Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Flora & Frida #44 – Pray for Sweden

img_5702

Podd! Vi pratar om min resa till USA och om människokroppens bräcklighet. Frida berättar om varför hon tycker att sjukhus är så triggande och jag förutspår min egen död. Vi pratar även lite om klassförakt och så langar Frida sitt allra bästa kändisskvaller. Vilken känd person tog med flera flickvänner på samma alla hjärtans dag-middag? Och vad sa egentligen Krunis till min polare när de träffades på klubb?

Det var 75 år sedan Roosevelt skrev under en order som flyttade 120 000 amerikanska japaner till koncentrationsläger. En brutal bit av historien som är ganska undangömd. I podden tipsar jag om böcker av författaren Julie Otsuka (jag nämner främst Vi kom över havet men När kejsaren var gudomlig behandlar ämnet ännu mer – SÅ JÄVLA BRA) Lyssna här nedan, på Radioplay eller i din podcastapp (sök på Flora Frida).

Pis.


 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
23kommentarer
 • Flora, jag känner igen mig SÅ mycket i det du sa om maktförhållandet som ändras på resa. Väldigt bra insikt. Jag blev ihop med min kille förra vintern och i somras åkte jag och hälsade på honom på surflägret där han jobbade. Det var helt underbart MEN det blev också en helt ny situation eftersom HAN kunde surfa och skulle lära mig. HAN kände alla där, alltså det var HANS kompisar som jag skulle lära känna. HAN pratade bäst franska. HAN körde bilen.. Och även om detta är världens snällaste och finaste person blev det bara för mycket för mig när vi sedan åkte till way out west I MIN stad men med HANS kompisar igen. Tror det är viktigt att snacka om det här för det är ju jätterimligt att man sätts ur balans om man är van vid att vara den som kanske är mest drivande när det kommer till sociala grejer, är van vid att hänga med ”bådas” kompisar och på sin egen hemmaplan. Klart man känner sig liten och sårbar när allt det ändras.
  Hoppas allt känns bättre och tryggare nu med I! ❤️❤️

  Johanna 2017-02-25 21:30:38
  Svara
 • Elsker podden!!

  pernille 2017-02-25 09:29:46 http://halcyonyouth.wordpress.com
  Svara
 • En sak jag tänkt på när ni pratar om att vara fula är att ni aldrig reflekterar över att ni trots allt är normsnygga? Trodde det skulle komma i dagens svsnitt, men nä. Och alltså jag _fattar_ att societyyy lär kvinnor att hata sina utseenden osvsett hur en ser ut, men att *känna* sig ful är ju lika fucked grej att säga som att *känna* sig tjock trots att en är smal? FATTAR verkligen att vi alla känner oss både fula och tjocka konstant pga hur vi lärt oss se på oss själva – men att prata om det utan att reflektera över detta befäster hela tiden att detta är en känsla snarare än en faktisk egenskap.

  Ronja 2017-02-24 06:57:18
  Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   Vet inte om det kanske klipptes bort i förra avsnittet (Pizza i ansiktet), i sådana fall var det en dum miss, för det är ju något som jag vet om i allra högsta grad. Att mitt utseende på många sätt faller inom normen. Anledningen att jag tog upp fulhetskänslorna i podden är för att det är en känsla många kan relatera till, som just beror på att vi lever i en värld som ser ut som den gör. Vilket är vidrigt, vilket alla fattar. Fast att du tycker att det är ”fucked” att jag känner mig ful en period minimerar ju mina känslor asmycket? Känns ej ok. Jag kanske borde går runt och *älska mig själv* varje dag men det går inte. Ibland så tar självföraktet över – oavsett om man är normsnygg eller ej.

   Flora Wiström 2017-02-24 17:04:25
   Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Alltså menade såklart inte att förminska dina känslor, eller att det är en fucked grej att känna, utan en fucked grej att SÄGA vilket jag också skrev.

