FRÅGOR OCH SVAR #22 – OM TÅGLUFF, KÖTTSUBSTITUT, FESTIVALÖVERLEVNAD OCH SILVERVITT HÅR

2b4f4857277a2f9ab7fb1d39e00c3fea

En fråga angående att resa omyndig i Europa: jag och en kompis ska till Berlin i sommar (jag är 17, hon fyller 17 i september). Vi räknar med att komma in lite här och där trots att vi inte har åldern helt inne, men sen slog det oss att vi kanske borde ha id-kort? Ingen av oss har det, bara pass. Och de id-kort som går att skaffa om man är under 18 år är nationella, och funkar inte utomlands enligt Skatteverket. Hur gjorde ni? Är det jättedumt att bara ha pass med sig och ha med det ut på kvällarna? Kram!

Hej där! När jag var omyndig fejkade jag mig in på typ alla Berlinklubbar, eller hängde med äldre personer och kom in på så vis. I takt med att Berlin blir ett allt vanligare festresemål så blir det svårare och svårare att komma in på klubbar. Även myndiga personer kan liksom bli nekade för att de ser för turistiga ut. Men det är klart att ni ska försöka! På barer brukar åldern nästan aldrig vara något problem, så satsa på att hänga där om inte annat. Det är ingen idé att ni går ut och festar med era id-kort eller pass eftersom ni ändå inte är 18. Vi hade våra vanliga pass med oss som identifikationshandling, och det gick utmärkt. Hoppas ni får det fantastiskt <3 Såhär skrev en vänlig själ i kommentarsfältet:

Jag hade med mig ett par kopior (obs superolagligt såklart) där jag hade ändrat födelseåret. Behövde dock aldrig använda det för blev aldrig leggad, enda gången jag stötte på patrull var på en klubb i Berlin men då var mina kompisar 18 år och hade leg så då var det ok att en av oss saknade leg (mao superhårda regler not). Skulle dock inte gå runt med mitt pass på krogen ifall man tappar det men kan vara bra att ha ett leg som backup även om det är svenskt. Have fun och NJUT, tågluff är bästa resesättet verkligen för att se Europa!!

Hej, väldigt bra tågluffguide särskilt nu när jag ska ut och tågluffa om mindre än en månad. Jag undrar bara hur ni gjorde med era stora väskor när ni var och upptäckte staden då man bor på hostel och delar rum med flera? :)

Du knökar bara in väskan under sängen, lägger den på madrassen eller ställer den i ett hörn. Värdesakerna låser du in i ett skåp (brukar alltid finnas värdeskåp på hostels – ta med ett hänglås!). Puss och ha så FÖRBANNAT kul!

Hej Flora! Skulle du rekommendera att inte ta med systemkamera på luffen? :)

Kameror är till för att användas, men om du är väldigt rädd om din kamera så tycker jag att du ska lämna den hemma. Jag skulle ta med engångskameror, någon gammal digitalkamera eller bara mobilen. Det är nämligen inte helt ovanligt att man blir bestulen på värdesaker i europeiska storstäder. En vanlig grej är att somna på tåget och bli bestulen då :/

Sötpotatissoppa med getost och mynta  / sweet potato soup with goat cheese and mintSötpotatissoppa med getost och mynta.

I januari bestämde jag mig för att trappa ner med köttet och för ungefär två månader sedan bestämde jag mig för att sluta äta kött helt och hållet, mycket pga dig! Efter att ha ätit kött i 17 år så slutade jag med det, trots alla fördomar och suget efter kött, på mindre än ett halvår och det är ett av de bättre besluten jag gjort. Men jag tycker det är så svårt att hitta en balans, förstår du? Det är så lätt att en ersätter köttet med pasta, ris, bröd, qourn osv istället för vegetabilier. Det är inte riktigt det som är grejen, tycker jag iallafall. Det är också svårt att bestämma vad en ska äta. En är ju van vid att utgå från köttet. T. ex om en är sugen på köttbullar så väljer en potatis, brunsås och lingon till köttbullarna för det passar ju bra ihop. Hur ska man göra istället? Ska man utgå från en grönsak/frukt istället eller ska man fortsätta utgå från köttet och tillbehören och sedan välja vad en ska ersätta köttet med? Har du haft samma problem och hur har du gjort/hur gör du?Puss och kram du är bäst!! <333

