FEMTON FRÅGOR TILL SARAH

I den här serien intervjuar jag mina kompisar, för jag har så briljanta personer i min närhet och de förtjänar att lyftas upp lite extra. Tidigare har jag frågat ut My och Daniel och den här gången är det Sarah som har fått svara på femton frågor. Vi lärde känna varandra när vi pluggade Kreativt Skrivande på Södertörn och hon är bara så himla bra. Så. Nu kör vi.

805c3f75b2ca735d1ca78ea0b669d46a

Hej fina Sarah! Vad sysslar du med nu för tiden?

Flora! Nu för tiden befinner jag mig i Paris. Skapar konst i ett konstnärskollektiv i Mairie de Montreuil, förbereder min andra utställning på Mémoire de l’Avenir, läser Drömfakulteten och Konceptkonst vid Canal Saint-Martin, går på matmarknader och bjuder in till middagar, bor med Lou från Detroit i en lägenhet på 10 rue Bichat 10eme, går på vernissage och utställningar med fransk curator, jobbar på en bar vid Champs-Élysées och saknar Sebastian.

Hur kommer det sig att du började hålla på med konst?

Konsten valde mig när orden tog slut.

DSC_0105

Vem är din största förebild och varför?

Pappa. Pappa har spillt sitt blod i revolution och han påminner mig varje dag om att trotsa allt jag vet men aldrig allt jag tror på.

Vad inspirerar dig?

Jag har funnit mycket inspiration genom att läsa kurser på universitet där jag kommit i kontakt med litteratur jag annars aldrig skulle ha kommit i kontakt med. Allt är inspiration. När jag letar efter något så ser jag det överallt. I kurslitteratur väljer jag ofta att stryka och lägga till mina egna ord. Jag tror att det många gånger handlar om att vara mottaglig. Människans sinne är så fantastiskt på det sättet, vi ser det vi behöver se. För inspiration finns överallt.

Namnlös3Conviction.

Vad krävs för att du ska komma in ett skaparflow?

Jag väljer att inte se skapande på det sättet. Jag skapar för att jag behöver. Jag letar ständigt efter en process som går att leva med och vill inte se mitt skapade som ett producerande. Jag behöver vara snäll mot mig själv och sätter därför sällan upp ramar. Den enda ramen jag behöver är oftast inte mer än en fråga om när. Allt annat sker av sig själv vilket också betyder att jag har dagar, ibland veckor då jag inte tycks göra någonting. Men verbet ’att göra’ är många gånger så förknippat med ett materialiserande, ett fysiskt producerande. Det är viktigt för mig att tillåta mina processer att ha olika stadier.

Jag har en komplicerad relation till mig själv och mitt skapande. I skapande fungerar vi alla olika. Jag vill inte behöva kräva saker av mig själv för att se mig själv som en skapande människa. Vi är ständigt skapande, alltid. Trots att allt inte går att skåda eller dela, ännu.

NamnlösTrace.

Om du får välja tre yrken som du skulle vilja ha i ditt liv, vilka skulle det vara i sådana fall?

Jag har många gånger fascinerats över hur vi människor många gånger likställer oss med vårt yrke. Jag har ingen aning om vad jag vill bli. Jag vet knappt vad jag drömmer om. Jag är konstnär men jag ser mig inte om en yrkesverksam konstnär. Jag är inte beredd att producera för att jag måste och jag är inte beredd på att lämna det kravlösa skapandet. Jag tror inte heller på ägande av konst eller på konsumtion av konst vilket skapar ett dilemma där jag aldrig kan leva på min konst eftersom jag inte vill sälja den.

Jag vill fortsätta vara curator och copywriter inför mina utställningar. Jag vill fortsätta med det jag gör nu, även om jag saknar en yrkestitel för det. Om inte, vill jag bli astronaut.

Vad gillar du mest med Paris?

Den parisiska solens vårkyssar.
Alla möten och livsberättelser.
Spontaniteten.
Självständigheten.
Kanalen.
När Lou spelar ukulele och sjunger för mig.
Alla konceptstarka platser.
Förgätmigejen i den tomma trädgården.
Mångkulturen.
Mina nybundna band.
Dualismen mellan dröm och verklighet.
Ensamheten.

Namnlös5Depression pushes heart to the side.

Och minst?

Att härbärgera saknaden efter honom.
Klasskillnaderna mellan olika arrondissement.
Manliga blickar och kommentarer.
Att hundra tusentals personer sa Je suis Charlie men knappt någon uppmärksammade Chapel Hill shooting.
Islamofobin.
Att min nationalitet ständigt ifrågasätts på grund av mina mörka färger.
Ensamheten.

Namnlös6Conviction.

Vad får dig att skratta?

Katter.

