EFTERLYSNING: GOTLANDSTIPS

DSC_0420DSC_0384DSC_0443DSC_0187DSC_0245DSC_0390DSC_0449DSC_0163DSC_0478DSC_0176DSC_0367DSC_0189

Hej mina fina!

I juli åker jag och en bunt kompisar till Gotland för att ha cykelsemester. Är SÅ pepp. Jag har varit där en handfull gånger men aldrig cyklat runt – så nu behöver jag era bästa tips. Mysiga byar, vägar, stränder, caféer, restauranger, evenemang, vandrarhem och tältplatser, allt vad ni kan komma på. Era Gotlandsguldkorn helt enkelt! <3

Gamla Gotlandsinlägg i urval:
Gotlandsdrömmen.
Almedalsveckan, Torsdag.
Almedalsveckan, Onsdag.
Gotlandsmorgon.

Translation: In July, me and a couple of friends are going on a bicycle trip to Gotland, an island outside of Sweden. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
45kommentarer
  • Jag har gjort ett inlägg med mina smultronställen på Gotland, http://opersonligt.devote.se/ ! In och kika :)

    Alice 2015-06-18 10:13:49 http://opersonligt.devote.se/
    Svara
  • OK orkar inte läsa igenom alla andras tips så sorry om det blir upprepning

    – I Visby finns en restaurang vid namn Strykjärnet som serverar svingoda galettes och crepes

    – Blå Lagunen är absolut en fin badplats som ligger på norra Gotland MEN…

    – .. Skulle snarare rekommendera att åka till Smöjen som har en asfin vit stenstrand som påminner om typ Grekland, ett övergivet fabrikshus som man kan simma/gå in och fota i samt ett kalkbrott som är <333 och som inte är lika turistigt som Blå Lagunen. Det finns två kalkbrott där, ett som fabrikhuset ligger i och ett annat ganska nära, skulle rekommendera det andra. Det ligger här: https://www.google.se/maps/place/57%C2%B043'41.9%22N+18%C2%B056'28.7%22E/@57.72818,18.9413056,16z/data=!4m2!3m1!1s0x0:0x0

    – Såg att någon rekommenderade S:t Olofsholm och säger bara JA, asfint däruppe vid kvarnen och stenhuset. Tips är att vara där när solen håller på att gå ner, döfint.

    – I Bläse finns ett kalkstensmuseum som är helt ok. Det coola där är att det finns en enorm stenhög som man kan klättra upp i och se hur folk har skrivit sina namn med stenar nedanför. Det finns också ett litet tåg där som man kan ta en liten (guidad??) tur om man har lust men har inte åkt där sen jag var pytte som vet inte om det är värt.

    – Nån rekommendera Furillen, yes åk dit, det är nice.

    – Många har ju tipsat om Fårö så jag drar lite snabbt vad som är sevärt där; Kutens Bensin (mest pga hur det ser ut), Sudersand, raukområdet, bergmans grav kanske är coolt att se (?), får.

    Skulle allmänt rekommendera att åka in på småvägar för det bästa hittar man gömt på nån grusig liten väg som är svinjobbig att köra/cykla på. Om någon innan har rekommenderat Klangstenen i Lärbro så säger jag bara NEJ, det är INTE värt. OCH om någon har rekommenderat Pavalds gård så ja nice deras cheesecake är heaven men de har stängt i sommar så RIP.

    Behöver ni sovplats i Lärbro så hojta till, vi har stor gård och det kan säkert ordnas. Bara vår gård är typ en sevärdighet, seriöst.

    Ellen 2015-06-14 12:41:39
    Svara
  • Kutens bensin eller Elsies Cafe på Fårö är himla mysiga ställen. Surfers (restaurant i Visby) är SÅ gott, tofun är sinnessjukt god, men boka bord för det är ett populärt ställe. Leva kungslador har jag också hört ska vara rätt bra.

    Emma 2015-06-12 21:51:29
    Svara
  • Hittade godaste stenungsbakade pizzan på fårö!! Carlssons restaurang, ligger intill någon camping har jag för mig :) Och trädgården är 5 av 5 toast tips tips

    Siri 2015-06-12 18:08:29
    Svara
  • Oh vad roligt att du ska till Gotland, du kommer någ få super kul. Älskar Gotland och åker dit varje sommar och har gjort det i hela mitt liv så har samlat på mig några tips.

