Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

Diskussion: preventivmedel

preventivmedelmönsterTEXT

P-piller, spiral, p-ring, p-spruta, p-stav, pessar, kondom, p-dator eller p-plåster. Det finns många preventivmedel att välja mellan, men vilken passar dig? Vad är det egentligen för hormoner vi proppar våra kroppar med och hur påverkar de oss? Är det någon som har endometrios eller PCOS och vilka preventivmedel funkar då? Och finns det egentligen något bra, naturligt alternativ till hormonpreventivmedel? Dela gärna med er av era frågor, tips och råd i kommentarsfältet. Min förhoppning är att det här ska vara en plats av respekt och omtanke, en frizon där ni kan skriva av er men också ge varandra tips och råd. Eller bara känna er mindre ensamma. För jag vet ju att ni är så himla smarta, empatiska och vettiga.

Tumregel: Om ni skriver en kommentar, försök svara på någon annans också. På så sätt blir inte kommentarsfältet fullt av obesvarade kommentarer. Skicka gärna med era mailadresser så att ni kan nå varandra på egen hand.

Det går fortfarande bra att skriva av sig på tidigare veckors diskussionsinlägg: ångestsexmenssorg och kärleksrelationer.

preventivmedelbanner

Translation: This is a forum where you can discuss certain topics in the comments, in this case birth control/contraceptives. There are many contraceptives to choose from, but which one is right for you? What exactly is it that we put our bodies through? How do the pills affect us? Share your thoughts, questions and experiences in the comments below. This is a place of respect and concern, a place where you can write about what bothers you but also a place where you can help others. Or just feel less alone. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
114kommentarer
 • Hej!

  Jag skriver om mina erfarenheter av både hormonella och hormonfria p-metoder på min blogg Pangsippan! Gå in och läs om ni vill ha tips ;)

  Inlägg om preventivmetoder jag testat, totalt 9 stycken. http://www.pangsippan.se/preventivmetoder/alla-p-metoder-jag-testat-och-mina-erfarenheter-av-dom/

  Inlägg om det bästa (och sämsta) med att vara hormonfri. http://www.pangsippan.se/hormoner/fordelar-och-nackdelar-med-att-vara-hormonfri/

  Pangsippan 2015-10-05 12:59:24
  Svara
 • Hej tjejer :)
  Har nyligen börjat ha regelbunden sex med min kille, men vi har båda haft problem med kondomen. Han blir slapp och för mig känns det nästan inte alls och kan ge mig skavsår så tusan. En kompis rekomenderade p-ring men jag är osäker på hur min kropp kommer att reagera. Har överlag hemskt oregelbunden mens, överdriven hårväxt och humörsvängnigar, så nu funderar jag om nån har kännt att p-piller eller p- ringen har hjälp mot sånt istället för att göra saker värre. Får lite ångest när jag läser om alla negativa biverkningar som radats upp här i kommentarerna, vill ju inte bli ännu mer bitchigare än jag färdit brukar vara kring pms:sen :D

  Kram på alla :)

  Matilda 2015-03-02 09:30:33
  Svara
  • Svar på Matildas kommentar.

   Hej :) Det är tyvärr helt omöjligt att förutse hur just du skulle reagera på någon typ av hormonellt preventivmedel (t.ex. p-piller, p-ring osv). Hormonella preventivmedel kan i vissa fall ge tråkiga (och i sällsynta fall farliga, t.ex. blodpropp) biverkningar medan de i vissa fall har de positiv effekt med t.ex. minskad mängd mens och bättre hy. Mitt tips är att du bokar tid hos en barnmorska och diskuterar vilka alternativ som finns och vad som kan tänkas passa dig bäst :) Lycka till!