Pest eller kolera: att aaaalltid ha Erik Saades Man boy på hjärnan eller att behöva börja varje vecka med en shot av ditt eget kiss?

En shot av mitt eget kiss. Har hört att det finns mycket vitaminer i det.

DSC_0439

Vilka politiska frågor brinner du lite extra för?

Mänskliga rättigheter; klassanalys, socialism, feminism, intersektionalitet, islamofobi, antirasism, invandring, integration och solidaritet.

Hur ser ditt liv om 70 år ut?

Jag lever i rymden med honom. Vi har ett eget rymdskepp som vi åker runt i ensamma i universum. Vi har en vit långhårig rymdkatt och en liten isbjörnunge som aldrig blir stor. Vi kan omvandla rymdskeppet till en ubåt och dyka ner i havet och jag samlar på lysande sjöhästar som sedan släpps ut i rymden. Tusentals lysande sjöhästar som svävar utanför vårt rymdskepp och som gör stjärnorna mindre ensamma.

a67d319c47dd567407f0730e5abfb43d

Vad var ditt första intryck av mig?

Första dagen. Tillsammans hjälptes vi åt att bryta is. Jag tänkte: jag önskar att hon vill prata med mig. Men jag trodde nog att du var allt för bra för att jag skulle vara intressant.

Finns det något du drömt om att göra länge som du inte gjort, och varför i sådana fall?

Jag drömmer om att skriva min pappas biografi. Jag vill berätta för er om min pappa för att det är så viktigt att hans röst får höras i en värld där rasism, främlingsfientlighet och antisemitism separerar, exkluderar och får människor att glömma att vi är alla samma. För att min pappa aldrig flydde till utan för att han flydde ifrån.

4312caa32d97ddeda17b059cd6e8b050

Slutligen: Beskriv dig själv med tre ord.

Stormig, colourless-all colour.

Tumblr:  http://sarahyasdani.tumblr.com
Instagram: @yasdani

Namnlös2Trace.

Translation: Fifteen questions to my dear friend Sarah, who is an artist currently living in Paris.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
20kommentarer
 • Åh, vad är det för kurser som Sarah har läst på universitetet (apropå inspiration)?

  Jasmine 2015-06-17 12:44:46
  Svara
 • Åh Sarah verkar så himla klok och fin! Snälla snälla länka om hon skulle börja blogga!
  Kram

  chilli 2015-06-17 08:43:59
  Svara
 • hej!! jag började precis läsa din blogg men kommenterade på den redan i december(??) förra året ang hitta nya kompisar i sin stad. och nu har jag bott i paris sen januari och jag hittade en av mina finaste parisvänner genom ditt kommentarsfält så tack för det!! ville också bara säga att jag var på Sarahs utställning förra veckan och den var fantastiskt, hela hennes familj var så otroligt trevliga och det var som att vara hemma en liten stund.
  Så tack igen!!! och alla vegoreccept verkar amazing. Ahh så bra. merci!

  wera 2015-05-07 16:03:13 http://kristalller.blogg.se
  Svara
  • Svar på weras kommentar.

   oh lordy lord vad fint :’) dels att du hittat en vän och dels att du gått på sarahs utställning! PUSS OCH KRAM

   Flora Wiström 2015-05-08 08:33:53
   Svara
 • Åh, älskar dessa intervju-inlägg. Så himla inspirerande!

  Alex 2015-05-06 20:15:17 http://wickedkidscantdie.blogg.se
  Svara
 • Älskade detta! Så fint och så amaze person??

  Alma 2015-05-02 22:00:35
  Svara
 • älskar pest eller kolera förresten XXXD

  my 2015-04-29 14:47:42
  Svara
 • <333333

  my 2015-04-29 14:46:34
  Svara
 • Hej igen Flora! Apropå kreativt skrivande! Jag är sugen på att plugga litteratur/skivande – något i den stilen. Skulle du rekomendera Södertörn eller har du något annat tips? Hur lång var utbildningen? För jag vill helst gå en ganska kort.

  Rebecka 2015-04-29 13:40:27 http://rebecka.devote.se
  Svara
 • asså gud

  jasmine 2015-04-29 12:56:40 http://www.nineteenhurricanes.blogg.se
  Svara
 • alltså wow

  Madeleine 2015-04-29 12:46:23
  Svara
 • Hejsan!

  Känns lite sådär att spamma ett kommentarfält då detta inte har någonting med inlägget att göra men jag hoppas att någon ändå läser detta då tiden börjar rinna iväg.

