Måndag 2 januari

Otillräcklighetskänslorna. Varför släpper de aldrig.

Läser era kommentarer. Jag har varit dålig på att svara på sistone men vill berätta att jag ser allt. Vill alltid tacka, ganska ofta förtydliga, ibland säga ifrån. Är folk hårdare i tonen nu för tiden eller är det jag som är känsligare? Kanske glöms det bort att jag är precis som andra, full av tillkortakommanden och tvivelaktiga beslut.

Vet ju att jag omöjligt kan, eller bör, pleasa alla.

Kan vi bestämma att vi inte sätter dit varandra om det inte är svinviktigt? Att vi läser igenom kommentaren en extra gång innan vi trycker på skicka.

Men mest får jag ju kärlek. Massor. Boken, podden, bloggen. Tack som fan.

Har varit dålig på att svara på allt förresten. Mail, sms och facebookmeddelanden. Vänner som till slut ringer och säger Hallå, skulle vi ses eller? Du svarar ju inte. Jag stänger av ljudet på mobilen för att kunna fokusera, andas. Men ska bli bättre.

En sak som gjorde mig väldigt väldigt glad var att SOLO har gjort en lista över Sveriges 25 coolaste kvinnor under 40, och jag är en av dem! I sällskap av bl.a. Silvana Imam, Maxida Märak, Cassandra Klatzkow, Zara Larsson och Alicia Vikander. Här är hela listan.

solo-25-coolaste-kvinnor-dragarbild-1000x618flora-wistrom

Gif av Isa Engström. Illustrationerna är gjorda i fkn paint.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
46kommentarer
 • Jag har helt ärligt inte orkat läsa igenom alla kommentarer på detta inlägg, men jag vill bara skicka lite pepp och kärlek till dig, Flora. Det du gör här inne är fantastiskt, glöm inte det!
  <3

  Ellen 2017-01-07 18:58:48 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Mitt bidrag: http://www.jeanetteohman.com/2017/01/04/fem-minuters-metoden-och-en-hyllning/

  Joanna 2017-01-05 10:46:32
  Svara
 • men ååh! Underbart ju <3 :D heeeja!!!

  felicia 2017-01-04 14:15:23 http://frokentv.se
  Svara
 • Hej Annie, tack för ditt svar och för din intressant synpunkt!
  Är det inte kul att kunna vara med i diskussionen? :D

  Vad jag ville jämföra var kanske mer vad man eventuellt kritiserar (innehållet och inte personen) istället för vilket förhållande bloggaren och läsarna har.. självklart är det inte alls konstruktivt (och intressant) att kritisera bloggaren och vilka val hen gör, såsom i de exemplen du nämner, jag håller helt med dig. Men när det gäller innehållet tycker jag att det är viktigt att läsarna får kommentera och ev. kritisera. (Och säga allt positivt de tycker om bloggen.)

  Sedan har vi lite olika synpunkter på vad en blogg innebär/är. För mig handlar det ändå om ett outtalat kontrakt mellan läsaren och bloggaren, ifall bloggaren tjänar pengar på den och/eller marknadsför produkter. I detta fall ser jag det som att läsaren och bloggaren ”behöver” varandra, och då tycker jag att alla har rätt att vara med i diskussionen, även om inte alla håller med varandra. (Det är väl okej att ha olika åsikter?) (Återigen handlar det inte om att kritisera människan eller att vara respektlös.) Vidare är en blogg för mig också en slags ”dialog”; Hur många gånger frågar en bloggare om läsarnas åsikter, att berätta något eller helt enkelt att säga något?

  Dock anser jag att situationen är klurigt darför att bloggen, samtidigt som den är en ”produkt”, är något väldigt personligt utrymme (Underbara Claras ”fikarum”) där bloggaren visar mycket av sig själv. Ifall någon spänning uppstår är bloggaren tyvärr den mest utsatta personen (jämfört med läsarna och varumärkena), speciellt när hen måste möta omöjliga förväntningar som kommer från alla håll (olika läsaren och olika varumärken) och pleasa alla på köpet! Självklart är det ett väldigt svårt läge och det suger att bloggarna ibland befinner sig i denna situation. Jag önskar att bloggarna kunde ha möjlighet att vara med i en slags fackförening som skyddar dem (eller i ett initativ som La Linda har gjort). Eller något annat som inte har uppfunnits än och som skulle skydda bloggarna som har det som professionellt yrke.

  Så.. även om det låter fräckt, tycker jag trots allt att läsarna borde kunna vara med i diskussionen, bara för att en blogg är en dialog.. Det handlar inte om att sprida ens politisk åsikt/allmänna frustrationer/hat, vi är överens om att det inte är rätt stället för detta och att det inte går/handlar om att övertyga bloggaren om något… Och i alla fall kommer bloggaren alltid att ha det sista ordet!

  Karine 2017-01-03 20:30:52
  Svara
  • Svar på Karines kommentar.

   Tjena Karine!

   Nu tror jag allt att du missförstår mig rätt så rejält :)

   Kommentarer och diskussioner i kommentarsfältet är sådant som gör en blogg levande, det är jag ganska så säker på att även Flora tycker. I min kommentar till dig pratar jag främst om att jag tycker att det är helt orimligt när folk kritiserar hennes livsval. Jag tror också att det är vad Flora syftar på i det här inlägget (”Kan vi bestämma att vi inte sätter dit varandra om det inte är svinviktigt?”)

