Så rensar du ut din garderob på bästa sätt

outfit flora wistrom-5

Igår sorterade jag ur min garderob på ett ganska brutalt sätt. Jag blev trött på alla plagg som jag bara använder någon enstaka gång ibland, och bestämde mig för att bara spara de plagg som jag faktiskt tycker om på riktigt.

”Du har på dig 20% av dina kläder 80% av tiden”
Citat – ingen jävla aning.

Så i stället för en smockfull garderob där hälften av plaggen nästan aldrig används, är det en halvtom garderob som bara innehåller kläder som passar och som jag tycker om. Powow! Plötsligt känns tanken ”jag har inget att ha på mig” väldigt långt borta. Bra va.

Jag fick hjälp av min kille som har jobbat i klädbutik i en jäkla massa år och som därför viker plagg som ett proffs. (Han viker även sina underkläder. Där går min gräns).

0e76bd1dc79fa9dfe9e19469c5c12733_980x0_c_85_ns_v4

1.
Det sätt du sorterar dina kläder på i nuläget kanske inte är ultimat. Fundera på vilka plagg du använder oftast och vilka du lättast vill komma åt – dessa ska ha de bästa och smidigaste platserna i garderoben. Kanske behöver du skaffa nya galgar eller extra lådor inför detta.

2.
Ta ut kläderna och lägg dem på sängen eller golvet så att du får översikt. Jag gick igenom hylla för hylla. På med en podcast, en ljudbok eller din favoritmusik. Nu börjar utsorteringen.

3.
Ta fram tre stora kassar. En för trasiga plagg som ska slängas, en för sådant som ska skänkas och en för sådant som ska säljas. Lägg smutsiga kläder i tvättkorgen.

4.
Gör dig av med kläder som du inte använt på ett år. Om du tvivlar på ett plagg så är det troligtvis så att det bör hamna i utsorteringshögen. Och det är inte värt att vänta på att den tunikan med sidenband under bysten ska ”bli modern igen”. Serri. Det blir det nog inte på länge.

5.
Gör dig av med för små kläder. Obs! Väldigt viktigt. Det finns få saker som triggar kroppsångest så mycket som för små kläder.

6.
Gör dig av med kläder med begränsat användningsområde. ”En härlig tröja att ha på sommaren när jag är brun och mitt hår är solblekt”- bort, ”en röd kjol att ha på julafton” – bort, ”jeans som är obekväma när jag sitter när men skitsnygga när jag står upp” – bort bort bort.

7.
Om du får för dig att spara något plagg som du troooor att du kaaaanske kommer använda. Ta på dig det dagen därpå för att känna in det! Om det känns bra: Spara. Om det känns dåligt: Ge bort.

8.
Ja, det är okej att spara några plagg med stort känslomässigt värde. Men kanske inte så många, okej? Lägg hellre dem i en låda i förrådet i sådana fall.

9.
Gör dig av med plagg som är trasiga och som du vet att du inte kommer laga inom den närmsta tiden. Detta gäller även utnötta underkläder med snobben på som borde rykt redan under galna kosjukan-tiden.

10.
Har du en klädhäst? Låt de kläder du använder ofta hänga där. Även t-shirts och sånt. På så vis undviker du att riva runt i garderoben i onödan.

11.
Säsongsbetonade kläder som inte ska användas på ett tag kan du hänga undan eller lägga i förrådet.

12. Ut på stan och köp dig nåt fint. Göre ba.

organisera garderob

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Hvor mange plagg vil du anslå du hadde sammenlignet med nå etter rensingen? Jeg er så utrolig fascinert av Erin Boyle som klarer seg i NYC med 52-ish klesplagg. Vet ikke om den typen minimalisme er for deg, har du noen kommentarer om det? Spesielt siden du bor i en ganske liten leilighet? PS: Det er ikke ment som et krav om et tema du må skrive om eller engang tenke på, ref. å senke ”ribban”. Veldig fint å bli bedre kjent med deg og Frida i podden. Håper dere får en fin jul tross angst! Dere er MER enn bra nok! Hilsen 29-årig fan fra Oslo :)) <3

