? Podd: Pizza i ansiktet (om acne & skönhetskapital)

flora-acne

2014. 

”Du behöver bara tvätta dig lite noggrannare.”

För många gånger har jag hört folk säga den meningen till mig. Människor som inte själva är drabbade av ärftlig acne tror att tvål och vatten, eller kanske en liten ansiktsskrubb, kan hjälpa mot bölder.

Det är så jävla fel.

Du som lider av acne kommer höra ”äh, det där går över med tiden” och ”det där är inte så farligt” och ”ingen tänker på dina finnar förutom du själv”. Och det kanske stämmer. Men. Jag vet hur det är att leva i ett samhälle där varenda reklambild är retuscherad. Där tonåringarna i reklamen (och ens vänner för den delen) har en finne och stannar hemma från skolan på grund av den.

Där acnehud ständigt beskrivs som ”problemhud”.

Vi är mer än våra finnar. Vårt syfte på den här jorden är inte att vara snygga. Men om vår acne får oss att stanna hemma när våra kompisar går till stranden, eller om den får oss att bada med t-shirt (jag gjorde det länge), eller om den gör ont, eller om den får oss att ligga i ångestplågor om kvällarna – då ska vi ta tag i det. För det finns hjälp att få. (Här har jag skrivit om min behandling).

I veckans poddavsnitt pratar vi alltså om acne och skönhetskapital. Samt om Instagram Live som psykar mig. Lyssna nedan, eller i din podcastapp.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
21kommentarer
 • Jag har såhär i efterhand blivit så galet arg på att man i marknadsvärlden pratar om acne hy som oren eller problemhud. Klart att det finns extremfall där man kan prata om att aknen är problematisk. Jag hade så mycket finnar på kinderna att det gjorde ont när jag låg på sidan för att sova och blödde när jag skulle tvätta av mig sminket. Men för de allra flesta blir acne problemhud för att världen säger det, rent objektivt påverkar det sällan ens livskvalitet. Och att min hud under alla dessa år skulle ha varit ”oren” är också helt befängt. För ingen tvättade sig i ansiktet och duschade mer regelbundet än vad jag gjorde (vilket bara torkade ut den och gjorde allting värre). Så skönt det hade varit att inte behöva stressa så jävla mycket över mina finnar när jag var yngre.

  Marianne 2017-02-19 23:23:47
  Svara
 • podden <3

  marire 2017-02-18 13:28:20 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Älskar er fina, ärliga podd! Men just detta avsnitt tycker jag Frida var lite dålig på att lyfta dig, ställa följdfrågor och låta dig löpa tråden ut i dina kloka resonemang. Till och med när du berättar om något fint din pojkvän sagt i samband med dina finnar var hon tvungen att svara om något kul om sin pojkvän. Ställer hon en enda fråga till dig i detta avsnitt när du pratar om acne? Äh. Ni är toppen! Men Frida, bli bättre på att lyfta Flora och foka inte bara på dig!

  Anne 2017-02-18 13:19:40
  Svara
 • I only just caught up with all your skin related posts after reading this. I’m so glad as right now I am developing acne after also stopping from the pill and it is becoming really bad. I really do not want Roaccutane as I’ve read so much about how harsh it is and I have Crohn’s Disease so I want to avoid anything internal, which is partly why I came off the pill. I’m going to ask my doctor about the skin cream you used. I’m really glad you found something external that worked!

  Leanne 2017-02-17 10:36:32 http://pineandpeak.com
  Svara
 • tack för det här avsnittet <3 även denna 26-åring drar sig från att gå ut mitt på dagen trots dumt. ni är helt fantastiska!

  mimmi 2017-02-17 02:49:32
  Svara
 • Hej alla fina! Jag kände igen mig så mycket i ert avsnitt när ni pratade om att köpa kläder som går ända upp till halsen och har arm. Dock åt andra hållet då jag pga mycket svettningar i min tonår aldrig i livet skulle köpa en sak med arm utan har alltid uringade grejer där tyget aldrig nuddar armhålan. Helt sjukt hur en sån sak kan fastna i ens huvud och även om jag är 24 idag så äger jag inte ett enda plagg med arm och fryser hela vintern istället för stt ta på mig en kofta. Kämpa på girls, ni är bäst!

