Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Hur jag strukturerar upp life

to do-list flora wistrom-1

Hej tjena tja läget hej. Jag kom precis hem från veckans podcastinspelning. Nu sitter jag och försöker lugna ner mig själv genom att strukturera upp livet. Det skönlitterära skrivandet är väl det som behöver mest struktur. Jag måste vara hård mot mig själv om jag ska producera något, samtidigt försöker jag att inte vara för hård. Min plan är att skriva tre förmiddagar i veckan, och inte tumma på det. Och så håller jag på att boka upp intervjuer med folk för att göra research inom områden som jag inte känner till själv.

Andra saker utöver jobbet är att jag behöver fixa boende + flygbiljetter till min Lissabonvistelse och planera inför Kalifornienresan som jag och Isak gör nu i februari. Vi ska bila mellan LA och SF och blir borta i tio dagar. Har aldrig hängt med honom så intensivt förut. Tänk om vi hatar varandra.

Skoja. Är ostigt nykär just nu så det blir ju bra bara vi stannar på en bensinmack och köper peanut butter cups.

Åter till planeringen. Sinnesro come to me.

Först gör jag olika kategorier. ”Hem”, ”podd”, ”resor”, ”blogg” etcetera. Sedan punktar jag upp saker så specifikt som möjligt, vilket kan innebära att jag ska skicka ett visst mail. Därefter lägger jag in olika saker i google calendar och färgkodar rutorna för att se om det gäller skrivandet, podden eller nöje. Förstår inte hur jag kunde leva utan google cal. Så ofta förr som jag ba ”jag vet inte, jag ska kolla min kalender när jag kommer hem”. ONÖDIG STRESS.

De tomma rutorna ger mig tid för bloggjobb, mailande och sånt som kan komma upp.

Skärmavbild 2017-01-09 kl. 12.02.19

Vad är ditt bästa tips för *struktur*?

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
45kommentarer
 • har precis skaffat det här!! men HUR gör man? hahah är väl trög men fattar fan inte. hur färgkodar du händelserna? från iphonen? vill ju liksom kunna fylla i typ: okej detta är ”jobb” och då blir den röd tex. please help en koko.

  alexandra 2017-06-03 22:02:48
  Svara
 • Alltså måste ge dig bästa resturangtipset på den vägen då jag åkte där i somras!!! Mesa Verde i Santa Barbara. Helt GALET gott!!! De har till exempel en sjukt nice vegansk ostbricka (de gör sin egen veganost). Märk väl alla utropstecken!

  Lisa 2017-01-13 18:24:47
  Svara
 • Jag gillar listappen Wunderlist! Där kan man synka med kalendern och få påminnelser, etc. Skriver små dagliga to-do-listor där, men även mer långsiktiga listor med mål, önskelistor, etc etc.

  Sara 2017-01-11 07:49:33
  Svara
 • Säger som någon annan redan gjort, bila från SF till LA ist. Vägen är så mycket finare från det hållet, bästa utsikten <3

  Stina 2017-01-10 10:05:10
  Svara
 • Flora! I was just wondering today about my life’s structure and now I come home to this post! I try to manage everything in my life having an internship 9-6 everyday + a weekend job + a social life, but I find it really hard to find time to work out. How do you do it? Love <3

  Daria 2017-01-09 22:21:33 http://www.oltre-mare.tumbrl.com
  Svara
 • förstår ej ditt val av färgkodning men gillar dig ändå (om 3 dagar kan du färgkoda mig yaas!!!!!!! (efter det kan vi hänga längtar!!!)) <3

  My 2017-01-09 22:15:10 http://hjarnknas.blogg.se
  Svara
 • Jag bilade från LA till SD för några år sedan och måste passa på att tipsa om ett underbart ställe: Hearst Castle! Länk till hemsidan: http://hearstcastle.org
  Det är ett slott uppe i bergen som byggdes under slutet av 1800-talet och nu är ett museum. Låter det tråkigt? Det är raka motsatsen! Från ett center vid bergets fot åker man buss längs slingriga serpentinvägar och når slottet som är Stunning! Amazing!
  I närheten av slottet minns jag att vi besökte en strand/ jättelikt naturområde med vilda sjöelefanter som låg och degade i solen, vilket också var en upplevelse! Minns dock inte vad det hette..
  Ha det så bra på resan :)

  Klara 2017-01-09 20:12:31
  Svara
  • Svar på Klaras kommentar.

