BRA SAKER JUST NU

hjärnknas

♥ Min bf My har, tillsammans med sin kompis Nathalie, kickat igång sin podcast Hjärnknas! Tycker om den jättejättemycket. My sammanfattar det hela väldigt bra:

”Hjärnknas är podcasten där vi öppet och naket pratar om psykisk ohälsa utifrån våra egna erfarenheter. Vi pratar om hur det är att leva med en diagnos, hur det påverkar vårt vardagliga liv. Vi kommer berätta om de allra mörkaste tankarna, de knäppaste, de som man kanske inte egentligen vågar prata om, ens tänka på. Om att känna smärtsamt mycket, om att inte kunna gå upp ur sängen, om att inte ens vilja leva längre. Det är för er som mår dåligt själva, som känner er ensamma i ert huvud och det är för er som har en anhörig som lider av någon form av psykisk ohälsa, för er som bara är intresserade och för er som inte förstår. Det är också för oss, för att våga visa den mörkare delen av oss, för att få släppa ut saker som har gjort och gör ont. Självklart är det inte bara ångestångestångest, utan en hel del skratt också. Högt och lågt. Som livet.”

♥ Och! För någon månad sedan gästade Daniel Tankesmedjan i P3. Alltså är så jävla stolt över den människan. Lyssna på avsnittet här.

creative1 creative2

♥ Artiklarna på Creative den här veckan är on point:

Det här händer i Stockholm i helgen
Hej Stockholmare eller du som är påväg till huvudstaden i helgen! För att inte fastna i gamla hjulspår tipsar vi om grejer du borde göra istället för att hänga på din lokala pub eller stanna hemma i soffan med chipsen och dippen. Ut och aktivera dig och samla nya intryck, det är ju det bästa som finns. Här kommer lite förslag – allt från Kattfestivaler till Danceoke.

7 Pinterestkonton att följa nu
Har november greppat sina klor i dig? Kanske In need of some fashion inspo och bilder att bli peppad av? Vi tipsar om sju av våra favoritpinnare inom mode på världens bästa inspirationscommunity Pinterest.

Systrarna Khalkhali: ”Foto och mode är ett sätt att uttrycka sig på när orden inte räcker till”
Vi crushar så hårt på Jasmine och Parasto Khalkhali och vill därför veta mer om detta magiska syskonpar.

6 saker du behöver för att överleva hösten.
Iskallt regn. Mörka morgnar. Vind som tar sig in genom knapparna på jackan. Nä hörni, nu är det dags att sätta ihop ett överlevnadskit för hösten.

Poesifestival2015_Affisch (1)

♥ Hannah och Johanna från 10TAL hörde av sig till mig:

”Sedan 18 år har 10TAL bjudit in till stormöte mellan de mest nyskapande poeterna i världen och publiken, till kreativa och nyfikna möten, öppenhet och förståelse mellan kulturer, språk och idéer. Nu är det dags igen. Den 24-28 november flyttar Stockholms Internationella Poesifestival in på Konstakademien.

Bland annat medverkar Signe Gjessing från den omtalade danska poesiboomen, den jamaicanska stjärnpoeten Kei Miller, och den unga alt-lit-rörelsens förgrundsgestalter i USA: Tao Lin och Mira Gonzalez. Dessutom Mattias Alkberg, Skator, Lars Gustafsson, Aase Berg, Kajsa Grytt, Johannes Anyuru, Tomas Andersson Wij och poeter från Ukraina, Kroatien, Slovenien och Sápmi. Mer info här.

Vi vill såklart att så många som möjligt ska kunna ta del av programmet, och har därför ett specialerbjudande som vi skulle vilja ge dina läsare och vänner. För bara 150 kr (ord pris 250 kr) får man ta del av en hel kväll med minst tre programpunkter, eller så kan man köpa festivalpass och gå på hela veckan för 450 kr (ord pris 750 kr). Använd koden VIP i kassan på butik.10tal.se så dras rabatten.”

