Att hitta en bostad i Stockholm.

IMG_2370

Utsikten från vår nya lägenhet.

Idag är en stor dag. Idag har jag skrivit på ett kontrakt som ger mig en lägenhet på 24 kvm i Vasastan! :’) Ett förstahandskontrakt! En lägenhet som vi kan bo i hur länge vi vill! I mitten av december flyttar vi in i ett ganska fult hus i en väldigt liten lägenhet men med vacker utsikt, bra läge och låg hyra. Hurra!

Jag och Felix flyttade hemifrån för två år sedan och har bott på tre olika ställen sedan dess. Och det är ändå ganska bra, om en jämför med vänner som flyttar varje halvår. Stockholm är helt sjukt när det kommer till bostäder. Andrahandsmarknaden har skjutit i höjden, eftersom lagen har ändrats och människor med bostadsrätter nu mer kan hyra ut dem för hur mycket de vill för att betala av sina lån. En etta i förorten kan kosta 10.000 kr i månaden. En etta i stan 15.000 kr. Det är sant, och det är helt förjävligt.

Vi har haft ganska tur och har betalat mellan 7000-8500 kr i månaden för lägenheterna som vi har hyrt. Tanken med det här nya systemet är att fler ska vilja hyra ut sina bostäder, eftersom de kan tjäna bra på det, men det gynnar bara de som redan har pengar. Vilken ensamstående förälder har råd att betala 10.000 i månaden för en lägenhet? Vilken studerande ungdom? Det är absurt att det inte finns fler hyresrätter i Stockholm. Om du flyttar hit kan du räkna med att få bo inneboende, bo i förorten och lägga det mesta av din lön eller ditt bidrag på hyra. Men du kan ha tur. Och jag är medveten om att jag som är vit och privilegierad har större chans att få en bostad än många andra, vilket är hemskt.

DSC_6302

Lägenheten där vi bor nu, till och med december. Den fick vi hyra genom en kompis kompis.

Med det sagt ska jag dela med mig om mina hitta bostad i Stockholm-tips. Det är svårt att hitta bostad här, men det är inte helt omöjligt.

1. Bostadskön.

Det finns olika bostadsköer, men den jag står i heter Bostadsförmedlingen i Stockholm (googla för att hitta andra). Efter 6-8 år i kön (jag vet, det är ett skämt) har du störst chans att få en hyresrätt, och du letar aktivt genom att själv anmäla intresse på bostäder. Ibland kan det gå snabbare än så. Avgiften är 240 kr om året och du kan bara anmäla dig när du har fyllt 18.

Nu kommer vi till det fina i kråksången: Bostadsförmedlingen har ungdomslägenheter för dig mellan 18-26 år. Det innebär att det finns speciella lägenheter ämnade för ungdomar, som du alltså kan få trots att du inte har stått i kön länge alls. Det var så jag fick min lägenhet! Om du anmäler dig så fort du kan det dygn du fyller 18 (och då menar jag på tolvslaget, annars kanske någon annan som fyller år på samma dag som hamnar före dig i kön, och det vill du inte), har du störst chans att få en hyresrätt, men det kan vara värt att ställa sig i kön även om det har gått en tid sedan du fyllde 18 (även om det blir betydligt svårare då). Vissa bostäder har kvoten 18-26 år och då har den person som stått längst i kön störst chans att få ett kontrakt. Men andra lägenheter är reserverade för en viss ålder (18-åringslägenhet, 19-åringslägenhet osv.). Dagarna innan jag fyllde 20 hade jag störst chans att få en 19-åringslägenhet eftersom jag då hade stått längst i kön av alla nittonåringar som ansökte. Jag hade tur, för dagarna innan min födelsedag annonserades flera olika 19-åringslägenheter ut. Jag var först i kön på tre stycken olika (!), men valde den i Vasastan. Katching!

Edit, tips från en läsare: ”Obsobs! En kan ställa sig i bostadskön samma månad en fyller år. Så fyller du år sista juni kan du stå i kö från första juni!!”

DSC_8832

Vår första lägenhet på Gärdet, som vi fick genom Blocket. Där bodde vi i tio månader.

