FRÅGOR & SVAR #29: HUR JAG BLEV KVITT FET HÅRBOTTEN & HUR JAG FÖRSÖRJER MIG NU

Processed with VSCOcam with hb2 preset

HUR kom du bort från att tvätta håret varje dag? Jag gör det just nu, får fett hår jättefort och jag vill vill vill komma bort från detta. Men vill ju heller inte gå med fett hår i skolan liksom…. Tips gulle du?!

Torrschampo! Bästa som hänt mig typ. Spraya ett par decimeter från hårbotten och gnugga sedan ut det – Tada! Håret ser som nytvättat ut. Även bra om en vill ha mer volym, om en har bråttom eller om en har en lugg som snabbare blir fet än det övriga håret. Jag tycker om det från Batiste och det från Aussie. Efter ett tag kommer ditt hår vänja sig vid att inte bli tvättat varje dag, och då producerar hårbotten mindre fett. Bra va.

Hur är det att ta sig runt utan bil i San Francisco?

Inne i stan är det en fördel att åka kommunalt, eller att cykla om en är modig. Det går bussar överallt (som visserligen är så sabla ryckiga och långsamma) och en tunnelbana (som jag inte har åkt). Däremot är det skönt att ha bil om en ska åka på utflykter utanför stan (Dana och Froste har en, men jag vet att folk brukar hyra). Det går att ta sig till olika ställen med buss, men att ha bil gör förstås det hela mer flexibelt.

Men herregud, hur kan du ha ångest??? :D Du lever ju mitt i en dröm, för fan! Så jävla skönt att vara själv så mycket och kunna upptäcka San Francisco som är så jäklans fint! Förstår om du saknar dina familjemedlemmar och vänner, men de kommer finnas kvar när du kommer hem igen. <3 Hang in there!

Därför att människan inte alltid är en rationell varelse. Jag hade ångest de första dagarna för att det var så mycket som var nytt (och därmed främmande). Efter att ha umgåtts med min familj dygnet runt i två veckor så var jag helt plötsligt ensam i en mörk källarlägenhet utan mobilmottagning eller wifi, bland möbler som luktade någon annan. Det var en märklig känsla. Jag saknade Felix helt ofattbart mycket. Grät hela tiden. Sen vaknade jag plötsligt en morgon utan ångest! Nu har jag varit glad i två veckor i streck, men jag saknar såklart Felix asmycket. Och min familj och vänner. Men det är ju som du säger: De finns kvar när jag kommer hem.

Hej Flora (och Frida)! Läste just detta inlägg (http://www.emmafrans.se/reproduktion/natural-cycles-effektivt-preventivmedel-eller-bara-en-ovanligt-dyr-kroppstermometer/) av Emma Frans som är doktor i medicinsk epidemiologi där hon skriver om Natural Cycles och att det inte är ett godkänt preventivmedel och bör därför inte marknadsföras så. Skriver detta enbart i upplysningssyfte och att det kan vara värt att kolla upp!

Hej! Har fått en hel fel frågor om detta (eftersom vi har NC som sponsor i podden). Läkemedelsverket håller på att undersöker saken just nu. Jag visste inte detta. Vi har haft goda uppsåt med att ha NC som sponsor (dvs få fler att sluta använda p-piller som preventivmedel) och skulle ALDRIG föra er bakom ljuset med flit. Men tills vidare så avvaktar jag med uttalanden (haha låter så formell??). Eventuellt så handlar det främst om att ändra kommunikationen kring NC – Dvs att kalla det en fertilitetsapp snarare än ett preventivmedel.

Processed with VSCOcam with e5 preset

OJOJ! vilken SNYGG halsduk din pojke har!! VART har han köpt den? sooo fancy pancy

Den är tokgammal. Han har haft den ända sedan jag lärde känna honom, dvs för sex år sedan <3

Är intresserad av att skicka in något men jag undrar hur ser det ut, får man ersättning för att medverka eller skicka idéer till Creatives? Väldigt konstigt annars, om man gör något gratis som ni på Metro tjänar pengar på via klick och trafik…

Jag och Sandra tjänar inte pengar via klick och trafik till Creative, men jag förstår hur du tänker.  I nuläget har vi tyvärr ingen budget för att betala ut ersättning till de som medverkar.  Såhär: En måste börja någonstans, de flesta som är i *branschen* har vid uppstarten producerat obetalt material. Vi tvingar ingen att ”gratisarbeta”. Det är helt frivilligt att skicka in material till Creative. Många (inkl. jag själv) ser det som en bra merit att ha blivit publicerad på Metro. Det är något att ha på CV:t, det ger mer tyngd än om en lägger upp en illustration eller text på sin egen blogg. Vi är picky med vad vi väljer att publicera, så det kan också kännas fint att bli vald! Och att många kommer kunna ta del av ens verk eller budskap. Det är kanske det som är mest värdefullt. Kram!