   Mielo 2015-03-05 12:35:26
   Svara
 • P-SPRUTA
  Jag har inte läst alla kommentarerna men här va då inte många om p-sprutan. Jag började (som många andra) på p-piller. Detta för att minska mensvärken fick jag höra, inte för att jag var sexuellt aktiv (14 år gammal..). Det hjälpte inte ett skit mot mensvärken. Gick hela skoltiden och va hemma 2-3 dagar varje månad pga fruktansvärda smärtor. Jag blev ombedd att sluta med p-pillerna eftersom min syster fick en blodpropp och även om jag inte var i riskzonen så ville de inte chansa. Pga smärtorna rekommenderades p-spruta (som ett sista alternativ) och det har fungerat så jävla bra. Ingen mens alls = ingen smärta, inga kostnader på tamponger/bindor, fullgott skydd (+ kondom då såklart) och ingen pms! Jag trodde jag var i himlen! MEN. Eftersom läkarna inte vet tillräckligt mycket om de långvariga effekterna så har jag nu blivit ombedd att sluta (27 år idag). Alltså.. DEN ångesten. Både va det kan komma för effekter, skaffa barn osv. Men även vad FAN ska jag välja nu? Vilka effekter kommer nästa preventivmedel ha på mig? Kommer smärtorna tillbaka? Ingen som vet, det känns som om alla reagerar olika.. Någon mer som har erfarenhet av p-spruta och vill berätta lite? :)

  C 2015-02-26 15:28:11
  Svara
 • I september satte jag in en kopparspiral. Det gjorde verkligen ont och jag fick stanna hos gynekologen ett tag efteråt. Sen var resten av den dagen borta med konstant mensvärk. Dock försvann det snabbt och sen var det lugnt. Sedan kom problemet vid sex istället, jag vet inte om det är för att min pojkvän är stor eller om det är så för alla, men han känner trådarna nästan alltid. Dock sa gynekologen att risken om man klipper dem är att det istället blir ett spets som sticks och då måste man ta ut den. Vi bet ihop (för trådarna ska bli mjukare med tiden) och nu ett halvår senare har de faktiskt blivit mjukare. Nu rabblar jag upp en massa negativa saker här, utöver det redan nämnda har jag även fått mer mens och mensvärk (hade fruktansvärd mensvärk innan jag började med p-piller, därför jag började överhuvudtaget) men tror inte den är värre än den var innan, minns liksom inte. Oavsett vad är jag trots allt detta så nöjd med spiralen! Jag börjar lära känna min kropp och det blir bättre för var mens och det är så skönt! Hade såklart helst velat köra helt utan någonting och använda kondom eller p-dator men min partner gillar inte kondom och han litar inte på p-dator (det gör jag inte heller, men det är ju för att jag inte kan min mens till 100% ännu). Därför tycker jag att om man överväger kopparspiral, tänk på att det kan göra mensen rikligare och förvärra mensvärken, men om man kan tänka sig förbi det så är det ett väl fungerande preventivmedel!

  Emy 2015-02-23 17:11:40
  Svara
 • Hej alla! Ser en del frågor kring ppiller och kan berätta att jag åt ppiller abonelle i två år pga hemsk mensvärk och jag hade inga biverkningar av den men slutade för tre månader sen när vi kom fram till att jag nog ändå har en något högre risk för blodpropp. Men jag rekomenderar att prova ppiller om en först pratat med gynekolog och kollat sina chanser för blodpropp eller andra vanliga biverkningar, samt att gå i genom vilket ppiller som passar just dig bäst! Finns en hel skala som har mer och mindre östrogen exempelvis som både kan gynna eller förstöra. men så länge en pratar mycket med någon som kan och kollar upp risker ser jag inget fel i att äta ppiller!

  Men så till min fråga; just för att jag slutat äta ppiller har jag fått tillbaka den hemska mensvärk jag hade innan (var ju därför jag började) och nu senast vaknade jag på natten och orkade knappt röra mig utan kunde bara gråta av smärta i princip. Är livrädd för att det ska fortsätta såhär :( så är det någon som förslag påreceptfri eller receptbelagd medicin, annat preventivmedel eller vad som helst som hjälper mot mensvärk?

  Kram på er alla!

  Matilda 2015-02-23 15:48:15 http://creativve.blogg.se
  Svara
 • Jag är 22 år och har av ren envishet hållit mig ifrån hormoner. Har använt kondom från att jag fick min första pojkvän när jag var 15.
  Men efter rekommendationer av en vän så har jag nu skaffat kopparspira!. Är än så länge helnöjd. Känns skrämmande att mixtra med hormoner om man inte har stort behov av det (kraftig mens, finnar osv). Rekommenderar kopparspiral starkt!

