Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

FRÅGOR & SVAR #34 – VEGAN PÅ LITEN BUDGET, HUR EN TRIVS I SITT EGET SÄLLSKAP & TIPS PÅ ALLA HJÄRTANS DAG-DEJTER

DSC_3547 copy

Vad använder för akvarellpapper när du målar? Är alltid på jakt efter nya märken och sorter att testa.

Mitt favvo är papper från Fabriano med så fin gräng (dvs så lite ”bucklighet i pappret”) som möjligt.

Heej Flora! Kom nyss på en lite halvmärklig fråga; vad jobbar Felix med? Känns som att jag läst din blogg så länge men har missat vad Felix gör på dagarna… Kram

Halloj! Han jobbar heltid på auktionsfirman Bukowskis, som vaktmästare, fotoassistent och allt-i-allo. Vet ingen i min ålder som kan så mycket om konst och möbler som Felix! Utöver det frilansar han som podcastredaktör (till exempelvis mig och Frida).

Tack så mycket för alla filmtips, Flora! Tack vare dig har jag fått se några av mina favoritfilmer (Life Partners och Diary of a Teenage Girl). Men jag har en fråga: var hittar du dem? Tycker det är så svårt att hitta filmer om de inte är sådär superkända och som dessutom är bra. Har du något tips? Tack för en fin blogg <3

Jag hänger ganska mycket på IMDB (kollar upp en film och bläddrar sedan bland ”People who liked this also liked…”, på indiefilmskategorin på Netflix, trailers på Youtube, kollar nyheter på SF.se och sparar ner alla blogginlägg med filmtips i en mapp på Bloglovin. Och! Jag kollar alltid betygen på filmerna på Rotten Tomatoes (som är baserade på filmkritikers betyg). Tack för att du läser!

DSC_3518

Vart är skålen och skeden från (som du har smoothien i)?? Så himla fint!

Skeden köpte jag i USA men här finns likadana. Skålen har min låtsaspappa Calle Forsberg gjort!

Hej Flora! Håller på att gå från vegetarian till vegan och inspireras så av dina inlägg om detta. Har dock ett problem, ägg. Vad sjutton ska jag använda istället i bakverk och matväg? Har du några tips? Kram

Jag blandar chiafrön med vatten så att det blir en tjock smet. Men jag hittade även en artikel om detta på Vegania:

”Det nya angående äggersättning är spadet från kokta konserverade kikärter eller andra bönor (eller hemmakokta, men koka då inte i för mycket vatten och låt sedan bönorna svalna i vattnet över natten, sila och använd spadet). Kikärtsspadet vispas upp till ett fast fluff, en nypa syra av något slag gör att det håller sig fastare (vinsyra, creme of tartar, citron). Fluffet vispas sedan med socker för att göra marängsmet eller kolasmet till marshmallows.

I mjuka kakor, som sockerkaka, tårtbottnar och muffins, kan du använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten. 2 ½-3 msk vätska ersätter ett ägg. Tillsätt gärna lite extra bakpulver i smeten också, 1 tsk extra per sats, för att kakan ska höja sig. I småkakor, där det kanske bara ingår 1 ägg eller lite äggvita kan du också använda sojagrädde, sojamjölk eller vatten för att binda ihop ingredienserna.

I pannkakor utesluter du ägget. Omelett med grönsaker kan göras med kikärtsmjöl och/eller tofu, se recept på spansk potatisomelett och svampomelett. I stället för äggröra kan du göra scrambled tofu.

För att binda ihop ingredienserna i burgare, bollar, patéer och dylikt kan du använda mjöl, vanligt vetemjöl går bra, för glutenfria produkter använd kikärtsmjöl eller dylikt. Är blandningen torr måste du tillsätta lite vätska för att smeten ska bli formbar. Andra produkter som binder, men dessutom ger smak, är havregryn, mosad potatis, kokt mixat ris, vegopastej, tahini och jordnötssmör.

