SÖRJ INTE, ORGANISERA ER (ELLER OKEJ, SÖRJ SOM FAN FÖRST)

Hej hörni. Fy helvete vad vidrigt det var att vakna upp till notifikationerna på mobilen i morse. Jag har legat i sängen hela förmiddagen, tittat på snön som yr utanför fönster, lyssnat på valvakan i P1 och grävt ner mig djupare under täcket.

Förutom allt det som Trump vill få igenom i USA, brutna miljöavtal och häng med bästa polaren Putin, så är jag så förbannat rädd för vilka signaler det här skickar till övriga världen. Som om vi inte redan har grova grundläggande problem med rasism, sexism och förnekelse av klimathotet. Som om världen inte redan är inhuman nog.

Jag känner djup, djup sorg.

Lite lättare kändes det när jag såg det här fina som Ametist Azordegan postade på instagram i morse:

Skärmavbild 2016-11-09 kl. 11.14.33

Citerar min kompis My Ahlkvist:

”I tider när politiken gör världen mer osäker och orättvis än tvärtom behövs alla de organisationer som varje dag jobbar för människors lika värde och rättigheter mer än någonsin. Bli månadsgivare!”

Läkare utan Gränser
Kvinna till Kvinna

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Tack Flora för att du finns. Din pepp betyder allt. Visst det är otroligt bra att ge pengar till både Kvinna till kvinna och Läkare utan gränser. God knows they need it.

  Men det är politiker som styr landet, som stiftar lagar och som röstar nej till sjuka förslag från SD. Som säger ifrån till Jimmy Åkesson när han sprider sin skit. Det behövs fler unga smarta feminister och framför allt kvinnor i både riksdag och regering, och på lokal/regional nivå. Vi i Sverige ska vara stolta över våra stabila demokratiska institutioner, som både män och kvinnor offrat sina liv för att skapa. Det var inte smärtfritt att driva igenom att arbetare skulle få rösträtt, eller att de skulle få bli riksdagsledamöter. Kampen för kvinnlig rösträtt even worse. Fuck.

  Vi lever i ett land där kvinnor kan vara statsministrar. Varför har det inte hänt? Jag vill inte ha någon revolution. Vårt politiska system kan fortfarande förbättras, men det är fredligt och demokratiskt i dag. Det ska vi vara stolta över. Däremot saknas det unga smarta människor i politiken. Det är otroligt få av mina smartaste vänner som ens kan tänka sig att engagera sig i ett parti. Ens vara medlem? Det är ett fett tufft jobb, med hat och motarbetare både utanför och i partiet. Och massa massa massa tråkiga möten, for sure. Men om inte vi ens är medlemmar i ett parti, om vi inte kampanjar, inte kandiderar för förtroendeuppdrag, då lämnar vi plats för idioter. Folk som inte kommer att kunna representera oss själva.

  Frivilligorganisationer är sjukt viktiga. Men många av dem har som uppdrag att PÅVERKA politiker. Om vi själva är politiker kan vi göra större skillnad. Det behövs fler av de best and brightest i politiken. Vi behöver Floror i politiken. De sju riksdagspartierna som respekterar demokratin är sådana. Feministiskt initiativ också, och säkert fler av de partier som är för små att vara med i mätningarna. Man måste inte hålla med om allt ett parti man är medlem i, man måste bara hålla med om att SD, rasismen, Trump har fel. De här partierna håller inte med varandra om allting, men de respekterar varandras åsikter, de kallar inte varandra för könsord, de säger inte att de vill sparka på judar eller slå folk med järnrör. Vi måste fatta att det är alla vi som tror på fred och demokrati MOT dem som vill riva ner demokratin med sin misogyni och sexism och rasism och fan.

  https://www.socialdemokraterna.se/Bli-medlem/
  https://www.moderat.se/bli-medlem
  https://www.mp.se/bli-medlem
  https://www.centerpartiet.se/bli-medlem/
  https://www.vansterpartiet.se/bli-medlem
  https://www.liberalerna.se/bli-medlem/
  https://www.kristdemokraterna.se/Engagera-Dig/blimedlem/
  http://feministisktinitiativ.se/bli-medlem/