  Hanna 2015-02-23 12:19:13
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Jag funderar också på kopparspiral eftersom det är hormonfritt. Men har fått höra (och nu även läst i detta kommentarsfält), att man då kommer att ha rikligare blödningar och mer mensvärk. Och att man kan blöda varje dag dom första månaderna.. Känns ju sådär. Vad har du för upplevelser om detta? Fick du inga biverkningar alls?

   Sofie 2015-02-23 12:59:49
   Svara
   • Svar på Sofies kommentar.

    Jag har inte haft min jättelänge, men det jag upplevt hittills är lite mer utdragna mensblödningar och därmed lite mer utdragen mensvärk, dock inga värre smärtor än innan spiralen.
    Men detta är ju väldigt individuellt såklart…

    Hanna 2015-02-23 13:48:59
    Svara
 • Jag började med p-piller när jag var 14 år. (6 år sedan) Åt cerazette till en början men bytte sedan till YAZ, som jag fortsatt med tills nu. Har det senaste funderat på att sluta med p-piller dels för att jag inte vill ha massa hormoner i kroppen och dels för att jag ätit det i 6 år och har liksom ingen aning om hur jag mår utan dom? Har inga biverkningar nu förutom möjligtvis mindre sexlust. Va på UMO förra veckan för att prata om att sluta eller andra alternativ, men hon bara övertygade mig gång på gång om att ”hormoner är absolut inget farligt för kroppen”, så de slutade med att jag gick därifrån och sa att jag skulle fundera och har fortsatt med p-piller ändå sen dess.. För jag vet liksom inte vad jag ska använda annars? Kondom visst, men kommer jag använda det varje gång (har ingen partner), förmodligen inte om jag känner mig rätt.

  Är det nån mer som har erfarenhet om att dom på UMO säger att det inte är farligt att äta hormoner? Ska jag lyssna på det? Har verkligen beslutsångest. Vill typ känna efter hur jag mår utan p-piller nu när jag läst om alla er som blivit mycket gladare och känt er som er själva efter att ni slutat. Men vill inte heller sluta och sen börja igen för då kommer jag ju liksom få ”börja om” med biverkningar och allt..

  Sofie 2015-02-22 20:37:58
  Svara
  • Svar på Sofies kommentar.

   Hej! Japp jag fick höra exakt samma sak när jag gick dit: ”ppiller är absolut inget farligt” Bla Bla jaha jaha -.- skulle jättegärna velat att de öppnade upp för andra alternativ….

   Alexandra 2015-02-23 23:09:33
   Svara
  • Svar på Sofies kommentar.

   Hej Sofie! Jag har också ätit p-piller sen jag var fjortont, yasmin, och typ inte märkt några dåliga biverkningar av dem men jag slutade för ett par månader sen eftersom jag kände likadant som du gör nu. Jag ville känna hur min kropp kändes utan dem. Min kropp ba VAAAA?? och hela jag blev jätteflåtig och finnig (försöker absolut inte skrämmas här det gick över igen!). Men jag kände samma när jag var hos barnmorskan, att hon försökte liksom övertala mig att käka p-piller. vilket jag tycker är så märkligt? om en kommer dit med en önskan att byta så är det ju deras jobb att prata om andra alternativ med en. Och visst, för många kanske det inte gör något att käka hormoner, många kanske mår bra ändå och kroppen funkar bra. MEN alla hormoner ökar ju faktiskt risken för både blodproppar, vissa typer av cancer samt att en kissar ut mycket av p-pillret rakt ut i havet. och den risken känns så himla himla onödig att ha i ens lilla liv, ÄVEN om det sen skulle gå bra så känns det bara.. onödigt. OCH jag känner mig mycket mer i kontakt med mina känslor nu efter att jag slutade (på ett väldigt klyschigt sätt). Min slutsats är iallafall att jag verkligen tycker att du ska testa hur du mår utan, tänk så blir du en helt annan person? Läste någonstans att en läkare uttalat sig om p-piller för män att de inte ser någon anledning att skriva ut en medicin(p-piller) med biverkningar till män som egentligen är helt friska. Varför ska vi då göra det? aja, så himla mycket osammanhängande här. hoppas det löser sig bra för dig! Kram!!

   julle 2015-02-23 15:27:05
   Svara
  • Svar på Sofies kommentar.

