? Yrsas landställe, klockslag för klockslag

07:30

Larmet ringer på Yrsas telefon och jag kryper ihop intill henne, kinden mot hennes pyjamasrygg och mina knän i hennes knäveck. Några minuter senare drar jag av mig täcket. Det känns som natt men jag har sovit 8,5 timmar så jag vet att jag blir pigg bara jag ställer mig upp. Jag sätter på mig raggsockor och en tjocktröja, går ner för trappan och lägger Matdaxkaffe i filtret.

07:59

Vi äter frukost som på dejt. Tända ljus och lite mer mjölk i min kopp än i hennes.

08:43

Jag läser Boström Knausgård i soffan för att komma i stämning. Jag gör ofta så innan jag ska börja skriva. Välkommen till Amerika handlar om en familj där huvudpersonen, den yngsta dottern, har slutat prata. Hennes storebror spikar in sig på sitt rum, hennes pappa är död och hennes mamma är en älskvärd skådespelerska och vill upprätthålla bilden av att de är en ljus familj. Jag tycker mycket om den boken.

09:45

Vi sitter mittemot varandra med skrivprogrammet uppe på varsin dator. Kaffet har kallnat nu men jag dricker ett glas vatten i timmen för det säger Yrsa att man ska. Jag märker inte hur timern på Selfcontrol-appen, den som blockerar tillgång till Facebook och mailen, stängs av. Skrivandet brukar lossna andra dagen.

10.19

Påbörjar en ny bok och värmer mina tår vid spisen. Indianlekar av Felicia Stenroth. Det är en av Yrsas favoriter. Jag matar in nya vedträn ofta, för om brasan slocknar måste vi använda tidningspapper för att få igång den och tidningspappret håller på att ta slut.

10:49

Vi förflyttar oss mellan soffan och bordet. Vi borde kanske stretcha eller göra någon sorts gymnastik men vi vill inte. Ibland läser vi högt för varandra, även sånt som är oredigerat eller som skaver. Det är inte läskigt att göra det längre.

11:57

Ingen skrivdag utan lunch klockan tolv. Det är som att kroppen helt ställt in sig på att få mat då, den beter sig som om man sprungit en runda i spåret. Vi äter rester. Tomatsås, sojakorv, grönkål och böngroddar i tortillas.

13:22

Sedan säger jag att det är dags för promenad. Ibland måste jag vara bestämd för att Yrsa ska orka. Hon brukar tacka mig efteråt, så jag vågar bossa. Vi tar ett familjefoto med hennes gamla Furby. Den är läskig, den slutar inte prata fastän vi går in i ett annat rum.

13:56

Promenaden tar lite längre tid såhär års, man måste gå i väggrenen för att inte halka. Vi stannar till vid ett nedsågat träd. Det doftar som det gjorde på tomten där jag växte upp.

14:07

Sedan kommer vi till kyrkogården. Där ligger en okänd sjöman. Vi måste sätta oss ner ett tag. Några gravar är från 1800-talet och i ena hörnet en stor familjegrav. 6 barn, alla döda och begravna inom en vecka. Jorden är upphöjd där.

14:30

Vi går hemåt igen.

16:08

Klockan fyra får man ta sig en eftermiddagsdrink, det har vi bestämt. Det finns flygplatsgin i skåpen och vi har kånkat med oss Tonic från Ica Dalagatan.

17:35

Tangenterna blir flottiga av chips. Vi ger varandra ord för att komma vidare. ”Bröllopsfotografen”, ”jordnötter”, ”korsning”.

18:49

Sedan äter vi middag. Det går alltid fortare än vi trott. Jag gör mos på palsternacka och potatis och Yrsa stuvar svartkål med vitlök och havregrädde. Vi steker morötter länge ihop med misopasta, citronsaft, vatten och honung (tipstack Sara).

19:42

Vi spelar backgammon och hon knäcker mig.

20:02

Sedan drar Yrsa fram sitt bästa spel, Vem blir prinsessa? Jag ringer Isak efteråt. När jag berättar att jag spelat prinsesspelet så säger han att det är anledningen till att han fick hål i örat när han var tre år. Han älskade det spelet så mycket, han gick alltid runt i clipsörhängen, och tillslut tröttnade hans mamma på tjatet.

