ETT FILMTIPS OM SYSTERSKAP I SIN STARKASTE FORM

Mustang 2015

Jag och Felix var på bio för ett tag sedan och såg en helt otrolig film: Mustang av Deniz Gamze Ergüven. Den golvade oss totalt.

Mustang 2015

Handlingen lyder såhär: Lale och hennes fyra systrar bor i en by i norra Turkiet. En eftermiddag går de till stranden för att bada och leka med några killar från skolan – en oskyldig akt som blir en uppblåst skandal i det lilla samhället.

Mustang 2015

Systrarnas morbror och mormor får bråttom att göra flickorna till välvårdade och husliga kvinnor – och gifta bort dem en i taget.

Mustang 2015

Huset som varit deras fristad bommas igen, ett fönster i taget, och snart bor de i ett fängelse. Samtidigt växer den gemensamma viljan att bita ifrån, fly och bli fria. Jag tycker om dessa systrar så jävla mycket.

Mustang 2015

Mustang är en så oerhört vacker och tung film om systerskap i sin starkaste form. Om att var fast i patriarkatets kanske värsta skepnad och att göra allt för att bryta sig loss. När jag och Felix gick ut från biosalongen var vi tysta i flera minuter, vi visste inte i vilken ände vi skulle börja. Det första han sa var ”topp tre bästa filmer jag sett”.

Filmen rotade sig liksom i kroppen har stannat där sedan jag såg den. Se den du med.FLER FILMER I KATEGORIN FILMTIPS


Translation:
Mustang is one of the best movies I’ve ever seen. Don’t miss it. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
9kommentarer
 • Tack för tipsen! :)

  jeanette 2016-04-10 16:17:45 http://jeanetteseflin.com/blog
  Svara
 • Så fin. Denne vil jeg se!

  Luisa Fernanda del Mar 2016-04-05 12:26:00 http://la-mar.no
  Svara
 • Åh, ser så mycket fram emot att se denna! Hade tänkt gå med mamma när jag var och hälsade på, men då hade den tillfälligt uppehåll just den helgen… :'(

  Linnea | (Chick)peas and Understanding 2016-04-05 09:16:29 http://peasandunderstanding.wordpress.com
  Svara
 • TILL FRÅGEPODDEN

  Hjälp till mina dåligs försök att gå på second hand och loppis i Stockholm!

  Sofia 2016-04-04 21:56:58
  Svara
 • MEN! Har du sett The Virgin Suicides? Tyckte beskrivningen av denna film påminde så himla mycket om den, fast mer systerskapig kanske, eller vad man ska säga. VS ses nämligen från ett gäng grannpojkars narrativ. Om du inte har sett så måste du ändå, pga otroligt vacker och sorglig film och jättejättebra. Tips Tips Tips!

  Lisa 2016-04-04 17:38:32
  Svara
 • HEJ FLORA & FRIDA

  Jag vill bara säga att jag ääääÄääÄÄÄäälskar er podd, ni gör mig så glad och jag känner ofta igen mig i saker ni pratar om. Fråga till frågepodd; Känner ni någonsin att NU MÅSTE DET HÄNDA NÅGONTING? Rent kärleksmässigt (och i livet iofs). När allt bara går på rutin och det är svårt att veta om man verkligen är kär? Liksom, vem är jag? Vad vill jag? Jag har varit tillsammans med min kille i sju år (en tredjedel av mitt liv!!!!!!), varav tre på distans. Jag har svårt att se oss flytta ihop och få barn och allt sådant i framtiden, tror ni att det är fel då? Säg nej:—–) Kanske är man bara världens bästa kompisar? Men räcker det? HUR VET MAN? Vi har gjort slut två gånger förut och då har jag varit heeelt förstörd, men kanske för att man är så beroende av varandra? Så himla svårt att veta.

  Ps. Ibland vill jag ringa er men så kommer jag på att vi inte är kompisar, hehe, hoppas på att skaffa kompisar som er in the future. KRAM

  Hanna 2016-04-04 17:01:15
  Svara
 • Hej flora och alla andra!
  Jag vet inte vart jag ska vända mig ang detta, men du är ju en vettig person med stort inflytande. Jag var på HM idag och skulle handla en jeanskjol från divided. Kjolen var snygg och jag tog min vanliga storlek 38 och gick in i provrummet. Väl inne med brallorna nere var jag ca 7 cm från att kunna knäppa de tre översta knapparna. Gick ut igen och tog med mig stl 40 och 42 och provade dessa. 42 passade precis. Egentligen är det inte detta som är det sjuka, att storlekarna är små. Det sjuka är att detta var den största storleken som fanns. En kan alltså inte vara större än mig och handla denna kjol och det gör mig så arg. Är så frustrerad och vet inte vart jag ska göra av min frustration. Vad gör en? Detta är ju helt orimligt.

  Emma 2016-04-04 15:14:22
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   Hej Emma

   Alltså jag har varit med om precis samma sak och det gör mig så arg. Man är ju så påverkad av sådant här att, i alla fall jag, börjar ifrågasätta mig själv , min kropp och min verklighetsuppfattning. Känner verkligen i sådana stunder hur lätt det är att utveckla ätatörningar! USCH FÖR SÅNT JÄVLA SKIT!

   Och precis, vad gör man? Ibland känns allt så hopplöst!

   Alice 2016-04-04 18:18:57
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!