Hej pårej! Ja, det kan vara lite klurigt sådär i början. För mig är det viktigt att äta mat som gör mig stark och pigg, så jag försöker alltid tänka på vilka matvaror som mättar. Jag brukar utgå från proteinet (exempelvis bönor, köttsubstitut, ägg, quinoa, frön och nötter) och sedan tillsätta det jag är sugen på (potäter, pasta, grönsaker, sås etc). På så vis behöver jag aldrig oroa mig för att gå runt orkeslös, trött och hungrig. Tänk dig tallriksmodellen (ha! trodde aldrig jag skulle säga det!), men byt ut köttet mot andra proteinrika livsmedel. Tada! Du har en fullvärdig vegomåltid! Här har du några recept att inspireras av:
The Very Hungry Burger
Sparrisrisotto med lökpuré och bönor
Rödbetsburgare
Quinoabiffar med sötpotatispommes

Vietnamesiska vårrullar med jordnötsdipp
Pistagefalafel
Tofu ramen
Chilaquiles med svarta bönor

Ujujuj så gott det ser ut! Är så himla imponerad av hur avancerad vegetarisk kost du lagar, det verkar så spännande och kulinariskt :) men du, blev lite nyfiken ang. ifall ni någonsin bara äter något som ni svänger ihop? Alltså havregrynsgröt med sylt eller pasta med ketchup eller något i den stilen?

Hej hopp! Alltså, mat är ett av mina allra största intressen så jag lägger gärna lite extra tid och omsorg på mina måltider. Att hacka steka mixa servera är liksom avkoppling deluxe för mig. Men pasta med grönsaker (dvs hackade och frästa i olja) äter vi ganska ofta. Och ibland crave:ar jag (vego)korv med bröd eller typ stuvade makaroner, och det är ju lite mer basic.

DSC_6201

Flora! Hur ställer du dig till ”kött-substitut”? Du verkar ju inte äta det jätteofta om en tänker på vad du lägger upp på bloggen.. Jag tycker personligen att det liksom e lite tråkigt med dessa substitut, är en vegetarian vill en väl äta mer av de klassiska vegetariska tänker jag, även om det självklart e superbra att ha för en snabblunch eller om inspirationen tryter! Vad för substitut brukar du äta om du äter de? kram!

Ibland köper jag köttsubstitut om jag är sugen på en specifik rätt. Typ vegofärs till köttfärssås och spaghetti, sojakorv till korvstroganoff och vegobullar till köttbullar och makaroner. Fryst falafel är något som ganska ofta får slinka ner i kundvagnen, de är så goda att göra wraps av. Men oftast gör jag hellre egna biffar (typ dessa quinoabiffar eller dessa rödbetsburgare). Kram!

Är det Felix som har hand om kameran när du syns i bilderna eller lånar du ut den till lite olika folk? Sätter in inställningarna i förväg åt dem eller låter de fota på auto? Har problemet med att jag har underbara bilder från händelser, men där jag själv aldrig är med för att jag alltid är bakom kameran…

Jag fotar alltid på M, men ställer in kameran i förväg om någon annan ska fota med den. Om Felix ska ta bilder på mig brukar jag fråga ”blir det för ljust?” och om han svarar ”ja” brukar jag säga ”snurra med tummen till vänster” (dvs ändra slutartiden). Mina kompisar är så gulliga och frågar ofta ”ska jag ta en bild på dig?”, men det gäller att våga be folk om det också! Jag brukar exempelvis behöva tvinga Felix :)))

