FLORA & FRIDA – AVSNITT 2: VÄNSKAP

flora frida podcast avsnitt 2

ÄNTLIGEN är avsnitt 2 av Flora & Frida ute. Jäklar vad det tekniska har krånglat. Vi råkade använda oss av en superdyr podcasthost (Podomatic, det är där vi liksom laddar upp avsnitten som sedan synkar med iTunes) men har nu, efter en jäkla massa om och men, bytt till Libsyn. Detta innebär att vi har förlorat alla våra subscribers på iTunes, så det är megaviktigt att du prenumererar på nytt (och tar bort prenumerationen på det gamla kontot, för att slippa förvirringen), för att inte missa några avsnitt. Här är länken till iTunes. Betygsätt gärna! Avsnitt nr 3 kommer om två veckor.

I podcastens andra avsnitt pratar vi om vänskap. Jag tycker att det blev ett fint och ärligt samtal om hur vi tänker kring kompisar. Om att bli dumpad av en bästis, att våga kompisdejta och att känna sig ensam. Vi sitter uppkurade och pratar under mitt köksbord (se bevis down below) och ibland, eftersom vänskap är ett känsligt ämne, så viker sig våra röster. Lyssna direkt i webbläsaren eller i din podcastapp.

frida podd

Här är Flora & Frida avsnitt 1: SEX.

Translation: Frida & Flora, episode 2 is here! A podcast by me and Frida, unfortunately in Swedish. In this episode, we talk about friendship. About feeling alone, breaking up with a friend and going on friendship dates. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
17kommentarer
 • Kul med podden! :)

  A. 2015-08-27 16:00:05
  Svara
 • Åh alltså UNDERBART avsnitt. Perfekt längd också, hatten av till er <334 PLUS att din röst var 1. så himla oväntad? Hade inte alls föreställt mig den som så :o, 2. sjuuuukt soft och skön att lyssna på. Perfekt radioröst.
  Och du (ni) verkar så himla härlig! Kram

  Lisa 2015-08-26 16:32:02
  Svara
 • Vill ha minst dubbelt så långa avsnitt! Ni är grymma :* (puss-smiley)

  Ellen 2015-08-25 20:05:38
  Svara
 • SÅ KUL att du börjat podda. Jättebra avsnitt och samtal! Uppskattar att ni talar om de tuffare sidorna, det är ofta man målar upp kärleksrelationer som tuffa och kämpiga men vänskap som något man ALLTID kan fly till. Men vänskapen kan ju faktiskt vara lika tung den emellan åt! Skönt att höra att man inte är ensam om att tvivla och kämpa även där!
  TACK & KRAM!<333

  M 2015-08-25 10:16:09
  Svara
 • jättejättebra podd! älskar verkligen att ni lyfter frågan om vänskap. ibland är även vänskap svårt, det är också relationer precis som den en har till sin partner exempelvis. kör hårt med podden. så kul!!

  sara 2015-08-24 22:49:53 http://balltohippt.blogg.se
  Svara
 • ÄLSKAR er podd! Såsåså bra. Ba älskaren rakt igenom. Och så fint att höra er diskutera och resonera kring vänskapsrelationer, meget bra

  Sofia 2015-08-24 15:54:00
  Svara
 • GUUUUUU tycker så mkt om er podd! Gillar vanligtvis inte poddar men assååååå. Superbra ämne också! Man pratar så sällan om kompisar och hur olika personer förhåller sig olika till umgänge och om att vara extrovert vs. introvert. Tycker alla verkar bah ”jag har 1000 vänner vi gör allt tsm”, så tyckte det var fint att höra om era bekymmer/kompistrassel/tankar. Önskar podden var längre???????????????????+? kramar