Annat som kan ersätta ägg i olika sammanhang är linfröskum (vilket du får om du blötlägger linfrö i vatten och sedan silar bort fröna. Blandningen är seg och bindande), puread tofu, mosad banan (i kakor) och äpplemos (i kakor).”

Hej Flora! Det du lagar ser alltid fantastiskt gott ut, så jag undrar om du kanske kan hjälpa mig! Jag är en vegetarian utan varken ugn eller cash. Min matbudget är för liten för att rymma saker som chiafrön, färska bär och nötter. Så det blir lätt mest havregrynsgröt och soppor- vilket kan vara supergott, men lite trist i längden. Så jag undrar om du har några bra frukost och mattips för någon ugnslös med en minimal budget? Och ett stort tack för en underbar blogg- fortsätt vara dig, för du verkar vara en väldigt fin och härlig människa!

Här kommer ett billigt frukostips: Havregrynsgröt med riven morot och någon matsked linfrön som får koka i hälften havremjölk och hälften vatten. Toppa med bananslantar och kanel. Smakar morotskaka! Här är ett recept. Tack för peppen <3

flora wiström glowy

Är du säker på att det var Wild Sable hon använde ↑? Den ser nästan mörklila ut på hemsidan.

Skrev fel, sorri!!! Ögonskuggan heter Sahara Dawn (från H&M).

Vilken himla eminent och fin grej! undrar också en sak, hur blev det med din mage egentligen (haha så konstig fråga att ställa egentligen), minns att du skulle söka hjälp för det för typ ett år sen? Eller? Har iaf ett sjukt jobbigt problem jag också med min mage.. Får typ panik-mycket gaser, speciellt på kvällarna. Och det kvittar vad jag har ätit, kan komma så där poff pang från ingenstans. Och det värsta är när jag jobbar eller är i skolan o sitter på föreläsningar hela dagarna, när jag kommer hem har jag sån fruktansvärd magknip så jag måste ligga i fosterställning o bara fisa i typ en halvtimme för att jag har hållit allt inom mig. Är inte tillsammans med någon för tillfället men tänker att hur sjutton ska jag kunna vara det? Vem vill umgås med en fis-böna liksom? Aja. Vet egentligen inte varför jag skrev detta. Någon som kanske har liknande problem?

Men hallå gå till doktorn! Sådär ska du inte behöva ha det. Du kanske har IBS? Min mage var knas när jag gick från att vara köttis till att bli vegetarian, men nu har den lugnat sig. Plus att jag har dragit ner på vetemjöl för det leder i princip alltid till magkramper för min del (även fast jag inte är glutenintolerant). Och du, angående att vara ihop med någon som fiser – alltså det är verkligen nemas problemas. Lovar att du kommer bli bekväm med en eventuell partner i framtiden!

villaraku

Åh, vad är det för underbart litet ”träd” på näst sista bilden? :O

En inomhuslind!

Någon här som möjligen sitter inne på superbra tips på allahjärtansdagpresent/upplevelse för sin kära? kram!

Pannkaksfrukost! Skridskoåkning! Bio med insmugglad whiskey! Göra egen sushi tillsammans! Fixa naglarna på salong! Kallbadhus!

Hvis du skulle lært et språk til, hvilket ville det vært?

Spanska tror jag. Läste det på högstadiet så det borde inte vara FÖR svårt att ta upp.

Flora, hej! Jag har en liten undran. Jag har alltid känt mig ängslig och det känns som att deppigheten alltid hänger runt hörnet. På senare tid har jag märkt att känslan av tomhet och ensamhet ofta infinner sig när jag kommer hem. Jag bor med min pojkvän som jag älskar och trivs att bo med, men det är som att jag inte riktigt kan känna mig hemma. Så fort han är borta känner jag mig typ lite rädd, jsg bor i ett ganska så lugnt område så mycket beror nog på det. Jag är en person som behöver mycket tid för mig själv, men jag har ett stort behov av att känna tillhörighet och social gemenskap, behöver verkligen näring av andra människor. Jag vet inte riktigt vad jag vill komma fram till, men typ; hur gör man för att trivas i sitt eget sällskap, och för att känna att ens eget hem är en trygg och fin plats…? Har du några råd?