Alltså.. hur är det skillnad på att äta ost, som innehåller löpe, och eventuellt få i sig lite köttbuljong? Varför blir du inte äcklad när du tänker på ost och dess kalvmage som tillförs?

Återigen: Människan är inte alltid rationell. Jag äter gelatingodis, men jag äter inte fisksås. Jag äter ost med löpe, men jag äter inte köttbuljong. Tänk själv på dina egna levnadsmönster, du är med största sannolikhet inte alltid konsekvent. Kanske är du en miljövän. Kanske källsorterar du, cyklar framför att åka bil, köper ekologiska bananer. Men kanske flyger du samtidigt flygplan ibland. Jag tror du förstår var jag vill komma.

Om man får undra: hur försörjer du dig just nu? är det bara (obs: ”bara”) bloggen eller hur funkar det? 

Förutom bloggen så jobbar jag som redaktör för Metro Creative (Jag skriver två artiklar i veckan och väljer bland det material som blir inskickat). Jag gör även illustrationsjobb och en del reklamjobb (typ sponsrad podcast). Så jag jobbar i princip lika mycket som vanligt! Sitter på café hela dagarna. Kram!

IMG_5681

Varifrån är Danas klänning som hon har på sig på bilderna??? APFIN!

Den är från Reformation! De har så sjuuukt fina kläder där.

Jag är nyfiken på Froste och Dana! Hur gamla är de, hur länge har de varit tillsammans etc? :) vore kul att ”lära känna” dem lite mer, tycker de är så fina!

Froste fyller 28 i vinter och Dana fyller 30 i vår. De har varit tillsammans i fem år tror jag? Och gifta i ett! De träffades när de var ute och reste i Centralamerika, och sedan blev de kära. Efter något (eller några? Osäker på tidsspannet) år av distansförhållande så flyttade Dana till Sverige, och så pluggade de i Malmö ett tag. Förra året gifte de sig och flyttade till Kalifornien!

Hur är det att umgås ensam med Dana? har ni blivit ”egna” kompisar nu? :) kram!

Det är megafint att hänga bara vi två. Det finns såklart alltid en liten språkbarriär; även om jag pratar bra engelska så kan det ibland vara svårt att skämta eller diskutera. Men jag och Dana (som alltså är min storebrors fru) har hängt typ varje dag sedan jag kom till SF och hon är så himla himla bra. Så smart och omtänksam. Kram!

Hej Flora! Lite dum fråga kanske men; Froste är ett extremt fint namn enligt mig och jag undrar väl då hur det går för Dana och andra engelsktalande att uttala hans namn? När jag får barn vill jag gärna att deras namn ska gå att uttala på engelska utan att de inte kan uppfatta det själva :)

De som känner Froste har lärt sig att uttala hans namn. Då låter det typ som Frost-e. Andra, som inte känner honom, säger Frosty.

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • Hej Flora! Jag började använda Natural Cycles för några månader sedan och har tyckt att det fungerar bra, men idag fick jag ett mail från dem (och gissar att du också har fått det) om att Läkemedelsverket inte godkänt det som preventivmedel. Det innebär att de i fortsättningen inte får marknadsföra det som preventivmedel utan endast som en fertilitetsmonitor, vilket ju gör att det nu inte fyller funktionen som jag köpte det för och som det marknadsförts som tidigare. Det verkar heller inte som att det går att få någon form av ekonomisk kompensation för det en har betalat för det kommande året… Känns så himla synd att det inte funkar, eftersom det tycktes vara ett bra alternativ för oss som inte vill proppa oss fulla med hormoner… Hur tänker du kring detta och hur påverkar det poddens samarbete med NC?
  God jul och gott nytt år!! :)

  Amanda 2015-12-22 16:31:39
  Svara
 • håller med ang alla dessa jävla dömande och pekpinne-kommentarer. fyfan vad fult jag tycker det är! så jävla vidrigt beteende att försöka få en annan människa att tycka sämre om sig själv pga att den inte är perfekt? har haft sådana människor i mitt liv som jag tidigare refererat till som ”vänner”, men fuck it… no more.

  e 2015-11-11 14:02:54 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Spännande frågor och enormt kloka svar.
  Det skulle vara jättespännande om du ville skriva mer om preventivmedel och fetilitetsappar) och kanske varför du tycker att fler borde sluta äta p-piller.

