LÄTTSKÖTTA KRUKVÄXTER

Murgröna, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Jag tillhör den gedigna gruppen människor som älskar tanken på att ha växter hemma, men som är rätt slarviga när det kommer att ta hand om dem. Så här kommer ett inlägg om lättskötta (och fina!) krukväxter.

Murgröna, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Först ut är murgrönan, som ju är krukväxternas krukväxt. Den tål nästan hur mycket som helst bara den får vatten ett par gånger i veckan. I perioder har jag vattnat den mindre än så, och ärligt talat – det klarar den också.

Murgröna i vatten, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Tips! Dra försiktigt upp en ranka, med rot och allt, och placera den i en vas eller ett glas. Kolla vad fint! Glaskupan kommer från Betonggruvan.

Mimosa, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

(gif)

Den här mimosan, som även kallas Rör mig ej, är så jäkla söt (och lite läskig). Den är en present från Alessandra och Love. Mimosan reagerar på beröring och fäller liksom ihop sig. Den behöver vatten ofta, men eftersom den gärna står i blöt kan en hälla upp vatten på fatet. Kanske inte den tåligaste växten i gänget, men den får vara med i alla fall.

Kaktusar, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Kaktusar. Ja men det är ju givet. Dessa har vi haft i flera år och de kräver knappt någon omtanke alls. Kaktusarna är köpta på Ikea för småpengar. Den vänstra är planterad i en kruka gjord av Calle Forsberg och den högra står i en gammal glasburk. Fint tycker jag!

Murgröna och Dracaena marginata, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Den här murgrönan är lika tålig som sitt syskon högst upp i  inlägget, men mycket finare tycker jag – bladen är liksom hjärtformade. Eftersom murgrönan har så långa rankor passar den finfint att ha uppe på hyllor. Till höger har vi en tjugoniokronorspalm från Ikea. Även krukan kommer därifrån.

Slideranka, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

I min egenknutna ampel (som jag gjorde på min kurs hos Hantverka) hänger den här Sliderankan. Japp den heter så :-)) Den är rufsig och lättskött och väldigt fin. Jag köpte den på Blomsterlandet för 39 kr.

Sparmannia Africana, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Den vackraste växten vi har hemma är  rumslinden, Sparmannia Africana, som jag har fått av mamma. Hon har berättat att Anders Sparrman, som var en av Linnés anhängare, tog med sig växten från Sydafrika på 1700-talet. Så nu vet ni det.

Mamma har en enorm version hemma hos sig, så jag hoppas att min också ska växa och växa och växa. Kika här: Hemma hos mamma och Calle. Krukan har min styvpappa gjort. Rumslinden har stora, ludna blad och ska vara konstant fuktig – utan att stå och bada i vatten. Den kräver alltså lite mer omtanke. Och en blompinne ser jag nu, så att den inte blir helt sned! Tyvärr vet jag inte var den går att få tag på, men fråga i blomsterhandeln!

Succulent, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Succulenter, eller fetbladsväxter, är kanske det snällaste och mest lättskötta du kan ha hemma. Plus asfint! Den här har jag köpt på Ikea och den får bara vatten ibland. Ampeln har jag knutit själv och själva glaskupan är från Betonggruvan.

Bergspalm, Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Det här är troligtvis en Bergspalm och den är precis så liten som den ser ut: den får plats i ett glas. Gullig va? Tror den kostade 15 kr.

Lättskötta krukväxter - Flora Wiström

Vi vattnar våra växter typ varannan eller var tredje dag såhär års (förutom palmerna, succulententerna och kaktusarna), och ser till att de inte torkar ut. Vår lägenhet badar i solljus så vi låter de tåligaste växterna stå i fönstret medan de som är känsligare (typ rumslinden och mimosan) får stå lite längre in i rummet.  Är solljuset FÖR starkt är det en god idé att lägga en duk över växten om du går hemifrån.

Ett annat tips jag fick häromdagen är att fylla en petflaska med vatten och sedan trycka ner den – utan kork och med skaftet nedåt – i krukan. På så vis täpper jorden till flasköppningen och det blir som en långsam självbevattning. Det ska jag garanterat testa nästa gång jag reser iväg!

Har ni tips på lättskötta, fina inomhusväxter? Fire away!

Mer inredning kommer lastat!
Att inreda en liten lägenhet #1 – allmänna tankar
Att inreda en liten lägenhet #2 – hyllor i taket
Att inreda en liten lägenhet #3 – köket
Att inreda en liten lägenhet #4 – färgkoordinerad bokhylla
Att inreda en liten lägenhet #5 – sideboard och hexagonhyllor
Att inreda en liten lägenhet #6 – säng som soffa
Att inreda en liten lägenhet #7 – klädställning av kopparrör
Att inreda en liten lägenhet #8 – nya sängben
Hemma hos oss – en sneak peek
Video: Elle decoration hemma hos mig

Translation: A post about our easy-care potted plants.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Älskade detta inlägget! <3

  Ellen 2015-06-07 23:26:07
  Svara
 • Åh vilket bra inlägg superbra ju!