    Norra Gotland (allt ligger nära varandra utom Fårö)
    – förö är jätte fint, besök sylvis döttrar (http://www.gotland.net/sylvis-dottrar) är dyrt med fin miljö oh gott, nostra aoura (http://www.badkartan.se/047030/Norsta_Aurar) och bara cykla runt. Färjan går varje halv timme tror jag men det brukar vara ganska lång kö så kom tidigt.
    – Slite tycker jag är en fin by, lite tråkigt med fabriken men på röda korset kan man ibland fina fynd. Och om ni måste åka in till en by för att köpa mat mm så tycker jag Slite är bra. (https://www.google.se/maps/place/Kupan+-+Röda+Korset+Slite,+Storgatan+110,+624+48+Slite,+Sverige/@57.7089999,18.806518,14z/data=!4m2!3m1!1s0x46f6fd50cf954755:0x9b3b500c9e87ca37?hl=sv)
    – St Olof Holm är jätte fint natur reservat med ett litet kappel på (http://www.guteinfo.com/?id=611)
    – på asundet fins det mycket raukar och det går oftast får pp ön. Det går att komma ut med cykel för det finns en liten bro. Mysigt ställe för picknick men det brukar blåsa ganska mycket så man får ha med sig en kofta. (http://sv.m.wikipedia.org/wiki/Asunden)
    – skulptur fabriken utanför Slite tror jag att du skulle gilla, det är inspirerande och fint (http://www.skulpturfabriken.se)

    Visby:
    I Visby är ju allt fint, gå runt och upptäkt själva. Jag skulle skriva upp lite resturang tips och så men har mitt antekningsböker block där jag har det hoss min pappa :/

    Södra Gotland:
    Såg att nån annan i kommentarsfältet rekommenderade Nisseviken och det gör jag också, det är super mysigt och fint :)

    Kram

    Anna Mariaa 2015-06-09 21:43:47 http://Annamariaa.blogg.se
    Svara
  • Jag har velat åka till Gotland jättelänge men alla vandrarhem och campingar jag har kollat på verkar ha förbud för folk som är under 25 och utan målsmans sällskap. Som nittonåring finns det typ inte ett enda ställe att bo på p.g.a. problem med för hårt festande ungdomar eller något. Mycket frustrerande. Är det ingen annan som har det problemet? Kan ni i så fall länka till boenden som inte har åldersgräns?

    KLARA 2015-06-09 19:50:38
    Svara
  • Åk till crepes-restaurangen kutens bensin som ligger på fårö norr om gotland, jättelätt (och gratis) att ta färja dit, även med cykel. På kutens bensin sitter man runt massa gamla amerikanska bilar och alla olika crepesrätter heter som gamla filmstjärnor. På Fårö kan man även kolla in raukarna och suder sand (en makalös sandstrand)

    Lisa 2015-06-09 17:54:32
    Svara
  • Fint växthus!

    pappa 2015-06-09 17:49:18
    Svara
  • Minns inte supermycket från Gotland mer än att Fårö definitivt är värt ett besök (och då måååste ni åka till bageriet Sylvis döttrar-godaste bullarna jag någonsin ätit). Vill ni göra något lite annorlunda borde ni ta en tur ut till gotska sandön (inga cyklar då men de går ju att parkera en dag). Jag har aldrig varit där själv, men min pojkvän jobbar där i sommar och skickar såååå vackra bilder på omgivningarna.

    Till dig som är fotointresserad är Furillen ett tips, fantastisk fotomiljö!

