I torsdags var jag så jäkla sugen på risotto, så då lagade jag det. Först hackade jag två schalottenlökar. Sedan fick löken fräsas mjuk i två matskedar smör i en gryta. Sedan tillsatte jag 4 dl arvorioris (risottoris) som fick bli glansigt tillsammans med smöret och löken i grytan. Därefter hällde jag på 1 dl vitt vin och lät det sugas in i riset. Vid sidan om kokade jag upp 9 dl vatten som jag lade två buljongtärningar i. Jag använde grönsaksbuljong men hönsbuljong blir nog ännu godare. Vi brukar alltid köpa det här vinet, som är ekologiskt och kostar 54 kr på systembolaget. Jättegott i både mat och som dryck. Men obs! Det går givetvis jättebra att använda matlagningsvin som alltså är alkoholfritt och finns i vanliga mataffärer. Tillvägagångssättet är alltså att ha plattan på låg värme så att riset småputtrar, och hela tiden hälla på mer buljong under omrörning. Riset ska dra åt sig buljongen innan du häller på mer. Detta tar ungefär 45 minuter så ett tips är att titta på exempelvis två avsnitt Weeds under tiden. Med den sista dosen buljong lägger du i två knippen sparris som är skurna i mindre bitar. När all buljong är slut är det dags att riva 2 dl parmesanost och ha i, samt salt, peppar och kanske en liten skvätt vin till. Om riset fortfarande är hårt kan du bara hälla på lite vatten och låta det koka in.Servera med några stekta sparrisar på toppen.Världens godaste mat kanske. Nästa gång ska jag ha svamp i! Det här receptet räcker till 3-4 personer.
Translation: how to make asparagus risotto.