  Sandra Leone 2015-11-09 21:29:30 http://lingers.blogg.se
  Svara
 • Hej flora! Hoppas du trivs i san fransisco :) blir så sugen på att åka till USA när jag löser din blogg! Funderar lite på dana, om hon kan prata eller förstå lite svenska? Försöker du lära henne lite? Kram!

  Lisa 2015-11-09 10:43:58
  Svara
 • kan störa mig så mycket på vissa kommentarer du får ibland. alltså där folk ska gå in och pika dig av nån anledning, liksom ”tillrättavisa” dig? tänker på frågan du fick angående osten och löpe. SÅ IRRITERANDE. jag menar, du gör väl så gott du kan? det går inte att pleasa allt och alla, för då skulle en ju inte ens kunna leva sitt liv. BLÄ säger jag bara. och flora, du är bäst!

  isabelle burlin 2015-11-09 10:32:07 http://isabelleburlin.devote.se
  Svara
 • Hej Flora. Anser även jag att det i bloggen behövs (och rent generellt i denna diskussion) en mer nyanserad diskussion om p-pillrets vara eller icke-vara. Du når ut till en stor mängd unga kvinnor och du är (med rätta) en förebild. I denna fråga behöver du skaffa dig mer kunskap innan du kommer med ett så strakt påstående som ”få fler att sluta använda p-piller som preventivmedel”.

  Matilda 2015-11-09 10:14:56
  Svara
 • Hej!
  Jag blev lite engagerad när jag läste frågan om löpe. Jag tycker det är väldigt intressant att man för att vara en ”bra” och ”vettig” person behöver man totalt avstå a l l t som anses ”dåligt”. Så som jag uppfattat det får personer som syns offentligt ofta kritik för att de inte är helveganer även om de förespråkar att bojkotta köttindustrin. Eller köper smink från ett företag som testar på djur, men man säger sig vara emot djurförsök etc. För att de inte är perfekta helt enkelt.
  Självklart tycker jag att man ska göra sitt bästa för att göra etiskt goda val i sin vardag. Vad jag förstår äter du inte kött, handlar mycket second hand osv. Tycker det är intressant att du ändå får kritik i dessa frågor? Gör man inte så bra man kan, efter förmåga, vilja och resurser? Det måste få vara okej att exempelvis äta godis med gelatin även om man är vegeterian eller vegan osv. Man kan liksom inte gå runt och ha dåligt samvete för att ”oetiskt” man gör i sin vardag, då hade man inte fått gjort mycket…

  Malin 2015-11-09 10:02:55 http://silverparlor.devote.se
  Svara
  • Svar på Malins kommentar.

   Håller med. Känns som att bara för att Flora är ganska ”PK”, vegetarian och medveten med en medveten läsarkrets så är kraven på henne så orimligt höga. Jfr andra bloggare som äter kött och som inte får den typen av kommentarer. Det är väl ändå bättre att göra något/sitt bästa än att inte göra något alls?

   S 2015-11-09 14:09:48
   Svara
 • Hej! Jag undrar varför ni vill få folk att sluta med p-piller. Jag lyssnade på ett avsnitt av Kropp & själ i P1 som hette ”P-piller har blivit en kvinnofälla” där de diskuterade detta med att många vill sluta med hormonella preventivmedel och min uppfattning av vad de kom fram till var att det inte finns några studier som tydligt bevisar att hormonella preventivmedel skulle vara skadligt på det sättet som det ofta framställs. Nu finns det ju inte så mycket studier kring detta överhuvudtaget, men ändå. Det känns som att det verkligen är en rörelse just nu där man vill sprida att p-piller suger, men gör de verkligen det?

  Ellen 2015-11-08 18:31:28
  Svara
 • Hahaha, ”Frosty”! Tack för dagens asgarv! (På väg hem från min kille som jag distansar med och är lite ångest-deppig så det satt väldigt fint)

  Hedvig 2015-11-08 18:24:17
  Svara
 • Hej Floris!