    Anna 2015-06-09 15:48:26
    Svara
  • Fårö!! Sudersand, Langhammars, Ulla Hau, Bergmancentret m.m. :)

    Magdalena 2015-06-09 11:28:47
    Svara
  • Hej! Om du vill fika på det sötaste, varmaste (både temperaturmässigt och stämningsmässigt) och charmigaste fiket i Visbys innerstad måste du absolut komma till Café Gula Huset, Tranhusgatan 2. Ett pyttelitet fik med vacker innegård, alltid bakverk som bakats i ceféets lilla kök samma morgon och supergott kaffe. Kolla gärna bilder på Facebook eller instagram @cafegulahuset. Även listad i White Guide 2014 och 2015.
    //personalen

    Hilde Weiser 2015-06-08 21:44:11 http://[email protected]
    Svara
  • Hej! Vad roligt att ni ska till lilla Gotland, jag bor här! Kan tipsa om att Ekstakusten är jättefint att cykla vid, med utsikt över havet och Karlsöarna. Är ni här den 7, 14, 21 eller 28 juli så måstemåstemåste ni gå på Så mycket Burgsvik! Det är en jättefest/konsert där de har hemliga artister spelar! Dessa kvällar är sommarens höjdpunkter! Efteråt kan man bada i hamnen! Så underbart! Kolla in deras evanemang på Facebook! https://www.facebook.com/events/912424225481766/

    Maila mig så kan jag skicka bilder, berätta mer eller ge er fler tips!

    Kram Emma

    Emma 2015-06-08 19:50:39
    Svara
  • Att besöka gårdsbutiker är ett måste när man är på Gotland o det kryllar av dom. Så istället för att köpa potatisen på Ica köper man den hos närmaste jordbrukare – närproducerat, miljövänligt och roligt på samma gång!
    Sen är ju tomatboden (eller tomatbodi enligt gotlänningarna) en väldigt fin lanthandel med drömmiga ekologiska egenproducerade grönsaker. Lite dyrt kanske men jättefina o alltid dagsfärska grönsaker. Se till o kom på morgonen för annanrs tar det slut. Sortimentet blir större i slutet av sommaren.

    M 2015-06-08 19:39:36
    Svara
  • Åhhh, vad roligt att du ska till Gotland. Jag bor här och har väl lite hatkärlek till denna ö.
    Det finns så mycket fint att upptäcka o se här!!
    Södra Gotland:
    Hamra är otroligt mysigt med mycket konst och en otroligt fin socken. Även Hablingbo är fantastiskt. Där finns ett grymt creperi och även vandrarhem!
    Burgsvik är också ett stort tips!!!!! Finns lite fik, resturanger och även det kända ”Grå Gåsen”.
    På östra sidan av södra Gotland finns Ljugarn, Sandviken, Östergarn m.m.
    Dem har rökeri, resturanger, fik osv. I Östergarn och i Sandviken finns fina stränder!!!
    Norra Gotland:
    Ire, Kappelshamn, Lickershamn är fina socknar med lite hängställen och även många stränder!
    Det finns två mycket nice kalkbrott på norra Gotland- Smöjen och Blå Lagunen! Dock brukar det vara en del folk där, men ändå mys.
    Bungenäs är nästan ett måste att besöka- så sjuuuukt fint!!!
    Rute är ju även det en klassiker, och för att inte tala om Fårösund och Fårö. I Fårösund finns Fårösunds fästning där det är resturang, fik och så finna det även rum och hotell!
    Fårö får ni inte heller missa. Framförallt inte Sylvis Döttrar(ett bageri) och Norsta Aurar(en otroligt vacker strand). På Fårö finns också en resturang som heter Kutens, sjukt eoligt ställe!

    Nu glömde jag bort att tipsa om Visby, men tänker att ni kanske har lite koll på det:))))
    Ha så himla roligt!

    Maja 2015-06-08 18:36:39
    Svara
  • Du måste ju besöka kalkbrottet,follingbo hette det där det låg! Går att söka Follingbo kalkbrott gotland. jag och mina vänner var där förra sommaren och vi cykla ut dit!

    Blått vatten, små klippor och bara allmänt super mysigt!! Här är några bilder från när jag och mina vänner var där!
    http://systrarnabackstrom.blogg.se/2014/august/fia-lotta-tredje-dagen-pa-gotland-2.html#comment

    Hoppas ni får en underbar resa!

