som har tröttnat på att era Netflix and chill-dejter slutar med att din tilltänkta går hem tidigt med rödgråten näsa så har jag sammanställt en liten filmguide. Den är garanterat fri från sorgsna cowboys, flator som konverteras när de får fatt i en “riktig karl”, lynchade transpersoner och annat som den straighta cisvärlden älskar att snyfta förtjust till.

four faced liar

The Four-Faced Liar (2010)
Småstadstjejen Molly har precis flyttat ihop med sin pojkvän i New York, men hänger hellre med den frispråkiga Bridget på deras lokala hipsterpub. Molly och Bridget läser samma kurs i litteraturvetenskap, och medan de bondar över Wuthering Heights blir deras relation allt mer komplicerad. Garanterar många trånande ögonkast och rapp dialog.

puccini for beginners

Puccini for Beginners (2006)
Den här filmen är som en kombination av Woody Allen och operamelodram. Kulturkvinnan Allegra har svårt att binda sig. Därför inleder hon förhållanden med två personer samtidigt – utan att veta om att de också är ett par.

boy-meets-girl

Boy Meets Girl (2014)
I en solig småstad i Kentucky bor transtjejen Ricky och hennes barndomsbästis Robby. Trots en viss attraktion har de aldrig varit annat än vänner. När Ricky träffar på den förnäma “Southern Belle”-typen Francesca, tvingas Robby inse att han är kär i sin bästa vän. En fin skildring av dynamisk sexualitet som också får pluspoäng för att Ricky spelas av en verklig transkvinna, Michelle Hendley, istället för Eddie Redmayne i klänning.

Butimacheerleader

But I’m a Cheerleader! (1999)
Trots att Megan är en populär cheerleader börjar familjen misstänka att hon är lesbisk, och efter en intervention beslutar de att skicka henne till ett ett läger för konversionsterapi. På lägret finns det dock såklart gott om andra flator, exempelvis den sexigt sura grunge-tjejen Graham. Här utlovas campy pasteller och hjärtvärmande satir.

savingface

Saving Face (2004)
Wilhelmina har ett framgångsrikt liv som kirurg i New York. Men när hennes mamma blir utsparkad ur familjehemmet på grund av en mystisk graviditet och istället flyttar in hos Wil så vänds livet upp och ner. Med modern nära inpå försöker Wil desperat hemlighålla sin sexuella läggning, i synnerhet när hon börjar träffa den färgstarka dansaren Vivian.

kyss mig

Kyss mig (2011)
Svensk borgerlig skärgårdsidyll möter förbjuden sapfisk kärlek. Den reserverade Mia har kommit för att fira sin pappas födelsedag i hans sommarvilla. Där träffar hon för första gången sin nya styvsyster Frida, och deras relation utvecklas snart till något inte alls särskilt systerligt. Gillade särskilt alla lusekoftor, nattliga bad och hångel i lador.

maxresdefault-1

Bound (1996)
Corky är en rörmokare med ett brottsligt förflutet. Violet är ihop med en pengaförfalskade mafioso, och får en dag den galna idén att stjäla två miljoner dollar från honom. Vem är bättre att ta hjälp av än ens kriminella rörmokare? Denna nervkittlande lesbiska heistfilm var systrarna Wachowskis regissörsdebut.

bffs

BFFs (2014)
En nyligen separerad kvinna får ett presentkort på en romantisk resa för två, och beslutar sig för att ta med sin bästis istället. Att låtsas vara ett par över en helg kan väl inte vara så svårt? Förutom om du vill ligga med din bästis såklart. BFFs är en intim och uppriktig version av “spelade känslor som leder till äkta känslor”-tropen, fast med två djupt sarkastiska medelålders kvinnor.

Av Camilla Wallin Bergström


 

FLER BRAIGA FILMER I KATEGORIN FILMTIPS

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Tusen tack för jättefint inlägg, och så glad över att det är massa tjejer och inte bara bögar som alltid annars!! Supertack! Kram!

  Amelia 2016-11-10 21:42:26
  Svara
 • TACK SOM FAAAAAAN för denna listan!! och tack för att det är lebbfilmer och inte filmer med bara massa män! så jävla viktigt för mig personligen att se kvinnor som är kära, och tycker ofta att de är så såsiga eller , som du skrev, sorgliga. VÄRLDENS BÄSTA LISTA TACK SÅ MYCKET IGEN<3333

  clara 2016-11-09 22:47:18
  Svara
 • Blir SÅ glad av detta!!! Tack.

