”HON KRAMAR MIG OCH JAG KÄNNER ATT INUTI MIG FINNS ETT HELT HAV AV UPPDÄMD GRÅT.”

DSC_7509

Nu har jag läst en bok igen. Den här gången Den andra kvinnan av Therese Bohman.

Boken handlar om en tjej i min ålder, kanske lite äldre, som jobbar i Norrköpings sjukhusrestaurang. Det är eviga arbetspass bland fukt och matos, hon är längst ner i sjukhushierarkin. För att fly tillvaron läser hon tunga romaner och skriver noveller. Vännerna, de få hon har, är akademiska och kulturelitistiska – pratar om feminism på ett sätt som stänger ute. Jaget är lite för utmanande klädd och lite för vulgär för att passa in i den medelklassfär som hon både föraktar och eftertraktar.

IMG_2497

Boken sätts i rullning när jaget börjar träffa överläkaren Clas Malmberg. Han visar henne åtrå och uppskattning, ger henne en fot in i det finkulturella och gör henne självsäker. Men han är gift.

IMG_2498-1

Parallellt med den förbjudna kärleksaffären träffar hon Alex, en jämngammal tjej, och en bombastisk vänskap växer fram. Det är en kärleksrelation utan hinder och plågor.

Jag hade svårt att bestämma mig för vad jag tycker om den här boken. Ibland glimrar språket till och ibland tar handlingen så stora vändningar att hjärtat fullkomligt hoppar till. Då blir det riktigt, riktigt bra. Men ibland blir det snudd på platt. I det stora hela är Den andra kvinnan en läsvärd bok.

★★★☆☆

DSC_2163

Tänkte förresten passa på att återkoppla till den här boken, En av oss sover av Josefine Klougart. Jag läste inte ens ut den. Faktiskt. Ibland var den riktigt, riktigt vacker, men allt som oftast för abstrakt och svårläst för att jag skulle orka lägga tid på den. Om du gillar prosalyrik och att liksom hamna i ett drömlikt tillstånd när du läser en bok (och därmed knappt förstå något alls) så kan du läsa den. Jag skippar. Klart slut!

→ Här är en bok som jag gav 5 av 5 i betyg. ←

Translation: Two books that I’ve read. Den andra kvinnan by Therese Bohman (unfortunately only in Swedish) and En av oss sover by Josefine Klougart (translated into Danish and Swedish). 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • ”Den andra kvinnan” verkar så bra!

  Nu till något annat, skulle du vilja hjälpa mig med en sak Flora? Du verkar vara en så klok och härlig tjej, och jag undrar om du skulle vilja hjälpa mig med lite presenttips? :) Det är så att min bästa vän fyller 18 hela år på fredag och jag skulle vilja köpa något ”roligt” åt henne, men har svårt att tänka ut vad. Hon har alltid sagt att när jag (eller någon annan) fyller just 18 så ska man köpa något ”roligt ;)” bland annat! Just för att det är 18 som är siffran! Denna grej har jag inte tänkt ska vara så stor, då jag ska ge henne en annan present när hon har kalas, men skulle ändå vilja köpa nåt som blow her mind away lite grann. Skulle verkligen uppskatta om du kom med något tips! <3 Tack så himla mycket på förhand kära du! ♥

  Filippa 2015-09-01 20:45:17
  Svara
 • Uppskattar dina boktips! Vi har väldigt lika smak. Ett liv för lite och Beckomberga har varit några av mina bästa läsupplevelser det här året. Just nu har jag precis börjat läsa När kejsaren var gudomlig. Tror jag är en bra läsupplevelse på spåret!
  Dessa två böcker här ovan har jag också känt mig lite avmätt inför att läsa. Tänker att de nog liknar Siri Hustvedts romaner, och jag kan inte riktigt få mitt huvud omkring hennes romaner och tycka de är bra. Tyvärr. Jag tycker nog mer om tanken att gilla dessa författare och försöööökerrr ibland. Men nä.

  Josefine 2015-09-01 20:29:23 http://uppskratta.blogspot.com
  Svara
 • kände igen beskrivningen av den här boken så mycket, tror att podden ”ett eget rum” har pratat om denna? tips om du vill höra andras analyser! och jag håller helt med dig angående ”en av oss sover”. vi hade den som bokklubbsbok och jag tvingade mig verkligen igenom den, och sen när vi diskuterade hade alla tolkat helt olika. okej att den blev lite intressant då, men det var verkligen inte min typ av bok.

  josefine 2015-09-01 17:08:29 http://www.withheartshapedbruises.blogg.se
  Svara
 • Hej Flora!

  Jag undrar hur du sparar/organiserar dina bilder? Min egen bildsituation börjar bli lite kaotisk, och jag undrar om man borde satsa på att betala lite för molntjänster som typ dropbox eller liknande eller bara stick to good old externa hårddiskar? Vad gör du? Kram!

  Evelina 2015-09-01 14:54:17
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!