    Fia-Lotta 2015-06-08 18:11:18 http://systrarnabackstrom.se
    Svara
  • Som många andra skrivit så slår även jag ett slag för Fårö, SÅ mysigt! Varför? Pga typ finaste stället i Sverige. Har raukar, sjukt fina stränder, flera schyssta restauranger och fik mm!! Och om ni kommer dit får ni självklart tälta i min trädgård :) alla är ju välkomna hem till mig!

    Alva 2015-06-08 14:01:06
    Svara
  • http://blogg.skonahem.com/husligheter/2015/06/08/miljomandag-5-grona-gotlandstips/

    läste detta och tänkte på dig!

    Lovisa 2015-06-08 12:49:19 http://chaosandthecure.blogspot.com
    Svara
  • Hej fina Flora! (Älskar ditt namn btw) Jag och min vän Maria driver en sajt som heter just Gotlandstips där vi har plockat ut det bästa från ön och gjort en guide över smultronställen och guldkornen på Gotland. Vi älskar ön (sommaröbor som bor i Stockholm) och vill att alla som kommer hit ska bli lika kära och omhändertagna som vi har blivit. Hoppas du kan få nytta av vår sajt tillsammans med de fina tipsen på rundor som dina andra läsare också ger. Tack för att du gör en så fin blogg! Emma

    Emma Aspelin 2015-06-08 12:23:14 http://www.gotlandstips.se
    Svara
  • Katthammarsvik. Ta bussen tvärs över ön och njut av östsidan. Burgsvik, det finns någon form av hotell/vandrarhem eller vad det nu är där och även om det är länge sedan jag var där kommer jag aldrig glömma rabarbersoppan jag åt. Kanske finns den på menyn fortfarande, kanske inte. OM inte annat fins det trevligt bad och minigolf. Närmare visby så är solnedgången sedd från högklint fabulös. Den är inte ett dugg illa från galgberget heller. Helst ska man sitta på galgens stenrester. Fast egentligen är hela gotland ett enda smultronställe. Ta bara bussen eller cykeln och bege dig och stanna där det känns bra och det kommer vara kanon, de tär lite det som är grejen med gotland. Jag hamnade vid en ödekyrka med en kompis en gång och vi fastnade bra länge med vår lunchpicnic för det var lugnt och stilla och den öde och taklösa kyrkan var vacker.

    Bonustips är att det finns klättervägg nere i hamnen (i silon) där man kan hyra grejer och roa sig med något helt annat regninga dagar. Kolla bara öppettiderna på deras hemsida, sök på visby klättring så sk adet gå att hitta.

    Hanna 2015-06-08 11:14:23
    Svara
  • Ljugarn är mitt starka tips! Fantastisk by med stränder, restauranger! I närheten är också lausviken samt lausbackar (fantastisk vy) för att inte tala om närsholm som är ett måste att besöka!

    Bella nilsson 2015-06-08 08:05:20 http://grasflackar.devote.se
    Svara
  • Åh har en hel del tips! Har landställe nere på sudret och har varit där varje sommar sen jag var nyfödd ^^
    Så tar ni er hela vägen dit måste ni bara testa glass stället razzle dazzle, ligger i Vamlingbo. Och precis där har du även vamlingbolaget, orginalbutiken, med massa fina kläder! Hamra krog är också ett tips, är dock inte säker på om det är lika bra sen de bytte ägare då jag inte varit där lika ofta sen dess med supermysig miljö är det i alla fall! Stranden Austre är helt fantastisk så dit måste ni (och leta upp den fina delen) sen finns det ett pensionat vid Holmhällar där ni kan bo för en ganska billig peng. Körsbärsgården är min absoluta favoritfik och lunchställe där! De har en helt fantastisk grön ärtsoppa och fina utställningar och en fin trädgård att gå runt och kolla i, ligger mot västergårda. Botarvegården är fint också! Mysig liten butik med fina saker, ett fik och flera djur har de (ligger mellan burgsvik och vamlingbo.) Prästgården har vi också! De har två utställningar, en om havet och ekosystemet och en om fåglar etc. varför inte ta en fika efteråt i trädgården? Billigt och rejäla bitar till skillnad från vad en får här i stan.
    Kram<3