  T 2016-12-16 16:05:29
  Svara
 • Bra guide! Men jag måste slå ett slag för Marie Kondos ”The Life Changing Magic of Tidying Up”, den har HELT ändrat mitt sätt att se på mina ägodelar. Den utgår ifrån att man ska VÄLJA det man vill SPARA istället för att ha inställningen ”vad ska/kan jag rensa bort”. Har hjälp mig så mycket! Allt som inte ”sparks joy” (dvs. man inte känner ”yes!” för [+ sånt tråkigt, men som man vet att man behöver]) ska bort. Vet att boken har blivit väldigt hajpad och i bland dissad, men shit vilken skillnad den gjort för mig! Heja Konmari-metoden!

  Tokyoyo 2016-12-14 01:10:59 http://tokyoyo.se
  Svara
 • Vilka bra tips! Ska definitivt ta till mig inför nästa garderobsrensning. Särskilt det där med för små kläder… Har liksom klänningar & jeans kvar från högstadiet som jag försöker klämma mig i? Whyyyy, seriöst. Och älskar strukturen på de sista bilderna, haha. Tack för världens bästa blogg, kram <3 <3 <3

  Lollo 2016-12-13 16:42:30
  Svara
 • Superbra inlägg! Var alldeles för längesedan jag hade en rensning…

  Emma • Maria 2016-12-12 20:00:44 http://nouw.com/emzooh
  Svara
 • Hej, grymt bra lista! Applåd och jubel! En grej som jag skulle vilja lyfta är just återanvändning. Och då menar jag inte bara att ge till Myrorna så någon annan kan använda utan att laga, sy om och fixa till. Det är en grymt bra för miljön om man förlänger livslängden på allt vi använder. Så tips! Och man behöver inte vara händig och pysslig utan lämna in till skräddaren, det är inte så dyrt som man tror. Då kanske man kan fortsätta använda den där kjolen med snyggt mönster med hopplös passform. Stay cool!

  Anna 2016-12-12 18:40:46
  Svara
 • Fan vad BRA ska rensa nu

  Agnes 2016-12-12 17:01:26
  Svara
 • väldigt passande då jag ska rensa ut idag eftersom jag köpte nya garderober i helgen!

  L 2016-12-12 15:13:19
  Svara
 • Snygg guide! :D Tack Flora!! Blir bara lite tveksam med den 12:e punkten.. har själv upplevt ett behov att ”fylla” hålet efter en stor garderobrensning, men jag tror att det bara kommer från att man inte är van vid att plötsligt äga mindre än förut..? Då undrar jag om man verkligen behöver/vill köpa något nytt..? Don’t get me wrong, jag vill inte pekpinna, döma eller bli moralisk, och jag hoppas att det inte känns så. :S Man får göra som man vill.
  Är ändå orolig för att stora rensningar blir en trend som kan användas av klädeförsäljare för att utmana oss/ge oss en anledning till att köpa ännu mer… (Typ: ”Köp! Släng, det är bra för dig och för miljön! Grattis, unna dig en ny plagg!” Osv) Självklart har du inget ansvar för några marknadsföringsstrategier haha. Bara att som konsument kan en sån stor rensning vara ett schysst tillfälle att fundera över varför man har köpt kläderna som man precis slängt bort, och varför man köper/saker kläder över huvud taget.. Vad tycker du ? (Har jag blivit en bitter och moralisk tant?!)

  Karine 2016-12-12 13:03:29
  Svara
  • Svar på Karines kommentar.

   Hej! Jag uppmanar ju inte till att slänga saker, utan att skänka vidare eller sälja. Jag tycker att det är en härlig sak att unna sig själv något nytt efter att man gjort en storrensning. Sen kan man ju köpa nåt second hand om det känns bättre i magen!