   Hearst Castle är AMAZE!!!! man får icke missa, helt otroliga grejer har hänt i det slottet när i princip alla stora filmstjärnor genom tiderna har hängt där i tid och otid. Guiderna är helt fantastiska också.

   Clara 2017-01-10 10:44:00
   Svara
 • Åh, såååå välbehövligt!! sitter här och funderar hur jag ska effektivisera mitt liv detta år utan att glömma hundra grejer och göra folk besvikna. Google Cal alltså!? *kollar upp*

  ISA 2017-01-09 18:07:47 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Superkul inlägg!
  Tips till er roadtrip från en som bilat i Cali och ska göra det igen i sommar pga världens bästa resa: Nu kanske ni redan har bokat flyg iof, när jag tänker efter har ni säkert det, men om ni inte har det och till alla andra som vill bila highway 1 i synnerhet – Kör från SF till LA och inte LA till SF. Kör man SF-LA så kör man på havets sida av vägen och kan hur lätt som helst stanna längs vägen i alla små fickor, och stanna kommer man vilja göra typ varje kvart.
  Ha en underbar Cali-resa Flora!

  Josefin 2017-01-09 17:52:59
  Svara
 • Har kämpat och kämpat för att inte skriva något om detta, men nu lyssnade jag på senaste podden och kan bara inte låta bli längre. Det är SÅ MÄRKLIGT när du säger att du ska ”bo i Lissabon” när du ska vara där 2 månader??? Samma sak när du besökte SF. Hur tänker du om detta? Jag kanske bara är orimlig som en noterar eller tänker på det. Men på något sätt känns det precis som hela ”sommarhus i en liten sommarort”-problematiken. Folk bor på dessa ställen, alltså på riktigt. Och när du då påstår att du gör det, när du är där som turist under en (visserligen längre period än en weekend men ändå???) period känns det på något vis nedlåtande? I dunno.

  Kalle 2017-01-09 17:50:56
  Svara
  • Svar på Kalles kommentar.

   Du blir arg för att en Flora säger att hon ska bo i en stad istället för att säga att hon ska vara i en stad i två månader?

   Elin 2017-01-09 23:13:23
   Svara
  • Svar på Kalles kommentar.

   Jag ska ju bo där i två månader! Men inte ”flytta till Lissabon”.

   Flora Wiström 2017-01-09 18:51:33
   Svara
 • Hej! Jag gillar er podd jättemycket och lyssnar varje vecka. En sak jag dock blev sjukt irriterad och upprörd över förra veckan var delen där ni talade om kvinnan i badhuset. Menar du att varje gång du är och kissar i ett badhus så går du tillbaka till duscharna och duschar av dig igen? Och vadå sekret? Flytningar kommer väl hela tiden oavsett om man går på toaletten eller inte? Fattar inte heller vad som skulle vara så livsfarligt med det, flytningar och sekret har vi ju själva och inget ovanligt att komma i kontakt med? Frida nämnde i samband med mens som att det skulle vara något äckligt, typ ”man får hålla sitt äckel för sig själv”. Trodde verkligen ni hade en ambition att normalisera kvinnokroppen och dess vätskor och om jag inte minns helt fel även är ni även pro menssex? Där kommer ju den andra parten definitivt i kontakt med ens mens och eventuellt sekret? Tycker verkligen att detta var ett motsägelsefullt resonemang från er sida och jag tycker väldigt synd om den tjejen om hon skulle lyssna på podden. Undrar helt enkelt bara hur ni ställer er inför detta? Tycker för övrigt att ni verkar vara vettiga personer så därför jag blev så chockad..
  Tack för en annars superbra podd och blogg! kraamiz

  Ellen 2017-01-09 17:33:02
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   Hej! Tack för att du lyssnar på poddis!