    Emelie 2015-06-07 22:25:05 http://http//juniflickan.blogg.se
    Svara
  • – söderut längs med västkusten ligger ett litet mysigt ställe kallat nisseviken, långgrund strand med gotlands högsta vattentemperatur plus supermysig resturang och kiosk.
    – i tofta finns en butik som heter toftalagret fullproppad med fina second hand-prylar plus ett låst lager med vintagekläder, fråga personalen och de öppnar.
    – norr om visby ligger själsö där du dels kan fika übergoda bullar på själsöbageri eller cykla någon kilometer norr ut mot krusmyntagården som har en väldigt fin trädgård, gotlandsbutik och restaurang/fik med en underbar vegetarisk buffétallrik.

    wilma thurell 2015-06-07 22:24:14
    Svara
  • Jag har Högklint som favorit på Gotland! Mest för att jag är väldigt fascinerad av höga klippor. Man kan gå till vänster mot Rövar Liljas Håla där också. Himla fin promenadsträcka!

    Malin 2015-06-07 21:46:20
    Svara
  • Sudersand camping på Fårö för att tälta nära havet!
    Strosa längs hela fårö!
    Bada i den blå lagunen!
    Promenera i den lilla byn 40 min från Visby: Ljugarn! Så vackert och min pojkvän har finaste huset där!!

    Kram ps Gotland äger ihjäl! Ha så kul!

    Greta 2015-06-07 21:40:25
    Svara
  • Har inget tips på vad ni kan göra på Gotland men jag som är musiktokig vill iallafall tipsa om Pugh Rogefeldts låt Cykelsemester som ni kan peppa lite extra till! Ha det underbart!

    Ellen 2015-06-07 20:51:29
    Svara
  • I dahlhem ska det finnas ett mysigt typ kafe som säljer 7 sorters hembakade kakor fast buffe variant! Så man betalar 40kr så får man dryck också och även då ta hur mkt gott som helst! :)
    Sen själsöbageri är väldigt trevligt också!
    Och blå lagunen är värt att ta en trip förbi!

    Linnea Rosvall 2015-06-07 18:54:30 http://Linnearosvall.blogg.se
    Svara
  • Östra Gotland har överlag bättre stränder så om ni tänkte cykla med många badstopp så passar det bra o cykla längst östra kusten.
    Sen är ju sudret fint men kryllar av stockholmare på sommaren, på både gott o ont.

    M 2015-06-07 18:39:32
    Svara
  • Blå lagunen är helt fantastiskt. Rute stenugnsbageri var stängt när vi var där men ska vara trevligt har jag hört.
    Det finns ett supermysigt järnvägsmuseum i Dalhem och ett fint vandrarhem samt utomhusteater i Roma.

    molntant 2015-06-07 18:19:15
    Svara
  • Har så mycket bias i frågan men. Alltså. Sudret är överlägset! Ni bara måste till Austre strand. Långgrunt och klart vatten och sällan mycket folk och aaaah. Och så är det promenixavstånd till Pensionat Holmhällar som är en så mysig oas. Missa inte Grå Gåsen heller! Eller Vamlingbolaget! Kram <3

    R 2015-06-07 18:01:35
    Svara
  • Förra sommaren cyklade jag och några vänner från Tofta till Grogarnsberget och tältade uppe på slätten där. Var helt magiskt. Berget går ut som en udde på östra sidan av ön så att en kan se solens upp och nedgång från samma plats. Rekommenderas så varmt.

    Emelie 2015-06-07 17:40:48
    Svara
  • Du måste verkligen titta in på ”Leva Kungslador”. SÅ MYSIGT place! Det är café/restaurang med en mysig trädgård samt gårdsbutik som säljer jättefina ting (mest i matväg. Minns att jag köpte jättegod marmelad, den var to die for). Hela Gotland är typ ett paradis <3

    Emelie 2015-06-07 17:24:57
    Svara
  • Åh! Då måste jag slå ett slag för restaurangen där jag jobbar i sommar: Saluhall och bar!! Perfekt lunchställe mitt i stan, ligger i Hästbacken (även vegetariskt på menyn). Sedan precis mitt emot så ligger ett supermysigt glasställe. Sedan Fårö såklart. Kuriåsa i Hemse är också en superfin second hand-butik (Elsa Billgrens favvo). I Hablingbo där jag också bor ligger massvis med guldkorn, Creperiet, Magazinet (restaurang+hotell), Charlotte Karlssons Keramik. Varje sommar så sätter de upp fransk cirkus på Creperiet också, den brukar vara helt magisk!
    // Gottlänningen Vendla

