BOKTIPS: VI KOM ÖVER HAVET AV JULIE OTSUKA

Processed with VSCOcam with hb2 preset

Förra veckan läste jag Vi kom över havet av Julie Otsuka. Både Jaana och Yrsa har utnämnt den som en av sina favoritböcker och dessutom utspelar den sig runt om San Francisco, så det kändes som ett rimligt val av bok.

IMG_5885

Boken handlar om en grupp japanska kvinnor och flickor som kommer till San Francisco som postorderbrudar i början av 1900-talet. De har fått fotografier på sina nya makar. Unga, snygga män i dyra kostymer som lutar sig mot Cadillacs eller står i trädgården framför ståtliga villor.

IMG_5884

Men deras makar är inte männen på fotografierna, och Amerika är inte som de trott. Kvinnorna lever fattiga liv. Jobbar på farmar, på odlingar, som städare. Och de längtar ständigt hem till Japan.

IMG_5883

Så sorgligt.

IMG_5880

Och efter Pearl Harbor-attacken händer något: Alla japaner bosatta i USA evakueras till koncentrationsläger. Otsuka har skildrat denna outgrundligt hemska bit av historien på ett så starkt, vackert och drömskt vis. Vi kom över havet är runt 160 sidor, skrivet i ett kollektivt ”vi” och fångar därmed flera olika livsöden. Läs den här boken. Läs läs läs.

★★★★☆

Andra böcker jag har läst på sistone:
När hundarna kommer av Jessica Scheifauer.
Lollo av Linna Johansson.
Den andra kvinnan av Therese Boman.
Ett liv för lite av Kristofer Ahlström.

Translate: I’ve read The Buddha in the Attic by Julie Otsuka. The book is about Japanese picture brides immigrating to America in the early 1900s. It was pretty magic. Read it.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
6kommentarer
 • tack för tips! skriver genast upp. http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2015-11-05 16:00:46 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Hej! Snälla snälla flora kan du inte ha ett sånt där ”ny i en stad-inlägg”? Har sett fler som efterfrågat det och du är ju också ny i stad liksom. Kanske skulle den här hösten då kännas lite mindre ensam. Kram.

  Lisa 2015-11-04 23:33:04
  Svara
 • Denne vil eg lese! takk for tips!

  Synnøve 2015-11-04 21:30:25 http://itadakimat.com
  Svara
 • Hej Flora!

  Jag har en fråga angående Natural Cycles. Jag är inne på min andra p-stav och åt minipiller innan dess, så har haft hormonbaserade preventivmedel typ forever och funderar på att byta. Är deppig, nedstämd och mår allmänt skit och har mått sämre de senaste 1-2 åren. (För 5 år sedan så jag hade en mycket tuffare period i livet, men ändå så är jag ’låg’ som normaltillstånd idag istället för glad som jag var förr) Oh, well, det saknar väl betydelse egentligen. Summan av kardemumman är att jag funderar på att testa NC, men i er podd så sa du att du typ tar graviditetstest flera gånger i månaden och är nojjig över om mensen kommer sent och (som jag uppfattade det) inte kände dig säker på att NC verkligen är 100% då du är orolig över att vara gravid.

  Är NC verkligen så bra om man som användare känner sig orolig över att man är gravid fastän man inte har sex på sina röda dagar? Fast det vet jag ju i och för sig inte jag när du har sex och inte, du kanske inte håller dig så strikt till vad NC säger, men är ändå fundersam på hur säkert det är med tanke på att du som användare känner dig orolig…

  Vore SÅ tacksam för svar på hur du tänker kring detta :)

  Puss

  julia 2015-11-04 17:38:00
  Svara
 • men FUCK visste att jag glömde en bokjävel i min senaste beställning – det var ju denna! haha, aja kanske bra tillfälle att vända på slantarna lite och supporta en lokal bokhandel ist. måste läsa! :)

  ebbba 2015-11-04 15:44:40
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!