Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

ACNATAC, FÖRE OCH EFTER

acnatac before and after

Som ni vet så har jag kämpat en hel del med min acne det senaste året. Efter att jag slutade med mina p-piller så fick jag en hormonförändring i kroppen som rubbade min hy och gjorde att jag, under loppet av några månader, fick acne över kinderna, hakan, halsen, bröstet och ryggen.

Jag skrev ett inlägg om det, som är ett av de mest lästa (och kommenterade) på den här bloggen: Om acne och roaccutan.

innan acnatac

I januari såg jag ut såhär ↑. Jag ville verkligen inte använda Roaccutan/Isotretinoin som behandlar acnen (på ett ganska brutalt sätt) inifrån, utan jag letade efter ett läkemedel för utvärtes bruk. Då tipsade en bloggläsare om Acnatac, så jag gick till hudläkaren och bad om att få det utskrivet.

Acnatac är en kräm som innehåller de aktiva ämnena klindamycin och tretinoin. Klindamycin är ett antibiotikum. Det minskar bakterietillväxt vid akne och inflammation som orsakas av dessa bakterier. Tretinoin normaliserar tillväxten av ytliga hudceller och åstadkommer normal avstötning av de celler som täpper till hårsäcken i områden med akne. Det förebygger uppbyggnad av talg och utvecklingen av tidiga former av akne (pormaskar).

acnatac efter två månader

ACNATAC EFTER 2 MÅNADER.

På bara två månader hade min hy blivit så sjukt mycket bättre. Acnen hade nästan försvunnit helt från kinderna. Jag hade fortfarande en del inombordare på halsen :)))) men förutom det så var finnarna i princip borta. Kvar var mörka fläckar, ärr, där finnarna tidigare huserat.

acnatac efter fyra månader

ACNATAC EFTER 4 MÅNADER.

Här hade jag inte en enda aktiv finne going on, utan det var bara ärr som sakta men säkert höll på att blekna. Jag hade påbörjat min andra tub Acnatac och jag skulle vilja påstå att det var då, efter fyra månader, som jag var ”botad”.

acnatac efter sju månader

ACNATAC EFTER 7 MÅNADER.

Dessa bilder är tagna alldeles nyss. På den vänstra bilden kan ni se hur jag fortfarande har lite ojämn hy med små kvisslor, men i övrigt är jag i princip finnfri. Jag har en del finnar på ryggen och lite röda prickar på bröstkorgen, men de är också på väg bort. I nuläget smörjer jag in mig med Acnatac var tredje dag, för att avvänja mig. När den här tuben är slut (min tredje) ska jag sluta helt och hållet. Min hy äger!

acnatac före och efter

Jag är så sabla glad att detta funkade för mig! Men vad som gör mig gladast är hur obrydd jag var under tiden jag hade som mest finnar. Jag gick osminkad på stan, sträckte på ryggen, log och upprepade mantrat ”jag är mer än min hy”, och ”jag ska tänka på mig själv så som jag tänker på mina kompisar”. Jag lät det inte komma åt mig.

heja flora

Så heja mig och alla andra acnekompisar där ute <3

För att se vilka produkter som jag använder i kombination med Acnatac, spana in: Video: Hur jag blev av med mina finnar.

Translation: I’ve been using Acnatac to get rid of my acne. This is before (January 2015) and after (August 2015). I’m amazed of how well it worked.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
37kommentarer
 • Fan vad du är bra, så jäkla strongt! Samma sits här, blämmor i flera år…. Vilken jävla förebild

  Nikolina 2017-02-19 11:12:32
  Svara
 • Jag tycker du är så bra flora! Både att du förstår hur svårt och jobbigt vissa verkligen tycker att det är utan att själv riktigt känna så. Men att du också ger bra tips både för kroppen och själen. Så inspirerande, även för mig som inte har acne men långt ifrån perfekt hy för det. Grymt!