   Jag anser absolut inte att man som läsare inte ”får” föra en dialog! Tvärtom så uppmuntras det av Flora väldigt ofta – hon är duktig på att slänga ut frågor till sina läsare. Vi pratar alltså om två helt olika saker tror jag. Konstruktiv kritik som leveras på rätt sätt och vid rätt tillfälle (när hon frågar om läsares åsikter) angående bloggens innehåll uppskattas säkert!

   Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-04 07:56:38 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
   Svara
 • Du är en sann förebild!! och värd så mycket kärlek tillbaka efter all den kärlek du ger dina läsare! Stor kram.

  Ellinor 2017-01-03 14:05:03
  Svara
 • Men hallå! Du har ju jobbat så hårt och skapat den här plattformen. Den är din. Äg den! Du behöver verkligen inte please alla. Det är omöjligt. Hur många läsare har du? Halv miljon? Det är inte så konstigt att i det här havet av människor finns det elaka/knäppa/avundsjuka personer samt personer som inte kan hålla sig, personer som prioriterar rätt info framför en människa eller sådana som jag – som känner ett behov av att uttrycka sin åsikt. Jag tror att det tyvärr inte kommer att förändras så värst mycket framöver heller. Så vafan – jag bar säger att det är din plattform och att du kan bemöta oss precis som du känner för. T.ex. ignorera idioter :) inklusive mig liksom.
  Btw – de där otillräcklighetskänalorna verkar återkommande. Kanske något att ta upp med din psykolog? (Har för mig att du har en). Känns bara att detta är något som vi läsare inte kan lösa.

  Din blogg är braa! Läser varje dag. (#rim)

  Hanna 2017-01-03 02:45:37
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hm, hun mener vel ikke at vi lesere skal løse utilstrekkelighetsfølelsene, men at det er fint å kunne dele slike følelser, ikke minst fordi mange kan kjenne seg igjen.

   Kaja 2017-01-03 10:20:41
   Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Håller med den här kommentaren så mycket! Du behöver inte vara alla till lags! Det märks lite på podden tycker jag att du ibland är väldigt försiktig med hur du uttrycket dig, och det tar massor av energi, mycket mer än vad man tror. Du slipper ändå inte de som väljer att misstolka och överreagerar.

   För 1,5 år sen började jag plugga i en klass med 90 procent vänsterfolk, och första halvåret var jag totalt utmattad av att alltid behöva vakta vad jag sa för att ingen skulle missuppfatta och hugga (för de högg, direkt). Sen började jag hänga mer med folk hemifrån igen och det var så otroligt skönt att bara kunna släppa lite på spärren. nu har jag hittat en bättre balans och faktiskt kan vara mig själv. Allt behöver inte alltid handla om princip och värderingar.
   Ni har ju pratat om honey & the bees tidigare, där har du en perfekt idgaf-inspirationskälla.

   Johanna 2017-01-03 09:58:56
   Svara
 • Du är min go 2 när jag är sad och behöver pepp, du är min go 2 när jag vill bli inspirerad, du är min go 2 när jag bara vill fördriva tiden och läsa något välproducerat och intressant. Vi läsare och du känner inte alls varandra men du är ändå så mångas frizon/flykt/positivt tidsfördriv. Du gör det bra. Mer än bra. Låt aldrig någon annan (eller dig själv för den delen!!!) få dig att tro något annat. OCH DET ÄR OKEJ ATT INTE ORKA ELLER VILJA UPPDATERA IBLAND!!! Vi klarar oss, herregud. Finns ju flera år med material vi kan peppa oss med när du väljer att prioritera ditt mående<3333

  Emma 2017-01-03 02:24:52
  Svara
 • DU ÄR SÅ JÄVLA B R A FLORA

  linda 2017-01-03 01:20:36
  Svara
 • Ville bara säga att jag tycker du är så ofattbart cool och imponerande att det faktiskt är svårt att tro att du skulle känna dej otillräcklig på något sätt. Vissa personer gillar att dra ner andra och trampa på dem för att känna sej större. Du vet ju själv att all negativ skit man kastar på folk man inte känner oftast bara är en reflektion av hur man mår med sej själv. Strunta i dem! Kram!

  Linnea 2017-01-02 22:09:44
  Svara
 • Läste precis igenom lite kommentarer.. Folk är ju idioter ibland!! Hur orkar de?! Typ att du tyckte det var najs med +grader och någon ba: HATAR DU KLIMATET ELLER?!?!?????
  High five för dig!

  Clara 2017-01-02 21:46:24
  Svara
  • Svar på Claras kommentar.

   Eller hur. Har länge tänkt på att just Flora får så många löjligt påpekande kommentarer. På ett sätt är det väl en ”komplimang”, för jag tror att folk förväntar sig mycket just för att du är så klok och påläst. MEN med det inte sagt att det är okej att skriva vissa saker och särskilt inte med den ton med vilken de skrivs… Det är ju helt orimligt att leva upp till allting som alla skriver till dig. Din blogg är FANTASTISK Flora, den håller fan alltid högst kvalitet av alla bloggar jag läser! Du är vettig, rolig, cool, har snygga kläder och levererar alltid välkomponerat material. + att din bok är en av de bästa jag läste 2016. Jag hoppas att du tar åt dig av dessa ord också. Och att dina läsare tar åt sig av dina ord i detta inlägg. Gott nytt år :)

   Rebecka 2017-01-04 16:37:00
   Svara
   • Svar på Rebeckas kommentar.