Skärmavbild 2015-11-20 kl. 19.48.19

♥ Min kompis Natalia sätter upp sin monolog Krigardrottningen på Unga Klara på måndag. Den borde ni se! Samma kväll sker även ett författarsamtal med Neftali Milfuegos. Dilans monolog Blattebögen verkar tyvärr vara slutsåld.

Krigardrottningen är en berättelse där vi får följa huvudkaraktären Natalias erfarenheter kring rasism, om vännerna SaraJosefin (som hon gjort en ramsa till men inte kommer ihåg efternamnet på), önskan av att passa in och hur hon hanterar sitt förtryck. Vi får även träffa Flora (obs inte jag, Flora Wiström, obs) som äter kaninmat och har samma namn som smör, hennes bästa vän Julieta som berättar för oss om vilken svikare Natalia är och vad som egentligen hände under svensklektionen med keffa rasse-Agneta. En monolog där både barndomsminnen, tonårens sår och nutidens vardag möts och växer till liv.

Puss och glad lördag hörni!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Mina fina kompisar gör covers på aktuella låtar och jag gör mys-blurriga filmer på dem. Bara en är ute än, en cover från programmet Boys. TIPSTIPSTIPS! https://www.youtube.com/watch?v=zrQcB_T-0VE

  Svara
 • Hej!

  Lyssnade på Daniel-avsnittet av tankesmedjan. Tycker det är fantastiskt att han lyfter den oerhört viktiga klimatfrågan men kan inte låta bli att bli frustrerad då jag tycker att det han sa hade stora brister. För det första, han pratade huvudsakligen om transport (typ flyg) och konsumtion. Den absolut starkast bidragande faktorn till global uppvärmning, jordbruk/köttindustrin, nämndes inte. Eftersom alla har så mycket ångest över att de bidrar kan det väl vara värt att informera om att det absolut bästa de kan göra för att göra skillnad är att dra ner på/sluta helt med kött? Något som skulle göra enormt mycket mer än att handla second hand o inte köpa ny mobil när det behövs (som det applåderade exemplet i programmet). En annan extremt grov miss var att han sa att vi inte kommer se effekterna av den globala uppvärmningen förrns om 100 år. Det var helt klart det absolut värsta. Vi ser dem NU. Och det kommer bli värre och det kommer gå snabbare. Det kommer inte dröja tills efter vår generations död innan vi i Sverige (what about andra delar av världen?) klart och tydligt märker av det (om en inte redan gjort det dvs). Förstår att han bara menade väl, men tycker att om man ska medverka i radio och prata om den här superviktiga frågan och framstå som nån sorts klimatkämpe så måste man vara mer påläst än vad Daniel är eftersom folk tror på det som sägs i radio. Känns nästan som att det han sa mest bidrog till att vagga in i en sorts falsk trygghet, säga att det är (typ) okej att inte bry sig (du hinner ändå dö) samt undanhållandet av viktig information. Blev ärligt talat upprörd. Förstår att han ville väl och är en asgo kille men tycker det här var klantigt. Även arg på Tankesmedjan som inte heller verkade ha koll på något. Vi har fan all anledning att vara oroliga och Daniel hade kunnat göra oändligt mycket mer för klimatet med de radio-minutrarna han hade att ägna åt det.

  E 2015-11-22 01:45:56
  Svara
  • Svar på Es kommentar.

   Om du lyssnade på hela programmet måste du hört dem säga att det är ett satirprogram? De driver med saker och ting. Exempelvis här när han skämtar om de stackars ungdomar som inte ens köper en ny mobil fastän den måste laddas varje dag. Meningen är inte att rädda världen genom att informera om allt som kan göras för att rädda världen – det är ett humorprogram. Sen kan det såklart vara väldigt upplysande och jag får genom dem bra koll på olika frågor osv men det måste tas med en nypa salt.

