Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

OM ACNE OCH HUR DU KAN BLI KVITT DET

Inlägget är ett samarbete med hudguiden.se
Alla tankar är givetvis mina egna. Det behöver ni aldrig tvivla på.

Hur man blir av med acne - florasblogg.se, @florawis

”Du behöver bara tvätta dig lite noggrannare.”

För många gånger har jag hört folk säga den meningen till mig. Människor som inte själva är drabbade av ärftlig acne tror att tvål och vatten, eller kanske en liten ansiktsskrubb, kan hjälpa mot bölder.

Det är så jävla fel.

Jag brukade tvätta mig flera gånger om dagen. Jag älskade känslan av att gå och lägga mig med stramande hud. Det kändes som att jag torkade ut mina finnar då. Och det tog mig flera år att inse att uttorkning av huden ger motsatt effekt. Då sker en överkompensation av talg, vilket bara leder till mer finnar. Att använda en bra, återfuktande hudkräm hjälper en bit. Men inte hela vägen.

Du som lider av acne kommer höra ”äh, det där går över med tiden” och ”det där är inte så farligt” och ”ingen tänker på dina finnar förutom du själv”. Och det kanske stämmer. Men. Jag vet hur det är att leva i ett samhälle där varenda reklambild är retuscherad.

Där acnehud ständigt beskrivs som ”problemhud”.

Vi ÄR mer än våra finnar. Men om vår acne får oss att stanna hemma när våra kompisar går till stranden, eller om den får oss att bada med t-shirt (jag gjorde det länge), eller om den gör ont, eller om den får oss att ligga i ångestplågor om kvällarna – då ska vi ta tag i det. För det finns hjälp att få.

Jag gick till en hudläkare och tjatade till mig ett läkemedel som, under loppet av några månader, hjälpte mig. Du kan också få hjälp om du lider av acne. Ett första steg kan vara att göra ett test på hudguiden.se, för att se om du behöver receptbelagd behandling. Läs också hudguidens pressmeddelande här för att få mer information.

Jag har slutat med min behandling nu, och det dyker fortfarande upp finnar då och då. Men jag har lärt mig att bli kompis med dem. Att inte få panik. Jag tror att det är en åldersgrej – jag vet att jag är fin ändå, jag sätter inte mitt värde i min hy. Men troligtvis beror det även på att min acne idag är så pass mild i jämförelse med hur den var förr. Så. Jag går i linne trots att jag har svarta prickar och röda bölder på ryggen och bröstet. Jag går osminkad trots att jag har en del finnar i pannan och över kinderna. Så ser jag ut. Det här är jag.

En stor high five till alla acnesyskon där ute. Vi ska tas på allvar.


MER OM ACNE HÄR:

FÖRE & EFTER MIN BEHANDLING

 

Translation: About dealing with Acne, and hearing people say ”you just have to wash your face better”, when you actually need medication. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Hej! Mitt tips är att testa Lush teatree produkter, finns en ansiktsspray som jag använder dagligen. Jag har ”hormnell acne” och några spray av den morgon och kväll innan ansiktskräm har funkar jättebra för mig!

  Anna 2016-06-19 14:32:04
  Svara
 • L: Hej, jag har precis börjat äta roaccutan. Vet att alla har olika erfarenheter, men vill du berätta om dina biverkningar? Har du något bra tips på rengöring och fuktkräm att använda? <3

  ebba 2016-04-29 21:39:58
  Svara
 • Köp dig en Enjo fiberduk för ansiktet. Med den och vatten är finnarna bortflugna

  dani 2016-04-29 19:14:20
  Svara
 • hej flora! äter du fortfarande zink som kosttillskott för din akne? märkte du någon skillnad av detta? kram

  n 2016-04-29 16:21:47
  Svara
 • Bra skrivet! Tog själv Roaccutan under en kort period när jag var i din ålder och ångrar inte det men kommer ihåg att jag mådde ganska dåligt psykiskt ett tag därefter – fick därefter reda på att det inte är utrett om det påverkar ens psykiska välmående (alt. att man mår dåligt ändå pga acne etc). Gick ett program om det på p1 för ett tag sen också om du är intresserad. Oavsett gick det över men kändes för jävligt medan det varade. Hoppas du mår bättre snart.

  Sara 2016-04-28 22:26:38
  Svara
 • Från en fellow acnesyster: tack för att du lyfter det här, och för att du är så jävla bra!