  Frida 2017-02-16 22:46:59
  Svara
 • Hej Flora!
  Efter att testat ALLT reseptfritt mot min acne och precis som du vart osäker på de medlen som behandlat acnen inifrån så blev jag skit glad när jag läst detta inlägg! Och nu har jag använt acnatac i snart två månader och det har hjälpt så mycket! Så tack <3
  Nu till en liten fråga: har för mig att jag läst någonstans att man endast får använda acnatac i 3 mån och sen att man måste ta en paus. Men visst har det gått bra för dig att använda det under en längre period, dagligen, utan avbrott?
  Tacksam för svar!
  Kram!

  Emma 2017-01-21 18:12:11
  Svara
 • Hej, tänkte bara höra hur din hud ser ut nu när du slutat med acnatac? Om acnen kommit tillbaka eller om behandlingen fungerat? Har själv fått en släng av vuxenacne och äter tetralysal samt smörjer med acnatac sen 6 veckor tillbaka, tack på förhand hälsn Pauline

  Pauline 2016-12-22 20:19:10
  Svara
 • Hej!

  Vilket peppande o bra inlägg!! Tär verkligen på krafterna med akne… Har också börjat med acnatac för cirka en o en halv månad sedan efter att ha försökt vänta ut akne (förgäves tydligen…) efter att ha slutat med p-piller. Blev värre först så kändes rätt hopplöst, men märkte små förbättringar efter en månad så nu hoppas jag att det är på rätt väg…!

  Min fråga till dig är: Hur har det gått sen? Höll resultatet i sig?? Tänker att det är lika bra att höra sig för om sånt redan nu så man vet om man kan behöva förbereda sig mentalt på att det bara är tillfällig bättring eller om det finns hopp!
  Läst att det inte är bra att använda nån fuktkräm varken innan eller efter på kvällen eftersom acnatac verkar sämre då eller kan reagera ihop med krämen… Men torkar ju ut hyn rätt så rejält! Hur gjorde du?

  Tack igen för inspirerand inlägg! :)
  //Emma

  Emma 2016-09-29 00:26:08
  Svara
 • Flora!

  Ville fråga dig om Acnatac, som jag nu tagit i tre månader tack vare detta blogginlägg (<3333!).
  Minns du när du började "nertrappningen" av krämen? Jag har nu börjat på min andra tub och har fler att hämta ut om det skulle behövas. Vill gärna fortsätta för har en del kvar (dock mest ärr, som du på dina bilder), men min läkare verkar inte riktigt ha koll på hur länge en får ta den/hur en avslutar kuren osv.
  Jättetacksam för svar! Och vill säga så hiiiiimla bra att du tar upp detta ämnet/ger tips, har hjälpt mig enormt!

  Viktoria.

  Viktoria 2016-09-12 13:55:04
  Svara
  • Svar på Viktorias kommentar.

   Jag har fått förnyat recept och använder fortfarande krämen… Borde kanske ha slutat men men…Massa kramar!

   Flora Wiström 2016-10-05 10:42:19
   Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Hej Flora! Jag blir verkligen också peppad av att läsa om din resa med acnatac och att du lyckats leva ut att du är ”mer än din hud” när du har haft jobbig hudsituation. Jag var precis hos hudläkare för att bli av med aknen på riktigt, att ”bli bra”(har provat roacuttan 1 ggn för sex år sedan, tetralysal förra sommaren och epiduo) och hon presenterade lite olika möjligheter som jag inte kan så mycket om och jag funderar på om du har någon spontant reaktion.

    1. Behandling med diametri – applicerar elektricitet med ett litet instrument med elektriska fält vid hög frekvens som med värmen som genereras öppnar upp porer och ”tömmer kärlen”, du förstår nog. (min tidigare hudläkare nämnde aldrig denna möjlighet och jag kan inte alls mycket om den metoden)
    2. Behandling med Acnatac – jag såg att du fortfarande använder krämen – vad tror du/ huläkaren om hur det håller i sig långsiktigt? Vad tänker du om framtiden och din eventuellta läkemedelsbehandling?
    3. Bendling med Roaccutan – liten dos jämfört med tidigare.
    Jag förstår att det är svårt att svar på men är jättetacksam över din reaktion bara, behandlingsdjungeln är svår att navigera i.