   Jag tyckte i alla fall han var riktigt duktig! Hade de inte sagt att han var gästsmed hade jag inte tänkt på att han inte är ordinarie. Superbra helt enkelt!

   vera 2015-11-22 23:10:22
   Svara
   • Svar på veras kommentar.

    Det behöver inte vara bristande/fattig/inkorrekt fakta bara för att det är satir. Syftet med satir är att peka ut och håna brister för att förbättra saker som är shitty, varför jag antog att han på allvar brydde sig om miljön och inte bara ville vara rolig. Satir är lika mycket humor som det är en vilja att påverka.

    Tankesmedjan BLIR ett sätt som folk tar in information på, som du själv skriver. Därför är det viktig att man kan skiten man pratar om även om det ska vara underhållande. Det går att göra både och, finns många exempel. Roligare med folk som är smarta än med folk som leker smarta.

    Det var inte superbra, det var pinsamt.

    E 2015-11-23 00:49:05
    Svara
 • Gillar verkligen hjarnknas, vilken bra ide for en pod! Jag skrattade lite nar My och Nathalie sa i slutet av forsta avsnittet att de redan fatt hybris och dromt om att va med i talk shows. Jag och min syrra (som efter 7 ar i olika lander antligen bor tillsammans i London) har nyligen borjat spela in en podcast som heter Systerskapet och vi har ocksa skamtat om vara hybristankar att den ska bli stor… Vore svinkul om du har lust och tid att lyssna – senaste avsnittet kallar vi Feministisk Fylla och dar diskuterar vi hur SJUKT det ar att tjejer som dricker alkohol och blir fulla doms hardare an killar. https://soundcloud.com/systerskapet :) Ha det bast i San Francisco!

  Elza 2015-11-22 00:17:06 https://soundcloud.com/systerskapet
  Svara
 • lyssnade lite på My’s pod! SÅ HIMLA BRA ämne, hälsa na det ;) <3

  ISA 2015-11-21 23:07:16 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Hej fina Flora!! Har följt din blogg i ett par år nu och tycker så mycket om den. Ärligheten, känslan i alla bilder och DIG såklart. En vän som dig är ju precis någon som man vill ha i sin närhet!! Pratade på en resa med ett par nyblivna kompisar om bloggar, och jag tog då upp dig varpå de utbrister JAG ÄLSKAR FLORA och vi fördes samman i vår kärlek till dig. Väldigt fint. Hur som, jag håller på med ett gymnasiearbete nu då jag går i trean om kulturellt utbyte, vilket du gör. Det finns fyra olika faser som man går igenom när man kommer till ett nytt sammanhang, precis som du gör nu; att man först är eurforisk, ser fram emot resan och ser allt nytt den första lilla stunden som häftigt, coolt eller bara amazing. Sedan kommer kulturchocken, och man börjar se nackdelar. Vad som inte är bra, hur männiksor skiljer sig åt. Att allt inte är inlindat i rosa moln utan verkligheten, och den tycks ju du nu vara över. Om du tillåter mig att säga såhär utifrån vad jag läst, så är du med största sannolikhet i anpassningsfasen, påväg mot det stabila tillståndet. Du lär dig hur amerikanarna gör, och anammar det i viss mån. Så, det värsta är över. Nu kan du leva San-fran-livet på riktigt. Okej, detta var inte alls det jag skulle skriva då jag bara tänkte på detta häromdagen när jag lyssnade på din och Fridas podd (som för övrigt ÄgERRRRR???!). Har en liten novell på 700-800 ord om otrohet, om att älska någon och inte våga berätta, om mörker utanför och att man måste stänga dörren till någon ibland. Skulle denna kunna vara något för Metro Creative? Hur skickar jag isåfall in? Kommenterar alltför sällan, men ska bli bättre då jag uppskattar att ha dig i min feed så mycket varje dag. Du äger.

  Lina 2015-11-21 14:29:12
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!