   Alltså, i podden pratar jag ju om min löjliga _bacillskräck_, och säger klart och tydligt att jag vet att det är sjukt och irrationellt men jag kan inte låta bli att tycka att många saker är äckliga. Jag säger även att jag eventuellt själv mensade i badet :-))) not proud pga ovannämnda bacillskräck, men det råkade bli så.

   Menssex en helt annan grej, då är man ju två personer i ett väldigt intimt sammanhang.

   Och: Tjejen en engelsktalande turist, så jag har svårt att tro att hon kommer lyssna på podden.

   Ps. Yes, jag duschar eller tvättar mig efter att jag har kissat om jag ska ut i bassängen igen. Det kanske är knäppt, men sån är jag.

   Flora 2017-01-11 13:57:46 http://flora.metromode.se
   Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   håller helt med dig! har inte lyssnat på podden, men reagerade själv när jag läste om det på både IG och här i bloggen! mycket märkligt. och väldigt taskigt mot tjejen, om hon skulle råka läsa det här på bloggen eller höra om det i podden!

   Julia 2017-01-11 13:34:10
   Svara
 • hmm…Är det du och Isak som får göra den där bilresan i LA som Sandra inte fick göra längre?

  Annika 2017-01-09 17:21:36
  Svara
 • HEj! Mitt bästa tips handlar om mornar och morgonrutiner. Började praktisera detta när jag var i sena tonåren och tyckte det va väldigt mycket roligare att dricka öl än att sova så var alltid superbakis och minus på sömn när jag skulle jobba.
  MEN! Det funkar nu också när alarmklockan ringer typ 05.15 varje dag. Anyway.
  Jag förbereder hela morgonen preciöst kvällen innan. Alltså: lägger allt jag behöver i en rad på typ köksbord/hallbyrå. Nycklar, plånbok, hörlurar etc. Om jag ska ha matlåda från kylen skriver jag ”matlåda” på en lapp och lägger där med. Behöver därför ej leta en sekund pga allt jag ska ha med är synligt och behöver bara slängas ner i väskan. Vidare lägger jag fram kläder, porslinet till frukosten på bordet, laddar kaffekokaren med kaffe så det bara är att trycka på ”on”.
  Detta är sååååå najs! Behöver ej tänka en enda ansträngande tanke, ej stressa. Har tid till typ snygg eyeliner eller morgon-tv. Tips x 10000!

  Ebba 2017-01-09 16:20:03
  Svara
  • Svar på Ebbas kommentar.

   Bästa jag har hört!!! Jag har förbereder mina kläder och en av mina väskor till skolan ibland, men det tar ändå hundra år för mig på morgonen pga sååå trött och förvirrad. Ska verkligen testa detta

   Elin 2017-01-09 23:17:33
   Svara
 • Flora letat överallt och kan ej hitta, för några veckor sen postade du en bild på en fantastisk lägenhet i Stockholm med blå vägg och tipsade även om namnet på färgen. Precis fått en lägenhet i Berlin och vill verkligen hitta den bilden igen..! Om du har länk hade det varit sjukt uppskattat <3

  Lisa 2017-01-09 16:07:13
  Svara
 • åh så bra, har varit sugen på att testa google calendar, men gillar den manuella liksom!

  Ljuva Julia 2017-01-09 15:38:59 http://ljuvajulia.se
  Svara
 • Smart! Själv är jag mer analogt lagd och skriver listor på ca allt i livet. Har just skrivit ett blogginlägg om hur jag strukturerar upp dem( och tips för att palla stora projekt) , beroende på hur viktiga dom är. Oftast gör jg Dock olika listor för olika projekt, samt för livet då. Överstykt betyder asviktigt medan de som är i parentes typ är bra att göra men inte livsviktiga. Och så resten som är av normal prio ungefär.

  Men google docs låter också som en smart ide ju. Försöker få min kille att börja använda kalender eller google docs så att vi kan ha lite koll men det är helt omöjligt. Har serri testat allt , men det slutar med att jag fyller i massa saker och han kollar den aldrig. Så segt.