    Haha oj, rörigt att jag först skrev om Flora i tredje person och sedan skiftade till ”du”. Men med du menade jag förstås Flora, även om det ser ut som att jag menade till Clara som skrev kommentaren. Aja haha :)

    Rebecka 2017-01-04 16:38:08
    Svara
 • Hei Flora! Eg er norsk, og lurer på ein ting: kvifor har svenskar så mange fornamn?
  I tillegg vil eg berre fortelle at bloggen og podden din er mine favorittar! Kanskje det minskar otillräcklighetskänslorna? Eller kanskje akkurat det motsatte?
  Håper du forstår nynorsk. :)
  Puss och kram

  Henriette 2017-01-02 21:26:22
  Svara
 • Du är fantastisk Flora och din blogg ger mig så mycket!

  J 2017-01-02 20:03:25
  Svara
 • Jag brukar inte kommentera, men ville passa på nu.
  En av de saker jag verkligen uppskattar med din blogg är att du är så himla öppen och vågar vara sårbar. Detta inlägg är ett väldigt bra exempel på det, hur du inte bara knyter handen i byxfickan eller gråter i en kudde utan att du också berättar det för oss läsare. Hur du upplever situationen. Och det är ju det enda viktiga. Om du blir sårad av kommentarer så får vi skärpa oss, både de som kommenterar negativt som kan uppfattas elakt och vi som uppskattar allt du gör utan att säga ett knyst.
  Så, tack för att du delar med dig av ditt liv. Du inspirerar mig och jag blir glad av att läsa din blogg och lyssna på er podd.
  Önskar dig det bästa 2017 du kan få. Kram!

  Camilla 2017-01-02 19:55:49
  Svara
 • Heja dig Flora! Bra att du berättar hur du känner ang kommentarerna. Ska man hårddra det så är ju kommentarerna en del av din arbetsmiljö, tänker jag. Och det är tusan viktigt med en trivsam arbetsmiljö <3

  Linnéa 2017-01-02 19:26:18
  Svara
  • Svar på Linnéas kommentar.

   Exakt. Upplever att kommentarer och diskussioner ibland r hårda i tonen på min arbetsplats också, i fikarummet liksom… o det har nog med världsklimatet i synnerhet att göra mer än att en ny ton i bloggkommentarsfälten. Kanske är det en effekt utav hur världen ser ut i dag, och att vi har serverats information under de senaste åren på ett sätt som är nästan hejdlöst, och vihar nått en pik äntligen där vi börjat förstå att ifrågasättandet är viktigt.. men visst tonen, den går att jobba på, håller med, även i fikarum, i debatter, bland politiker, journalister. Rädsla, beror det på det?

   a 2017-01-02 19:58:53
   Svara
   • Svar på as kommentar.

    Håller helt med om att det handlar om en god arbetsmiljö! Men som bloggare öppnar du dessutom hela ditt liv för allmänheten, och det gör faktiskt att den hårda tonen är ännu svårare att hantera. Det blir inte bara kritik mot det du gör, utan också mot vem du är som människa. Därför tycker jag att det är sjukt viktigt att vi håller våra favoritbloggare om ryggen <3 Annars finns det en stor risk för att de ledsnar.

    Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-02 20:51:52 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
    Svara
 • I paint?? Damn!

  C 2017-01-02 19:05:08
  Svara
 • Hej! <3 Kan en förklaring till denna kallare ton kanske vara att det är många därute som just har frusit till lite, av mörkret, kylan och 2016 i allmänhet. Jag konstaterade i alla fall att jag hört max tre pers säga att de tyckt 2016 var ett bra år, och aldrig tidigare har så många jag pratat med mått dåligt samtidigt som denna hösten. Så vi är väl inne i nån sorts kollektiv depression nu, och deprimerade individer har väl en tendens att kunna få taggarna utåt. Sämsta nånsin såklart att detta i så fall ska gå ut över ditt kommentarsfält, och jag rättfärdigar inte deras tillrättavisningar eller pikar på något sätt vill jag understryka, men ja ville få fram i alla fall att fan, bitterheten är ju inte pga DIG, det kan den definitivt inte vara, för du sprider enbart värme, inspiration och pepp <3 Följer ett gäng bloggar och din är verkligen en av de som man känner sig som allra mest sedd i, tack vare att du vågar vara sårbar och visa även de vardagligare sidorna av ditt liv. Alltså människa. Sen är det såklart sjukt uppskattat också att få följa med på dina äventyr och mer glossiga sidor av livet! Och podden förresten – HALLELUJAH!!! Wow ni frälser en hel generation. Hur som helst, hoppas våren snart kommer och tinar upp oss alla <3

  Sofia 2017-01-02 19:03:51
  Svara
 • Gratulerer så mye kjære Flora!

  Håper du gir slipp på Otillräcklighetskänslorna i 2017!

  Du har en nydelig blogg, men fantastiske bilder og inspirerende tekst!