Fina du! När jag bodde i SF och kände mig ensam och otrygg så åkte jag till ikea och köpte en massa ljusslingor, mjuka filtar och fluffiga kuddar. Det hjälpte massor att liksom göra hemmet till mitt. Du kanske kan treata dig själv med något sånt, eller köpa hem din favoritmat och titta på någon serie som du kanske inte skulle titta på om din bf var hemma. Liksom skapa din egna lilla värld med dina favoritsaker. Jag har skrivit en artikel på ämnet här.  Och! Om du känner dig väldigt deppig så tycker jag också att du kan gå till vårdcentralen och få en remiss till en psykolog. Lycka till <3

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
22kommentarer
 • Vad är det för en magisk kaffekopp på smoothiebilden?! Är den i koppar och emalj? Eller är det liksom porslin och…färg? Den ser hur som helst helt underbar ut!

  Emelie 2016-02-11 13:18:14
  Svara
 • ögonskuggan, hittar den inte på hemsidan.. är det deras nya kollektion? finns den kanske bara i butik?

  ida 2016-02-11 00:30:43
  Svara
 • Men läppstiftet/läppennan på ögonskuggebilden pleaaaaaaase??

  mb 2016-02-10 20:44:15
  Svara
 • Aaaaaah okej hur kan du inte få PANIK av att äta med träsked?!? Finns ingenting som får mig att rysa så mycket som att slicka på trä?

  Clara 2016-02-10 19:53:07
  Svara
 • HALLÅ två tips!

  1. I ställe för ägg så kan du använda chiaförn + vatten som svällt samman! Funkar toppen!

  2, cupoftpositive.com-hannah skriver mycket om psykisk ohälsa etc. och man kan maila henne om man vill ha stöd. Jag gjorde de och fick tips som hjälpte mig otroligt mycket och jag hade liknande problem som du!

  Maria 2016-02-10 13:10:58
  Svara
 • Jag och min pojkvän övervägar att flytta ihop och därmed köpa en lägenhet tillsammans. Jag är livrädd. Mest rädd för att jag ska sabba det tror jag. Att jag inte är tillräckligt kär eller när vi väl står där med ett lån på en miljon att jag liksom inte längre vill det där. Och samtidigt så vet jag att jag aldrig i hela vida världen skulle vilja vara med någon annan någonsin. Och jag vill ju bo ihop, bo isär skulle ändå relatera att vi bara hängde hemma i en av lägenheterna (och det är ju inte ens möjligt ur en ekonomisk synpunk). Någon som har varit i samma sits? Handlar det bara om kalla fötter? Kram

  A 2016-02-10 11:25:30
  Svara
 • veganer som vill ha baktips! Följ Kakboken utan ägg och mjölk på fejjan och köp hem hennes böcker! Vart äggallergisk hela livet och hennes böcker hart vart en sån räddare!!!!!!!! har äntligen fått äta kladdkaka, kärleksmums, sockerkakor osv! i många av recepten används NoEgg, fungerar finfint! finns på ica bland allergi/glutenfria hyllorna.

  wera 2016-02-10 10:13:56 http://kristalller.blogg.se
  Svara
 • ”Bio med insmugglad whiskey” så k l o c k r e n t :’D

  catarina 2016-02-10 10:10:11 http://daysofcreativity.blogg.se
  Svara
 • Ang. äggersättning, jag har köpt No-egg som är något form av pulver som ska blandas med vatten för att ersätta ägg (dock inte till omelett eller liknande saker då). Jag har dessvärre inte testat det ordentligt förutom en gång när jag gjorde pannkakor (som blev bra!) , men det är ett tips!

