Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Vegansk julmat

Hepp hepp! Vegansk julmat till julbordet. Asgott – och snällt mot din kropp, djuren och miljön. Recepten nedan är veganska varianter på julklassiker.

f66d0315b85c2f4a2f396ec2ac793329_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Ann-Louise/Lilla Matdériven

Brysselkålssallad med apelsinvinägrette & karamelliserade valnötter.

fjällen-flora-wistrom-13

Aubergine”sill”.

21c5ef4d2166cfdde8b4adadd8fb6225_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Johan Gustavsson

Veganska gräddstuvade ”köttbullar”. (det går såklart även att köpa färdiggjorda vegobollar/korvar i frysdisken också)

7adcc4491272e5a751b4f65db9d1015b_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Hanna Göransson

Griljerad kålrot med ruccola och granatäpple. (i stället för julskinka)

3eff1873c0a2a23d8ba566d8e6c02e19_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Amy’s piece of cake

Vegetarisk janssons frestelse med soltorkade tomater.

935991e4d8f905cd0e690c692733f641_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Johanna Frenkel

Saffransfalafel.

d6114f6511ad980abf78c38100d9c0cd_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Sarah (Yates) Mora

Grönkålssallad med blodapelsin.

bigOriginal

Bild: Beatrice Lundborg

”Morotslax”.

7226755ea9ce1cc3b2e4ed6e4265ca52_980x0_c_85_ns_v4

Snickerskakor (se till att använda mjölkfri choklad).

andra advent flora wiström7

Veganska lussebullar.

3d813e38cf79a358300601def45dcc28_980x0_c_85_ns_v4

Bild: Vegankrubb

Veganska pepparkakor.

Vad har du för favoritrecept till det veganska julbordet? Länka i kommentarsfältet!

Translation: Recipes for a Swedish christmas – vegan style. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Men shit va bra recept! Inte bara till julbordet tänker jag – utan annars också!
  Kommer absolut prova flera av dessa, kanske hittar jag lite nya favoriter som får bli återkommande på framtida julbord.
  Kram på re!

  Milla 2016-12-19 12:22:24
  Svara
 • Fenomenala tips – TACK!! Passade också på att tipsa om veganska julvarianter på min blogg i helgen: http://www.ninakaufmann.se/bloggen/vegansk-julmat/ – genom att tipsa varandra gör vi det lättare (för fler!) att välja lite grönare :)

  Nina 2016-12-19 11:59:50 http://ninakaufmann.se
  Svara
 • Tack Flora för tillägget! <3 Som sagt, fortsätt med det du gör! Du är en av mina absoluta favoritbloggare och jag tycker att du är så jävla vettig, smart och rolig. Heja dig! KRAM <3

  Svara
 • Så mycket gott! Mina favoriter är ofta just kålen, långkål borde man ju enkelt kunna fixa veganskt?

  Emilia 2016-12-17 19:17:59 http://emiliawesterstrom.se
  Svara
 • Skiva rotselleri och grilla i ugnen, på med chèvre och in en kort stund till så att osten smälter – så gott!

  Ebba 2016-12-17 15:54:57 http://ebbaoctavias.blogg.se
  Svara
  • Svar på Ebbas kommentar.

   Potatis<333 rödbetshummus, pickles, frökex, strimlad grönkål med blandade bönor och valnötter, nån paj. Orkar inte hålla på så mkt men ser så framemot allt enkelt gott!!!! Tillsammans med min släkt som jag e så lycklig över att de anammat det icke-animaliska mer, fantastiskt, minns den tiden när jag bara tyckte det var jobbigt å va vegan, jag "smög" med det, jag tyckte julen bara var sorglig, och NU är t.o.m. farfar 92 med! God jul<3

   Amanda 2016-12-18 07:15:17
   Svara
 • Åh ja, tack!! Tycker julbordet känns så trist numera (när jag inte längre äter kött), det är ju liksom uppbyggt lite på att frossa i kötträtter. Sedan jag för ett par år sedan slutade med kött har julborden mest bestått av kokt potatis och rödbetssallad.. Dessa recept kommer hjälpa till det egna julbordet i år!

  Ellen 2016-12-17 15:40:08 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Detta är ej vegan men i alla fall vego. Grönkålspaj (kanske finns veganska recept dock) är enligt mig en riktig höjdare och om en vill undvika ”köttbullar” gjorda av substitut av quorn och/eller soja så finns dessa av bönor https://www.coop.se/Recept–mat/Recept/j/julbullar/ som också blir riktigt bra. Men som sagt, detta är bara vegetariskt tyvärr, ej vegan.
  GO JUL! :)

  Ellen 2016-12-17 15:05:33
  Svara
 • de gräddstuvade ”köttbullarna”!!! <<3 <3 <3 3< 3<3 3

  e 2016-12-17 12:00:33 http://instagram.com/eliselisenslice
  Svara
 • JAA! Vad glad jag blev nu och pepp på jul <3

  Agnes 2016-12-17 10:53:20 http://www.devote.se/agnesblixa
  Svara
 • Lankarna till griljerad kalrot och stuvad gronkal order inte till nagra recept for mig… kan du saga vilka hemsidor de var ifran? Tack!

