FRIDA, NIM & FLORA PÅ ISLAND, DEL 1/2

Nike bjuder oss till Island en helg. Tjocka jackor bäddar in oss på flygresan över norska havet. Nims och Fridas nackar är böjda i onaturliga vinklar som kommer få musklerna att ömma i morgon. Det finns något intimt med att se dem sova för första gången, läpparna är särade och ögonlocken rycker lite. Jag läser Annika Paldanius och känner hur en finne på kindbenet växer under min fingertopp. Det blir alltid så när jag flyger.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-2

När säkerhetsbälteslampan lyser och vi måste fälla upp ryggstöden sätter Nim papperstejp under ögonen för att göra sylvassa eyelinerstreck. Fem minuter senare dundrar flygplanshjulen mot landningsbanan.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-3

Klockan är tolv när vi landar på Keflavík flygplats, fyrtio minuter utanför Reykjavik. Bilarna på parkeringen är nyskurade av regnet. Vi blir varnade för att öppna bildörrarna för häftigt; de kan knäckas av blåsten.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-1

Vi är här med Nike för att testa deras spring- och träningskläder som är lämpade för kallt klimat. Vi har lite olika träningsvanor. Ibland tränar vi. Ganska ofta tränar vi inte alls. Är vi resultatinriktade? Nä, det kvittar om det är två eller åtta kilometer vi springer. Huvudsaken är att kroppen får jobba en stund.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-9

Någon spiller ut smoothie som fyller bilen med en sötsliskig doft. Vi lyssnar på isländsk hiphop, Sturla Atlas, som får Frida att luta sig bakåt i bilsätet och sucka:

– Det här är som att knäcka fredagens första öl.

nim flora frida nike running90Frida Nim Flora x Nike Iceland-4

Sedan drar vi på oss träningskläderna och springer.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-5Frida Nim Flora x Nike Iceland-6

Fort, fort mot svart asfalt och våt ängsmark. Vinden slår mot trumhinnorna, himlen pressar sig mot tomma gator.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-10flora nikeFrida Nim Flora x Nike Iceland-11

För på Island bor det 3 invånare per kilometer vilket gör det till det mest glesbefolkade landet i Europa. Och att resa i november har sina fördelar, trots kylan: besökarantalet är rätt litet. Här kan man springa på öppna gator utan att väja undan för bilar.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-18

Eller dansa. Dansa kan man också göra på öppna vägar.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-17Frida Nim Flora x Nike Iceland-16

Mina knän tackar mig när jag springer. Jag känner det för varje gång hälarna tar i marken. Tack tack, tack tack, tack tack. Det var på grund av mina knän som jag började springa för tre år sedan. Alla stillasittande timmar framför datorn gjorde att min kropp började knaka som en sjuttioårings.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-19

Och känslan efter att man varit ute i piskande regn och sedan ställer sig i duschen med endorfinerna som tumlar i kroppen, jag behöver den. Jag behöver känna att min kropp är stark, att jag klarar av att lyfta min lillasyster och snurra henne runt runt, att jag pallar springa till bussen, att jag kan kånka runt på dator och kamera varje dag. Att jag går och lägger mig utan knän som värker.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-36Frida Nim Flora x Nike Iceland-37Frida Nim Flora x Nike Iceland-15

Vädret slår om så fort här. Ena sekunden solljus genom tunna moln, andra sekunden hagelkorn stora som ärtor. Vi stuvar in oss i bilen och åker vidare. Man hinner prata så mycket när man sitter inklämda bredvid varandra i en bil. Vi överröstar bilmotorn, frågar:

– Vad tror du är det viktigaste för att få en relation att hålla?

– Var gör du dina naglar?