  Tusen takk!

  Og Godt Nytt år!!

  Klem

  Katrine 2017-01-02 18:02:07 http://peaceloveandflow.blogspot.no/
  Svara
 • du är så yeah yeah, wow wow!

  sandra 2017-01-02 15:38:44
  Svara
 • heja dig du rara!

  Ljuva Julia 2017-01-02 14:55:31 http://ljuvajulia.se
  Svara
 • Hej!

  jag läser kommentarer ganska ofta och tycker inte att klimatet är så hårt här inne. Alltså på riktigt, men tanke på hur många positiva och hyllande kommentarer du får och hur många engagerade människor som dras hit pga dig! Dock så tycker jag oavsett om det är du som är känsligare eller folk som är hårdare så borde vi lyssna på dig och försöka vara snällare.

  En annan ”undring” som jag har funderat på och som är riktat till vem som helst som läser. Är inte det så att bloggvärlden har utvecklats sjukt mycket på sistone med tanke på kvalité på innehållet, hur ofta ni uppdaterar, på hur mycket flera sponsrade inlägg ni postar osv? Jag medvetet eller ej börjar uppfatta blogg som någon slags tidning eller ”service”. Dvs att det bli för mig, mindre personligt och då blir jag mycket lättare irriterad över olika klant-grejer såsom t.ex. tips på vegansk mat som inte är vegansk (är inte vegan, kommenterade ej detta ”fel” då , men minns som ett exempel). Och det är förmodligen väldigt fel för bakom denna plattform står ju fortfarande samma person som innan, när formatet vara mer som”dagbok”. Men jag vet inte, tycker att det är nånting som händer med bloggvärlden som vi läsare inte riktigt vet hur vi ska tolka. Är det någon som tänkt samma tankar? Ingen?

  V 2017-01-02 14:29:37
  Svara
  • Svar på Vs kommentar.

   Hej Flora och alla!
   Vad kul att vi får diskutera kring detta!
   Nu är det bara du, Flora, som verkligen kan se alla kommentarer och svar, så för oss läsaren blir det svårt att döma om klimatet är hårt. Från det litet jag kan se tycker jag att folk är rätt respekfulla, även om de har andra åsikter.. och att det känns att de här andra åsikterna inte alltid är kritik..? Kanske är såna reaktioner ett (klumpigt) sätt att börja en diskussion med dig och med de andra läsarna.. (Jag är säker att många drömmer att kunna snacka med dig! :D) För min del tycker jag att det är precis vad som gör en blogg så speciell och kul, möjligheten att debattera, reagera och diskutera. (Självklart borde det hända med respekt!)
   När bloggare systematiskt tar bort ”kritiska” kommentarer (eller även kommentarer som inte är ”kul nog”), och det gör du inte, kan jag inte hindra mig att tänka på nån slags diktatur, och då förlorar bloggen sitt intresse (för mig).
   En annan sak detta med kritik påminner mig om: hur svårt det faktiskt är att ge och få kritik inom situationer där man själv är arbetets verktyg (teater eller bloggvärlden exempelvis). Inom teater är det ens kropp, för dig är det ditt liv.. Inom teater får man ofta höra att det inte är ens själv som kritiseras, utan vad man spelar/gör, men för skådespelaren är det ändå svårt att göra skillnaden och det krävs träning att få kritik på nåt sätt. Nu är jag ingen bloggare och har ingen aning hur det är och om man verkligen kan jämföra de två yrkena på det sättet. Men vore det inte bra för alla om bloggarna får möjlighet att träna på att få kritik i en ”trygg” omvärld (dvs inte direkt på internet) och om läsarna får en liten guide i hur man ger kritik till en bloggare (att det handlar om innehållet och inte om personen)?
   Nu är jag också rädd att du blir sårad/arg av min kommentar och att den uppfattas som en personlig kritik. :( Jag lovar att det inte är meningen (aldrig), och att jag tänker noggrant efter varje ord samt innehållet innan jag skickar en kommentar. (Ofta i flera timmar haha) Kanske ligger problemet i att jag tror att jag känner dig så att det känns normalt att säga saker ganska rent ut utan att det blir laddat, medan vi i verkligheten inte känner till varandra så att en mycket försiktigare ton vore lämpligare?

   Karine 2017-01-03 00:06:37
   Svara
   • Svar på Karines kommentar.

    Jag tycker dock att teaterliknelsen inte alls håller! Vi är inte Floras kollegor – vi är hennes läsare som hon vänligt nog bjuder in i sitt liv. Det är en stor skillnad!
    Tänk dig själv om du behövde diskutera alla dina livsval.

    Några exempel på sånt jag har sett i kommentarsfältet:

    -Flora är glad att det är varmt ute, en läsare tycker att hon borde vara ledsen ist pga klimatförändringar.
    -Flora har på sig en ulltröja, en läsare tycker att det är förjävligt
    -Flora åker på semester, en läsare tycker att hon borde tänka på klimatet och stanna hemma
    -Flora gör ett fint och relevant reklamsamarbete, en läsare tycker att Flora ska jobba gratis

    Det är ohyfsat ÄVEN om intentionen är vänlig. Skulle du orka med en vän som ifrågasatte dig på liknande vis på daglig basis? Jag fattar verkligen om man är sugen på att diskutera saker, men då finns det gott om andra forum att vända dig till. Politiska partier, organisationer eller fb-grupper är utmärkta exempel. Där kommer du kanske också lära dig att det inte är en särskilt effektiv politisk metod att attackera enskilda individer, utan att du istället kan nå så mycket längre om du ger dig på de samhällsstrukturer som du inte tycker om.