  Fredrikapåvinden 2015-06-07 18:48:17 http://Fredrikapavinden.com
  Svara
 • SÅ användbart inlägg! Det här kommer jag spara och köpa varenda en för jag är sämst på att ta hand om allt.

  Tilda 2015-06-06 20:29:07 http://cokest.tumblr.com
  Svara
 • älskar att ni har så mycket växter i er lägenhet. så fint! gillar även sandras djungel i deras vardagsrum, så himla drömmigt! ska absolut ha så så fort jag flyttar hemifrån.
  föresten, så har jag en inläggsförfrågan – jag skulle nämligen JÄTTEGÄRNA se ett inlägg om konst – tekniker, material, arbetsprocess, etc. jag har nämligen själv börjat lära mig själv att måla/teckna/skapa och letar igenom typ all info på internet om det pga mår så bra av det. älskar det, det har samma effekt som yoga för mig. så ja, det vore nice om du skulle känna att det var nåt du ville göra (bara om du vill så klart!). tack! puss

  Victoria 2015-06-06 10:57:19 http://ifoundvictoria.blogg.se
  Svara
 • Heeej!

  Vad kommer hyllorna på sista bilden ifrån? Sååå fina! Och är det en riktig stringhylla längst upp? Vill ha en men letar en kopia mvh studentbudget:(:(

  alva 2015-06-06 09:33:12
  Svara
 • Åh vilket trevligt inlägg! :D

  linnea 2015-06-06 09:24:06
  Svara
 • Elefantöra (eller Pilea peperomioides) är väldigt lättskötta och kan dessutom få små skott vid roten så att en kan ta sticklingar och få fler plantor! Vill ha vattning kanske ett par ggr per vecka på sin höjd, gärna bra uttorkning mellan vattningarna. Plus asfina! Tips!

  Therese 2015-06-06 00:26:25
  Svara
 • De allra flesta grönväxter mår bäst av att då man vattnar så vattnar man rejält , men inte dränker plantan såklart, och sedan låter den torka ut tills man vattnar igen. Det är viktigt att kolla att mullen inte bara är torr på ytan, kolla vikten på krukan om den behöv vatten. Vanligaste orsaken till att man tar kol på sina plantor är att man vattnar för mycket! Porslinsblomma, gullranka, garderobsblomma, svärmorstunga och typ alla palmer tex dracena är alla superlättskötta växter som behöv vatten högst ca en gång per månad. Murgröna vill också gärna torka ut lätt mellan vattningarna, annars får den lätt ohyra :) Orkide är ju också en jätte lättskött växt! Doppa bara plastkrukan en gång i veckan och låt den rinna av så den inte står i vatten, vill man sen få den att blomma pånytt fortsätter man samma system fast mer sällan :) Tack för en kanonbra blogg Flora! Mvh blomtanten

  Emma 2015-06-05 22:47:12
  Svara
 • Vill tipsa om en grej för att få det lättare att få blommorna att överleva. I blöjor finns det ett pulver som blir en gele när man lägger dem i blöt (ta oanvända ;). Blanda gelen med jord och man får en väldigt fluffig jord. Blommorna tar vatten när de behöver och när den är torra (vilket sker mycket mycker senare) så kan man vattna som en idiot – blommorna blir inte sura eller övervattnade utan det suger gelen upp. (Det finns en länk till en sida med en film i mitt blogginlägg jag länkar till nedan).

  Bästa grejen jag någonsin gjort för mina krukväxter. Har den gelen i nästan alla mina blommor och de har aldrig mått så bra. Det har aldrig vart så roligt att greja med växter heller eftersom det typ är omöjligt att ta livet av dem. Förut var det omöjligt att hålla dem vid liv :)

  http://yohannaafskovde.blogg.se/2015/may/jag-gillar-blojor.html

  yohanna 2015-06-05 21:50:16 http://yohannaafskovde.blogg.se
  Svara
  • Svar på yohannas kommentar.

   Det kanske fungerar bra men känns inte så ekologiskt. Vad innehåller den där gelén liksom? :O Men det beror ju förstås på hur man vill odla, jag föredrar ekojord och ekonäring till mina växter.