   Flora Wiström 2016-12-12 13:40:09
   Svara
 • superbra tips! man känner sig typ som pånyttfödd när man rensat ut allt gammalt kaos i garderoben från typ högstadiet och gymnasiet. vill också flika in att det är väldigt nice och fördelaktigt att ha lite tanke bakom varje kommande klädköp också, så att man slipper hålla på och rensa ut saker gång på gång :) en pinterest board med sin stil kan vara bra för att känna in vad man gillar, men också att tänka på vad man faktiskt kommer gilla om 2 år (ej superfashion alltså)

  ellen 2016-12-12 11:19:55
  Svara
 • jag viker också underkläder!!! har aldrig jobbat i klädaffär men har fått med mig det från mina föräldrar (som inte heller jobbat i klädaffär). tycker bara man hittar mycket lättare då?

  xyz 2016-12-12 10:58:49
  Svara
 • Bra guide! Kläder som ska slängas kan lännas in till bl.a. Hemtex och h&m för återvinning. Bra va! :)

  Tilda 2016-12-12 10:13:19
  Svara
 • Tips! Man kan lämna in trasiga kläder på HM och få en liten check man sen kan använda där, tror det är 50 kr. De kläderna som är trasiga går till deras tygåtervinning istället för att bara brännas! Och då blir det lite billigare sen när man vill köpa nåt nytt kanske! :)

  Sara 2016-12-12 09:58:29
  Svara
 • så bra guide, takk!

  marire 2016-12-12 09:50:07 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • försökte rensa min garderob igår men höll på att bli gaaalen! Ska testa ikväll igen och ha de här tipsen i bakhuvudet. Tack som fasen! Du är en pärla.

  Michelle 2016-12-12 09:44:04 http://nouw.com/michelleljung
  Svara
 • åh vilka bra tips! rensade min garderob pga flytt för ett tag sen och det kändes typ terapeutiskt.

  anna 2016-12-12 09:42:08 http://whiskeysour.blogg.se
  Svara
 • De flesta har de nog nedslängda i en särskild underklädeslåda, huller om buller. :)

  Malin 2016-12-12 09:38:56
  Svara
 • Asså. Reagerat varje gång på att du tycker det är sjukt att din kille viker sina underkläder. Viker ALLTID mina. Hur har man dom annars?
  Har iofs också jobbat i klädbutiker i en massa år så kanske bara är skadad.

  Ebba 2016-12-12 08:55:40
  Svara
 • Så himla smart! Och så himla skönt med en nyrensad, sorterad garderob.

  Klara 2016-12-12 08:22:58 http://klaraamandas.blogg.se
  Svara
 • Tipstips.. textilåtervinning!!. De tar även trasiga kläder :) googla närmaste textilåtervinning eller gå till HM och lämna in. De brukar ta emot kläder och ger dig som tack en check :)

  Sofia 2016-12-12 08:12:27
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Ja detta är SÅ VIKTIGT! Man ska inte slänga något tyg, typ allt kan återanvändas/återvinnas. Detta gäller alltså även strumporna med hål i osv, materialet rivs upp och fibrerna återanvänds. Tygindustrin är en jättestor miljöbov och jag lärde mig bara nyss att även trasiga plagg ska och kan lämnas i textilåtervinning och nyttjas lite till. <3

   Cajsa 2016-12-14 03:36:54
   Svara
 • Kanonguide, håller med om allt här! Fy fan för trånga kläder! Bara en sak som jag faktisk tycker är värd att spara som inte används ofta: en eller två riktigt fina klänningar, som en kan ha om en blir bjuden på bröllop eller typ Nobel. Jag har kvar min klänning som jag hade på studenten för över 7 år sedan. Använder den max en gång per år, men är ändå väldigt glad varje gång jag bär den.

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-12-12 07:45:54 https://vegokak.se/2016/12/12/vegojul-vinterrullar/
  Svara
 • ett till tips för såna (som jag) som blir väldigt känslomässiga av att se på kläder (som man ändå borde göra sig av med). vänd på rensningen och gör det inte där du ser kläderna. alltså: bestäm istället vad du vill ha kvar, skriv en lista. sen när du är vid garderoben så plockar du helt enkelt bort det som inte finns på spara-listan. funkade utmärkt för mig!

  elin 2016-12-12 07:39:53
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!