    Tack! / Anna

    Anna 2016-10-12 20:40:57
    Svara
 • Hej flora. Har en fråga för jag överväger att börja testa acnatac, har också fått mycket sämre hy av att sluta med p-piller. Visste att det skulle hända men valde ändå att sluta eftersom det känns dåligt att stoppa i sig det plus hade fått mer ångest av dem. Frågan är: kunde du använda smink under tiden du behandlade? I så fall vad, använde du något mer ”milt” smink under tiden?
  Känns läskigt att behöva gå osminkad till skolan t.ex.
  Skulle vara jättetacksam för svar. Tack för att du delar med dig av dina upplevelser.
  /Matilda

  Matilda 2016-09-09 07:19:04
  Svara
 • Hejsan Flora!
  Först och främst, TACK för ett peppande inlägg. Sedan så undrar jag om du upplevde att du blev blank i ansiktet av Acnatac? Har använt krämen i två veckor och upplever att huden är ständigt blank/ser ut som jag är svettig. Vet heller inte om det har blivit fruktansvärt bättre och har kämpat med acne i flera år och ätit tetralysal x2, testat duac x3, skinoren och yaz. Vill bara få en finnfri hud once and for all:((

  Emelie 2016-07-16 19:10:46
  Svara
 • Hi, i’ve been using acnatac for 7 weeks and my skin is breaking out. Did your skin broke out or was it improving immediately? Now i don’t know if i should continue using acnatac.

  Simone 2016-06-04 16:19:58
  Svara
 • Jag använde piller som skjöt upp mensen en vecka i somras vilket (tror det är anledningen iallafall, kan inte komma på någon annan livsstilsändring) ändrade min hy från normal till acne. Gråter blod över detta då jag känner mig såå obekväm i smink men känner mig nu nästan tvungen att använda detta pga känns som att folk ska bli äcklade annars. Iallafall, hade haft världens sämsta dag idag och när jag kom hem och såg min hy så bara brast det. Gick in på din blogg för att få pepp, läste detta inlägg och nu känns det så så så mycket bättre, jag är mer än min hud!!! alltså du ska ha ett stort jävla TACK för allt du gör här på bloggen dagligen<3. Blir så inspirerad. Jag har ungefär lika mycket acne som dig och har bestämt mig för att våga gå till läkaren nu och ta hjälp! Behövde nog mest skriva av mig kände jag men det jag ville ha fram: tacktacktack för allt du gör!!! du är så viktig för unga tjejer! kram och tack för underbar blogg<3

  - 2015-10-05 17:06:58
  Svara
 • Ville bara säga vad grym du är som visa alla dessa bilder. Jag lider inte av Acne med svåra allergier som sätter sig i ansiktet. I know the feeling och det är verkligen inte kul att ha utslag/finnar/eller acne i ansiktet! Och lyllos dig att du blivit av med allt!
  Stor kram

  Maxinne Björk 2015-09-30 15:41:08 http://www.maxinne.se
  Svara
 • Hej! Idag kommit från hudläkare med dotter 14. År. 2 års förtvivlan . Fick just krämen du provat och köpte själva basiron tvätt. Ska köpa till krämen imorgon. Googlade för se resultat o du gjorde vår kväll!!! Så hoppfullt. En fråga om smink . Det måste ju döljas fortfarande för min dotter . Vill du svara på märken av puder o annat så ska jag köpa det också Med vänlig hälsning, en hoppfull mor .

  Mor 2015-09-07 22:55:02
  Svara
  • Svar på Mors kommentar.