Bild 2015-06-08 kl. 08.51 #3

Hej Flora! Jag vill jättegärna ha en liknande hårfärg som du, nästintill vit. Men jag har blekt slingor endast en gång, för ca två månader sedan och mitt hår har blev väldigt slitet av det. Jag använder håroljor och inpackningar men det hjälper inte så bra. Hur funkar ditt hår med blekning. Har du något tips? För skulle gärna bleka det igen. Kram

Min frisör säger att jag har så himla bra hårkvalitet, så än så länge har mitt hår inte tagit så mycket skada av blekningen (har ju bara helblekt barret två gånger än så länge). Det viktigaste är att du frågar din frisör om hen tycker att det är en bra idé att du bleker håret. Får du ett nej så är det nog lika bra att lyssna på henom! Jag använder Kevin Murphy Blond Angel Treatment, och det funkar bra för mig. Mitt allmänna råd är att inte tvätta håret så ofta, inte borsta det när det är vått (om du inte har en tangle teaser) och försöka att inte använda så många värmemanicker. Kram!

Hej Flora! Du är så fruktansvärt smart&vacker. Kände bara för att kommentera det. Men jo, just ja – håret? Vem har hjälpt dig att få det så perfekt i silver? kram, alma

GULLO! Tack! Jag går till Gabriella på Bangerhead Studio. Kram!

Aaaah jag vill ha prick precis din hårfärg. Vad säger du till frisören? Hur går hen tillväga?

Jag säger att jag vill ha det megaljust men absolut inte gult, utan på gränsen till grått. Och inte slingor utan en helblekning. Bäst är att ta med en bild! Ta bilden ovan vetja :))) ↑

40902_427245146888_6152975_n

Ska snart debutera på festival och vill ha så mycket tips/tricks/lifehacks så möjligt innan jag åker dit. Hade du kanske kunnat skriva en rad om det? Du brukar komma med så kloka och smarta funderingar och om jag minns rätt hade du varit på någon festival? Hursomhelst så vill jag bara säga att du har en grym blogg och att du är en människa att inspireras av! Tack på förhand <3

Hej och hurra vad kul med festivalsäsong! Förra året blev jag intervjuad av Nöjesguiden om just detta, så jag kopierar de svaren rakt av:

Mina bästa festivalöverlevnadstips:

1. Allt handlar om att bejaka. Är det regnigt, vänd ansikten mot himlen. Spelar Axwell och Ingrosso, tryck undan alla oh no-känslor och dansa så fult och hetsigt du bara kan.

2. Ta med en sådan där tunn dunjacka som var och varannan stockholmare har hemma. Den får plats under regnjackan och håller dig varm som ett barn i sin moders mage.

3. Lämna favoritkläderna hemma, de blir ändå förstörda i sörjan.

4. Detta kanske låter självklart men det är värt att nämna ändå: Gå bara på de konserter du verkligen känner för att se och skit i vad andra säger. Samma sak gäller sömnen – om du vill gå och lägga dig tidigt ska du göra det. Det är ingen idé att hålla sig vaken till klockan sju på morgonen bara för att det ”hör till” och för att det är roligt att prata om i efterhand.

5. Ta med öronproppar. Om du inte vill dö av allt oväsen som kommer från diverse megafoner, fotbollshuliganer och brölande sextonåringar, det vill säga. Åh gud. Jag låter gammal nu, visst gör jag?

6. Placera tältet i närheten av en toalett eller skogskant (kanske inte precis bredvid, de tenderar ju att lukta, men i alla fall ganska nära). Det är inte kul att behöva gå tio minuter för att kissa, speciellt inte när du har hållit dig hela natten och håller på att sprängas på morgonen.