2. Blocket.

Enligt min erfarenhet är det bäst att lägga upp en egen önskar hyra-annons på blocket, i stället för att ringa runt på uthyresannonser. Alltså: Skapa en annons där du berättar lite kort om dig själv och vilken typ av bostad du är ute efter. Infoga en bild (skevt, jag vet, men då ökar sannolikheten att du får en lya) och lägg upp telefonnummer och mailadress. Det kan även vara värt att lägga till någon hundralapp för att annonsen ska komma högre upp i flödet, då det läggs upp hundratals annonser varje dag. Det var genom Blocket som vi fick vår första lägenhet! En man ringde mig samma dag som jag lade upp annonsen, och dagen efter åkte vi på visning. Sen ba ”mamma, jag flyttar hemifrån om en vecka”. Självklart kan ni även ringa på annonser som ligger ute, jag har gått på ett tiotal visningar på det viset, men enligt min erfarenhet är bostäderna ofta dyrare och svårare att få på det sättet (de som annonserar får hundratals intresseanmälningar). Akta er för bostadsbedrägeri dock, jag har skrivit om när vi blev lurade här.

3. Facebook.

Bomba med statusuppdateringar om att du söker bostad och be folk att dela det du skriver. Det finns även en mängd grupper på Facebook som riktar sig till folk som hyr ut och folk som vill hyra bostäder. Sök på typ ”uthyres Stockholm” så kommer det upp en massa olika. Skriv i de grupperna att du söker bostad!

florasblogg.se_files_2011_04__dsc0315

Mitt sovrum 2011 när jag bodde hemma :’)

4. Kontakta hyresvärder privat.

Kanske att någon i din närhet känner en hyresvärd? Jag har en bekant som fick ett förstahandskontrakt på det här sättet. Du kan även försöka googla runt efter hyresvärdar och sedan stalka dem. Eller ja. Åtminstone kontakta dem och berätta att du behöver en bostad. Det kan gå om du har tur!

5. Fråga runt.

Det säger sig självt. Säg till typ alla du möter att du letar efter en bostad. På så vis kommer de att komma och tänka på dig när de hör något! Vi fick vår nuvarande lägenhet på Kungsholmen genom en kompis som såg en statusuppdatering som en bekant hade skrivit på Facebook.

IMG_7047

6. Bostadssajter. 

Det här har jag ingen egen erfarenhet av, men jag vet att jag har fått tips om detta av läsare. Det finns hemsidor som heter typ bostaddirekt.se och fixakontraktet.se. Då betalar du en summa och så hjälper de dig att hitta en lägenhet. Har du tur så funkar det, men jag har aldrig vågat prova. Någon som har testat detta? Skriv gärna i kommentarsfältet i sådana fall.

7. Köp.

Alltså. Jag har verkligen inte råd med det och jag vet att 99% av er inte heller har det, men ni som har råd att köpa en bostadsrätt borde absolut överväga att göra det. Vissa har lyxen att ha föräldrar som kan hjälpa till med borgen. Det är en investering som ni kommer att tjäna på i längden.

8. Studentlägenhet.

Jag har ingen erfarenhet av detta men kolla runt på SSSB och Vasakronan!

Har ni andra tips? Låt oss ha en hitta bostad-diskussion här i kommentarsfältet. Tipsa gärna om hur en kan hitta bostäder i andra städer också!

Translation: We have finally got an apartment! Hurray! These are my tips and tricks how te get one in Stockholm. Translate the post here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
31kommentarer
 • Smälter lite över hur fint du bott på dessa ställen? Inredningen <3

  Och dina tips över tt hitta lägenhet i Stockholm behövs verkligen. Jag har hat som mål länge att någon gång vidareutbilda mig, men jag är så himla orolig över boendesituationen i större städer. Den är liksom knepig i min lilla småstad, vill knappt tänka på hur det kan vara i Stockholm. Men detta lugnade mig lite, att se att det faktiskt går och finns chans!

  Ellen 2016-11-03 14:49:31 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Kan inte mer än hålla med om det du säger här:

  ”Enligt min erfarenhet är det bäst att lägga upp en egen önskar hyra-annons på blocket, i stället för att ringa runt på uthyresannonser.”

  Det är många som glömmer den möjligheten men för mig har det funkar VARJE gång. Tänk på att lägga ner gott om tid på att slipa på annonsen.

  Ett annat tips är att hålla lite kolla på mindre kända bostadssidor där konkurrensen och efterfrågan antagligen är mindre. Ett par exempel på sidor: lgh.se och http://www.findroommate.se

  Fredrik s 2016-04-19 14:33:31
  Svara
 • Bra tips, tack så mycket, har en lillsyrra som snart fyller 18, ska säga till henne att ställa sig i kö den månad hon fyller.