22:14

Efter klockan tio finns det inte så mycket mer att göra på Norrgården än att sätta på sig pyjamas, lägga syramask och borsta tänderna till Krunegård. Godnatt.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
28kommentarer
 • finaste efit-inlägget ever.

  lovisa 2017-01-31 19:55:00 http://polichinelle.se
  Svara
 • hej! vilken storlek har du i din line of oslo tröja? lite sugen på att köpa en likadan fast vit men tycker det är svårt att veta om man borde satsa på en xs eller s..
  kramis

  Lovis 2017-01-27 23:24:48
  Svara
 • Alltså bästa sättet att umgås!! Helt utan krav! Bara att jobba med sällskap är ju livet! Absolut något jag vill sträva efter, tänk att få jobba från ett landställe

  Emilia 2017-01-27 17:54:22 http://emiliawesterstrom.se
  Svara
 • Så fint så fina så fint! <3

  Karoline 2017-01-27 10:08:20 http://www.karolinesvintage.se
  Svara
 • Syramask? Var hur vilken? Vill också ha!

  Sofie 2017-01-27 07:16:37
  Svara
 • detta ser så mysigt och fint ut att jag blir helt gråtfärdig!!

  Linda 2017-01-27 00:14:40 http://rosettflickan.blogspot.com
  Svara
 • Hej Flora! Tack för en fin blogg. Jag har bara en fråga. Varför snusar du egentligen? Berätta lite hur du tänker. Alltid intressant med frågan.

  Johanna 2017-01-26 23:39:51
  Svara
 • Förlåt men fan har insett en sak, att läsa din blogg ger mig ofta ångest. Du romantiserar allting och en sitter och jämför sig med dig k o n s t a n t. Du pratar i din podd om att du visar upp dåliga dagar och stök men tycker inte det stämmer alls. Detta gäller inte bara dig, tycker många romantiserar allting så himla mycket hela tiden, och ska visa hur perfekta deras mat, partners, kompisar osv är.

  Anna 2017-01-26 22:25:49
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Sluta läs då? Eller jobba på din självkänsla? Eller jobba för ett liv som du känner dig nöjd med? Det kanske inte handlar om att hon romantiserar, utan om hennes inställning till saker? Folk måste lära sig att reda sig själva.

   Sabina 2017-01-27 10:09:10
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Jag tror att det du berättar om här är en av anledningarna till att Flora får så mycket hat-kommentarer. I podden med Kakan pratade hon och Frida om hur Flora får kommentarer om att hon inte borde ta den plats hon tar i och med podden eller att hon inte ens ska få bada badkar emellanåt, för hon ska vara en ’perfekt miljöhjälte’ eller något liknande. Jag tror dock att endast omkring 3 % av de ”hårdare” kommentarer hon får handlar om att folk vill upplysa henne om något i all välmening eller bara önskar se att hon uppför sig bättre ur en miljö- eller feministiskt synpunkt. De resterande, och övervägande, procenten handlar istället om människor som vill trycka ned Flora, för att de känner sig avundsjuka på att hon är snygg och framgångsrik. Om de noterar att hon exempelvis badar badkar kan de trycka till direkt ”ha! Du var inte så perfekt som vi trodde/som det hela tiden verkar!”, och så känner de sig lite bättre själva som sett igenom ytan, och dessutom fått påpeka det inför andra. Samma sak gäller för Kakan: folk är avundsjuka för att de själva inte får ha hennes plats i rampljuset och vara kända och framgångsrika, och om de får påpeka inför andra att ”men, hon är ju tjock!” så känner de sig i alla fall lite bättre själva. Det är helt naturligt att känna sig avundsjuk på Flora just eftersom att hon är en så ovanligt lyckad person på så många sätt och vis, men om du känner en sådan avundsjuka att du tycker det är värt att skriva hårdare kommentarer i annat än upplysande eller välmenande syfte kan du lika gärna strunta i det och lägga av med att gå in på bloggen tills du fått en självkänsla som kan hantera att du läser bloggar om människor som kanske har det bättre eller mer glamoröst än du. Och detta säger jag helt och hållet i välmenande syfte, ohälsosam avundsjuka går att bli av med och det är Inte bra att spä på den genom att sitta och jämföra sig med andra människor och deras bloggliv. Skriv till en terapeut istället för att skriva såhär till någon tjej på Internet. Kram.