  Anna 2017-01-09 13:38:11 http://missingthebus.com
  Svara
 • åh vilken fantastisk resa du och isak har framför er!! jag och en kompis körde från SF till LA förra sommaren, via Highway 1. Ni måste köra H1 -vackraste jag sett!!

  Pauline 2017-01-09 13:36:01
  Svara
 • Åh, älskar google kalendern (som jag brukar kalla den, google docs är väl bara där man delar dokument eller är har jag missat något smart :)) Har i alla fall använt den i säkert 7 år, och det bästa är att mitt universitetsschema kan laddas ner och föras över till google-kalendern automatiskt, wiiin! Ibland när saker är fett stressiga brukar jag nästan planera in timme för timme vad jag ska göra med logiska färgkodningar. Som ex, allt roligt jag gör med kompisar är rosa för det är ju en härlig färg. Tråkiga saker som tvätt är gul, för det är inte direkt min favvofärg. Träning grön, för det är skönt. Resten, jobb, skola och plugg har jag i blå/grå nyanser beroende på vilken form.

  Sanna 2017-01-09 13:17:35
  Svara
 • Ehem, mitt bästa tips är strukturerade kompisar + strukturerad man. oklart hur jag klarade mig igenom en läkarutbildning (och klarar livet med tre kids) med tanke på hur svårt jag har att organisera. har tex inte haft en kalender någonsin där jag faktiskt kommer ihåg att skriva upp saker? Utan håller hela mitt schema i huvudet? Har dock fördelen att jag lärt mig att bli sjukt bra på att minnas saker utan att vara beroende av att ha dem uppskrivna.
  Har blivit lite mer organiserad med åren ändå dock och då är mitt bästa tips att förbereda sig för saker när det ger minst motstånd och minst risk att det failar. alltså klassiker som att packa väskan kvällen innan och inte på morgonen, för då är man lite lugnare och inte så uppstressad.

  ursäkta megalång kommentar, jag distraherar mig själv för att jag har sjuk skrivkramp. Ser SÅ fram emot att följa ditt slit med bok nummer två, ha de gött!

  Ulrika 2017-01-09 13:03:37 http://www.facebook.com/unettelblad
  Svara
 • Jag använder Trello, funkar superbra för mig – använder både desktop och app versionen som synkroniseras så fort man är online och gjort en ändring så har jag massa olika kort för olika resor, veckoplanering, bok och filmtips etc. Älskar det! Det bästa är att man kan verkligen bygga upp och anpassa det helt efter sina egna behov.

  Lisa 2017-01-09 12:49:34
  Svara
 • ÅH VILKET BRA TIPS!!!!!!!

  M 2017-01-09 12:47:58
  Svara
 • Superinspirerande inlägg, tack för detta! Måste dock ställa en konstig fråga… jag har oerhört mycket social stress och är extremt (menar verkligen extremt, försöker bearbeta det i terapi sedan lång tid tillbaka) rädd för att trampa folk på tårna eller inte följa rätt sociala koder, göra folk ledsna och så vidare. Om min kalender skulle se ut som din gör exempelvis på tisdagen där när du först ska träffa Yrsa och därefter ska träna med Kajsa skulle jag ha ångest flera dagar i förväg, för jag skulle inte veta om jag kunde bjuda med den första personen till att träffa den jag ska träna med, om den jag ska träna med skulle bli arg om jag gjorde det, om jag bryter någon kod jag inte känner till, om det leder till konflikter om jag bara säger ”hejdå, nu ska jag gå iväg och träna med en annan kompis” som om det inte vore något, om det gör mig till en hemsk eller en helt normal människa att planera in saker på det viset utan hänsyn till att konflikter kan uppstå och så vidare och så vidare… nu fick du inblick i en verkligt neurotisk hjärna, men jag kände att jag bara vill ha inspiration för att kunna hantera sådana här grejer som en vuxen människa. För andra verkar det så himla lätt. Jag smusslar istället med mina sociala kontakter så att jag ska slippa blanda kompisar med varandra eller helst slippa behöva berätta för någon kompis att jag har andra vänner, för att jag är så fruktansvärt rädd för konflikter, klander, att göra fel och så vidare. Helt enkelt: hur gör du för att få allt det här att gå ihop? x_x