  Lydia 2015-08-24 15:36:23 http://lydialauras.blogg.se
  Svara
 • för det första: sjukt bra avsnitt! jätteintressant att lyssna på er båda. dock måste jag säga att det här med att diskutera igenom hur ofta man ska höras, att du har samvetskval för att du är för bekväm i kompisrelationer och tänker att ”vi ses när vi ses” inte är en bra devis att utgå från, då ringer det lite varningsklockor hos mig. det du säger om att man ska tala ut om saker för att se om någon kompis far illa, exempelvis att någon just tar illa upp för att man inte ringer varje vecka, det är väldigt klokt och sant, men det här med att ta alltför allvarligt på kompisrelationer och se det som arbetskontrakt är inte alls bra och är att dra ”tala ut om det och se till att alla mår bra”-idén alldeles för långt. jag förstår att du är en oerhört omtänksam person som väldigt gärna vill vara alla till lags (vilket märks mycket tydligt bland annat i hur du skriver på bloggen och även i vad du sa om att du tar stort socialt ansvar på fester och känner att du måste håla konversationslågan brinnande) och det är så otroligt fint och troligtvis en av dina bästa karaktärsegenskaper (älskar att jag säger det här utan att känna dig, hoppas du inte tar illa upp), men det är en fasansfullt destruktiv egenskap också. jag är själv sådan, och någonstans måste man rannsaka sig själv: ÄR jag med mina vänner, har jag dessa relationer för att VARA, eller handlar mina kompisrelationer om att jag FÖRHÅLLER mig till dem? jag önskar att jag hade ställt mig den frågan redan när jag var 16, men jag kämpar fortfarande med det där. mina kompisrelationer handlar nästan alltid om att jag tar hand om folk, att jag känner ett stort ansvar och när jag inte ringt någon på en månad har jag ångest över det varje dag. jag finns bara till för andras skull, känns det som till slut. jag säger verkligen inte att du måste vara så utifrån de ledtrådar jag har om att du liknar mig själv på den punkten, men tänk i alla fall på att det finns andra som kan triggas igång av sådana kommentarer som du fällde i detta avsnitt. om en kompisrelation kräver att man sitter och diskuterar igenom hur man ska lägga upp relationen, då är antingen något jävligt fel hos din kompis (att den kräver för mycket av dig) eller så är någonting jävligt fel på dig (att du antingen kräver för mycket av din vän, eller, som jag antytt här, att du ställer för höga krav på att du ska finnas till för en annan person.) jag har både haft vänner som krävt för mycket av mig, men framförallt har jag fastnat i att jag kräver för mycket av mig själv i kompisrelationer. det är fruktansvärt och kan sabba sjukt många relationer framöver. en sann vän finns hos dig även om du inte hört av dig på ett år, allvarligt talat. alla andra kan du bara strunta i. tänk dig själv: ställer du sådana krav på dina vänner? skulle inte du också ta emot även de som inte hört av sig på ett år, med öppna armar? livet kan komma emellan ibland, det ser så ut.
  vet inte om jag skrev det här mest för att få skriva av mig, eller för att ge dig ett råd, men öh. här har du en lång kommentar om vad en 25-åring lärt av livet i alla fall. :) summan av kardemumman var: chilla och skriv inte kontrakt med dina vänner.

  Rebecka 2015-08-24 10:23:51
  Svara
  • Svar på Rebeckas kommentar.

   Håller med dig i grunden, men delar inte riktigt din slutsats… Jag reagerade också på inställningen om hur mycket man måste vårda sina vänskapsrelationer, och det ligger såklart en del i att det är att ta för hårt på sitt eget ansvar när man känner att man måste tala ut hela tiden osv.

   ”ÄR jag med mina vänner, har jag dessa relationer för att VARA, eller handlar mina kompisrelationer om att jag FÖRHÅLLER mig till dem?” är på pricken. Men snarare än att det innebär att jag bara finns till för mina kompisar, är det i min erfarenhet ett tecken på att jag ser mitt sociala liv som en entreprenöriell arena där jag är en ensam aktör (vän) som håller liv i alla bolag (vänskapsrelationer) för min egen skull. För mitt självförtroendes skull, och det är ett kyligt samhälle om självförtroendet ska byggas upp av en balansräkning av antal vänskapsband. Med den typen av samvaro ser det ur mitt perspektiv hellre ut som att mina kompisar bara finns till för mig, som brickor i ett spel, än tvärtom. Andra aktörer jag förhåller mig till på samma arena, lika mycket konkurrenter som vänner.