  Linnea 2016-11-12 12:35:49
  Svara
 • Mycket läsvärt om hur vi ser på Clinton vs Trump http://www.aftonbladet.se/kultur/article23880724.ab

  Hanna 2016-11-10 13:38:26
  Svara
 • Håller helt med om att vi ska sörja först och sedan kämpa vidare! Efter morgonens chock har jag (om möjligt) fått än mer blodad tand till att vara med och skapa ett arbetsliv där kompetens ska väga tyngre än ett par testiklar: http://www.bossbloggen.se/ledarskap/trump-for-president/

  Clara, Bossbloggen 2016-11-09 22:24:08 http://www.bossbloggen.se/
  Svara
 • du är så jävla bäst Flora!!

  Maja 2016-11-09 22:19:33 http://nouw.com/majashapiro
  Svara
 • Absolut toppen att bli månadsgivare. Men det finns så otroligt mycket mer. Engagera dig! Politiskt eller i en gräsrotsrörelse. Gör någonting meningsfullt av din fritid! Det absolut bästa för att bota ångesten om inte annat. Och jo, alla har tid, det är bara att prioritera :) <3

  Hanna 2016-11-09 22:13:27
  Svara
 • <3

  marire 2016-11-09 21:03:43 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Tycker att det är helt okej att ligga under täcket idag, det är okej att sörja, men sen måste vi gå vidare. Tack för att du sprider lite ljus!

  Anteckningsboken 2016-11-09 20:46:55 http://anteckningsboken.tumblr.com
  Svara
 • Att unga röstar på det alternativet som är minst konservativt är inget förvånande. Alla har väl hört ”om du inte är vänster när du är ung har du inget hjärta, om du inte är höger när du är äldre har du ingen hjärna”. Självklart är det viktigt att ta hand om och stötta den idag unga generationen då de både ska leva med konsekvenserna av de val som görs idag och forma kommande generationers värld – men att tro att det är individerna i sig som inte stöttar Trump snarare än fenomenet ungdom är nog att förenkla den internationella politikens logik lite väl. Var medvetna om att de äldre idag också varit unga, också stöttat något annat än vad de kanske gör idag.

  Historien historien – glöm ej.

  Agnes 2016-11-09 18:22:09
  Svara
  • Svar på Agness kommentar.

   Den generationen med baby boomers som är i 60-70-års åldern idag (dvs en av de största Trump-grupperna) är ju den generation som var ung under 60-talets alla motståndsrörelser, anti-Vietnam, medborgarrättsrörelsen, den första stora vågen med feminism och kvinnofrågor. Det var ju de som demonstrerade och ockuperade och stod upp mot dåtidens etablissemang och gamlingar. Håller med om att det är fint och hoppfullt att ungdomen har hjärta och idealism, men det har den ju alltid. Hillary Clinton och Donald Trump tillhör ju båda generation baby boomers dvs hippie/60-talet/post-ww2/rock ’n’ roll/kalla kriget/sexuella revolutionen. Bernie Sanders är lite äldre men är ändå född inom 40-talet (och var ju väldigt engagerad i t.ex. motståndsrörelsen!)

   Heidi 2016-11-10 14:09:39
   Svara
  • Svar på Agness kommentar.

   Håller med det du säger om unga, typ 18 då. Men många av gruppen födda efter 1982 har ju varit 30 ett tag, och de flesta var ”ungdom” för rätt länge sen.

   agnes 2016-11-09 19:27:01
   Svara
 • Hej guys! Får panik på det här och känner att jag måste göra något. Jag måste hjälpa till. Men hur? Bor i Malmö men när jag googlar på saker så är det mesta i Stockholm. Ska googla vidare självklart men om någon har något vettigt tips på var man kan hjälpa till får ni gärna skriva det

  Kram kram på er på denna mörka dag.