  Malin 2017-01-09 12:26:08
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Man kan ju ställa det som en fråga till sina vänner när man inte är mitt uppe i ett sånt beslut, tänker jag? Typ ”du, jag undrar hur du känner när det gäller att spontant bjuda med en extra person när vi ska träffas? Tycker det är så svårt att veta om sånt är okej, så.. vad känner du? Är det okej om jag bjuder med andra vänner ibland eller vill du helst träffa mig själv?” Sen tycker jag att sånt blir lättare när ens vänner har träffat varandra, typ dra ihop ett gäng för ett glas vin eller så, så dina vänner iaf har träffats. Personligen älskar jag att träffa andras vänner :)

   Anna 2017-01-09 13:49:44
   Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Hej! Å fattar precis! Jag och Yrsa ses och jobbar/pluggar ihop så vi brukar liksom mest hänga dagtid. Tycker att det är helt rimligt att man vill träffa vissa kompisar själv! Ibland har man ju saker man måste prata om. Så då säger jag bara, ”Jag kan hänga till 19 och sen ska jag träna med Kajsa”. Jag lovar att dina polare inte kommer tycka att du är konstig för att du har andra kompisar. De har väl också andra vänner?
   Men det är klart att vissa kan störa sig på att jag ”bokar in” dem och har svårt att vara spontan, men det är en annan femma. Hoppas du får bukt med detta i terapin. heja heja dig

   Flora Wiström 2017-01-09 12:36:03
   Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Vad fint av dig att svara, och dessutom svara så fint och peppande, stort tack! <3

    Malin 2017-01-09 12:48:56
    Svara
    • Svar på Malins kommentar.

     Hej! Vill bara säga: himla bra att du sökt hjälp. Låter som att du har socialfobi (?), vet vänner som har haft det och blivit hjälpta genom terapi. Så heja heja heja.

     A 2017-01-09 14:35:08
     Svara
     • Svar på As kommentar.

      Det är det konstigaste av allt: när det är sociala situationer där inga krav ställs på huruvida jag är en ”bra vän” eller inte så har jag inga obehagskänslor alls! Jag till och med tycker om att hålla föredrag och prata inför folk generellt, att umgås med folk jag inte känner, mingla på fester eller komma in i nya grupper. Men det är som att så fort det handlar om att det är jag som är personen som ska styra upp saker, som ska sätta gränser för vilka jag vill eller inte vill umgås med, hur många som ska vara med, om jag har tid/orkar/vill, så får jag svår ångest. Nu när du skrev att jag kanske hade social fobi blev jag alldeles paff och kollade genast upp det, det är ingen tidigare som föreslagit att det skulle kunna vara mitt problem. Men jag antar att jag har en fobi för vissa sociala sammanhang helt enkelt, tydligen är inte det helt ovanligt med sådana som jag som klarar de flesta sociala sammanhang men får ångest av just vissa kravsituationer. Jag ska definitivt gräva mer i det här, tack så mycket för din kommentar!

      Malin 2017-01-09 16:19:04
      Svara
      • Svar på Malins kommentar.

       Det låter inte alls som att det är social fobi du har, vill jag lägga mig i och säga. Men bra att du har tagit tag i den ångestproblematik du har!

       m 2017-01-09 22:33:13
       Svara
     • Svar på As kommentar.

      Malin! Jag är precis likadan. Trodde jag var ensam med det här, du förstår inte hur mycket din kommentar hjälpte mig! Jag går dock inte i terapi, men har länge funderat på att göra det för jag vet att det skulle vara bra för mig… får man fråga hur du gjorde, gick du via vårdcentralen eller hur funkar det när man vill börja på i terapi? Jag mår fruktansvärt dåligt över att detta i perioder och vill verkligen få hjälp, har tänkt på att gå till umo och prata med kurator men känns så läskigt att outa sig själv till en främling, är rädd att hen inte ska förstå hur jag känner osv… men det kanske inte alls är så läskigt? Tips och råd mottages gärna! Stor kram

      Amanda 2017-01-09 15:26:11
      Svara
      • Svar på Amandas kommentar.