   Det är förstås inte svart och vitt, och även i det synsättet på vänskap finns det väl något som är rätt och riktigt och värt att ta fasta på. Men jag önskar att den moderna entreprenörskulturen där alla ska slå sig fram på egen hand kunde hålla sig på behörigt avstånd från hur jag ser på mina egna sociala relationer. Det blir så ensamt.

   johanna 2015-08-24 21:43:49
   Svara
   • Svar på johannas kommentar.

    Jag tror verkligen att det du beskriver som en slags entreprenörsinställning till sina vänner är en verklighet och något vi kan diskutera länge, men anledningen till att det inte var min slutsats och att jag inte tog upp det här var för att vad jag skrev handlade om Flora. Och jag tror inte att den synen på relationer är relevant när man talar till henne. Anledningen till att jag kände att jag var tvungen att skriva inlägget var för att hon påminde om hur jag själv lät när jag var typ 17-18 och hade en ytterst osund syn på det här med vänskap. Jag såg det verkligen som kontrakt där att hålla på principerna och de regler man satt upp för hur ofta man skulle höra av sig och så var det viktigaste som fanns. Höll man inte dem var man en dålig vän och det ville jag definitivt inte vara. Ytterst handlade detta om att jag hade haft en del destruktiva relationer där det ställs mycket höga krav på mig som person, men det handlade, paradoxalt nog, även just om att frångå exakt det du beskriver: att vara en ytlig person som bara har sina vänner som ett slags hov eller en statussymbol. Jag ville ha djupa, viktiga vänskapsrelationer. Som Flora och Frida påpekar i avsnittet är en sådan idé djupt problematisk, man kan helt enkelt inte ställa så abstrakta och orimliga krav på sina vänskapsrelationer, men vad jag fick känslan av var att Flora inte var lika klarsynt vad gällde i hur hon ser sin egen roll i kompisrelationer där hon tycks ställa just de abstrakta och orimliga krav på sig själv som jag själv gjort i mitt liv. Hoppas du förstår hur jag menar.

    Rebecka 2015-08-25 09:30:05
    Svara
 • Åh, jag skulle gärna vilja lyssna på avsnitt 2, men jag får inte upp det i iTunes… Avsnitt 1 går hur bra som helst att spela där, men inte 2, det bara laddar i all oändlighet. Anyone?

  Sara 2015-08-24 09:36:33
  Svara
 • mitt i prick. viktigt & ärligt. blev själv dumpad av en barndomsvän för inte länge sen, skrev om det också; http://daysofcreativity.blogg.se/2015/june/att-bli-dumpad-av-sin-basta-van.html
  det är som att ni läst allt, för ni berör precis samma punkter som jag tar upp i inlägget.
  heja er, och.. om nån känner sig ensam och in need of a (new) friend; here I am. haha nä, men nya bekantskaper vore inte fel då jag justnu går igenom just den där känslan av att vara ensam. :-(

  catarina 2015-08-24 08:59:32 http://daysofcreativity.blogg.se
  Svara
 • tyckte mycket om detta avsnitt, går extremt ofta runt och tänker på det här med vänskap, kanske det som tar upp mest plats i min tankeverksamhet. skönt att höra era tankar & att de överensstämmer mycket med mina. http://singmyspring.blogspot.com

  e 2015-08-24 08:39:20 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • It is a pity that the episode is in Swedish but I’m convinced you are a very good friend.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

  Rena 2015-08-24 08:15:57 http://www.dressedwithsoul.com
  Svara
 • Wiiiie vad kul! Har längtat och längtat :)

  Rebecka 2015-08-24 08:10:20 http://www.reebbbeckas.blogspot.se
  Svara
 • Hurra! har gleda meg til neste episode, den forrige var kjempebra.

  Synnøve 2015-08-24 08:02:14 http://itadakimat.com
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!