DSC_0034

Hej Flora! Jeg lurer på en ting. Jeg og kjæresten min tenker å kanskje ta en sommerweekend i Stockholm neste helg og lurer derfor på om du har noen tips. Hva er fint å gjøre i sommer-Stockholm? Hva burde vi få med oss? Har du tips til billig og bra overnatting? Har hørt at det er veldig fint å ta båt ut i skjærgården. Er det å anbefale? Hadde vært himla bra med litt tips fra en ”insider”, heheh :):) Takk for fantastisk bra og inspirerende blogg, du virker SÅ kul, varm og klok.

Hej och tack för dina fantastiskt fina ord! <3 Vad kul att ni kommer till Stockholm. För boende så tipsar jag om HTL på Kungsgatan. Det ligger centralt och är väldigt prisvärt. Plus att det är snyggt, har fin innergård och god frukost. Jag tycker absolut att ni ska ta båten till Vaxholm, Möja eller Sandhamn (googla på Waxholmsbolaget för att se tidtabell). Där kan ni äta glass, promenera, bada och gå på någon mysig restaurang. I övrigt tycker jag att ni ska hänga runt Nytorget och Hornstull, promenera på Djurgården, shoppa på Götgatan eller Biblioteksgatan, köpa picknick på Paradiset och sätta er i Ivar Los Park (utsikt över hela staden) och äta på restaurang. Här är några Stockholmsguider som jag har gjort:
Vegetariska restauranger i Stockholm.
Caféguiden.
Stockholm på en dag.
Klubbar och barer i Stockholm.

Hej! Jag har en fråga som inte alls är menad som någon kritik, utan jag frågar bara av ren nyfikenhet. Hur ser du på att använda dialektala ord och uttryck som inte kanske används i din egen dialekt? Jag tänker på att du i inlägget använde ”na” istället för henne eller att du skriver gött ibland etc. Pratar du så också? För mig som kommer från skogen är tex ”na” en naturlig del av mitt ordförråd, men har aldrig tidigare sett eller hört det användas av någon från Stockholm. Tycker det är intressant men dialekter och ord och uttryck som sprids över landet och framför allt över internet, så det är främst av den anledningen jag undrar :) Kram!

Hej! Jag blandar nog dialektala ord ganska hejvilt när jag pratar. Säger ”gött” typ heeela tiden, säger ofta ”jefla” i stället för ”jävla” (okej vet inte om det är dialektalt men jag brukar skriva så på bloggen iaf) och det händer att jag säger ”na” istället för ”henne”. Men framför allt tycker jag att det är roligt att leka med språket. Förr var det viktigt för mig att allt som stod på bloggen skulle vara korrekt, men nu bryter jag mot det ganska mycket genom att lägga in slang, engelska uttryck, dialektala ord och även smileysar. Ja, ni vet. När jag var fjorton mailade jag Jonas Hassen Khemiri om skrivtips (hehe så kär i honom) och då sa han ”lär dig reglerna och bryt dem sedan”, och jag tror att det är lite så det är. Men det är också viktigt för mig att ha glimten i ögat och göra copyn på bloggen lite roligare, mer lättillgänglig och mer ”egen”. Kram!

Flora Wistrom

Flora, älskar 70-talsmönstret på skjortan! Var kommer kjolen ifrån? Kram!

Den är från Urban Outfitters, i höstas. Puss <3

Tar du CSN när du studerar eller kan du klara dig ändå? :) OBS du behöver givetvis inte svara om du anser det vara en personlig fråga. Bra blogg!!! Det är typ den enda jag läst sedan sommaren och fina vädret kom, resten bortprioriteras men din måste verkligen läsas, blir glad den. Kram!

Nää vad fint att höra, TACK :’) Jag har bara tagit bidraget från CSN och jobbat med bloggen och diverse frilansuppdrag under tiden. Så lyrrigt. P&K

Åh, vad är det för kurser som Sarah har läst på universitetet (apropå inspiration)?