    En blogg är faktiskt ingen demokrati. Lika lite som det råder demokrati i ditt eget hem. Du låter inte andra komma in och möblera om eller bete sig hur som helst i demokratins namn. Ditt hem, dina regler – och det samma bör gälla här.

    Läs gärna Claras inlägg på ämnet:
    http://underbaraclaras.se/2016/11/09/nu-blev-det-visst-lite-dalig-stamning/

    Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-03 11:02:30 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
    Svara
    • Svar på Annie - lättlagat vegokäks kommentar.

     Hej,
     Jag håller med om att Flora inte ska behöva försvara sina val osv. Det är hennes liv och det har vi ingenting att göra med. Tycker absolut inte att en blogg är en demokrati (bra sagt!). Men jag menar – svara inte på dessa kommentarer, eller svara snäsigt eller bestäm själv hur du vill bemöta dem Man kan såklart be om att inte skriva dem, men jag vet inte om man kan förvänta sig det? Det blir helt paronoid stämning här också. Man vågar inte kommentera längre.
     Men Flora är en jääättebra bloggare och har en förmåga om att beröra folk.Vilket kan vara ju negativt också om folk får stor förväntningar och sen blir besvikna. Hade hon inte haft den förmågan så hade hon inte heller haft en så stor blogg. Är inte det att vara en offentlig person i allmänhet? Dvs att man syns? Och med detta får man massa positivt men också ibland pekpinnar och dåliga kommentarer. (jag är inte för personagrepp eller något, men tycker inte att kommentarer är i den stilen heller? Bara sjuka förväntningar).
     Sen tycker jag inte att det finns något ”snällt” i att jobba som bloggare? När man kommer upp i en sådan nivå där det faktiskt är ens jobb så är det ett jobb? DÄREMOT så tycker det är absolut snällt om en bloggare ser mig och svara på min fråga eller tar upp ämnet som jag undrat över. Då tackar jag alla gånger, tycker det är snällt personligen för den som ställer frågan osv.
     Och bara för att jag ser en blogg som vilket jobb som helst så anser jag INTE att man förtjänar att få en elak arbetsmiljö. Absolut inte. Bra att Flora säger till. Vi kan ju tänka till nästa gång vi ska kommentera. (ser detta inlägg som redan förstörd av diskussioner så jag diskuterar men jag kommer definitivt skona Flora nästa gång jag får ett ryck).

     Lotta 2017-01-03 12:19:08
     Svara
     • Svar på Lottas kommentar.

      Nu tror jag kanske inte att Flora syftar på diskussioner generellt, utan mer att det ibland råder en känsla av att folk i kommentarsfältet vill sätta dit henne för diverse ”problematiska” grejer. Så jag tror inte att du behöver vara paranoid <3

      Jag menar inte att det finns något inneboende snällt i att blogga, utan jag syftar på Floras sätt att blogga. Hon är enormt bjussig med väldigt privata saker, och jag tycker därför att man bör tänka ett extra varv innan man lättar på sitt hjärta här inne.

      Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-04 07:29:47 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
      Svara
  • Svar på Vs kommentar.

   Tänker också att fler och fler ser allt i samhället som olika ”tjänster” som ska tillfredställa dem. Detta då inklusive bloggar och kändisar möjligtvis. Är detta en konsekvens av ett samhälle där allt ska kunna ”ägas” eller köpas? Vi kanske måste inse att Floras liv/blogg inte är en vara vi kan lägga i kundvagnen och sen klaga på om ”produkten” inte hållet måttet, utan att det just är hennes liv. Vi kanske måste försöka ställa mer krav på politiker etc, och inte på folks livsstilar.

   Lovisa 2017-01-02 15:53:50
   Svara
   • Svar på Lovisas kommentar.

    Håller med om att det är skevt att kommentera Floras liv i sig. ”Varför åt du ett ägg? Varför har du har du ingen respekt för Olof Palme? Osv. Dock så tycker jag inte den här bloggen är bara en dagbok som Flora väljer att dela med sig och är liksom ”snäll” på det viset. Tycker att det är helt annan nivå nu (på ett bra sätt)! Den är liksom lite mer som en tidning nu. (Men jag tolkar kanske fel?) Där man får bästa restaurangtips, inspiration för mode, kreativitet, livet, kärlek inblick i en viss livstil och sen vissa bitar av riktigt personliga inlägg. Och just dessa tycker är ganska småsint att kritisera. Vafan? Hon är bara en människa. Men när man får massa reklaminlägg eller uppmaningar till vissa grejer då reagerar/undrar man. Då tycker jag att bloggen i sig är någon slags vara? Tycker det blir lite en annan grej när det finns ett kommersiellt innehåll. Men jag är öppen med att jag är ganska vilsen i detta. Och Flora, jag läser din blogg slaviskt! Jag önskar att du hade kunnat skita i hårda kommentarer men förstår att det inte är så lätt. Och ber om ursäkt om jag drog igång en diskussion. Men om det kom upp till ytan så kanske bra om vi diskuterat detta.