  Jo, det är så att jag i höstas åkte till Kenya, Kiambu och volontärarbetade på en fotbolls-akademi. Det var otroligt kul och jag bodde hos en kvinna vid namn Catherine och hennes dotter Nerryl. Jag blev snabbt bra vän med Cate och beundrade hennes jobb, hon jobbade så jäkla mycket. Hon säljer grönsaker (försöker bli egen företagare)städar, tvättar och tillverkar sandaler och armband. Allt för att Nerryl skulle få gå i skola och bo okej. Cate är ensamstående vilket inte är socialt accepterat i Kenya. Någon bröt sig in i hennes lägenhet sista helgen jag bodde där och stal alla hennes kontanter från försäljning månader tillbaka och lite grejer av mig men det värsta var ändå när vi åkte till polisen och de skrattade oss rakt i ansiktet och sa att så går det när man inte har en man. Jag behöver inte förklara ilskan. Hennes ex hjälper inte heller till med någon form av ekonomiskt stöd och eftersom han både misshandlat henne fysiskt och psykiskt samt hotat henne så vågar hon inte anmäla honom. Hon är en kämpe och för några veckor sedan skrev hon till mig på facebook och undrade om jag ville fråga mina vänner om dom inte ville köpa sandaler som hon tillverkar. Det är nämligen så att Nerryl missat en termin i förskoleklass pga skilsmässan och dålig ekonomi. Dock jobbade Cate så pass mycket att hon fick börja en termin senare men missade trots allt väldigt mycket av skolan. Nu går hon i en privat skola där hon får hjälp att ta ikapp, något som inte erbjuds på en kommunal skola. Dock ska hon få börja i en sådan nästa år då det är lite billigare och närmare hemmet.
  Det Cate alltså behöver hjälp med är att betala skolavgiften. Jag sa direkt att jag inte tycker hon borde arbeta mer än vad hon gör så jag sa att jag skulle ta kontakt med välgörenhetsorganisationer men då blev hon illa till mods och sa att hon inte ville tigga. Nu har jag ännu inte fått svar från någon organisation och det börjar brinna i knutarna.
  Avgiften ligger på 36000 KES vilket motsvarar ca 3500 kronor, dock har Cate skrapat ihop 6000 så det hon behöver hjälp med är de sista 30 000. Det är alltså 3000 svenska kronor. Alltså om 100 personer lägger 30 kronor är det klart. Visst är det lite avgifter för överföring och sånt men det klarar min studentkassa:)

  Så, jag vet att det verkar kanske lite lurt men jag vill verkligen hjälpa Cate att hjälpa Nerryl få en bra utbildning och framtid. Om det är så att någon vill hjälpa till så tänker jag att det blir enkelt via Swish.
  Sen kanske man undrar vad som händer om/när summan är nådd, då försöker jag givetvis swisha tillbaka och meddela mig på facebook eller här typ.

  Mitt nummer till swish är +46738317786, det är även mitt vanliga tele nummer om någon undrar över något. Summan är förstås valfri.
  Detta är min facebook: https://www.facebook.com/matildawalther Den ska vara offentlig så det går att se vad jag skriver.
  Jag tackar på förhand och hoppashoppas några vill hjälpa till. Som jag så brinner det i knutarna, avgiften ska betalas i maj.

  Förlåt för spammandet <3

  Anna Walther 2015-04-29 12:07:17
  Svara
 • Jag tycker att intervjua-vänner-serien är en så fin idé!

  Linnéa 2015-04-29 11:44:13 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara
 • Hon verkar amazing och briljant ju!

  kaneli 2015-04-29 11:15:52 http://spicegirl.ratata.fi
  Svara
 • Such a nice interview! Love her personality :) x

  Daria 2015-04-29 10:49:35 http://www.dot-daria.blogspot.com
  Svara
 • Får jag chans på henne?? Åker till Paris eller rymden om jag måste

  Hevin 2015-04-29 10:46:53
  Svara
 • Wow wow wow. Vilken människa!!

  dani 2015-04-29 10:22:00 http://submarinus.blogg.se
  Svara
 • Her idea how her life will be in 70 years is really fascinating and obviously she is not only very creative but also a wonderful woman!
  xx Rena
  www.dressedwithsoul.com

  Rena 2015-04-29 08:26:03 http://www.dressedwithsoul.com
  Svara
 • Herregud vilken mega fantastisk person! Är helt tagen. Sådan enorm inspiration och underbara svar. Tack Flora för att du delar med dig av dina vettiga vänner!

  Joy 2015-04-29 08:14:51 http://joym.devote.se/
  Svara
 • Vad inspirerad jag blev av att läsa det här!!! *tusen hjärtögon-emojis*. Blev inspirerad att skriva, måla, skapa??? Allt på samma gång. Hon verkar vettig och inspirerande att ha som vän :) Kul bloggidé, ska bli kul att läsa nästa ”intervju”

  Sofia 2015-04-29 07:43:04
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!