  Filippa 2016-04-28 19:21:49
  Svara
 • Från ett fellow acnesyskon: tack för att du är så jävla bra!

  Filippa 2016-04-28 19:17:25
  Svara
 • TACK för detta så bra skrivet! <333
  Min hy är värre nu än nånsin och fan vilken struggle det är. Acne är så jäkla orättvist. Folk som aldrig haft problem don't know shit seriöst. Finns inget värre än folk som vägrar se ens ångest och försöka förstå.
  Stay strong alla där ute <333

  Kristina 2016-04-28 19:08:38
  Svara
 • Åh så bra<3 Jag har haft problem med min acne i ca. 5 år och provat allt. Det jobbigaste är att jag är medveten om min hy och mitt utseende heeela tiden, speciellt när jag träffar nya människor. Jag kan bara vistas utan smink med min familj och mina närmsta vänner men till och med det kan vara jobbigt. Sommaren är den värsta årstiden för allt syns tydligare i solljuset. Hatar fysiskt närhet också… Så fort en hand närmar sig mitt ansikte slår jag bort den blixtsnabbt. Hur sjukt är det inte att jag är livrädd för en klapp på kinden? Hur har du/ni känt kring detta? Och om ni har kommit över det, hur gjorde ni?? En pojkvän känns så sjukt långt bort pga min rädsla för fysisk närhet.

  A 2016-04-28 18:12:43
  Svara
 • blir så glad att jag nästan gråter av detta. jag hade jättemycket acne under högstadie- och gymnasietiden, började redan när jag var tolv. hade GRYM ångest över det i flera, flera år. blev mobbad för det, klasskompisar som bad mig sköta hygienen bättre och vuxna som ”medlidsamt” frågade om jag fick något hjälp med det. tvättade ansiktet med starka produkter varje morgon och kväll, sminkade mig med tjock foundation och concealer vareviga dag. om någon då sagt till mig att huden behöver dels andas, dvs vara utan smink, och dels fukt, så hade jag inte trott dem. men åh vad jag önskar någon sagt det. genast då jag slutade med smink en period och började återfukta huden så blev den bättre – samt att jag blev äldre. är nu 28, snart 29 och min hud är äntligen bra, lite småfinnar här och var då och då. har dock acneärr, vilka också gett mig komplex genom åren. men nu bryr jag mig knappt mer. vet själv att skönhet är så himla mycket mer än hur ens hud ser ut. och så himla mycket viktigare.

  julia 2016-04-28 16:12:44
  Svara
 • Tack för detta inlägg! <3 Hade så behövt höra detta som osäker, finnig tonåring. Har fortfarande, 25 år gammal, problem med finnar även om det inte är så hemskt. Har alltid varit så avis på personer med perfekt hud, och inte fattat varför inte jag haft sån hud trots att jag verkligen tar hand om hyn väl.

  T 2016-04-28 14:57:12
  Svara
 • SÅ bra inlägg! Som du säger, folk som alltid haft fin hy kommer nog aldrig kunna förstå. Jag hade baby-hy genom tonåren när mina vänner kämpade med sina finnar, och jag förstod aldrig deras ångest, i mina ögon var de ju så vackra. Men senare, när mina vänner hade vuxit ifrån sin acne drabbades jag istället och det är det värsta som har hänt mig, jag vet att alla ni med samma problem förstår. Det värsta är att man har gått hela sitt liv och haft komplex över diverse saker i sitt utseende men nu ÄLSKAR jag allt annat med min fina kropp, hyn har satt allt i perspektiv. Men som Flora säger, vi är mer än vår hud och man ska inte skämmas. Vår mening att finnas till är inte att vi ska vara fina att titta på. Och man är fin även om man inte har perfekt hy! Tack för detta inlägg, så skönt att höra att man inte är ensam! FIN(N)ISAR UNITE

  Moa 2016-04-28 11:21:06
  Svara
 • Jag slutade med p-piller i höstas och sakta men säkert har min acne kommit tillbaka, hade liksom helt förträngt att det kunde vara mina p-piller som gjort min hy bättre och bara tänkt att jag blivit äldre och äntligen äntligen blivit av med mina problem. Dessvärre inte. Har för första gången på nästan tre år börjat använda foundation igen pga detta och gruvar mig inför badsäsongen då jag måste visa upp min rygg för allmänheten. Men trots allt så är min hy såååå mycket bättre än den var under mina äldre tonår och det är jag fan så himla tacksam för! Slut på rant, har någon här tips på en bra återfuktande hudkräm?

