RECEPT: RÖDBETSPANNKAKOR / BEET PANCAKES

beet pancakes

I fredags vid lunchtid öppnade jag kylskåpet och såg ett gäng rödbetor som blivit över från dagen innan. Samtidigt var jag så sabla sugen på pannkakor, och då slog det mig – vore det inte göttigt (och snyggt) med rödbetspannkakor? Jag brukar ju göra bananpannkakor titt som tätt, men i det här receptet har jag tillsatt fler torra ingredienser för att pannkakorna ska bli fastare i konsistensen.

Proffsmatbloggare provlagar ju sina recept innan de fotograferar dem (tror jag), men jag kan säga att det här var ett väldigt lyckat experiment. Är glad att jag chansade och dokumenterade processen (hade resultatet blivit dåligt hade ju tagit bilderna i onödan), för dessa pannkakor blev så så bra!

rödbetspannkakor

Till 6 pannkakor behöver du:

2 dl havregryn
3 kokta och skalade rödbetor (jag köpte färdigkokta)
0,5 banan (eller 1 liten)
2 ägg (är du vegan kan du troligtvis blanda 2 msk chiafrön med 6 msk kallt vatten tills det blir en geléliknande massa och använda det i stället för ägg)
1 tsk bakpulver
1 krm salt
1 msk olja

rödbetspannkakor

1. Mixa de torra ingredienserna tills det blivit ett fint mjöl. Har du ingen matberedare (jag har köpt min för 199 kr på Lidl) kan du använda en stavmixer – eller skippa havregrynen och använda det mjöl du föredrar.

2. Lägg mjölblandningen åt sidan och mixa rödbetorna till en puré.

3. Tillsätt de övriga ingredienserna i matberedaren och mixa samman.

beet pancakes rödbetspannkakor

4. Ställ blandningen i kylen i 10 minuter.

5. Stek pannkakorna i kokosfett/smör/olja på medelhög värme tills de fått fin färg på båda sidor. Peta inte på dem i onödan, de går lätt sönder i början av stekningen. Beräkna 1 dl smet per pannkaka.

rödbetspannkakor

Servera med lönnsirap och banan, eller kanske honung och yoghurt.

rödbetspannkakor flora beet pancakes

Translation:

Beet pancakes 

0,8 cup rolled oats
3 peeled and boiled beets (I bought pre-boiled ones)
0.5 banana (or 1 small)
2 eggs (if you’re vegan, you can probably mix 2 tbsp of chia seeds with 6 tbsp cold water until it becomes a jelly-like mass, and use it instead of the eggs)
1 tbsp baking powder
1 pinch of salt
1 tbsp oil

1. Pulse the dry ingredients until they are ground into a powder-like consistensy.
2. Put the flour mixture aside and blend the beets into a puree.
3. Add the remaining ingredients in the blender and mix it all together.
4. Let the batter sit in the fridge for 10 minutes.
5. Fry the pancakes in coconut oil / butter / oil on medium heat until golden on both sides.

Serve with maple syrup and banana, or honey and yoghurt.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!