    Ronja 2017-02-25 22:26:09
    Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Självklart har du ingen skyldighet att känna någonting, och alla har inte kommit lika långt i sitt tankearbete om olika typer av förtryck, men det är otroligt nonchalant att likställa att vara normsnygg och smal och ”känna sig ful och tjock”med att befinna sig utanför normen vad gäller utseende. Otaliga studier visar att personer som inte är normsnygga och/eller är tjocka har svårare att få jobb, har sämre psykisk hälsa, oftare blir mobbade, tjänar mindre, ses som dumma och lata och får sämre sjukvård. Det är ett reellt förtryck som inte ska förminskas eller ens jämföras med er situation.

    Vi feminister säger ofta att män ska backa och lyssna på kvinnor i frågor som rör patriarkatets förtryck och att det är strukturer som inte enskilda män ska känna sig träffade av och gå in i försvarsställning över. Istället ska de stötta och stå bakom. Men de normsnygga vita feministerna verkar inte stå upp för oss eller inkludera oss i systerskapet. Tvärt om ingår de i strukturen, vara sig de vill det eller inte, för det är så patriarkatet är uppbyggt.

    Något måste göras åt att dagens feminism är så inriktad på att normtjejer ska få sminka sig hur de vill, vara ute utan att störas, ligga med vem de vill osv. Det finns ingen plats för oss andra som mest försöker överleva under dubbelt förtryck. Alla typer av feminism behövs och alla kvinnor, inte bara de som redan får finnas i ett patriarkalt samhälle.

    Ida 2017-02-24 23:02:28
    Svara
    • Svar på Idas kommentar.

     Ida, ingen säger emot dig. Varken jag eller Flora, har pratat om att de på ngt sätt skulle vara mest synd om oss på något sätt.

     Det här gäller att vi i podden pratade om att en som individ inte alltid orkar med att försöka känna inre self love, ibland känner man sig ful bara. Det gör typ 99.9999% av alla kvinnor någon gång i livet, minst. Det är en personlig känsla, oftast 0% baserad på fakta.

     En personlig upplevelse formad bakåt pga århundraden av sexualiering och konstant värdering av den kvinnliga kroppen.

     Men det är såklart något HELT annat för de som DESSUTOM har en kropp med funktionsvariation, behöver stå ut med samhällets fettförkt, är född i en kropp som inte stämmer med ens kön eller som rasifieras. OSV OSV. Ytterligare strukturellt förtryck kopplat till deras kropp och appearance.

     Men det var inte det vi pratade om eller på något sätt jämförde mellan. Utan bara hur just vi, jag och min vän Flora, mår just nu. Man hinner inte redovisa alla anaylser kring varje ämne för lyssnarna, i varje avsnitt.

     Men allt det här är ju, som både du och jag verkar tycka, sjukt viktigt. Och därmed säkert en tråd vi kommer plocka upp igen i framtida avsnitt, med olika tankar på ämnet från olika håll. Krammmm

     Frida Vega 2017-02-25 00:44:21 https://bon.se/blogs/frida-vega-salomonsson/
     Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Bra svar, Flora! :)

    Kaja 2017-02-24 18:28:24
    Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   De pratade ju massor om det i förra avsnittet?

   Johanna 2017-02-24 15:29:20
   Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   Håller med!

   Sara 2017-02-24 10:36:26
   Svara
 • Det här med politiska partier och hur lätt man är att påverka när man är ung, ni vet väl att Annika Norlin har skrivit en låt om just det där va? Last Night Bus heter den.

  Hanne 2017-02-23 21:39:43 http://www.ougeimaginaire.com
  Svara
 • Hej Flora, jag ser upp till dig så mycket och känner att du alltid sprider sådan positiv energi, och hade hoppats på att du skulle kunna sprida lite positiv energi i mitt kärleksproblem. Det är såhär; i våras 2016 matachade jag med en kille på tinder, vi snackade konstaaaant och en helg var vi på samma fest, vi är inte ifrån samma stad så det hela blev väldigt lustigt, men vi snackade mcket den festen och hängde med varandra hela kvällen. Efter det var jag lite kluven till om han skulle höra av sig igen (pga superdåligt självförtroende och inte tror att någon kan uppskatta mig), men han hörde av sig. Vi skriver fortfarande , då och då. Men känns mest som att jag är jobbig och skriver hela tiden. Jag vill så gärna träffa honom, på en kaffe, jag planerar hela träffen i mitt huvud hela tiden, vad jag ska ha på mig osv osv. Men jag är rädd att han inte vill. Snälla, hjälp mig!!!!<333

  Julia 2017-02-23 20:08:57
  Svara
  • Svar på Julias kommentar.