  H 2016-11-09 15:46:06
  Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Hej! Jag är engagerad i Amnesty (för mänskliga rättigheter alltså) i Stockholm. Om du vill kan jag koppla ihop dig med en grupp i Malmö? Det ger resultat <3 Mejla gärna, [email protected] (gäller alla som är sugna förstås)

   Karin 2016-11-10 10:20:10
   Svara
  • Svar på Hs kommentar.

   Det behövs säkerligen hjälp med flyktingmottagning i Malmö! Mer än i Stockholm. Insamling av saker och kläder de behöver, stöttning, lära dem svenska och om Sverige osv… Malmö är ju den stad dit många kommer först och jag har vänner som bor där som hjälper till med lite av varje som underlättar mottagandet. Googla! :) Kram

   Linda 2016-11-10 07:54:11
   Svara
 • Hej Flora, ville bare si at det kartet fra Twitter er baserad på quiz fra Surveymonkey, og ikke reelle stemmer. Så den er muligens en indikator, men det er langt i fra representativt for hva alle millennials i US stemte ved dette valget. Den viser kun de som har vært inne og tatt quizen hos Surveymonkey. Alle stemmer anonymt, så ingen kan vite hva en viss aldersgruppe stemte uansett? Kun hypoteser.

  Tora 2016-11-09 15:13:01 http://www.lakrisbloggen.no
  Svara
  • Svar på Toras kommentar.

   Mycket bra poäng! Källkritik tack :) Visst gick Hillary bra hos unga men hon drog till sig färre unga väljare om man jämför med Obama, förmodligen för att många unga väljare hellre ville ha Bernie och inte ville rösta på Hillary.

   myra 2016-11-10 18:20:40
   Svara
 • Fint skrivet. Har redan breakat down och gråtit ett par gånger idag :'( Men så fint att du länkar till Kvinna till Kvinna! Jag är engagerad i Göteborgsgruppen och just nu håller vi faktiskt på att anordna ett event i Göteborg den 30e november med massa feministiskt pepp, liveakter, feministiskt quiz osv, där allt överskott går direkt till Ktk:s arbete. Det vore jättefint om du ville tillägga det i den här bloggposten när du ändå länkar till Ktk! Och om inte, till alla er Gbg:are i kommentarsfältet, kom kom till Oceanen den 30e! Här är eventet: https://www.facebook.com/events/333211117042377/

  Alice Andrews 2016-11-09 14:17:24 http://www.andrews.se/alice
  Svara
 • Läste även detta på Dilan och Moas insta: ”Det enda trevliga är att Trump kan driva fram revolution snabbare än Clinton.” Hoppas.

  Var e Malin? 2016-11-09 13:48:39 http://varemalin.se
  Svara
 • Så glad jag blev av inlägget ändå – dvs instagrambilden.

  emma 2016-11-09 12:40:29 http://www.emmae.se
  Svara
 • Vill tro på det du säger, men fan. Deras tidsanda är inte påväg ut. Inte nu. Genomsnittliga SD-supporten är man (obviously) och mellan 18-29 år. Vågar inte ens tänka på hur valet 2018 kommer att se ut.

  Lina 2016-11-09 12:38:16
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Håller med, tyvärr. Finns många trångsynta, bittra och väldigt egoistiska unga som tyvärr röstar extremhöger.:-/ Tror politikerna verkligen måste tänka om och inte ignorera alla dessa människor. Bitterheten måste ju komma någonstans ifrån och de måste samla sig och komma fram till hur utvecklingen ska stoppas! Kram

   Linda 2016-11-10 07:57:13
   Svara
 • Fy fan alltså. Vaknade supertidigt idag och kollade chockartat på mobilen under alla Omni-notiser om att Trump såg ut att vinna. Hur i helv-te kunde det bli såhär? Så himla fin ändå, när en kollar på de yngre väljarna. Än finns det hopp!

  Ellen 2016-11-09 12:25:32 http://lindbergellen.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!