    Kram

    V 2017-01-02 17:21:16
    Svara
   • Svar på Lovisas kommentar.

    konsumismen tar verkligen över som norm på alla områden – och då menar jag inte att bloggarna nödvändigtvis är allra värst, men de driver helt klart på trenden. till exempel alla annonssamarbeten och dylikt – det har blivit helt legit att motivera sådant med ”jag jobbar häcken av mig för den här bloggen och måste ju kunna betala hyran” typ och det förstår vi ju. MEN vilken bloggare som helst skulle ju kunna ha ett annat jobb vid sidan av och dra in pengar utan att det behöver påverka kvaliteten på blogginnehållet? det är som att det är så enkelt och okej att bara vifta bort moraliskt ansvar numera, alla går med på en superkapitalistisk världsordning – till och med smarta, vettiga bloggare med vettiga värderingar. som att många musiker hellre skulle tjäna dåligt på att göra den musik och de spelningar de brinner för och jobba med något annat för att ha råd med brödfödan – och skippa att komponera reklamjinglar eller andra kommersiella grejer. alla måste väl känna efter vad som är rätt/fel i guess, men värt att begrunda.

    sorry om detta blev en rant nu, jag har full förståelse för att det nog är pressande och svårt att vara offentlig på det viset som många bloggare är. och jag älskar floras blogg <3

    Isabelle 2017-01-02 16:28:13
    Svara
    • Svar på Isabelles kommentar.

     Tyvärr Isabell har du objektivt sett helt fel i detta: ”MEN vilken bloggare som helst skulle ju kunna ha ett annat jobb vid sidan av och dra in pengar utan att det behöver påverka kvaliteten på blogginnehållet?”

     Du har helt enkelt noll koll på hur mycket arbete som ligger bakom en välskriven blogg. För mig tar det 20 h att skriva 4 blogginlägg i veckan, och då har jag inte ens lärt mig fotoredigering (vilket också tar tid). Flora bloggar det tredubbla! Hon är säkert mer effektiv än vad jag är, men vi kan nog vara ganska så säkra på att hon kommer upp i en heltid. Skulle du själv kunna lägga ner dubbla heltider utan att det påverkade kvalitén på det du gjorde och utan att du blev förstörd av stress? Tror inte det för en sekund. Nu är jag hård mot dig, men jag tycker inte det är okej att komma med dragandes med löst tyckande som uppenbarligen inte grundar sig i någon kunskap.

     OM du nu ska komma med någon kritik så bör den vara konstruktiv. Alltså, påpeka det som är problemet och kom med en alternativ lösning.

     Försök att förstå att det kräver mycket mod och styrka att dela med sig av sitt inre, dag ut och dag in. Flora bjuder in tiotusentals läsare i sitt liv varje vecka. Vi får följa med henne när hon öppnar upp sig om sin ångest, sina kroppskomplex och sitt brustna hjärta för att nämna några saker. Jag tycker som Underbaraclara i den här frågan – vi bör se det som att vi befinner oss i en väns vardagsrum. Vår vän må säga och göra saker som vi inte håller med om och som vi tycker är rent ut dåliga, men vi lägger oss inte i om vi inte har ett jävligt gott skäl till att göra det.

     Och så har vi det här med att du menar att Flora går med på en superkapitalistisk världsordning. Sånt trams! Hur gör du själv? Använder du Facebook? Har du ett jobb? Köper du varor i affären (eller livnär du dig på blåbär som du har plockar själv)? Isf är du också en superkapitalist! Nu raljerar jag, men det är HELT orimligt att kräva att Flora genom att ha ett jobb går med på en ”superkapitalistisk världsordning”. Låt oss tänka att hon stängde ner den här bloggen och istället började jobba som journalist på Metro. En tidning som är finansierad av reklam. Menar du på allvar att hon skulle bli mindre ”superkapitalist” av det? Hela argumentet faller på sin egen orimlighet. Den här platsen på internet är betydligt mycket mer reklambefriad än valfri tidning, det offentliga rummet eller Aftonbladets hemsida. Reklamen som förekommer är dessutom noga utvald av Flora, för att den ska passa hennes målgrupp så väl som möjligt. Självklart ska man ha höga krav på att hon annonsmärker korrekt (har inte uppmärksammat några misstag på den fronten, men det kanske har förekommit), så att man som läsare kan bläddra förbi om man vill. Är det nu så att du tycker att det är helt moraliskt förkastligt med bloggare som har reklamsamarbeten är det käckt nog svinenkelt att sluta följa dem.

     Näe, heja dig Flora! Det du gör med den här platsen är fantastiskt!! <3 <3
     Jag fattar verkligen hur jobbigt och tungt det måste vara att ta emot så mycket kritik, men jag hoppas att du någonstans kan förstå att det är en minimal andel av dina läsare som levererar den här kritiken.

     Stor kram!

     Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-02 20:42:56 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
     Svara
     • Svar på Annie - lättlagat vegokäks kommentar.

      nä alltså gud, formulerade mig antagligen jävligt klumpigt och började liksom svamla om detta i det stora hela med bloggar och marknadsföring – inte som en kritik mot flora eller att hon borde ha tid med ett heltidsjobb vid sidan av. ska man snacka samtidsfenomen som inte är så sunda, så är jag själv absolut en del av det då jag försökt jobba 100% och plugga 50% samtidigt som personer i min närhet lider av psykisk ohälsa, vilket gjorde att jag till slut fick dra i nödbromsen. vill absolut inte propagera för något omänskligt engagemang eller någon utopiskt felfri moral.

      jag menar inte heller att flora eller någon annan bloggare är the root of evil här, eller att man kan vara vänster och tycka att man inte är en del av kapitalismen… alltså, jag är väl som de flesta som t.ex anser att skönhetsidealen är problematiska men likförbannat sminkar jag mig och klär mig med andras blickar i åtanke, liksom. det är komplicerat.

      …men jag tycker inte heller att det ska finnas någon tvång på flora att ens producera så många inlägg som hon gör idag, eller av en viss kvalitet, det är väl delvis här jag tycker att det blir problematiskt. att hon ska behöva se sin blogg som en produkt som ska leva upp till efterfrågan och förväntningar. precis som många här har skrivit så vill jag att flora ska få göra exakt vad hon vill med denna fantastiska internet-plats som hon har skapat. jag vill tro att folk följer henne ändå av personligt intresse och engagemang och inte bara pga en viss publiceringsfrekvens.

      Isabelle 2017-01-03 13:56:25
      Svara
      • Svar på Isabelles kommentar.

       Fattar nog faktiskt inte riktigt vad du menar :)

       Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-04 07:18:32 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
       Svara
       • Svar på Annie - lättlagat vegokäks kommentar.

        när jag skrev att man kan ha ett jobb vid sidan av, så menar jag inte nödvändigtvis ett heltidsjobb och jag pratar inte om flora personligen utan försökte kommentera bloggvärlden i stort, en värld som du (precis som du påpekar) förmodligen vet mycket mer om än jag. ville ändå gärna ge mig in i diskussionen och tycker att det är trist om det direkt ska bli en identitetsbunden fråga om flora eller om mig och mina jobb/konsumtionsvanor. precis som flora skriver så tycker jag inte att vi behöver ”sätta dit” varann utan man borde väl kunna skilja på sak och person? tar mer än gärna emot dina svar och vill lära och ta till mig av det du säger. (allra helst utan uppläxningar?)
        om vi ska gå in på mig personligen så ja, självklart är jag en del av det kapitalistiska samhället. svårt att låta bli det – men det finns ju gradskillnader? precis som flora är vegan men använder läderskor (om jag fattar saken rätt) så kan man ju göra sitt bästa inom de ramar man själv tycker är rimliga. har själv haft många olika jobb inom service och handel, jobbar just nu statligt med läshjälpmedel vilket passar mig personligen då jag aldrig varit någon duktig säljare. med det sagt så menar jag inte att alla borde göra som jag. önskar till exempel verkligen att flora ska ha råd och tid att gå ner i antal inlägg under de perioder då hon vill skriva bok, till exempel. men ska man se strikt marknadsmässigt på det så bör hon väl fortsätta topp-prestera på alla områden – och jag önskar att hon ska slippa känna den pressen, kunna stanna upp och känna sig nöjd och inte hela tiden bara se vidare mot nästa delmål. skitsvårt, och säkert är det många av oss som har svårt med det. duktig-flicka-grejen i ryggen liksom.
        håller med om att flora är selektiv med reklamen och att den som syns passar hennes varumärke – men även här var min kommentar med inriktad på the bigger picture, att jag tycker att det är läskigt hur reklamen idag flyter ihop så mycket med innehållet i de kanaler man följer/rör sig i. och ja, detta är bara en lekmannamässig iakttagelse och jag har inga uttänkta tillvägagångssätt för förändring. det kan ju verka harmlöst när det handlar om bloggar etc men samma utveckling sker ju t.ex i hur människor tar del av nyheter nu för tiden (mycket via facebook/delningar) vilket ibland leder till kunskapsresistens och att karisma vinner över fakta osv. well, återigen en utsvävning! och för dig kanske jag bara låter som en bakåtsträvande gammal gubbe, eller nåt.
        är liksom inte ute efter att bråka eller sätta dit någon! detta är typ första gången jag alls kommenterar, och kanske ska jag hålla mig ifrån det om det landar så pass fel.

        Isabelle 2017-01-04 13:50:30
        Svara
        • Svar på Isabelles kommentar.

         Det är kanon att du tar dig tiden att förklara och förtydliga hur du menar! Skälet till att jag var väldigt hård i tonen mot dig är för att jag tycker att din första kommentar var både orimlig och okunnig. Jag är ledsen för om jag tog i lite väl, men det brann till i skallen på mig. Att driva en professionell blogg kräver så mycket mer än vad många kanske förstår (att blogga = jobba alla dagar i veckan med att driva en tidningsredaktion själv!). Jag är hjärtligt trött på att arbetet förminskas.

         Nu menar jag absolut inte att du behöver vara bloggare för att kunna förstå detta, men tycker garanterat att man först måste skaffa sig kunskap innan man tvärsäkert kan påstå att det går att ha andra jobb vid sidan av. Du som pratar om faktaresistens förstår säkert värdet av att göra din research innan du ger dig in i en diskussion.