  Jag har en fråga om San Fran. Jag och en kompis ska dit i januari och hon ska vara där i några månader. Vi kämpar med att skaffa boende. Jag förstår att du har haft en ingång med din bror som bor där etc, men du kanske ändå har några tips? Kanske till och med några kontakter att förmedla eller tips om FB-grupper eller något. Allt är = <3

  Hoppas du har det grymt. Njut så mycket du kan!

  Tove 2015-11-08 17:54:47
  Svara
 • Jag är så imponerad av dig Flora. Så ung och så klok och företagsam. Jag är betydligt äldre än du men du presenterar dina dagar och tankar på ett oerhört inbjudande och intressant sätt. Tack för det!

  heliumma 2015-11-08 16:32:39
  Svara
 • Det publicerades en svensk studie på temat för några veckor sedan, eftersom man sett att aborterna ökat framför allt i åldrarna 25-29 år – p.g.a. att många använder preventivmedel som inte fungerar. Några citat:

  ” Vi tror att det beror på rädslan för att tillföra kroppen hormoner, säger Helena. De här kvinnorna tror att det är farligt att tillföra hormoner, att det inte är naturligt. De är inte rätt informerade, tyvärr. Vi lever inte i en tid där kvinnan föder 12 barn och ammar däremellan. Det är naturligt för kroppen, men så vill vi inte ha det. Därför använder vi preventivmedel.”

  ”- Säkra perioder, som t ex de nya p-apparna handlar om, är verkligen inte ett effektivt preventivmedel, säger Helena. Att intala kvinnor det, är ett stort svek, tycker jag. Det är vi här på abortmottagningen som får ta hand om de här ofta mycket ledsna kvinnorna, när de kommer.”

  Kan verkligen rekommendera alla att kika igenom artikeln, den är himla vettig faktiskt och går igenom för/nackdelar samt myter kring olika typer av preventivmedel.
  http://www.mynewsdesk.com/se/danderyds_sjukhus/pressreleases/aborterna-oekar-bland-kvinnor-25-29-aar-1229365

  Antonia 2015-11-08 15:04:28
  Svara
 • Frost-y, haha, så bra!
  Vet du Flora, det finns en sak som jag tänker på när jag läser här hos dig. En sak jag liksom vill säga till dig. Du är alltid så himla försiktig (i mina ögon) när det gäller att vara så PK som möjligt. Det känns som att du ursäktar saker som andra reagerar på eller tar illa vid sig av på ett eller annat vis. Som att du lever ett väldigt fitn liv och därför skulle det vara lustigt att du även kan må dåligt. Jag blir så arg på sådana kommentarer! Det är dit jävla liv, det är dina jävla kännslor, ditt mående. Be fan inte om ursäkt för det för dte är inte upp till någon annan att ifrågasätta. Det är okej att inte vara helt korrekt och se allt från allas synvinkel hela tiden, för det går inte att göra det. Du är vettig och tänker efter, du funderar över vad du säger och gör, du tar till dig av andras åsikter. Skitbra. Men du behöver inte be om ursäkt för att du inte alltid är alla tillfreds. Det är liksom okej och ingen kan kräva mer av dig.

  Jennifer 2015-11-08 13:21:22 http://isolatedyouth.blogg.se
  Svara
 • Hej Flora!
  Tack för allt du gör. för din kreativitet. för din ärlighet. för att vi får ta del av allt du skapar.
  du är fantastisk!
  massor av kärlek!!!

  Christine 2015-11-08 11:45:46
  Svara
 • * ÄNDA sedan! Enda används för att betona EN, ENdast EN ENda ingen annan. Vid tidsuttryck används ända, som ända tills ända sedan. Heja heja!

  Mirjam 2015-11-08 11:13:49
  Svara
 • Jag förstår inte ”hetsen” kring att få tjejer/kvinnor att sluta använda hormonella preventivmedel. Jag förstår att en vill visa alternativ (där jag ofta tycker att kopparspiralen glöms bort) men att nästan framställa det som att hormonella preventivmedel alltid är dåligt tycker jag är lite trist. För många funkar hormonella preventivmedel väldigt bra och kan ha fördelar (motverkar tex cancer).

  Tycker som sagt att det är jättebra att visa alternativ men det måste inte vara att samtidigt framställa hormonella preventivmedel som endast något dåligt, det blir så vinklat.

  Eli 2015-11-08 10:58:54
  Svara
  • Svar på Elis kommentar.