  Sen undrar jag: HUR tar man egentligen kontakt med psykolog? Måste det vara via vårdcentralen? Jag har inget konkret jag vill få hjälp med utan det är en salig blandning av ätstörningsrester, dålig självkänsla, allmän depp etc. Vet inte hur jag ska söka men börjar mer och mer inse att det hade varit bra för mig.

  D 2016-02-10 08:55:37
  Svara
  • Svar på Ds kommentar.

   Lättat är såklart att gå via vårdcentralen (alternativt till ungdomsmottagning om man är inom åldersintervallet) då man via remiss slipper betala hela summan själv. Jag har gått på KBT, fick remiss från vårdcentral och betalade 100kr/per gång, utan remiss skulle varje tillfälle kostat mig 700kr/per gång. Så, ur en ekonomisk synpunkt så är det allra bäst med remiss + att du får tid väldigt fort. Men, rent tekniskt, så kan du bara gå till en klinik. Kram!! (Gör det, det är värt det)

   Amanda 2016-02-10 11:22:38
   Svara
   • Svar på Amandas kommentar.

    Jag googlade mig fram till några psykologer, skickade mail och frågade om 1) de godtog högkostnadsskydd, alltså har avtal med den region jag tillhörde 2) om jag kunde få tid snabbt. Många privata psykologer har avtal med regionen! Bokade en tid med en av de som verkade bra, sedan gick jag till vårdcentralen och bad om remiss. Då behövde jag inte vänta i evigheter på att de skulle skicka mig vidare. Läkeren blev dock lite småsur på mig för att jag ”bara” kom dit för att få remissen, hen var väl inte van vid patienter som vet vad de behöver. Det blev alltså billigt och gick snabbt. Rekommenderar detta om man har möjlighet att genomföra det.

    Sandra 2016-02-10 19:23:02
    Svara
  • Svar på Ds kommentar.

   Lite generell info: http://www.1177.se/Fakta-och-rad/Behandlingar/Att-ga-i-terapi/
   Med remiss från din läkare/vårdcentral kostar det som ett vanligt läkarbesök, dvs kring 150-200 kr per besök. Utan remiss blir det _mycket_ dyrare. Fördelen med att gå privat är att du ofta kan få tid snabbare – med remiss kan du behöva vänta i upp till ett år eller längre beroende på var du bor och hur allvarliga dina problem är. Googla runt lite på ”psykolog/psykoterapi + [namnet på din stad/ort] och ring/maila dem för pris, men räkna med en tusing per besök. Om du pluggar på universitet kan du vända dig till Studenthälsan eller – om du pluggar i Uppsala, Stockholm, Umeå, Lund, Linköping eller Göteborg – till psykologiinstitutionerna, där du kan få billigare eller gratis psykoterapi via psykologstudenter. Sök på insitutionernas websidor. Svenska kyrkan erbjuder också viss terapihjälp. Kram.

   V 2016-02-10 11:18:32
   Svara
 • Bio med insmugglad whiskey? JA TACK!

  linnea 2016-02-10 08:53:44 http://peasandunderstanding.wordpress.com
  Svara
 • Girl, du har alltid så kloka svar! Och väldigt kreativa idéer! Underbart ju :)

  Elsa 2016-02-10 08:48:06
  Svara
 • ALLTSÅ! Sista frågan om att vara ensam, känner så igen mig! Hade varit skönt att prata med nån som känner samma som jag, om du läser så maila mig gärna :) ehol_90 at hotmail.com

  ethel 2016-02-10 08:37:04 http://ethel.blogg.se
  Svara
 • Thanks for the interesting answers. I was also curious what Felix is working at the moment :) But know I’m well informed.
  xx from Bavaria/Germany, Rena
  www.dressedwithsoul.com

  Rena 2016-02-10 08:17:14 http://www.dressedwithsoul.com
  Svara
 • Vilka är dina främsta power-tips? När du känner dig nere och behöver lite pepp? Kram
  /Karin

  Karin Lockner 2016-02-10 07:37:14 http://www.magnusdotter.blogspot.com
  Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!