– När ska tjejer slippa behöva prestera dubbelt för att få samma credd som en snubbe?

nim flora frida nike running1nim flora frida nike running2

Vi stannar till för att äta lunch, håller våra hamburgare med frusna fingrar.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-20

Vägen upp till Haifoss är isig och för att komma till vattenfallen måste vi köra igenom en vattensamling. Hjulen ryter genom vattnet, det skvätter upp över fönsterrutorna och vi tar tag i varandras knän.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-24

Och när vi kommer ut på klippavsatsen står vi först bara och stirrar. Den här utsikten är inte verklig, det måste vara en million dollar-kuliss.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-21 Frida Nim Flora x Nike Iceland-22nim flora frida nike running3Frida Nim Flora x Nike Iceland-25

Tänk att Island finns. Att sådana här miljöer, som känns helt utomjordiska, finns.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-28

Klockan har blivit fem när himlen är nattsvart. Jag berättar för Nim och Frida att jag är övertygad om att jag kommer dö i trafiken. Jag vet det. Det är något med att jag alltid stirrar ner i telefonen, en bok, på mina fötter.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-27Frida Nim Flora x Nike Iceland-26

Så hurra för reflexdetaljer på västarna, tightsen och Lunar Epic Shield-skorna. Aint gonna die i första laget nu.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-32

När vi kommer tillbaka in till Reykjavik har det blivit mörkt. Vi drar upp huvorna på regnjackorna och småspringer in på restaurangen, tar stora kliv över vattenmassorna som samlats i asfaltens gropar. Det bildas kö utanför toaletternas dörrar när vi drar av oss tights och sportstrumpor. Deodoranten rullas runt i tre par armhålor, läppstiftet möter tre par läppar.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-29

Vi beställer in drinkar. Jag får något som ser ut som en nudelwok och som smakar syrligt. Mycket märkligt.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-31Frida Nim Flora x Nike Iceland-30

Och mat. Mat är aldrig så gott som när man varit ute en hel dag.

Frida Nim Flora x Nike Iceland-33

Och där tar vår första Islandsdag slut. Visar mer snart.


Frida, Nim and I went to Iceland with Nike to try out their weatherproof running apparel and explore this crazy, beautiful, cold country. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
37kommentarer
 • finaste samarbetsinlägget jag nånsin sett tror jag. så jääääävla övermagiska bilder så det är inte sant. och texterna också. brinner i hjärtat.

  lovisa 2016-12-04 22:08:54 http://polichinelle.se
  Svara
 • Alltså wwow vilka bilder! Låt oss aldrig glömma den fina natur som faktiskt existerar här på jorden!
  Fastna inte nedåt! Titta upp!! <3

  Lovisa 2016-11-28 16:15:10
  Svara
 • måste bara skriva att detta inlägg var så sjukt fint och bra! bilderna och texten tillsammans gjorde så att jag fick vara på island iallefall en liten stud <333. tack för en underbar blogg

  annamariaa 2016-11-27 19:27:30 http://annamariaa.blogg.se
  Svara
 • Fan vad häftigt!! Även om jag är fryslorten nummer ett är jag sjukt avis…

  Anna ML Holm 2016-11-27 16:54:50 http://annamlholm.se/
  Svara
 • fuuuuuck vilka fantastiska foton!!!

  elise 2016-11-26 23:40:19
  Svara
 • Men hallå Flora, vem fa-an är du ens?! Det här inlägget är ett av de absolut bästa du publicerat. Exakt lika mycket magiskt som power. Kan ej hantera, är speechless. Tack för mig.

  Madeleine 2016-11-26 02:27:33 http://sisterdisco.blogg.se
  Svara
 • GUUUUD SA FINT SKRIVIT OCH BILDERNA <333

  julia 2016-11-25 22:39:14
  Svara
 • Hej Flora. Detta kanske inte alls är rätt ställe att skriva på men då du verkar vara en riktigt klok och vis människa skriver jag här ändå. Det är så att jag just nu befinner mig i en sits jag inte alls känner mig bekväm i. Jag går sista året på gymnasiet och trivs väl egentligen ganska så bra. Förutom att jag inte känner mig helt hemma, jag känner inte att mina kompisar och jag har samma tankesätt eller värderingar. Vi vill inte till samma plats i livet och tänker därför olika gällande olika situationer helt enkelt. Jag känner mig redo att flytta härifrån och lämna det bakom mig, men samtidigt är jag livrädd för framtiden. Tanken är att jag ska flytta till Stockholm i höst (förutsatt att jag kommer in på utbildningen jag vill), det innebär att jag flyttar fyra timmar ifrån mitt hem till ett ställe där jag inte känner någon. Det jag hoppas på är att jag kommer träffa nya människor som jag kommer kunna kalla mina närmaste kompisar, är det så? Kan man träffa nya ”bästa” vännen så sent i livet? För det är jag livrädd för. Att jag aldrig kommer hitta någon som jag kan ringa sent på kvällen och som alltid svarar. Någon som jag alltid kan prata med vad det än gäller och som jag vet inte dömer mig. Då jag aldrig riktigt haft den tajta relationen med någon av mina kompisar vet jag inte ens om den finns? Men just nu känns det som om det är precis vad jag vill ha och behöver. Förstår du vad jag menar? Är det försent att hitta den personen? Är det möjligt?