   Jag har oxå cerazette, men slutade (eller ”pausade”) för ca 2 månader sedan pga fick massa blödningar plötsligt och ville resta hur det kändes i kroppen utan. När jag pratade med min barnmorska rådde hon mig att fortsätta med P-piller, att det är inget farligt osv, precis som dig. Och jag tycker det är så himla konstigt att man, enligt min erfarenhet, inte får andra råd om andra sorters preventiv heller utan det är direkt på pillren. Jag får en känsla av att det handlar om vad som är enklast för dom, dvs att jag har P-piller, ej (förhoppningsvis) blir gravid och behöver bara komma dit för förnyelse av recept så är det ut världen. eventuella dåliga saker som blodpropp etc. kan man bara se förbi. Vilket jag tycker är en väldigt konstig syn på det hela.

   Malin 2015-02-23 09:46:00 http://Silverparlor.devote.se
   Svara
 • Hormonspiral!!
  Hej alla! Jag har slutat käka Yasmin efter många år av användande, fått ett helvete med finnar på bröst och rygg efter att jag slutade men ville inte ha alla hormoner längre.. Blev övertalad att hormonspiralen (mirena) skulle vara ett bättre alternativ och att jag inte har hormoner i kroppen av den.

  Vill höra allas erfarenheter av hormonspiral! Har alltså inte satt in den än.. Hittar inte så mycket info om den annars i denna tråden? Vågar jag sätta in den? KRAM PÅ ER ALLA UNDERBARA

  Julle 2015-02-22 19:57:55
  Svara
  • Svar på Julles kommentar.

   Hej!
   Jag har haft min hormonspiral i två år nu. För mig har det funkat så himla bra! Jag åt minipiller innan (kommer tyvärr inte ihåg märket) men jag fick stora humörsvängningar ofta, kände mig nedstämd osv. Jag kan inte använda vissa preventivmedel eftersom att jag har en hög risk för att få blodproppar. Jag bestämde mig då för att sätta in min spiral. Jag var rädd för att det skulle göra ont, men det tyckte jag inte att det gjorde. Det kändes lite smått obehagligt ett tag, men det gick över fort. Dessutom så sa gynekologen hela tiden hur det skulle kännas när hon gjorde någonting. Däremot så hade jag ganska ont samma dag som jag satte in spiralen, det kändes som en kraftig mesvärk. Efter ett halvår ungefär så slutade jag få min mens, vilket jag tyckte var ganska skönt. Jag hade fortfarande mensvärk och så, men det kom inget blod. Nu har mensen precis kommit tillbaka, men jag blöder väldigt lite varje gång. Det har varit skönt att ha ett preventivmedel som inte gör så att jag får humörsvängningar eller andra negativa biverkningar. Dessutom så känns det skönt att inte behöva tänka på att ta ett piller varje dag, spiralen kan man ha i fem år. För mig har hormonspiralen varit så bra! Hoppas att jag kunde hjälpa dig lite! Kram

   J 2015-02-22 21:46:54
   Svara
 • tack flora för detta ämne, så viktigt!! jag är 20 år och har aldrig haft regelbundet sex. men jag tänker att i något skede kommer jag ha det och är himla osäker på detta med preventivmedel. alla mina kompisar använder p-piller (fastän de inte ens har regelbundet sex) och en annan har p-stav. och de är nöjda. men jag vågar inte använda t.ex. p-piller eftersom jag tycker om min mens som den är nu, använder en astmamedicin som redan kan vara ångest framkallande enligt bruksanvisningen och är allmänt rädd för alla hormoner och förändringar i kroppen, det verkar helt enkelt så onaturligt. har ni något tips? är kondom verkligen säkert och bäst? har någon provat naturliga preventivmedel (p-dator?) och kan man verkligen lita på dem? borde man kanske ta graviditetstest med jämna mellanrum för säkerhetsskull…

  char 2015-02-22 12:34:23
  Svara
  • Svar på chars kommentar.