   Hej! Åh vad fint att höra. Jag gillar UNE skin ideal foundation. Den är flytande och innehåller 90% naturliga ingredienser. För att matta ner huden gillar jag det transparenta pudret Mineral Veil från Bare Minerals. I övrigt kan hon använda vilka produkter som helst tycker jag! Glöm inte att ha en riktigt bra återfuktningskräm! Det är typ viktigast av allt, att inte torka ut huden (för då produceras bara ny talg). Jag gillar Propyless från Apoteket. Kram och lycka till!

   Flora Wiström 2015-09-08 11:47:57
   Svara
 • TACK FLORA <3

  elsa 2015-09-07 19:20:05 http://iamelsa.com
  Svara
 • Hej Flora!
  Jag vill bara säga tack för ditt förra inlägg om acne som peppade mig att ta tag i mig själv och besöka en hudläkare.
  Jag har lidit sen 16års åldern (är 22 nu) av fruktansvärda finnar och ärren som följer, och det har skapat mitt enda stora komplex. Men nu har jag fått diagnosen rosacea (vilket var en lättnad för det förklarar så mycket!) och medicinen (tetralysal+fenacea gel) har mer eller mindre utplånat alla ömmande bulor i mitt ansikte på mindre än en månad.
  Nu är det bara ärren kvar och jag är ju faktiskt mer än min hy.

  Kram och tack igen, du har gjort skillnad för mig!

  Sanna 2015-09-05 08:35:32
  Svara
 • Heja dig!!! Fy vad bra du är.

  Elsa 2015-09-04 21:26:50
  Svara
 • Wow! Vilket bra inlägg. Vad tufft att du vågar prata och publicera det här.

  Alex 2015-09-04 11:36:25 http://dockedkidsväntdie.blogg.se
  Svara
 • Måste bara säga att du är grym som lägger upp det här. Du är så modig! Tack!

  Evelina 2015-09-03 22:44:08
  Svara
 • Åh så du använde denna produkt till dina akneärr också? För mina finnar är inte kvar skulle jag väl säga, men jag har en massa röda akneärr kvar som jag inte vet om jag ska ha på ”aknekräm” eller inte? Någon där ute som har någon idé eller erfarenhet? Tips tas tacksamt emot!!

  Linnea 2015-09-03 20:33:36
  Svara
 • Skönt att du blivit av med acnen alltså. Jag käkade Roaccutan när jag var 16 och det året var fan sämst, jag mådde så dåligt av att äta medicinen (depression som biverkning gjorde ju sitt, men det var också för att det var så jobbigt att vara uttorkad hela tiden. Liksom allt var snustorrt på hela kroppen.) Men minns också tiden innan, när jag hade acne, framförallt över ryggen och i pannan, att jag inte tänkte så mycket på det, inte skämdes särskilt mycket för det, utan det jobbiga var att det gjorde så ont. Och det är ju skönt att bli av med. :)

  Agnes 2015-09-03 16:40:24 http://www.astrologen.blogspot.com
  Svara
 • SÅ tacksam för att du delar med dig av detta! att du öppet visar din hy & är stolt har hjälpt mig så mycket. KRAM

  Ida 2015-09-03 13:06:22
  Svara
 • alltså damn vilken skillnad!!!!

  Beata 2015-09-03 12:22:18 http://radarmagazine.se/beata/
  Svara
 • Nu är du ju vacker, tuff och härlig alldeles oavsett acne och plitor, men vad skönt att det funkade med kräm istället för piller. Själv har jag alltid haft ganska mycket finnar och ojämn hud, från 15 till nästan 30 års ålder. Det enda som hjälpte för mig var, hör och häpna, att sluta med p-stav, minipiller och p-piller. Jag har inte ätit något sådan på snart 2 år och min hy mår så mycket bättre. Så det funkar väl, som med allt, olika från person till person.