  Jocke 2015-08-10 15:50:43
  Svara
 • Vilket bra inlägg! Har massa tips om hur man får förstahandskontrakt i Stockholm på min blogg :)

  Anna 2015-05-30 20:12:44 http://lagenhetistockholm.blogspot.se/
  Svara
 • Flora! Är verkligen förvirrad just nu så skulle älska dig förevigt om du kunde hjälpa mig lite!
  Det är så att jag fyller 18 år nästa sommar och har tankar på att flytta hemifrån ungefär då. När jag letar runt på Stockholms bostadsförmedling hittar jag lägenheter som är markerade med ”ungdom” men på alla dessa står det dock en liten ruta längst ner med rubriken ”köstatistik”, där det står att liknande lägenheter har förmedlats till någon som har kötid mellan tex 5 och 7 år. Hur fasiken kan detta förväntas av en 18-åring?? Eller jag förstår inte! Hittade en superdupernice lägenhet i Vasastan där lägsta ålder var 18, fett tänkte jag men återigen står det sådär. Och jag hittar inte de lägenheterna som var för särskilda åldrar osv. Hur exakt gick det till när du hittade din lägenhet och hur kan en nybliven 18-åring få en lägenhet? HJÄLP

  Linda 2014-12-21 20:24:00
  Svara
 • Riktigt bra inlägg(!) och grattis till lägenheten :D Bor i Lund och kommer inte vara färdigpluggad förrän om flera år men har nu, tack vare dig, ställt mig i bostadskö i Sthlm och kommer då kanske ha tillräcklig med ködagar när jag sen vill bli stockholmsbo :)

  Jonnan 2014-10-28 10:14:56
  Svara
 • Tror du att det är helt omöjligt eller minskar möjligheterna supermycket om en ställer sig i bostadskön som 21-åring? Saker och ting är väl aldrig för sent, men mer eller mindre svårt lixom.

  Evelina 2014-10-26 17:54:24 http://Www.evelinaronnback.blogg.se
  Svara
 • Jag har erfarenhet med SSSB som har funkat väldigt bra, men de har ändrat systemet lite så det är svårt att få en studentlägenhet om man är ny i stan. För att ställa sig i kön måsta man plugga vid en högskola i Stockholm och vara kårmedlem. Först då kan man ställa sig i kön. Det går relativt snabbt att få ett studentrum i korridor, men det kan ta längre tid att spara ködagar till en etta eller lägenhet. När man väl bor i lägenheten måste man plugga minst halvfart (ta 15ects varje termin) för att få bo kvar samt vara kårmedlem. Man får inte bo längre än 6 år. Jag skulle verkligen uppmana alla som pluggar och är kårmedlemmar att ställa sig i kön! Jag arbetar heltid och pluggar deltid för att kunna få bo här.
  Och förresten om man är student får man även hyra andrahandlägenheter som tillhör SSSB, men kravet är att man är student (med undantag av sommaren). Även Stockholms Bostadsförmedling har lägenheter för studenter.

  Anna 2014-10-26 14:16:34
  Svara
 • Flora jag har läst din blogg i 2 år nu! Den är så sjukt najs och det är fortfarande min favvo blogg! Jag älskar hur du beskriver och skildrar ditt liv så ärligt och inte gör ”till” dig själv på bloggen på ett sätt då man kanske framställer allt i sitt liv som perfekt. Jag älskar också hur intellektuell du är och så medveten du är om vad du säger, och vem du är om du nu säger något. Som färgad tjej från förorten som pluggar på kulturvetarprogrammet och delar samma intressen som dig kan jag definitivt säga att du lyckas relatera till olika demografiska och socioekonomiska grupper i vårt samhälle.
  Keep up the good job!

  Rosa Cruz 2014-10-24 21:30:44
  Svara
 • Vad menar du med ”Det är en investering som ni kommer att tjäna på i längden. Tyvärr.”? Det är väl inte dåligt att tjäna pengar på ett bostadsköp eller vadå?

  Filip 2014-10-24 12:10:37
  Svara
  • Svar på Filips kommentar.

   Jag tycker att det är synd att det är mer lönsamt att köpa lägenhet än att hyra en. Kanske blev konstigt med syftningen, ska ändra!

   Flora Wiström 2014-10-24 14:56:30
   Svara
 • Ett tips är Wåhlins Fastigheter. De har inget kö-system och lägger upp lägenheter i princip varje dag mellan 13.00-13.30. Där finns det allt mellan korttidskontrakt och förstahandskontrakt. Här är det slumpen som avgör om man får gå på visning eller inte samt vem som i slutändan får lägenhet. Grymt jobbigt, men ett litet ljus i tunneln när man har får får ködagar själv :)

  Shara 2014-10-24 11:13:03
  Svara
  • Svar på Sharas kommentar.