   Förstår att du känner dig osäker kring preventivmedel, det kan kännas som en riktig djungel… Känns det inte bekvämt för dig att stoppa i dig hormoner (ex. p-piller, minipiller, p-stav, p-plåster osv) ska du inte göra det, det finns andra alternativ. Eftersom du inte har ett regelbundet sexliv för tillfället skulle jag rekommendera att du använder kondom. Det är ett av de säkraste preventivmedlen och framförallt så skyddar det mot könssjukdomar – jätteviktigt! Sen finns det ju, precis som du själv nämner, p-datorer och p-appar som är helt hormonfria. Jag har precis själv börjat använda det och kan tyvärr inte avgöra än om det funkar eller inte (även om jag verkligen tror det), men om/när det funkar är det ju ett smidigt sätt att ha koll på vilka dagar man faktiskt ”riskerar” att bli gravid (=vilka dagar man måste använda kondom eller avstå från sex för att undvika graviditet).

   Så sammanfattningsvis – använd kondom för att skydda dig mot både graviditet och sjukdomar, och ha p-dator/p-app i bakhuvudet till den dagen du är i ett fast förhållande :)

   Lillaglitter 2015-02-22 14:03:37 http://www.lillaglitter.blogg.se
   Svara
   • Svar på Lillaglitters kommentar.

    tusen tack!! ibland behövs det bara någon som bekräftar att man inte behöver göra som dom andra, känner mej plötsligt mycket lugnare :) hoppas p-datorn fungerar för dej!

    char 2015-02-22 16:07:05
    Svara
 • Hormonspiralen.

  För snart ett år sedan blev jag tillsammans med min kille. Jag började för första gången ha regelbundet sex med någon. Vi använde kondom till en början men pga svårighet för honom att behålla ståndet fungerade det inte. När vi väl lirkat på kondomen var det liksom försent. Så det slutade med att jag gick till ungdomsmottagningen för att få råd. Jag hade redan bestämt att p piller var något jag inte ville ta eftersom jag är så slarvig av mig och var rädd för de stora hormonförändringarna i kroppen som kunde ske.

  Kopparspiral var inget att tala om eftersom jag får världens mensvärk när jag har mens. Så det fick bli hormonspiral. Under insättningen fick barnmorskan problem med att hitta livmodern. Första försöket gick åt pipsvängen och när hon kom åt något, livmodern? Så gjorde det fruktansvärt ont. Hon fick göra ett andra försök och då gick det. Men det var fruktansvärt smärtsamt. Jag skrek rakt ut och tårarna började rinna (jag har alltid haft en hög smärttröskel och tål ganska mycket innan jag säger till). Efteråt kände jag mig yr och fick ligga ned på en brits. Jag började känna mig sämre och sämre så jag fick ringa efter pojkvännen som kom springandes från skolan. Smärtan avtog inte och till slut svimmade jag. Efter det lättade smärtan gradvis. Pappa fick skjutsa hem mig och jag hade ont i flera dagar efter.

  Sen började blödningarna. Blödningarna som fortsatte varje dag i två månader. Hade det inte varit för menskoppen hade jag aldrig klarat av denna tiden. Efter tre månader av småblödningar hit och dit började mensen bli mer regelbunden. Fick mindre mens än tidigare och mindre menssmärtor, SÅ JÄVLA SKÖNT.

  Vid ett tillfälle då jag haft spiralen i ca 5 månader kände jag på trådarna som jag brukar och tyckte dem satt väldigt långt ned. I samma veva hade min mens kommit vid helt fel tid på månaden. Jag fick panik. Eftersom jag använder menskopp trodde jag att jag dragit spiralen ur läge och att den var påväg ut. Att behöva sätta in en ny och genomlida samma sak igen från början. Otänkbart. Bokade tid på en gång hos barnmorskan som fick känna. Hon tyckte inget verkade konstigt och jag gick hem lugnare.

  Nu har jag haft spiralen i snart ett år. Den har underlättat så himla mycket med sexet och mensen (när den väl började komma regelbundet). Jag är glad att jag satte in den trots de små tumulten jag fick genomgå. De första fyra månaderna var jag lite instabil i mitt humör men det har försvunnit nu.

  Det blev en lång text men jag ville bara dela med mig lite om min resa med hormonspiralen om det är någon som funderar på att skaffa en. HA´RE!