    Vendla 2015-06-07 17:22:26
    Svara
  • Hej, vill mest fråga var du hittat baddräkten i andra bilden, den är hur fin som helst. Kramkram.

    karin 2015-06-07 17:02:13 http://www.locknerkarin.blogspot.se
    Svara
  • Ni borde besöka Folhammar, ett naturreservat vid Ljugarn på östra Gotland. Superfint stället med jättefin natur o massa raukar, se till att gå lite längre in i reservatet så slipper ni trängas med andra semesterbor.
    Sen är Närsholmen ett annat jättefint naturreservat som snarare ser ut som en afrikansk savann än något du skulle hitta i Sverige.

    M 2015-06-07 16:30:21
    Svara
  • älskar Gotland så mycket. Men har mest varit i Visby och på Fårö. Visby: bästa restaurangerna är enligt oss: bakfickan, surfers, leva kungslador och creperiet. Mysiga fik är: H10, cafe Amalia, själsö bageri en bit utanför stan (jättefin utsikt och billigt! Tips!) och cafe vinäger eller vad det heter i backen mittemot cafe Amalia pga fin innergård men dyrt. Finns även en Isola Bella restaurang en bit från stan vid kusten som jag inte har ätit på men som kan vara nice att ta en drink på för fin utsikt. Carpiga saker att göra: picknicka vid vattnet framför kärleksporten eller på typ klippavsatsen ovanför domkyrkan, besöka domkyrkan, gå, springa eller cykla friskvårdsleden (?) är fint, botaniska trädgården, promenera runt muren, allmänt häng i Almedalen och att gå på event/spelningar om det händer något när ni är där. Om ni känner att ni verkligen måste bada när ni är i Visby skulle jag rekommendera snäck badstrand framför Tofta. Fårö: är himlen på jorden när det är fint väder. Vet inte vilka restauranger som är bra att äta på för det ändras varje år pga nya ägare MEN creperie tati är alltid bra och ett måste att besöka. Friggars kan va nice att öla på också. Bästa fiket är sylvis döttrar. Besök den indiska marknaden om den finns i år igen. Najsiga stränder är sudersand (den populäraste så varning mycket folk, promenera istället en stund för att komma förbi smeten), ekeviken om det är rätt vind, skala sand men samma sal där – om rätt vind. Har för mig att det kan vara rätt strömt annars. Under bra förutsättningar är dock norsta auren den absolut bästa stranden. Kanske kan vara svår att hitta men det är en skog som leder ut på en strand och precis när stranden börjar är det en grind för att hålla ute korna tror jag. Se till att gå en rejäl bit fram på stranden och hitta en mysig grop att bosätta er för många timmar i. Ta med gottigt och böcker :)) en annan najsig sak att göra är att köpa med sig mat exempelvis pizza eller engångsgrill och åka till raukarna och se solnedgången. Övrigt: katthammarsvik fiskrestaurang (kanske inte är något för er) är himla god och fin. Bungenäsområdet är himla fint och hade förra sommaren bra spelningar. Annars är alla socknar med tillhörande kyrkor runt om på Gotland fina men ganska lika… Vissa konstnärer/hantverkare verkar dock i olika byarna så det kan vara kul :) och juste blå lagunen har jag hört ska vara himla bra men har själv inte varit där. Hoppas ni får det fint!!

    jessie 2015-06-07 16:15:35
    Svara
  • Visby har många fina och fantastiska turistattraktioner MEN det är så många som glömmer övriga delen av Gotland som är, enligt mig, mycket mer fantastiskt! Mina favoriter är STORSUDRET, det börjar drygt 7-8 mil söder om Visby. Där finns många fina sand och stenstränder (TIPS: Holmhällar som ligger i Vamlingbo, där finns raukar och superfina sandstränder, men även Vändburg i Hamra).Faludden som ligger några ynka kilometer söder om Burgsvik är helt fantastiskt också! Många ängar, rikt med fåglar och lååååånga sandstränder. Favoritrestauranger: HAMRAKROG (det är ett måste att besöka, en franskinspirerad krog men underbar personal) GRÅGÅSEN i Burgsvik (där har så mycket bättre spelats in varje år, underbar miljö och varje tisdagkväll i juli kommer det vara en kär folkfest med hemliga artister och tusentals av goa människor där) Sök på SÅ MYCKET BURGSVIK för att se mer, (finns på facebook).