Såhär svarar hon:
Gestaltande läroprocesser i form I (tog bort läroprocesserna och gick dit för att gestalta i form. Tentade aldrig av kursen utan tog med mig så mycket annat)
Kreativt skrivande A. (Där träffades vi! <3)
Estetikens idéhistoria.
Att skriva för webben och interaktiva medier.
Estetiska grundbegrepp.
Och till hösten: Att skriva om samtida konst.

Processed with VSCOcam with a6 preset

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
  • Tänker du fortsätta med frågor och svar? Isåfall har jag en fråga. Jag undrar om du har några tips för att sluta ta grejor så personligt. Jag är en person som tar ALLT för personligt, liksom överanalyserar allt och blir lite kränkt så fort jag blir tillsagd om något/eller gjort något fel. Har nog alltid varit lite rädd och ängslig under ytan. Men värst är det om jag t.ex träffar någon ute, o denne hör av sig någon dag efter, eller visar lite intresse. Då hör jag typ bröllopsklockor och bryter så fort som möjligt. Även om det var trevligt och kändes bra kvällen innan. Förstår du vad jag menar? Jag hatar detta med mig själv. Känns liksom som jag aldrig kommer få testa på kärlek! Jag vågar ju inte. Jag skriver till dig för att du inte alls verkar ha detta problem och jag behöver ALLA råd och tips!

    Tack för en bra blogg och alltid lika kloka svar! Kram

    M 2015-07-06 11:22:33
    Svara
  • jag älskar ditt ickeformella slangspråk. Får bloggen att kännas äkta och dig att kännas som en kompis! Det är allt för få som leker med orden och skriver ur hjärtat!

    Tove 2015-06-30 22:51:55
    Svara
  • Om att tågluffa omyndig:
    Värt att tänka på också är att i vissa europeiska länder är åldersgränsen bara 16 år för att köpa öl/vin (18 år på sprit), så en del ställen, typ barer och butiker, kräver nog inte ens ID-kort!

    Sofia 2015-06-23 15:52:22
    Svara
  • Måste bara passa på att tipsa om ett hår-treatment som heter Olaplex! Detta är pretty revolutionerande inom färgning, de flesta moderna och uppdaterade frisörer vet vad detta är. Perfekt vid blekning utan att äventyra hårets kvalitet. Jag har använt det och har silvervitt hår. Bästa grejen! Jag betalade 200:- för ett treatment hos min frisör. Tips tips!

    Julia 2015-06-22 20:07:15 http://www.ofbodmin.com
    Svara
  • Snälla gör lite fler videos! De är så jävla goa.

    Bonnie 2015-06-22 15:14:40
    Svara
  • Angående att tågluffa omyndig.

    Jag o min vän tågluffade också förra sommaren. Vi var båda omyndiga. Tips är att göra kopior på era pass, scanna in dom i datorn, ändra födelsedatumet i typ photoshop och sedan skriva ut (OBS, olagligt såklart). När vi skulle in på klubbar visade vi upp våra passkopior och förklarade för vakten att vi tågluffade och att vi därför inte ville bära med oss våra riktiga pass pga stöldrisk. Reaktionerna från vakterna var oftast ”Oh, I see… That’s really smart!” och sen var det inget mer med det. Lycka till!

    Tilda 2015-06-22 13:28:42
    Svara
  • Åh vad jag tycker om dig! Du verkar så jäkla snäll och fin och smart. Du är verkligen en inspirerande person och jag blir alltid glad när du har uppdaterat bloggen. Superbra uppdatering också! Nästan alltid flera spännande, engagerande och inspirerande inlägg per dag. Fantastiskt kul att få ta del av! Puss! ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

    ☺️ 2015-06-22 12:11:48
    Svara
  • En kan skaffa internationella lägg hos polisen om man är under 18 år som funkar i hela EU. Du kan även använda det istället för pass när en reser inom EU!

    R 2015-06-22 11:36:29
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!