       Amanda, vad glad jag blir av att höra att min kommentar hjälpte dig, även om jag såklart blir ledsen av att höra att du känner igen dig… det är ju så fruktansvärt stressande känslor. Jag började med att gå till Ungdomsmottagningen och prata med det här. Det var lite läskigt först, för jag kände det som om det inte var ett tillräckligt stort problem, men jag inser ju nu efter en tid att det visst är ett stort problem man verkligen inte ska behöva gå runt med. Nu är jag för gammal för att gå till Ungdomsmottagningen och går till en privat psykoterapeut. Jag googlade helt enkelt psykoterapi med studentrabatt och kollade lite vad som fanns i mitt område. Om du bor i Stockholm kan jag ge dig en direktlänk till det ställe dit jag går, de har jättemånga olika psykoterapeuter anställda och man får hjälp jättefort. Kram!

       Malin 2017-01-09 16:22:47
       Svara
       • Svar på Malins kommentar.

        Tack snälla för att du tog dig tiden att svara. Du har så rätt, det är ett stort problem och jag blir lättad över att du har fått så bra hjälp med detta. Heja dig som tog tag i det! Jag drar mig för att gå till ungdomsmottagningen, det känns så otroligt jobbigt men det är ju ännu jobbigare att känna såhär + en massa andra känslor kring sociala sammanhang. Känner mig dock väldigt peppad på att göra det nu tack vare dig. Har liksom tänkt länge nu att det kanske är något jag kan jobba bort själv men förstår att detta ligger djupare än så. Bor också i Stockholm så jag tar väldigt gärna emot länken till stället du går till!

        Amanda 2017-01-09 20:40:41
        Svara
        • Svar på Amandas kommentar.

         Klart du ska få hjälp! Och jag lovar, det är inte otäckt alls! Kanske lite pirrigt, men jag minns fortfarande första gången jag tog kontakt med en psykoterapeut och hur stort det kändes att bli lyssnad på och tagen på allvar. Bara att ringa dit och någon snäll tant sa ”vi ordnar så du får prata med någon, du ska inte behöva må dåligt” och sedan få sitta i mörkblå, supermjuka fåtöljer tillsammans med en uppmärksam och förstående psykolog som verkligen försökte hjälpa till… det är verkligen en underbar känsla, kanske särskilt när man har problem av det slag som vi har, där man känner att så mycket ansvar ligger på en själv. Här är länken: http://www.psykoterapiservice.se

         Malin 2017-01-10 09:29:58
         Svara
 • Mitt tips för struktur och ordning och reda är bullet journal. Rekommenderar det verkligen. Sök på bullet journal på pinterest och google så ser man vad det är! Helt enkelt ett analogt system i en valfri skrivbok där man får ner allting som man ska göra och hålla koll på!

  Emily 2017-01-09 12:16:40
  Svara
  • Svar på Emilys kommentar.

   Älskar också min BuJo, bästa jag skaffat i hela mitt liv! <3 Bäst också att man kan göra en egen av vilken sabla bok man vill och har allt samlat sen!!

   Beatrice 2017-01-09 15:31:01 http://herbariumet.blogg.se
   Svara
  • Svar på Emilys kommentar.

   Min kille har också snackat om detta… Det verkar simpelt och enkelt. Själv använder jag iphone-kalendern + anteckningar, papperskalender, evernote och trello. Det bästa med Evernote och Trello är att man kan komma åt sina anteckningar från vilken dator som helst… :) Har lite olika användningsområden för de olika verktygen och så länge de inte kostar tycker jag det är helt OK.

   Jenn - forever abroad 2017-01-09 13:06:19 http://jennifersandstrom.se
   Svara
  • Svar på Emilys kommentar.

   jag ÄLSKAR min BuJo, mitt bästa med det är ett den kan funka lite som en dagbok också, LÖV IT.

   Linda 2017-01-09 12:54:47
   Svara
  • Svar på Emilys kommentar.

   JA! Har läst om detta. Verkar SÅ bra!

   Flora Wiström 2017-01-09 12:22:53
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!