  Ursäkta mig om detta inte alls var en lämplig fråga att ställa men genom din blogg känns det nästan som om jag känner dig och du verkar alltid veta vad du ska säga för att lugna en människa. Fortsätt i det spåret och glöm aldrig att du är en stor inspiration för många. Massa kramar

  Lisa 2016-11-25 21:22:59
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Hej,

   Jag hör dig! Tycker det är bra att du vet vad du vill göra och funderar på att flytta till stockholm. Och inte tänker så mycket på dina kompisar som verkar ändå inte vara för livet? Beroende på vem man är som person så kan man hitta här allt möjligt! Stockholm har väldigt stort utbud av allt och jag har haft det bästa utelivet i stockholm när jag flyttade hit (var 22 kanske). Så värt att uppleve det.
   Ja..hitta kompisar är nog liiiite svårare än i andra städer (min erfarenhet) MEN!! Du kommer ju plugga. Och ingenting är bättre än att hitta kompisar medans man pluggar!! (Again- min erfarenhet). Mina vänner som jag träffade på universitetet är vänner för livet. Och sådana som du beskriver att du vill ha. Och förlåt, men jag skrattade lite när du sa att det kanske var för sent för dig, då jag är snart 30, ska också flytta till en annan stad, och vet du vad ..hoppas hitta nya riktiga vänner ändå. Så nej!! Absolut inte för sent och jag säger – kör!
   Mina tips är att inte tacka nej till olika umgängen, fester fika osv. Precis i början är det bra att träffa mycket folk innan man hittar dem man klaffar med. Och kolla efter ”hitta vänner i ny stad” inlägg. Det är guld! ⭐️

   V 2016-11-26 21:25:29
   Svara
 • ”på Island bor det 3 invånare per kilometer” – det här landet blir ju bättre och bättre hela tiden. Orimligt vackert och liksom kaotiskt och stilla på samma gång. Sjukt fina bilder i det här inlägget och dina ORD!

  hanna, förbanna 2016-11-25 20:21:06 http://hannaforbanna.blogspot.com/
  Svara
 • Ska till Island nästa vecka! Tack för pepp och längtan <33

  Linnéa 2016-11-25 18:17:00
  Svara
 • Guuud vilka vackra bilder! Smäller av!!! Blir så glad av att se hur fina ni verkar vara mot varandra. Och TACK för att du skriver om träning utan att det blir smalhetsigt eller skambeläggande, det är så himla sällsynt och bra. Kram!

  Camilla 2016-11-25 17:36:26
  Svara
 • wow, finaste inlägget du gjort tkr jag!! va bara tvungen att säga det. så välskrivet och fint komponerat!

  elin berlin 2016-11-25 17:24:15
  Svara
 • Vilka drömlika och fantastiska bilder du har tagit!

  Felicia 2016-11-25 17:11:27
  Svara
 • alltså!!!!!!!!!

  Maria 2016-11-25 17:06:05
  Svara
 • Satte på Jose Gonzalez i mina lurar och så läste jag igenom detta inlägg. Är helt stum.
  Stum för dina ord, stum för hur fantastiskt vackra bilderna är
  och över miljön! Måste, MÅSTE verkligen till Island någon gång i mitt liv.

  Emilia 2016-11-25 16:33:05 http://eewmiliaa.blogg.se
  Svara
 • Helt otroligt snyggt samarbete, beskrivande text, fantastiska bilder och så mycket kompisvärme i bilderna!