   Alltså Shara, tack vare att du lämnade en kommentar om detta här har jag nu fått en lägenhet på det här sättet via Wåhlins. Tack tusen gånger för att du tog dig tid att skriva och tipsa!

   Lovisa 2015-01-20 07:55:33
   Svara
   • Svar på Lovisas kommentar.

    Hej Lovisa! Undrar också om du skrev något speciellt, eller om du bara hade turen på din sida?

    Nettan 2016-07-06 01:28:58
    Svara
   • Svar på Lovisas kommentar.

    Hej Lovisa! Har sökt varenda lägenhet som Wåhlins lagt upp de senaste halvåret (som jag har tillräcklig årsinkomst för dvs) men får inget napp. Skrev du något speciellt i övrigt-rutan typ för att sticka ut eller ska en bara ha tur?

    SN 2015-12-12 11:38:27
    Svara
    • Svar på SNs kommentar.

     Super tack för tipset! Jag och min syrra loggade in och anmälde intresse för varje lägenhet som kom upp i två veckors tid. För några dagar sedan fick vi ett erbjudande och vips ska vi nu på visning nästa vecka. Helt galet, vi skrev alltså inget särskilt i övrigt rutan, utan hade massa tur och tillsammans kunde nå upp till högre inkomstkrav. Vår lägenhet är nybygge så hyran är lite högre men så värt att få förstahandskontrakt :-)

     Elin 2017-01-21 22:44:04
     Svara
  • Svar på Sharas kommentar.

   Jättebra tips, tack!!

   Flora Wiström 2014-10-24 14:57:06
   Svara
 • Alltså bra inlägg!!

  Agnes 2014-10-23 23:07:59 http://www.astrologen.blogspot.com
  Svara
 • Chit vilket bra inlägg, ska inte flytta hemifrån på ett tag men känns bra att få lite tips tills dess och så. Plus ditt rum 2011 var verkligen super vackert. Som en dröm lik ateljé! Kram!

  AgnesBlixa 2014-10-23 22:01:59 http://agnesblixa.devote.se
  Svara
 • GRATTIS! Det är helt otroligt att det måste vara så svårt att hitta bostad.

  Hanne 2014-10-23 20:07:13
  Svara
 • åh, vilket bra inlägg! en får ju alltid höra att det är så himla svårt med bostäder överlag men speciellt i stockholm och nu har jag kommit på att jag vill plugga i stockholm nästa höst och jag känner mig lite overwhelmed. nu känns det lite bättre. tack flora! <3

  Victoria 2014-10-23 17:11:11 http://ifoundvictoria.blogg.se
  Svara
 • Alltså, wow. Malmö känns så fantastiskt mycket enklare, fast det var klurigt. Vi hade tur pga pojkvännens mosters vän som äger lägenheten vi hyr i andrahand nu, men annars hade vi kanske inte fått något alls, det var lite panik där mot slutet…

  Beatrice 2014-10-23 16:56:39 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Obsobs! En kan ställa sig i bostadskön samma månad en fyller år. Så fyller du år sista juni kan du stå i kö från första juni!!

  Sara 2014-10-23 16:54:27
  Svara
 • <3 "det fina i kråksången" <3
  Du är fantastisk.

  felix 2014-10-23 15:49:38
  Svara
 • Definitivt att lägga upp en egen annons på Blocket! Det finns många som har hyrt ut som inte lägger upp en annons utan kollar på dem som har lagt upp och sen skriver till dem som låter intressanta. Det var så jag fick ett jättebra inneboende i Lund. Så det är ett bra tips! Annars: Se till att ställ dig i bostadskö så fort som möjligt!

  Sara 2014-10-23 15:33:52
  Svara
 • Studentlägenhet är ju ett bra alternativ till att hitta boende i sthlm om man pluggar här! Tror inte man behöver stå i kö alls länge (speciellt till korridor). Bla kan man hyra studentlägenhet från sssb och Vasakronan. :)

  Louice 2014-10-23 15:25:24
  Svara
 • Men åh! Grattis! Så skönt för er att inte behöva jaga bostad massor!

  Maria 2014-10-23 14:53:06 http://dreamsof.se/
  Svara
 • det låter ju till och med värre än boende här i london :(

  Daniella Caspian i London 2014-10-23 14:13:07 http://skymningsljus.webblogg.se/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!