   Rebecka 2017-01-27 09:17:45
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Vill inte låta hård nu, men sluta läs bloggen ett tag om den ger ångest. På riktigt. Ingen tvingar någon att läsa här. Du kanske bara behöver en bloggpaus ett tag.
   Kram

   Anna 2017-01-27 03:32:48
   Svara
 • Men så drömmigt. Vill också ha ett lantställe dit jag bara kan åka – men det har jag ju kom jag på nu. Finfint.

  Eira 2017-01-26 21:42:02 http://nouw.com/eiramattsson
  Svara
 • Vilken helt fantastiskt dag Flora. Livskvalité.

  Ingrid 2017-01-26 21:13:43 http://www.smallbigthings.wordpress.com
  Svara
 • Hej flora. Skulle gärna vilja skriva detta till fin och Fridas podd. Kan ni ha en podd om distansförhållande?

  Jag är snart 18 år gammal och jag och min pojkvän har distansförhållande och utan att avslöja för mycket (för vet att folk jag känner lyssnar på er podd hehe;-) ) så har vi inte setts på 5 månader imorgon. Och innan jag åkte hade vi vart tillsammans i typ 10 månader. Jag är och studerar utomlands och han kan inte komma och hälsa på och jag kan inte komma hem hursomhelst, därför har vi inte setts på flera månader och kommer antagligen inte ses förens om ca 4 månader till.

  Iallafall känner jag att detta gör mig så sjukt fucking ledsen. Och jag känner ju såklart att vårt förhållande har bleknat lite och att jag är typ olyckligt kär? Jag är alltså kär i honom men så jävla ledsen. Allt känns så himla bra när vi skypar(ungefär varje dag) men innan och efter det går jag runt med ett brustet hjärta.

  Och jag är så jävla in i helvetes rädd att jag ska känna mig ledsen forfarande när vi ses!

  Hur kan jag göra vårt förhållande lyckligt igen? Vill verkligen investera allt jag har i oss, och älska honom med allt jag har. vill bara bli 30 år och flytta in i ett fint radhus med färgglada mattor och mönstrade fontväggar och ha barn med honom, han är alltså så perfekt på alla sätt. Jag känner mig typ taskig mot honom för att jag känner såhär och han verkar inte känna såhär, han har iallafall inte kunnat relatera till mig när jag var försökt att prata om detta.

  OBS! vi har väldigt mkt skypesex!!! Tänkte att de är kanske en bra sak för distansförhållande och att ni skulle tipsa om de typ. Men vill ha mer, vill aldrig sluta älska honom och aldrig sluta känna mig nykär.

  ett annat OBS är att jag är typ deprimerad som fan och har så jävla mkt ångest o de går säkert ut på oss, så försöker komma över det.

  Oj vad långt detta blev. Men tycker ni är så himla smarta och ni är verkligen anledningen till att jag skrattar, även fast jag är utan mina familj och bästa vänner i ett land jag vet 0 om. Hade uppskattat detta så sjukt mycket. Förstår att ni säkert har planer och schema för podden, så även ett litet blogginlägg som svar hade räckt.

  Älskar er!

  Alma 2017-01-26 20:27:49
  Svara
 • Flora! Din fina pyjamas – var har du köpt den? :)

  Manda 2017-01-26 20:09:56
  Svara
 • Älskar detta inlägget!

  Ida 2017-01-26 19:06:19
  Svara
 • Hej!
  Jag pluggar till ämneslärare i svenska på Uppsala uni och jag tänkte berätta en liten rolig grej. Förra veckan blev vi instruerade vid en kursstart att säga vårt namn och för att läraren skulle komma ihåg namnen bättre, nämna senast lästa bok och favoritserie. 3 stycken i klassen av typ 25 (inkl. mig) nämnde din bok!!! Roligt ändå!!!
  Puss

  Linda 2017-01-26 19:02:40
  Svara
 • Men gud, det där jävla princesspelet! Minns att jag spelade det hos en kompis och blev så himla kär i det att jag gjorde ett eget från minnet för att jag inte kunde hitta det i butik. Jättefult av papp och tärningar istället för snurra och en ask hopplockade udda smycken. Men spelade sönder det ändå.