  Moa 2016-11-25 15:44:10
  Svara
 • Island hoppade typ nyss upp på min lista över platser jag vill resa till. Så himla drömmigt och vackert landskap. Gillar resedagbokskänslan i inlägget! Det ger liksom mer än bara ”hej idag gjorde vi blablabla”.

  Jasmine 2016-11-25 15:30:32 http://www.nineteenhurricanes.blogg.se
  Svara
 • världens mysisgaste lilla trio!! fick så bra feelings av det här inlägget med er tre i <3 så kärleksfullt och vackert å glatt!! tack för det <3

  Isabelle 2016-11-25 14:38:02
  Svara
 • Sjukt härliga bilder! Hur var kläderna att springa i då? Dog ni av kyla eller höll de värmen? :)

  Anna Krylborn 2016-11-25 14:32:45
  Svara
 • det här är dom mest fantastiska foton du tagit nånsin

  Sofia 2016-11-25 14:20:59
  Svara
 • Åh, Island ser fantastisk ut! Helt rå bilder!

  Luisa Fernanda del Mar 2016-11-25 13:35:23 http://la-mar.no
  Svara
 • Åh!

  Julia 2016-11-25 13:09:58
  Svara
 • ÄLSKAR DETTA MEST!!!!!! så jävla jävla jävla fint.

  yrsa 2016-11-25 12:51:17
  Svara
 • Ähe, fy sjutton så fint! Ser så mycket om Island nu känns det som, bara måste besöka det någon gång i livet. Se miljöerna som annars bara finns på film, typ. Mäkrigt att få göra en sån här resa dessutom, så himla roligt för er!

  Ellen 2016-11-25 12:10:59 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Åh herre så fint!!! Bildene og teksten <3

  Anja 2016-11-25 11:49:10 http://anjabratt.com/
  Svara
 • wow wow wow

  hanna - ackribi 2016-11-25 11:48:51 http://ackribi.blogspot.se
  Svara
 • Hej Flora,
  stunning pictures!
  I have a question regarding your book, i hope you haven’t answered it yet, at least i didn’t find it on the blog. I am from Germany and i want to order your book, but can’t order it from the linked Website. Will it ever be available on any other sites, that also ship to other European countries?
  Also, is it going to be translated in any other languages? (I’m gonna be able to read it in Swedish, just curious :))
  Thank you so much for sharing your art on this blog. It’s a daily inspiration for me.
  Have a great day!

  Jette 2016-11-25 11:20:48
  Svara
 • fy fan vad fint.

  rebecca 2016-11-25 10:14:31 http://spaceherosuits.webblogg.se
  Svara
 • Men alltså… vilka sjuka fotografier! Den som verkar vara tagen från helikopter där ni springer? Otroligt vackert! Jag vill SÅ åka till Island, ännu mer nu. Och herregud, Fridas hår. <3

  Bec 2016-11-25 10:09:38 http://pinterest.se/onils
  Svara
 • Åh vilken fin historia. Skrek rakt ut när jag såg bilderna. Otrolig miljö, så fina bilder!

  Alexandra 2016-11-25 09:36:01 https://zoomain.wordpress.com/
  Svara
 • Men wooow vilka bilder. Måste åka dit någon gång!

  Klara 2016-11-25 09:33:27 http://klaraamandas.blogg.se
  Svara
 • WOW alltså ÄLSKAR detta!!

  Lisa 2016-11-25 09:19:12
  Svara
 • alltså jag DÖR flora

  Linnea 2016-11-25 09:03:19 http://berglundlinnea.wordpress.com
  Svara
 • Älskar ALLT med det här inlägget!

  Sandra 2016-11-25 08:42:58 http://atilio.metromode.se
  Svara
 • JAG DÖR flora du berättar så fantastiskt & vilka jävla kulisser ❤️❤️

  sara 2016-11-25 08:42:40 http://sara.metromode.se
  Svara
 • Magiskt!!! Skulle vara intressant att veta mer kring ett sånt här samarbete. Ni fick alltså åka till Island för att.. Jogga? Fotade ni någon kampanj eller vad var syftet?
  Inget neggigt bara nyfiken! Menar, det är ju kallt i sverige med för att testa springkläder! Tack för den finaste bloggen.

  M 2016-11-25 07:34:43
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!