  Carina 2016-12-17 10:49:56
  Svara
 • Tack tack tack! Min mamma frågade just vad jag ville ha på julbordet och ja ba eh… Nått vegetariskt typ, pga. har inte hunnit tänka så långt. Nu kan jag bara langa detta inlägg! Thankjo!! <3

  Ellen 2016-12-17 10:46:46
  Svara
 • Jag gillar att blanda både klassiker och rätter i nyare tappning! Imorrn kommer jag med ett samlingsinlägg med ungefär 20 recepttips, men så länge:

  1. Jag testlagade tre Janssonsrecept för att få fram det som har allra mest umami, är allra krämigast i mitten och krispigast på toppen.
  https://vegokak.se/2016/12/11/vegetarisk-janssons-frestelse-med-soltorkade-tomater/

  2. Sen har jag lagt ner ett gäng timmar på en vegansk seitan-skinka! Så nice!
  https://vegokak.se/2016/11/27/vegansk-julskinka-av-seitan-steg-for-steg-i-bilder/

  3. Vintriga färska rispappersrullar:
  https://vegokak.se/2016/12/12/vegojul-vinterrullar/

  4. Ugnsrostad sötpotatis som kryddas med kanel och muskot:
  https://vegokak.se/2016/11/20/julig-sotpotatis-och-gronkalssallad-manadens-grona/

  5. BÄSTA drycken: mulled cider (engelsk äppelglögg):
  https://vegokak.se/2016/12/14/vegojul-mulled-cider-superenkel-engelsk-appelglogg/

  Sen till en annan grej. Först vill jag bara säga att jag älskar allt det du gör – bloggen, podden, insta, din bok osv. Det är så jävla generöst att du släpper in oss läsare i ditt liv som du gör <3 Blev så himla ledsen när jag lyssnade på podden igår när jag hörde att du får mycket kritik som är jobbig att hantera. Är så otroligt tröttsamt att du som ung kvinna i offentlighet med ambitioner att göra gott ska få skit för det! Lackar fan ur på folk som kritiserar dig för att du bär skinn ibland och liknande. Det är som att det är tusen resor värre att ha dubbelmoral än att inte ha någon moral alls. Va fan, gå och hacka på Plura och liknande köttfrossare isf!

  Därför känns det lite jobbigt att ta upp detta, för vill inte att du ska se detta som kritik mot dig som person. Undrar bara om du har möjlighet att ange bildkälla till bilderna här i inlägget? <3 Tänker att du som jobbar med internet också värnar om en schysst bransch, där kreatörer ges full cred för sitt arbete. Så klart asnice med en länk från en stor bloggare som dig, men det blir ännu mer kraftfullt om läsaren också vet vem som har gjort och fotat recepten. Det här vet du så klart, och det missade du nog bara i farten! STOR KRAM <3

  Svara
  • Svar på Annie - lättlagat vegokäks kommentar.

   Är inte länkarna godkända som ”bildkälla” ? Eller du tänker att det inte framgår att bilderna är tagna av någon annan om man inte trycker på länkarna kanske? Jag själv kan också göra såhär med enbart en länk, men det kanske är fel..?

   Emilia 2016-12-17 19:19:35 http://emiliawesterstrom.se
   Svara
   • Svar på Emilias kommentar.

    Precis Emilia! Du måste även ange bildkälla! Tyvärr är kunskapen ganska låg på detta område bland allmänheten. Så inget konstigt att inte ha koll.
    Egentligen är det öht inte okej att låna en bild utan att fråga. Nu blir nog dom flesta glada för en länk, men det räcker alltså inte. Om någon i det läget skickar dig en faktura för olovlig användning av bild är det bara att punga upp. Obs, mkt möjligt att Flora har frågat om användning av bild, det har jag alltså inga synpunkter på.

    Jag fattar verkligen att det kan verka petigt! Men när man tänker på det är det rätt så rimligt. Tänk någon som scrollar igenom inlägget, men inte klickar på länkarna – tror du att den förstår vem som står för recepten och bilderna? När man skriver ett tipsinlägg av denna typ driver man trafik till sin egen blogg och det allra bussigaste (och det enda rätta) är att ge maximal exponering till originalkreatörerna. Några av recepten är Floras egna, så där är så klart allt i sin ordning! :)

    Svara
  • Svar på Annie - lättlagat vegokäks kommentar.