    Om du vill se underbart vacker kust (guldvärd för cyklister) så är det EKSTAKUSTEN perfekt. Från Klintehamn kan du även åka med färja över till Karlsöarna som är helt otroligt vackra (amazing natur och djurliv). Vid Ekstakusten finns Djupvik restaurang och boende (störd utsikt). I fröjel som är grannsocken (på Gotland säger man INTE byar, det heter socknar) finns Sandhamn som har en mysig pizzeria och en liten sandstrand och vid horisonten skymtar man karlsöarna.

    Ljugarn är också väldigt mysigt, det finns raukar och sandstränder inkl massor med restauranger, boenden och aktiviteter.

    Norra Gotland har också många guldklimpar, t.ex Lickershamn, Åminne i Gothem, Kalkstensbrottet Blå Lagunen, Furillen, Fårö etc.

    Eftersom det kan bli väldigt långa cykelturer (eftersom allting är utspritt över hela ön) rekommenderar jag att åka med kollektivtrafiken när benen värker, där kan ni slänga på cyklarna och åka i princip vart ni vill.

    Men eftersom jag är född och uppvuxen på södra Gotland rekommenderar jag de södra delarna av ön det starkast ;) Boenden på Storsudret: HamraKrog, Holmhällar, Grågåsen, Burgsviks camping.

    jenny 2015-06-07 15:59:19
    Svara
  • Creperiet i Hablingbo är ett måste, en gammal ladugård som de har gjort om till en restaurang/creperie. Supergod mat samt +++ för de fina muggarna som även finns att köpa på plats.
    Ett annat tips är Rute stenugnsbageri, stenugnsbakad pizza, man kan köpa en liten korg med en bit av de olika bröden som bakas på plats. Finns även fika. Även känt som Alex och Amanda schulmans guldkorn, och mycket fin omgivning. Och Sylvis döttrar på Fårö, de är kända för sina bullar som är i särklass världens godaste.

    Nathalie 2015-06-07 15:56:46
    Svara
  • Kolla http://gotlandstips.se/ för lite tips!

    Molly 2015-06-07 15:41:09
    Svara
  • Sudret!!!!! Hela sudret är ba så himla amazing. Creperiet i hablingbo är BÄST (och + för asfina muggar (Googla Åsa Lindström)), sen såklart Vamlingbolaget som säljer kläder i fantastiska mönster. Om ni faktiskt tar er så långt söderut: cykla längs sydspetsen på Vacker kustväg (ja, vägen heter så) till hoburgen (känns som man är på nya Zeeland ungefär, vackrare landskap får man leta efter), och stanna på Körsbärsgården på vägen tillbaka för fika och konsthall och stor trädgård. Jag jobbar där i sommar, vore fett kul att se dig där :3 mvh stort Florafan hehe

    Laura 2015-06-07 15:37:13 http://Laurasdagar.blogg.se
    Svara
  • GOTSKA SANDÖN ÄR ETT MÅSTE. Googla och låt bilderna tala för sig. Ön är utom denna värld och känns som ett tropiskt paradis mer än en svensk skärgårdsö.

    Emma 2015-06-07 15:30:15
    Svara
  • kutens bensin på fårö (så mäktigt ställe), café maffen i fårösund (min bästis café), högklint, blå lagunen, leva kafe, cykla längs ekstakusten!