  Julia 2016-04-28 09:50:30
  Svara
 • Alltså tack Flora <3 har supermycket problem med min hy på ryggen & alla säger att det försvinner med åldern (ha är 23 år gammal) & känner mig ofta himla ful av att aldrig kunna ha på mig det jag vill. Men blev peppad att göra något åt det nu! TACK!!!!

  Celine 2016-04-28 09:49:30 http://bonjourceline.blogg.se
  Svara
 • Tack för peppigt inlägg! Håller verkligen med, så otroligt irriterande när folk med problemfri hy ska säga hur ens finnar ska gå bort… Som tur är har jag fått behandling som funkar PÅ RIKTIGT nu – roaccutan. Är inne på fjärde månaden. Acnen är i princip redan helt borta men nu är det alla bieffekter av medicinen som ger mig dåligt självförtroende… Så himla svårt att bara vara tillfreds med sin hud. Kämpa på allihopa<3

  L 2016-04-28 09:22:08
  Svara
  • Svar på Ls kommentar.

   Hej, jag har precis börjat äta roaccutan. Vet att alla har olika erfarenheter, men vill du berätta om dina biverkningar? Har du något bra tips på rengöring och fuktkräm att använda? <3

   ebba 2016-04-30 12:21:04
   Svara
 • Du är så jävla underbar

  Cajsa 2016-04-28 09:20:34
  Svara
 • Tack för detta inlägg alltså <3

  Ida 2016-04-28 09:07:47
  Svara
 • Tack <3 hatar när folk berättar hur jag ska bli av med min acne, utan att jag bett om det. Oftast vuxna faktiskt, sällan folk i min egen ålder. Som om jag inte redan provat ca allt??? Kunde må så jävla dåligt pga acnen på högstadiet, ligga och gråta och inte vilja lämn mitt hem, smink gjorde bara att det såg värre ut tyckte jag. Idag bryr jag mig inte riktigt, har inga problem alls med att gå ut utan smink eller så. Men nu är min hy förvisso bättre, slätare men med mycket ärr och fortfarande får jag blemmor. Jag fick nyligen utskrivet flytande antibiotika som jag använder varje kväll, den har hjälpt. Kanske har mitt P-piller oxå hjälpt, är inte säker. Jag blir fortfarande lite ledsen när jag ser andra med perfekt hy och värsta glow, önskar att jag hade så. Men jag är glad att jag inte störs av min hy mer och att jag slutat tänka på den 24/7. Så gött att acnen inte längre hindrar mig.

  xyz 2016-04-28 09:06:31
  Svara
  • Svar på xyzs kommentar.

   Obs uppskattar acne-tips från personer som själva har eller har haft acne. Jag upplever att tips från dom personerna inte är förminskande.

   xyz 2016-04-28 09:08:23
   Svara
   • Svar på xyzs kommentar.

    Jag har hormonell acne, det kanske har gått över lite med åren, men när det var som värst testade jag ALLT, men det enda som funkade när min acne var som värst var svaveltvål och enbart naturliga produkter. Jag använder svaveltvålen från Makari nu, kostar inte så hemskt mycket och räcker nästan i två år. Är helt beroende av den och om jag har uppehåll några veckor märker jag direkt att acnen kommer tillbaka. Har testat massa olika oljor som återfuktare men upplever att kokosolja som har antiinflammatorisk effekt funkar jättebra för mig, (även fast jag många gånger fått höra att den täpper till porerna) och smörjer sedan med Urtekrams aloe vera handkräm(?!) som kostar 29 kronor och har samma innehåll som de dyra krämerna från hälsokosten. Detta är min dunderkur och har gjort mitt ansikte till ett ansikte helt utan både acne och ärr. Tvålen har en lugnande effekt på smärtsamma inflammerade bölder. Och dessa produkter är nog också de bästa budget alternativen. Jag använder enbart mineralsmink som tyvärr inte är lika budget men vågar inte testa något annat! Fick också tips från hälsokosten att utesluta gluten och socker ur min kost vilket jag tror hade en positiv effekt på mig. Och att äta mycket surkål eller kimchi med probiotika, särskilt om en äter antibiotika som dödar magens bakterier!

    Maja 2016-04-28 16:19:28
    Svara
 • Bra skrivet!

  Rebecka 2016-04-28 08:35:25
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!