   Jag vill bara med en svag röst här påminna om att speciellt p-piller, som enligt vad jag vet innehåller mer hormoner än andra hormonella preventivmedel, är skadliga för naturen också. Hormoner hamnar ju i vattnet, fiskar, och sen tillbaka i människor som äter fiskarna. I dagens samhälle känns det så uppenbart att kvinnor ska tänka på vad som är bäst för dem själva, men på någon nivå tycker jag ändå att man också ska tänka på vilka följder ens (preventivmedels)val har för allt och alla runtomkring sig själv.

   Kanske om man nu är en av dem som får mer nytta än problem av p-piller, skulle man ändå kunna prova andra, mindre ”miljöskadliga” (hormonella) preventivmedel också och byta om de känns lika bra som piller. Det är alltså viktigt att veta vilka möjligheter det finns, så många kvinnor verkar ändå må dåligt av att äta p-piller, bara att många har ätit de så länge att man inte fattar att man mår dåligt: hände mig själv också..

   Maija 2015-11-09 11:25:05
   Svara
   • Svar på Maijas kommentar.

    Och obs för personer med endometrios t.ex. tror jag att p-piller är enda alternativet, om jag har förstått saken rätt.

    A. 2015-11-09 18:04:30
    Svara
   • Svar på Maijas kommentar.

    Tycker absolut det är viktigt, men tycker också att det är trist att ett sådant ansvar läggs på kvinnors axlar. Det känns skuldbeläggande att säga att kvinnor bör sluta använda p-piller pga den miljöpåverkan de har, då de största miljöbovarna ju t.ex. är köttindustrin/övriga industrier/flygplan osv osv. Visst, många bäckar små, men tycker det blir skevt fokus när kvinnor ”shameas” (i brist på bättre ord) pga ytterligare ett val som rör deras kroppar. Med det sagt så är inte p-piller 100% bäst, men tror ni förstår vart jag vill komma.

    A. 2015-11-09 18:00:40
    Svara
  • Svar på Elis kommentar.

   Håller med. Tyckte följande var ganska mkt shaming :( ”Vi har haft goda uppsåt med att ha NC som sponsor (dvs få fler att sluta använda p-piller som preventivmedel)[…]”

   xyz 2015-11-08 14:54:06
   Svara
  • Svar på Elis kommentar.

   Jag håller med och reagerade även jag på hur du Flora uttryckte dig ovan, ”syftet är att få fler att sluta med p-piller”. Borde inte syftet istället vara att väcka diskussion och upplysa om andra alternativ än de innehållande hormoner? Jag har många kompisar (inklusive jag själv) som haft problem med p-piller, vilket vi insett genom att prata om det, något jag tycker är superviktigt för att väcka opinion kring något tabu-belagt. Däremot använder jag nu hormonspiral som fortfarande innehåller hormoner men betydligt mindre än p-piller och mår superbra. Det finns personer som behöver äta hormoner för att stabilisera sin hud eller humör, och att ni då lobbar för att folk ska sluta med p-piller snarare än att presentera alternativ (som tex kopparspiral) känns lite skevt. Lite feedback bara! Tycker att ni är grymma både du och Frida som vågar prata om såna här saker! Kram kram!

   Rebecca 2015-11-08 11:33:48
   Svara
 • <3

  beata 2015-11-08 09:15:33 http://radarmagazine.se/beata/
  Svara
 • Oj, hoppas du inte tog illa upp av att jag frågade dig hur du kunde ha ångest! Försökte bara peppa dig, men lät kanske okänslig. Självklart förstår jag att man, mitt i all lycka och perfekta förhållanden, kan må dåligt ändå. Man fungerar ju liksom inte som att man bara automatiskt blir lycklig för att man har ”roliga omständigheter” runt omkring sig. Som du säger, man är ju inte rationell. Hoppas, och tror, att det känns bättre i själen nu i alla fall! <3

  Rebecka 2015-11-08 08:52:24
  Svara
 • Synes det er VELDIG rart at du går ut og ser det som en bra ting å ha fått flere til å slutte med p-piller, om alternativet er natural cycles. Det er ikke, og kommer aldri til å bli, et prevensjonsmiddel som p-piller da faktisk er. Dette blir bare for dumt. Skjønner at du trenger pengene, men jeg er nok ikke den eneste som mister respekten for deg.

  Lotte 2015-11-08 08:29:42
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!