  Julia 2015-02-22 11:45:40 http://devined.blogg.se
  Svara
 • Skulle vilja flika in en liten motvikt till alla skräckhistorier om biverkningar pga hormonpreventivmedel: jag äter prionelle (”vanliga” p-piller så att säga) och jag är jättenöjd! Mensen var lite oregelbunden några veckor och mina bröst växte typ en kupa den första tiden. Det är de enda biverkningarna jag har upplevt. Annars känner jag nästan att min energi, sexlust och allmänna välmående har ÖKAT sedan jag började med pillrena. Dessutom tycker jag att sexet är skönare (för mig alltså) utan kondom.

  Självklart ser jag nackdelar med att proppa kroppen med hormoner. Men just nu ser jag p-piller som det absolut bästa alternativet för mig. Mitt tips är att lyssna på kroppen och göra det som känns rätt för en själv helt enkelt! Var rädda om er men bli inte alldeles avskräckta; hormoner påverkar inte alla negativt. Puss och hej!

  Saga 2015-02-22 11:27:35 http://sagajessica.tumblr.com/
  Svara
 • Hej allihopa!
  Jag gick på p-piller i ca ett år och mådde emotionellt dåligt av det tyvärr. Så jag slutade och vipps så kom finnarna och brösten blev mindre. Jag ska börja med p-ring om någon vecka och undrar vad ni har för ”utseendemässiga” erfarenheter av det? Inget fel på finnar och små bröst i all ära men kan vara skönt att veta vad man kan förvänta sig!

  Puss och kram

  Maria 2015-02-22 10:41:48
  Svara
 • På tal om just endometri. Det pågår en underskriftsamling för att få endometri att klassas som en folksjukdom och att den ska könsneutraliseras, så att även transpersoner ska kunna söka rätt vård.

  http://www.skrivunder.com/vi_kraver_att_endometrios_erkanns_som_folksjukdom

  Jag kan även hålla mig till ämnet.
  Jag har ätit p-piller i mer än sex år. Först åt jag Neuletta i cirka fyra år, när det senare kom ut en billigare variant med samma hormonuppsättning började jag äta den istället. Hade det inte varit för att min kompis som jag då bodde med, också bytte till samma (jag tror att det hette prionelle), är drt inte säkert att jag hade funderat över biverkningarna.

  Barnmorskan sa att det var absolut samma sak som att äta Neuletta, jag skulle kunna ha tagit varsitt piller varannan dag och det skulle ge samma effekt. Jag blev mer emotionell, fick ömma bröst, blev uppsvälld (var ett tag säker på att jag var gravid), min mens som tidigare hade varit regelbunden iom sockerpillren, blev nu väldigt oregelbunden. Jag fick småblödningar titt som tätt, tills jag helt plötsligt inte fick den alls (därav också oron för en graviditet). När jag fick reda på att min ”sambo” hade liknande symptom bokade vi våda ny tid hos ungdomsmottagningen.

  Tydligen kan en sådan liten sak som kompositionen av själva pillret spela stor roll. Alltså inte själva innehållet, utan vad som håller ihop allt. Vissa piller innehåller tex laktos, olika sockerämnen osv. Detta påverkade våra kroppar. Efter det har jag ätit cerazette, vilket jag är nöjd med!

  Jag har haft rejäla problem med höftskador och ett diskbråck i ländryggen, vilket gjorde att mensen var fruktansvärd att gå igenom. Jag envisades med att ha tampong, trots att den retade ligamenten inne i min kropp, vilket kunde ge mig rejäla kramper. Ibland kunde jag inte ens gå. Cerazette gjorde att min mens försvann, vilket ubderlättade min vardag avsevärt.

  Elinor 2015-02-22 10:15:57
  Svara
 • Kondom kondom KOOONDOOM.

  Ja. Varför ens besvära sig med att gå runt med ett annat preventivmedel VARJE DAG istället för att ta tag i en kondom när det väl gäller. Så jävla praktiskt, känner jag.

  Män har väl aldrig övervägt att proppa i sig piller, men för kvinnor är det så ofta en självklarhet?! Kondom är det mest jämställda preventivmedlet tycker jag. Båda kan skaffa det, båda kan sätta på den, båda har kontakt med den lika mycket. Perfekt.