   Ingrid 2015-06-06 14:10:45
   Svara
 • Hm känns lite konstigt att du presenterar inlägget som ett om just lättskötta växter när alla inte är det. Inledningen passar kanske ändå fortfarande men en mer passande rubrik hade väll varit mina växter eller nåt sånt. Det är ju såklart en liten petitess i det stora hela för dig blogg är ju bara megabra men jag tycker bara att det var lite märkligt med tanke på att allt annat verkade vara så genomtänkt. Det är ju sånahär grejer som man annars aldrig ser i din blogg liksom men ändå bra med lite feedback kanske (obs man måste ju inte ta åt sig).
  Tack för superbloggen flora<3

  Tilde 2015-06-05 21:25:45
  Svara
 • Min murgröna dog i fönstret efter två veckor typ. Den tål kanske inte så pass mycket solljus. Jag antog att det var för att jag glömde vattna den, men uppenbarligen ska den tåla lite brist på vatten. Slidranka är fint! Har en sån hängandes i fönstret, men växtens sida som är mot fönstret verkar inte heller så glad för solen. Jaja, så länge den är fin från mitt håll så!

  Alexandra 2015-06-05 20:04:30 http://blogg.hejalexandra.se
  Svara
 • hett tips är att inte låta sliderankan stå för mörkt, ser störd skillnad från när min stod mörkt och nu när den får mer ljus. annars är fredskalla lättskött + att den är en naturlig luftrenare (alltså mer än andra plantor..)

  maria 2015-06-05 19:41:38
  Svara
 • Om nån vet var man kan hitta rumslind i Gbg så säg gärna till. Har letat ett bra tag nu. :-\

  Jelena 2015-06-05 18:31:59
  Svara
 • Hej Flora! Jag vill börja med att skriva om hur mycket jag gillar och uppskattar din blogg. Jag blir alltid glad av dina bilder och du skriver bra, roliga, varierande och vettiga inlägg. Dem känns så välgjorda och genuina och du verkar verkligen lägga ner mycket av din tid på bloggen!

  Tillbaka till frågorna, 1)Kan inte du skriva ett eller två inlägg om din student, bal och så?? Nu när det är studenttider och allt! Det hade varit jättekul att se! 2) I januari bestämde jag mig för att trappa ner med köttet och för ungefär två månader sedan bestämde jag mig för att sluta äta kött helt och hållet, mycket pga dig! Efter att ha ätit kött i 17 år så slutade jag med det, trots alla fördomar och suget efter kött, på mindre än ett halvår och det är ett av de bättre besluten jag gjort. Men jag tycker det är så svårt att hitta en balans, förstår du? Det är så lätt att en ersätter köttet med pasta, ris, bröd, qourn osv istället för vegetabilier. Det är inte riktigt det som är grejen, tycker jag iallafall. Det är också svårt att bestämma vad en ska äta. En är ju van vid att utgå från köttet. T. ex om en är sugen på köttbullar så väljer en potatis, brunsås och lingon till köttbullarna för det passar ju bra ihop. Hur ska man göra istället? Ska man utgå från en grönsak/frukt istället eller ska man fortsätta utgå från köttet och tillbehören och sedan välja vad en ska ersätta köttet med? Har du haft samma problem och hur har du gjort/hur gör du?
  Puss och kram du är bäst!! <333

  Magdalena 2015-06-05 17:57:03
  Svara
 • Mina bästa tips är följande 3 fantastiska växter: Monstera! Pga så himla fin, växer fort och kräver i princip ingen omsorg, vattna rejält 2-4 gånger i månaden så växer den så det knakar! Ampellilja! Klarar sig i evigheter utan vatten, växer och blommar fint på stänglar! Där blommorna varit blir det sen nya små plantor, så man kan låta den hänga för trevlig effekt. Finns billig på IKEA… Och sist, men inte minst: Porslinsblomma! En lång ranka, med rätt stora, feta blad, som slingrar sig runt vad den får! Blommar fint, i klasar, alltid på samma ställe, och blommorna producerar nektar man kan peta bort och äta, hehe… Lättskött, växer inte för fort, och kan täcka hela fönster om man vill det! (eller vara mindre om man inte vill det, eh…)

  Beatrice 2015-06-05 17:28:49 http://herbariumet.blogg.se
  Svara
 • Varning! Palmen som får plats i ett glas – den växer. Alltså, växer jättemycket. Jag hade en likadan, som jag nu delat upp i flera olika krukor eftersom den blev så stor.
  Älskar den ändå dock, eftersom den är så lättskött och har världens finaste gröna färg!

  PS. Tack för en fin blogg! DS.

  Loe 2015-06-05 16:34:41 http://loeandersson.wordpress.com
  Svara
 • min bästa (och finaste) lättskötta växt är MONSTERA <3 brukar vara superbillig och växer så det knakar utan att man gör särskilt mycket med den (brukar vattna en gång i veckan ungefär).

  elise 2015-06-05 15:34:12 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Finns det inga krukväxter som inte behöver vattnas mer än typ en gång i månaden som inte är av plast? Med vänlig hälsning, klarar inte av att vattna tre gånger i veckan… ;)

  Johanna Retrolover 2015-06-05 14:21:21 http://www.retrolover.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!