  Isabella 2017-02-16 23:00:57
  Svara
 • Tack så jävla mycket för dethär avsnittet. Grät mitt på tåget när du berättat om alla sammanhang du avstått från pga acne, för känner EXAKT likadant. Älskade känslan av stramande hud, då kanske jag äntligen blev ”ren” från min ”problemhy”, började hata att simma och gå på badhus (har fortfarande svinsvårt trots att simning e typ terapi för mig), och glömmer aldrig när vi nån gång körde massagetåg och någon kom åt världens böld och det gjorde så sjukt jävla ont. Lider fortfarande av acnen trots att jag är 18, speciellt när prestationsångesten e som värst, för som om det inte var tillräckligt att vara en korkad inkompetent idiot e jag inte ens lite snygg. Sorry för så himla himla svamligt inlägg, ville mest säga att detta avsnitt var så jävla välbehövligt, för vi är inte ensamma att hata vår acne, och den definierar oss inte som personer. Puss och en fet styrkekram till dig och alla andra fellow acnesyskon!!!! ❤❤

  Caroline 2017-02-16 21:53:08
  Svara
 • Tack för att du tar upp det här Flora. Jag har haft acne i flera fucking år. Har fått utskrivet antibiotika (både för utvärtes och invärtes bruk) i två perioder, men nope ingenting hjälper. Har testat allting, inklusive all skit från apoteket. Fyller 19 i år, så börjar tveka på om det ens är tonårsacne, kanske aldrig går över liksom. Pizzafejs 4 life. Aja. Vissa dagar är det bara lite jobbigt och andra dagar ligger jag i sängen och vill dö. Men jag får jobba mer på det. Är ju inte så rättvist mot mig själv att definiera mitt värde i att jag har acne liksom. Kram!!!

  Sofia 2017-02-16 21:30:02
  Svara
  • Svar på Sofias kommentar.

   Men hallå, vet att acne suger! Men det finns hjälp! Jag upptäckte att det verkade vara lättare att få medel som VERKLIGEN biter om man inte går till en vårdcentral utan till ett privat ställe. Jag går till SkinDoc i Mörby Centrum och har äntligen fått Isotretinoin utskrivet (roaccutan). Gå dit!!! Lovar att de kommer hjälpa dig.

   Amanda 2017-02-17 09:31:15
   Svara
   • Svar på Amandas kommentar.

    Om du inte råder bot på acnen med antibiotika, be din husläkare om en remiss till en dermatolog (hudläkare). Endast dermatologer får skriva ut isotretinoin/Roaccutan, då på licens. /läkstud

    Agnes 2017-02-17 19:49:39
    Svara
 • TACK <333333333 tack för att ni pratade om acne, och bara avdramatiserade det helt och hållet. jag bokade ÄNTLIGEN en tid hos en hudläkare igår. varit så rädd för att boka tid hos en hudläkare, men igår fick jag nog. och sen att lyssna på detta, mmmmmmm. puss!

  e 2017-02-16 20:44:37
  Svara
 • Flora! Varje gång jag lyssnar på er podd slås jag av hur genuin, smart, vettig, gullig och rolig du är. Jag beundrar dig, du borde aldrig tvivla på dig själv. Kram!

  Emma 2017-02-16 20:38:34
  Svara
 • Viktigt! Hade acne under mina tonår och åt receptbelagda tabletter för det. När folk säger att de, liksom jag, har/hade acne men att det försvann med en viss ansiktsprodukt känner jag bara ”KÄFTEN”. Inte för att jag vill vara otrevlig, utan för att alla som levt med acne vet att skönhetsprodukter nte hjälper.

  Frida 2017-02-16 19:30:23
  Svara
 • Tack för det här inlägget Flora.
  Under högstadietiden var det verkligen ingen som förstod att acknen var ärftlig och klasskompisarnas okunskap gjorde att jag dagligen kände mig äcklig i min hy. Idag finns inte acknen kvar (utan bara ett fåtal gulliga ärr på kinderna) men jag minns fortfarande känslan, så tack så himla mycket för detta inlägg!

  Sofia 2017-02-16 18:49:00
  Svara
 • Er podd blir bara bättre och bättre för varje avsnitt!

  Ellen 2017-02-16 18:19:41 http://ellenlindberg.se
  Svara
 • Du är så bra!!!

  Signe 2017-02-16 16:35:11 http://nouw.com/skansjos
  Svara
 • Det var det blogginlägget som fick mig att bli lite mer kompis med mitt acnedrabbade ansikte. Tack flora! Ska definitivt lyssna på avsnittet ?

  Emma 2017-02-16 16:31:16
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!