         Du behöver inte försvara eller kommentera dina livsval! Då har du missat min poäng. Jag upprördes över följande: ”det är som att det är så enkelt och okej att bara vifta bort moraliskt ansvar numera, alla går med på en superkapitalistisk världsordning” Som att Flora brister I sitt moraliska ansvar för att hon gör reklamsamarbeten! Nu kanske det inte var så du menade, men det var svårt att göra en annan läsning :)

         Är du genuint intresserad av bloggbranschen och våra villkor (är ganska insatt även om jag själv inte tjänar en spänn på mina 20 goa timmar i veckan) får du gärna slänga iväg ett mejl till mig på [email protected] eller leta upp Vegokäks fb-sida och skriva ett privat meddelande där. Jag svarar på allt! Kommentarsfunktionen på metro är ganska buggig, och det blir meckigt att hålla på.

         Och fortsätt självklart att kommentera, men tänk gärna ett långt extravarv och läs på innan du levererar kritik <3

         Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-04 17:02:35 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
         Svara
    • Svar på Isabelles kommentar.

     Det finns inte en chans att Flora skulle kunna ha lika hög kvalitet och uppdatering om hon inte tjänade pengar på bloggen och det var hennes heltidsjobb.
     +
     Vilket jobb vid sidan av vore bättre, ang moraliskt ansvar? Kränga sladdriga toppar gjorda i fattiga länder hos ngn klädkedja? Kränga hudvård? Kränga telefonabonnemang? Alla företag går ju ut på att de ska kränga ngn typ av vara eller tjänst, för att omsätta pengar. Floras blogg är ett ganska snällt företag, och tar så mycket socialt ansvar, i jämförelse med de större och mer typiska arbets”givarna” vi har i Sverige.

     ps. De flesta musiker som har ”integritet” och är ”indie” gör reklamjinglar också, de Instagramar bara inte om det.

     Frida Vega S 2017-01-02 20:34:20 http://bon.se/blogs/frida-vega-salomonsson
     Svara
    • Svar på Isabelles kommentar.

     Fast alltså nä. Som jag upplever det är Flora väldigt selektiv med vilka företag hon väljer att jobba med och de flesta jobbar för en god sak och stämmer överens med de värderingar hon har. Om jag ska vara ärlig tror jag faktiskt att mycket av detta grundar sig i avundsjuka. Klart att hon kan ha ett ”vanligt” jobb vid sidan av men sådant tar ju väldigt mycket tid, tid som Flora istället lägger på att producera innehåll till sin blogg som vi sedan får ta del av. Om jag hade möjlighet att få pengar genom samarbeten med företag så hade jag tagit det framför att jobba extra i en kiosk any day och det tror jag att minst 90 % av alla som läser Floras blogg hade gjort också.

     Erika 2017-01-02 16:38:06
     Svara
 • Never mind the haters, du äger. Puss

  Moa 2017-01-02 14:27:50
  Svara
 • Jo, tonen blir snabbt hård nu för tiden. Väldigt synd och väldigt tärande.

  Blev, by the way, väldigt glad att se dig på den där listan. Jag ba: FLORA! WORD!

  Katta (En förbannad podd) 2017-01-02 14:25:56 http://kattakvack.se
  Svara
 • Skriv till dina vänner: Jag är ledsen. Jag är inne i en period nu där jag känner att jag inte räcker till. Jag vill gärna umgås men just nu hinner jag inte. Jag hör av mig igen när jag har tid/orkar. Massa kärlek. Har gjort det till en del vänner när jag är stressad och de har varit sjukt förstående :)

  Sara 2017-01-02 14:15:40
  Svara
 • Jag vet inte om vi är medvetet hårdare eller om det bara är vanligare numera att folk sitter inne på väldigt mycket kunskap och inte riktigt kan hålla sig för att dela med sig av den och så blir det fel? Jag vet inte vad för kommentarer du tänker på men jag vet att jag till exempel några gånger varit på väg att skicka kommentarer som kanske inte är så roliga, tex har jag fått lust att skriva ”hey, du gör fel som inte annonsmärker!”. Detta är ju pga en ny kunskap jag fått, sen ångrar jag mig alltid och skickar aldrig iväg eftersom det egenligen inte är mitt ansvar eller problem utan bloggarens personliga… Luddig kommentar kanske men jag tänker att folk generellt säkert inte är ute efter att såra någon <3

  Emilia 2017-01-02 14:14:36 http://emiliawesterstrom.se
  Svara
  • Svar på Emilias kommentar.

   Tror inte heller att alla är ute efter att såra, men många fattar inte heller vad som är rimlig kritik och inte. En bloggare ska solklart alltid annonsmärka, och det kan man absolut påpeka vänligt om det saknas, men att kritisera Flora för att hon inte är 100% vegan eller för att hon reser eller för att hon har kläder på kroppen är en annan femma. Det spelar ingen roll om intentionen är vänlig – folk får helt enkelt lära sig vanligt vett. Du stövlar inte in i någon annans liv och säger åt den hur den ska leva det.

   Annie - lättlagat vegokäk 2017-01-02 20:48:54 https://vegokak.se/2016/10/18/sa-gor-jag-for-att-orka/
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!