   Nu är inte jag Flora och du gjorde ju din kommentar väldigt fin och ”snäll”, men tänker på vad hon sa i senaste podden om kritik hon får som oftast ändå är konstruktiv osv. Att eftersom hon är en medveten person blir kraven att vara ”perfekt” åt alla håll och kanter (typ miljömedveten, alltid inkludera alla grupper osv) ännu större. Kanske glömde hon som du säger bara att ange källor, eller så tänkte hon inte på det? Eller hade inte tid eller ork. Det är också okej! Känns lite nästan uppläxande med ”Det här vet du så klart, och det missade du nog bara i farten” kan jag tycka. Pressen blir ännu större på henne att alltid tänka på allt, kan tänka mig att man ibland inte ens vill skriva ett inlägg för man kanske missar någon del / analys som läsare förväntar sig. Jag vet inte, men bara reagerade på detta i relation till vad hon sa i podden. Sen en annan sak är ju att man kan veta om saker men inte göra dem ändå. Typ köpa en produkt från ett märke som testar på djur fast man inte borde, för att man vet att den produkten är överlägsen och man orkar inte vara duktig och ta något som fungerar sämre för att man ska…

   Jojo 2016-12-17 18:34:04
   Svara
   • Svar på Jojos kommentar.

    PS. Tycker också att det är rimligt att det ställs krav på att ”proffsbloggare” har koll på upphovsrätt. Hade kanske inte heller kommenterat ett liknande inlägg på en blogg med 200 läsare, men när det tjänas pengar och exponeras för en större publik känns det viktigare att det blir rätt. Tex finns ju Floras inlägg nu länkat på Metromodes sida; då ser man bara Matderivens bild på brysselkålssallad och under står Flora Wiströms namn och rubriken ”Vegansk julmat”. Ser ni hur konstigt det blir då? När en läsare som kanske inte läser Floras blogg annars lockas av bilden, drar trafik till inlägget, men ingenstans står upphovsmakarens namn – förrän man då aktivt klickar sig vidare på en till länk. Jag trodde som sagt att länkarna gick till Floras egna receptinlägg innan jag läste kommentarerna.

    Så. Tror verkligen inte att Flora har gjort det här medvetet (hon har ju inte publicerat själva recepten och länkarna drar säkert fin trafik till upphovsmakarna) och jag är säker på att hon tänker på detta till nästa gång. Men det här inlägget är ett bra exempel för att belysa problemet.

    M. 2016-12-18 02:50:59
    Svara
   • Svar på Jojos kommentar.

    Nej, det är inte okej att bryta mot upphovsrätten pga inte tid/ork. Det är aldrig okej, och det borde Flora faktiskt ha koll på :-) Tycker att Annie säger det på ett oerhört sympatiskt sätt och hoppas att Flora ändrar i inlägget så fort hon ser det. Jag klickade aldrig på någon länk och fick (fram tills jag såg Annies inlägg) intrycket av att alla recept med tillhörande bilder var Floras egna. Det saknas bildkällor, plus i mitt tycke ett informativt ”här är några goda recept jag har samlat ihop från inspirerande vegobloggare + mina egna” i introduktionen. Det här slarviga upplägget stjäl cred från de som skapat recepten.

    Är van vid en högre nivå från Flora och är säker på att hon kommer att hålla den i fortsättningen :-)

    M. 2016-12-18 02:37:36
    Svara
   • Svar på Jojos kommentar.

    Hej Jojo, förstår delvis hur du menar. Brukar själv vara en av dom som försvarar Flora (och andra bloggare) när läsare försöker läxa upp henne! Tycker att detta är att det är en viss skillnad i detta fall. Skälen till att jag skrev min kommentar trots en stunds avvägande:

    1. Att låna bild utan att ange bildkälla är otillåten användning av bild, och något som upphovsmakaren kan kräva pengar för. Det är inte ”otillåtet” att bära skinnprodukter, svära, konsumera grejer eller att flyga (exempel på saker som läsare gnäller på). Du skriver att det är okej att glömma ange bildkälla. På det kan jag bara säga: nej tyvärr det är det inte. Det är rent krasst ett brott mot upphovsrätten.

    2. Flora är själv influencer och kreatör och hon livnär sig på det hon skapar på internet. Jag är säker på att hon värnar om en bransch där alla får cred för sitt arbete! Om andra exempelvis lånar hennes illustrationer är jag ganska så säker på att hon vill att man skriver ut bildkälla. Därför tror jag inte att hon missade bildkälla med mening :)

    3. Visst kräver det lite arbete att skriva bildkälla: xx, men det handlar inte om mer än 5 minuter (har koll på detta eftsm jag bloggar själv). Hon behöver inte göra någon stor förändring i sitt liv, utan det handlar om att lägga till en textsnutt.

    Men fett fint att du försvarar Flora och har hennes rygg. Menar det! Tycker som sagt själv att Flora är GRYM och jag tycker inte att hon ska anpassa sig till sina läsares mer och mindre orimliga krav. Däremot så menar jag att hon bör följa upphovsrätten och det som står i lagboken!

    <3

    Svara
 • Den här sk*genröran är jättegod och lätt att göra! http://www.vegomagasinet.se/skagenrora/

  Josefin 2016-12-17 10:13:20
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!