  Hilma 2015-02-22 08:27:17
  Svara
 • Åh så bra topic!! Jag kan passa på att dela med mig av min senaste uppenbarelse:
  Jag använde nuvaRing i flera år. Trivdes jättebra i början och trodde inte att jag blev särskilt påverkad av den.
  Men under den senare tiden kände jag mig inte nöjd med mitt sexliv. Blev inte så upphetsad som jag var van med att bli, och trodde förstås att det var psykiskt. sedan slutade jag helt med preventivmedel (eller ja, kör med kondom) och nu när min normala cykel är igång så är sexet FANSASTISKT. Alltså fatta att helt plötsligt vara vän med sin kropp och känns sig kåt! Min partner var först inte så förtjust i tanken på kondom men nu är vi båda glada över det beslutet. min punani är ju helt amazing nu och jag mår så mycket bättre.
  Heja att jag gjorde som JAG ville!

  Nelly 2015-02-22 00:10:50
  Svara
  • Svar på Nellys kommentar.

   Åh! Denna peppen behövde jag nu! Har just nu p-stav men funderar starkt på att ta ut den, eftersom sexlusten är lika med noll. Och det känns så jäkla tråkigt när man har världens bästa (och snyggaste) pojkvännen. Japp, nu åker staven fanimej ut!!

   emmy 2015-02-22 14:34:18
   Svara
   • Svar på emmys kommentar.

    Jaaa prova! Om du är med om samma som jag så grattis! Jag önskar alla kvinnor riktigt vått sex -skönare, roligare och mer avslappnat!

    Nelly 2015-02-23 17:44:41
    Svara
 • Jag har precis som många andra här också käkat cerazette till och från i flera år. Otroligt skönt att inte ha mens, tyckte jag då. Nu har jag varit pillerfri i snart två år och tycker det är fantastiskt att ha mens, eftersom det har inneburit att jag har fått lära känna min kropp igen! Något jag hatade med att käka piller var att jag inte visste om varför jag var ledsen. Var det för det där eller det där jobbiga som hände, eller mådde jag sämre än vad jag faktiskt hade gjort om jag inte hade käkat cerazette? var frågor jag levde med ständigt. Att må dåligt och inte veta varför måste ju vara det värsta som finns. Nu får jag fortfarande fruktansvärd ångest ibland, men jag kan härleda den bättre, och att leva med PMS är liksom okej eftersom det har fått mig att lära mig känna min menscykel bättre. Idag kan jag säga när jag har ägglossning, jag vet hur mitt humör kommer att påverkas dagarna före och efter, jag vet att min PMS också innebär en oerhörd kreativitet och lust efter att skapa och berätta, jag kan avgöra ungefär när jag är fertil och inte, och jag kan förstå bättre varför jag har mer sexlust vissa dagar och mindre andra, osv. Många säger ju att de ”blir sig själva igen” när de slutat äta p-piller eller minipiller. Jag skulle säga att det stämmer in på mig också, men framför allt för att jag har lärt känna min kropp bättre, och känner en sin kropp bättre tror jag att en också känner sig mer som sig själv!

  Emma 2015-02-21 23:46:30
  Svara
 • Det finns inget bra alternativ, och ogillar att kvinnan måste stå ut med alla biverkningar av preventivmedel (förutom kondom, med det är så lätt hänt att det glöms, och då är det kvinnan som får ta dagen-efter piller ändå. Kondom inte direkt en långsiktig lösning).

  Mina erfarenheter:

  1. Kopparspiral. Tänkte: ”gratis, behöver inte tänka på något, kan sitta där i flera år, bra.” Men, smärtan från helvetet att sätta in spriralen (grät en hel dag). Sedan: mensvärken och mensen från helvetet, som höll på i mer än en vecka. Gav upp efter två månader pga la halva studiebidraget på alvedon och tamponger, och pga all outhärdlig smärta.

  2. P-piller. Impulsbörjade, men blev matad med artiklar om vad hormonerna gör med kroppen av anti-ppiller syster. Gav upp pga ångest.

  3. Kondom. Resulterade i att jag tog tre dagen-efter på en månad och inte hade speciellt bra sex i allmänhet pga osmidighet och inte så trevligt.