   Men hallå om han hörde av sig är det ju uppenbart att han vill hålla kontakten och ses! Klart du ska träffa honom! PUSS

   Flora Wiström 2017-02-24 08:45:55
   Svara
 • Vem är den manliga artisten som Frida inte säger namnet på?? Man blev ju sjukt nyfiken nu. Han som hade flera flickvänner, kunde man ju lista ut vem det är. Men den första var ju betydligt svårare. XD Puss

  K 2017-02-23 18:44:33
  Svara
 • Digggggger at dere er ærlige rundt det å ha osnygga perioder. Snakket med min søster om det i går, og vi var så overbeviste om at vi var de eneste som kjenner det slik (pga ikke ok å snakke om/fokusere på) at vi gav oss selv diagnosen dysmorfofobi. Som kanskje er å ta litt for hardt i, men likevel. Veldig gjenkjennbare symptomer, og sikkert naturlig at mange har en grad av det ettersom vi legger mye av vår verdi og selvbilde i hvordan vi ser ut? Vil gjerne høre flere tanker om dette! Heia dere <3

  Nora 2017-02-23 17:48:53
  Svara
 • Kan ni fixa podden så den slutar hoppa fram och tillbaka? Missar ju vissa grejer!!! Det beror inte på min app för har testat att lyssna i olika plus uppdatera/installera om. Skrev en kommentar om detta en annan gång och flera andra sa att det var likadant för dem.

  Fanny 2017-02-23 17:14:14
  Svara
 • Tycker det är så märkligt hur Frida beter sig när du berättar om Roosevelt och lyfter en relativt okänd del av historien. Hon visar tydligt hur hon inte finner det relevant och svarar knappt. Säger bara typ ”läste du den boken på resan?” ”Nähä” ”åkte ni till något kopplat till det?” ”Nähä”.
  Sen håller hon en 10 minuters monolog om hennes blindtarm. Otroligt nonchalant tycker jag.

  Heja dig som lyfter det iaf! Väldigt viktigt.

  Lisa 2017-02-23 17:08:53
  Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Såg lisas kommentar innan jag lyssnade, nu när jag har gjort det känner jag bara att den var så himla överdriven? Visst de pratade inte så länge om det men det var ju även floras initiativ. Sen klipptes det, och vadå monolog, det var ju ett samtal där frida satt på storyn.

   Julia 2017-02-24 15:32:11
   Svara
  • Svar på Lisas kommentar.

   Trodde Flora gick in på den historien ang något hon upplevt i Usa och försökte tafatt greppa hur det här hängde ihop med resan. Men vet att jag generellt är dålig på följdfrågor, tar till mig det. Pözz

   Frida Vega 2017-02-23 17:21:05
   Svara
   • Svar på Frida Vegas kommentar.

    Äh.. föjldfrågor är överskattat.
    Gillar din ”karaktär” i podden asmycket. Precis som du är. Så att du vetbdet bara! Skulle ej orka lyssna på podden om det var väldigt ”rätt” podd. Med duktiga tjejer som gör allt rätt. Orka liksom :) puss

    V 2017-02-24 07:22:13
    Svara
    • Svar på Vs kommentar.

     Håller helt med! Dessutom tycker jag det var otroligt klok och viktig reflektion över politik och att man inte bara kan se ner på sd’s röstare, har själv tänkt väldigt mycket i samma banor och väntat på att någon med en kanal ska ta upp det :) Tycker det är så viktigt att se utanför sin egen cirkel vilket inte många verkar kunna göra.. så all cred till dig frida! Puss

     Emma 2017-02-24 08:48:18
     Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!