    Jonna 2015-06-07 15:16:57
    Svara
  • älskar Gotland så mycket. Men har mest varit i Visby och på Fårö. Visby: bästa restaurangerna är enligt oss: bakfickan, surfers, leva kungslador och creperiet. Mysiga fik är: H10, cafe Amalia, själsö bageri en bit utanför stan (jättefin utsikt och billigt! Tips!) och cafe vinäger eller vad det heter i backen mittemot cafe Amalia pga fin innergård men dyrt. Finns även en Isola Bella restaurang en bit från stan vid kusten som jag inte har ätit på men som kan vara nice att ta en drink på för fin utsikt. Carpiga saker att göra: picknicka vid vattnet framför kärleksporten eller på typ klippavsatsen ovanför domkyrkan, besöka domkyrkan, gå, springa eller cykla friskvårdsleden (?) är fint, botaniska trädgården, promenera runt muren, allmänt häng i Almedalen och att gå på event/spelningar om det händer något när ni är där. Om ni känner att ni verkligen måste bada när ni är i Visby skulle jag rekommendera snäck badstrand framför Tofta.

    Fårö: är himlen på jorden när det är fint väder. Vet inte vilka restauranger som är bra att äta på för det ändras varje år pga nya ägare MEN creperie tati är alltid bra och ett måste att besöka. Friggars kan va nice att öla på också. Bästa fiket är sylvis döttrar. Besök den indiska marknaden om den finns i år igen. Najsiga stränder är sudersand (den populäraste så varning mycket folk, promenera istället en stund för att komma förbi smeten), ekeviken om det är rätt vind, skala sand men samma sal där – om rätt vind. Har för mig att det kan vara rätt strömt annars. Under bra förutsättningar är dock norsta auren den absolut bästa stranden. Kanske kan vara svår att hitta men det är en skog som leder ut på en strand och precis när stranden börjar är det en grind för att hålla ute korna tror jag. Se till att gå en rejäl bit fram på stranden och hitta en mysig grop att bosätta er för många timmar i. Ta med gottigt och böcker :)) en annan najsig sak att göra är att köpa med sig mat exempelvis pizza eller engångsgrill och åka till raukarna och se solnedgången.

    Övrigt: katthammarsvik fiskrestaurang (kanske inte är något för er) är himla god och fin. Bungenäsområdet är himla fint och hade förra sommaren bra spelningar. Annars är alla socknar med tillhörande kyrkor runt om på Gotland fina men ganska lika… Vissa konstnärer/hantverkare verkar dock i olika byarna så det kan vara kul :) och juste blå lagunen har jag hört ska vara himla bra men har själv inte varit där.

    Hoppas ni får det fint!!

    Jessie 2015-06-07 15:11:26
    Svara
  • Åk till sudret!!!!!!! Asså folk säger jämt att jag är partisk till sudret bara för att mitt landställe ligger där och jag har tillbringat de senaste 12 somrarna där, men sudret är verkligen helt fantastiskt. Bortsett från den superhäftiga naturen finns det faktiskt en massa najs att göra där. Några tips:

    – Körsbärsgården, Vamlingbo (här har jag sommarjobbat i två sommar, fantastiskt café med lunchbufé som är to die for och en konsthall+underbar trädgård)
    – Hoburgen
    – Vamlingbolaget, både för glassen och för de superfina kläderna!
    – Prästgårdscaféet och Lars Jonsson-museet
    – Holmhällar pensionat och intilliggande raukfält (om ni är där i slutet av juli, passa på att delta i drakflygartävlingen den 25e!)
    – Valar
    – Austre, 2 km lång sandstrand som inte är superbefolkad
    – Heligholmen, ta med en gummibåt (men akta er för strömmarna och fåglarna!)

    Matilda 2015-06-07 14:05:48
    Svara
  • Välkomna hit igen!
    Vet inte hur mycket ni har sett/skall se av ön men kastar ut mina favoriter så får ni lite att googla :)!

    Sudret:Holmhällar, bungenäs, hela burgsvik, klintehamn, vamlingbo creperi(!!).
    Östra sidan: sysne udd (jättemysigt rökeri), kattvik, grynge strand!
    Västra sidan: Visby i sin helhet, högklint, snäck.
    Norra ön: Fårö (såklart), furillen(!), rute bageri, lergrav, blå lagunen.

    Kram å tack <3

    Emma 2015-06-07 13:49:21
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!