  Maria 2015-09-03 12:17:08
  Svara
 • Heja dig Flora! Bor i samma kvarter som dig och blir alltid lite starstrucked när jag ser dig för du ger en så mycket självförtroende. Jag har kämpat mot acne i 7 år och är nu acnefri efter min andra roacutan kur, hoppas verkligen att det håller i sig. Gällande prickar på bröstet sa min läkare att det ofta är inflammerade hårsäckar och att den receptfria hudkrämen Propyless kan hjälpa om man använder den under en lång tid. Fortsätt vara du! Kram

  Evelina 2015-09-03 10:08:34
  Svara
 • Hej Flora!
  Dett har inget med inlägget att göra, men jag undrar om skulle kunna ge några tips på engelska podcasts ? (om du lyssnar på engelska podcasts… )
  Tack för bästa bloggen!

  Agnes 2015-09-03 09:56:13
  Svara
 • Oj vad fint det blivit på så kort tid! Tycker det är så grymt med din inställning också! Till alla som har ärr och/eller acne skulle jag vilja tipsa om en ansiktsmask från Bioline – Primaluce Brightening mask – den innehåller bl.a. AHA-syror som bleker ärren. Jag tycker att den verkligen gör skillnad, rätt så dyr bara, men min senaste tub har ganska mycket kvar trots att jag använt den nästan varje vecka i ett år. Obs ingen smygreklam eller nåt sånt, jag tycker bara att den har gjort min hy så mycket slätare så tänkte tipsa andra också :)

  Malin 2015-09-03 09:46:07
  Svara
 • Peppigt inlägg! Så himla skönt att det har fungerat. Har sluppit den här mängden akne i hela mitt liv, men fasar för dagen jag ger upp hormonella p-medel… Vi får se vad som händer i framtiden helt enkelt bara!

  Beatrice 2015-09-03 09:39:03 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Hej!

  Jag har också kämpat med acne i sååå många år nu och börjar äntligen bli bra men äter också p-piller (yasmin) och blir också livrädd för att sluta när jag läser ditt inlägg och kommentarerna under.. Men bra att vad man kan använda. Jag har ätit två kurer tetracyklin som har hjälpt mig och har enbart små finnar i pannan som sakta men säkert är på väg bort. Dock undrar jag, har du något tips på produkter som kan hjälpa till att ta bort mörknande fläckar från finnarna? Ska verkligen spara detta inlägg tills den dagen jag slutar med p-pillrena… FASAR!
  Väldigt inspirerande inlägg och jag tror inte folk som inte har haft acne på detta sätt förstår någonting om mantrat, men vi som gör, älskar det!

  Lisa 2015-09-03 08:45:15
  Svara
 • Åhh, vad skönt att det blivit så bra!! Jag måste verkligen börja med ”Jag är mer än min hy”-mantrat. Slutade med p-piller i April och flyttade sedan till Wellington, NZ i juni och här fuckade min hy ur totalt. Vet inte om det är avsaknaden av hormorner eller om det är luften här men något hände i alla fall. Så tack för mantrat, det ska användas flitigt!

  Isabell 2015-09-03 08:33:53 http://nouw.com/isabellplars
  Svara
 • Helt fantastiskt resultat! Jag har kämpat med akne i många år och testat i princip allt. Idag har jag ärr på kinderna och små finnar över hela pannan som vägrar försvinna. Jag äter p-piller mot akne, men funderar på att sluta på grund av att de inte är så hälsosamma och att det dessutom inte hjälper helt mot aknen, men är livrädd för att det ska bli tusen gånger värre då. Åh detta akneliv, en blir aldrig klok. Skrivs acnatac endast ut av en hudläkare eller kan en gå till en vanlig läkare?

  Svara
  • Svar på Jennies kommentar.

   jag fick acnatac utskrivet vid ett ”helt vanligt” vårdcentralen-besök; alltså utan remiss till hudläkare eller så. däremot vill de ofta att man har provat mildare produkter först men stå på dig och lycka till!

   ebba 2015-09-04 23:49:14
   Svara
  • Svar på Jennies kommentar.

   Heja dig! Så vitt jag vet så måste du gå till en hudläkare. Kram!

   Flora Wiström 2015-09-03 07:51:43
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!