  Cecilia 2016-11-08 21:54:56
  Svara
 • Taack, gud vad kul tips!! Skrattar åt BFFs i detta nu!

  Hanna 2016-11-08 14:35:04 http://helh.soundcloud.com
  Svara
 • Sparade det här inlägget direkt! tack för (att du förde vidare) tipsen :D

  Kaneli 2016-11-08 10:28:22 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Takk!! Vet ikke om det er noe for meg å se på nå, nettopp blitt slutt med min flickvän etter 2,5 år sammen. :/ Men kanskje om en stund!

  Kaja 2016-11-08 09:11:56
  Svara
 • Men vilken kicka ass-lista! Fy sjutton så bra!

  Ellen 2016-11-08 09:04:11 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Men JAA! Tack för denna <3

  Agnes {Cashew Kitchen} 2016-11-08 08:29:53 http://cashew-kitchen.com
  Svara
 • Fick typ tårar i ögonen när jag såg dethär, det är så svårt att hitta bra filmer som inte är tragiska!! Varför älskar folk att se oss lgbt+personer i tragiska slut??

  Emma 2016-11-08 08:28:38
  Svara
 • Fantastisk lista!!

  Johanna 2016-11-08 08:27:53
  Svara
 • Så bra!!!

  Josefin 2016-11-08 06:57:15
  Svara
 • Tack för filmtips!!! Nåt att se på nu när skam har uppehåll ;)

  Men jag har en liten fråga, angående dethär med att jobba hemifrån. Läste ditt inlägg som du skrev från nån vecka sen, och har en följdfråga kan man väll säga hehe. För grejen är den att nu i trean har vi fått så sjuuuukt mycket mer eget ansvar, dels med gymnasiearbetet (som för mig täcker tre kurser, dvs 7,5 h lektion i veckan) och i alla andra kurser generellt. Min skola vill att vi ska vara förberedda på universitet och LIVET osv osv osv men ibland blir det lite mycket känner jag. Vi har liksom aldrig prov, utan det är alltid egna arbeten som ska skrivas, ofta på valfri plats. Så jag har en JÄKLA massa egna timmar i veckan där jag ska jobba gymnasiearbete, skriva tal, uppsats om etik, läsa på om språkfilosofi osv osv.
  Hittills har det inte gått strålande kan jag säga. För det är så himla svåååårt hur jag ska organisera upp allting. Egentligen kan man dela upp det såhär:

  1. Vad ska jag börja med när allting ska vara klart om tre dagar gaaahh
  2. Är det bäst att bara köra på och avsluta en grej, istället för att jobba parallellt med allt, fastän mitt schema egentligen inte är uppbyggt så..?
  3. Ska jag sitta hemma och bli distraherad av kylskåp och hund och föräldrar osv..
  4. Eller i skolan där vi förvisso har en massa grupprum och bra grejer, men roliga kompisar…
  5. Eller på cafeer, vilket kan bli dyrt i längden..??
  6. Och kanske egentligen den frågan som du kan svara på heh: Hur gööööör man för att inte hålla på med en massa annat som man också måste göra??? Typ försöka spåra ens beställda ebay-masker, kolla efter billiga flygbiljetter till utländsk kompis, planera inför överraskningsmiddag???? Jag känner verkligen förutom skolan en sån himla press, dels socialt men också att bara få ihop livet liksom, så min att-göra-lista är alltid fylld med en massa annat som inte är skolrelaterat. För jag kan liksom inte skita i nåt. Vill ha kul med kompisar (och reda ut missförstånd och bråk), träna, göra ansiksmask och få A på allt (typ). :////

  Har du några kloka råd Flora?? Eller kanske någon annan i kommentarsfältet som är/har varit i samma sits! <3 <3

  Tilde 2016-11-08 06:41:31
  Svara
  • Svar på Tildes kommentar.

   Först vill jag bara skicka en stor kram med pepp och kärlek! Du kommer fixa det, såklart du kommer. I gymnasiet hade jag självstudier en hel del eftersom min IBS gjorde det omöjligt för mig att vara på plats heldagar i skolan, och mitt sätt då är inget jag skulle anamma idag.. Men såhär hade jag gjort om jag skulle jobba/plugga hemifrån idag:

   – Säg att du har 3 arbeten som ska vara klara samtidigt, se över hur mycket det är att göra i varje eller hur lätt det är för dig att färdigställa dem. Alltså, kika över svårighetsgraden, kanske har du redan bra kunskap i något ämne? Jag hade betat av ett ”enklare” snabbt, bara så att jag haft känslan av att något iallafall var klart. Sen hade jag parallelljobbat med de två resterande. Jobba kanske 2h/vardera i omgångar? Och när det är klart, återgå till det första och se över det en gång till! Jag tänker: Bättre VG på två än MVG på ett och IG på ett.
   – Jag tror att café hade funkat väldigt bra för mig, och det räcker ju med att du köper en kaffe/te så att kalaset inte blir så dyrt. Max 50 kronor alltså. Sen tror jag det är toppen att byta miljö efter ett par timmar, typ köra halvdag på café och halvdag hemma eller i skolan. På så sätt skulle jag ha svårt att hitta massa andra saker att göra, eftersom miljön förändras. Värre om en sitter hemma hela dagarna, då kommer liksom tvätten kännas viktigare..
   – Kanske kan du använda alla de där andra grejerna du vill göra som belöning? Sätt upp riktlinjer redan vid dagsstart och ha en ebay-runda efter ett par timmar eller en halvdag. Och ta pauser om det håller motivationen uppe, viktigt!

   Lycka till <3

   Ellen 2016-11-08 09:18:24 http://lindbergellen.com
   Svara
  • Svar på Tildes kommentar.

   Här kommer tips från en universitetsstudent som förvisso vet att vi alla uppskattar olika studietekniker, men jag delar med mig av lite tips ändå då jag är grym på att strukturera och plugga under eget ansvar (ja, så får man säga) OCH göra en massa annat roligt.

   – Om du tycker om listor, gör listor. Gör en grovplanering över hela månaden, och sedan en detaljplanering för en vecka i taget. Därefter kan du även planera varje enskild dag om du vill, det tycker jag om. Grovplaneringen gör att du får en helhetsbild, veckoplaneringen gör att du kan stoppa in de grejer som är viktiga för stunden och dagsplaneringen gör att du faktiskt avsätter tid för varje projekt.

   – Sätt timer på din mobil/klocka. Jag brukar plugga i 45 minuter, för att sedan pausa i 15. Under de 15 minuterna får jag kolla mobil, gå på toa, göra mat eller något annat jag känner för. Under de 45 minuter som jag pluggar ligger mobilen x antal meter ifrån mig. 45 minuter kanske är länge för total koncentration, minska till 30 minuter och pausa 10 isf. Och ta en ordentligt paus för lunch/middag.

   – Plugga mellan två tidpunkter på dagarna, ex. mellan 8-17, 10-19 eller 15-00 (du behöver kanske inte avsätta 8 timmar varje dag, men du förstår principen). Det är omöjligt att starta dagen vid 8 och avsluta den vid 22, det blir bara oeffektivt. Sätt hellre ”normala” arbetstider vilken stund på dygnet du vill och föredrar, morgon eller kväll. Eller plugga fyra timmar på förmiddagen och fyra timmar på kvällen och gör annat däremellan.

   – Bibliotek är en bra studieplats, dessutom gratis! Altenera platser under en vecka om du tycker om variation. Om inte, hitta en plats där du trivs och kan sitta varje dag.

   – Var LEDIG när du är ledig. Har du pluggat 8-17? Gör något annat på kvällen. Har du pluggar måndag-fredag? Var ledig lördag-söndag. Ja, vissa veckor krävs även helg-plugg, men då får du se till att ta igen missad ledig tid en annan dag, det är viktigt!

   Och kom ihåg att ingen är perfekt. Plugget kan inte gå bra alla dagar. Blir ingenting gjort? Gå ut å ta en promenad och skit i plugget den dagen så har du ny energi till nästa.

   KRAM och lycka till och du, minska pressen på dig själv om det blir överväldigande, det är bara du som har de höga kraven <3

   S 2016-11-08 08:18:28
   Svara
   • Svar på Ss kommentar.

    Ett tips för det här med att inte hålla på med mobilen är att ladda hem appen Forest! Då odlar du träd under tiden mobilen INTE används, och plockar du upp den och börjar scrolla runt kommer trädet att dö :’) Ladda hem och testa!

    Ellen 2016-11-08 15:15:25 http://lindbergellen.com
    Svara
    • Svar på Ellens kommentar.

     Alltså TACK så himla mycket för fina kommentarer!!!!! <3<3<3 Verkligen till stor hjälp, för ibland tänker kompisar olika och lärarna fattar inte och tänker bara sitt arbete. Då är det ju himla fint att kunna komma hit och få hjälp :'''')!!!!!!

     Tilde 2016-11-10 21:39:01
     Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!