  Agnes 2017-01-26 17:43:24 http://agnestesch.blogg.se
  Svara
 • Bästa inlägget. Så mycket känsla. Lite som att vara där.

  Julia 2017-01-26 17:38:46
  Svara
 • Men fy sjutton såååå fint inlägg! Älskar allt med detta.

  Ellen 2017-01-26 17:32:45 http://ellenlindberg.se
  Svara
 • Hej bästa Flora. Lyssnade på er podd (fantastisk) idag och började tänka på något jag läste i skolan. Det finns mycket forskning som visar på att män generellt känner mer sexuell svartsjuka då det rent evolutionärt har varit fördelaktigt, eftersom de då vid en eventuell graviditet vet att barnet är deras. Kvinnor känner mer emotionell svartsjuka då ”kvinnan är beroende av mannens resurser och behöver att mannen stannar med henne”… Därför kan emotionell otrohet kännas värre för kvinnor än otrohet som innefattar fysisk närhet/sex. Detta kanske kan förklara varför dina tjejkompisar kan tänka sig att leva i polygama relationer (om det bara handlar om få hångla/ligga med andra) medan dina killkompisar inte känner så och vill leva i monogama förhållanden. Själv känner jag att det är mycket jobbigare att min kille och hans bästa kompis (som råkar vara tjej) har en relation som nästan känns närmare än vår, rent emotionellt, än tanken på att han skulle kunna ligga med någon annan.
  Obs.1: Bara ett evolutionärt argument och som vi vet kan de ofta vara enkelt att tolka in någon slags evolutionär logik i samtida fenomen och beteenden. Obs.2: detta är otroligt generaliserat och det gäller såklart långt ifrån alla.
  /Psykologstudenten

  Emma 2017-01-26 16:47:07
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   En tanke. Varför kan du inte acceptera deras relation? Om din pojkvän vill bo med vännen så kommer han flytta ut. Vill du inte bo med en pojkvän som har sådana relationer så är du fri att lämna. Varför måste du vara närmast honom i världen. Den enda relationen vi kan påverka är den till oss själva. Tär det på dig och du stannar så får du ta det. Bestäm dig. Du kan inte leva i en vardag med relationer där du ständigt är ledsen. Var stark, kall och rå för det handlar om din överlevnad och ditt liv. Du styr kosan. Idag, imorgon, för alltid!

   Linnea 2017-01-27 14:05:11
   Svara
 • Har du lyssnat på Tomas Stenströms nya album? SÅ bra tycker jag, och passar nog bra att borsta tänderna till med!

  Anna 2017-01-26 16:21:11
  Svara
 • Hej finaste Flora! Tänkte bara önska ett inlägg helt apropå ingenting, men du tycks alltid göra så himla god vegomat! Jag vill själv äta mer vegetariskt men har en familj som är aningen motsträvig. Men sen kom jag på en grej! Alla matlådor jag ska göra och ha med mig till sommarjobbet! Perfekt tillfälle att laga precis vad jag vill, och dessutom få äta godare lunch än makaroner och köttbullar. Så; skulle du kunna tänka dig att komponera en lista med din favoritmat, som går fort, och som dessutom fungerar precis lika bra att värma (alternativt kall mat). Skulle uppskatta det till 1000!
  Hundra kramar!

  Molly 2017-01-26 15:37:29
  Svara
 • Nämen va, det låter ju supergott med morötterna! Jag är verkligen inte så bra i köket dock. Vad är det för mängd på misopastan, citronen, vattnet, honungen? :)

  Sara 2017-01-26 14:29:48
  Svara
 • Så perfekt, tenk, en skrivedag.

  Luisa - La Mar 2017-01-26 14:22:07 http://la-mar.no
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!