  3. P-piller igen, ändå. Kostar 100kr i månaden, har blivi mer emotionell (OBS kan bero på annat), är tröttare än tidigare, gått up i vikt (inget dåligt dock), lägger fortfarande massa pengar på tamponger etc, och stoppar i mig något jag egentligen inte vill. Positivt: bra hy, inget sex-krångel

  Slutsats: Börja sälj de prevetivmedel till män utan biverkningar som finns, snälla läkemedelsbolag.

  Charlotta 2015-02-21 22:24:15
  Svara
  • Svar på Charlottas kommentar.

   för mig är kondom en långsiktig lösning! Jag och min partner har kört med kondom i kanske 2 år nu, och visst funderar jag ibland på att gå till gyn och diskutera andra möjligheter (har ätit p-piller tidigare), men alltså, jag ser inte hur jag skulle kunna stoppa in grejer i mig nu när jag vant mig vid kondom. Jag tycker att det är skönt att ansvaret hamnar på oss båda. Skulle jag bli gravid så är det liksom inte för att JAG har glömt äta mina piller etc. Han har lika stort ansvar i detta = bra.

   Kajsa 2015-02-22 12:07:15
   Svara
 • någon som har erfarenhet av kopparspiral + menskopp vid mens? Funkar dessa ihop?

  Henna 2015-02-21 22:05:26
  Svara
  • Svar på Hennas kommentar.

   Jag använder kopparspiral och menskopp. Hörde att en ska vara försiktig när en drar ut menskoppen så menskoppen 1) inte fastnar i trådarna och drar ut spiralen, vilket inte känns möjligt eftersom koppen inte sitter så långt upp (då känns ju tamponger värre, eftersom de sitter längre upp). 2) eller typ drar ut spiralen pga det blir ett vakuum vilket också känns ganska omöjligt eftersom man ju måste knyckla ihop koppen lite för att föra ut den ju. Dock med det sagt har jag har inte haft några problem med de 2 problemen men något en kan tänka på är väl att ta det försiktigt.

   Det jag tycker är jobbigt dock med menskopp + spiral är att jag får sjuuuukt mycket mens min andra mensdag. Detta betyder att koppen blir full väldigt snabbt och måste tömma den varje timme ungefär + ha binda. Dock ska jag nog köpa en större kopp på grund av detta och byta den utifrån mensflöde. Hoppas detta hjälpte lite!

   Kram!

   L 2015-02-22 07:43:13
   Svara
  • Svar på Hennas kommentar.

   Åh vill också veta detta jättemycket!!!det är typ avgörande för mig

   J 2015-02-22 07:33:21
   Svara
   • Svar på Js kommentar.

    Jag har kopparspiral och menskopp! Fungerar toppen! Man får vara noga med att bryta ”vakuumet” innan man tar ut den bara, dvs trycka med fingret lite på kanten av koppen. Och känna efter så att spiralen är kvar ibland. Men för mig är det inga problem, brukar bara tänka på att inte bara dra ut den om den inte vill följa med! Köp!!

    Anna 2015-02-22 08:00:01
    Svara
 • I oktober 2014 slutade jag att äta cerazette (minipiller). Jag hade då ätit dessa i fyra år. Under denna tid hade jag ingen mens, vilket är en vanlig biverkning, och jag tyckte att detta var sååå skönt. Jag hade aldrig mensvärk, kunde bada utan problem på sommaren, med mera. Under denna period hände saker som gjorde att jag ofta var ledsen och nedstämd. Jag flyttade till en ny stad och kände mig ensam, fick ryggproblem med mera. Eftersom det hände saker som kunde förklara min nedstämdhet så reflekterade jag inte över att det kunde vara pillerna som påverkade mig. Men i höstas började jag fundera över detta och tänkte på att jag faktiskt inte ens kunde minnas sist jag var riktigt glad. Jag skrattade nästan aldrig längre, och fast det hände sådant som jag normalt blir jätteglad för så kunde jag inte känna någon riktig glädje inom mig. Efter att ha läst om flera som upplevt problem med hormoner började jag fundera om pillerna kunde vara orsaken till min avtrubbade glädje och nedstämdhet. Jag bestämde mig för att testa att sluta med dem, och det är det bästa beslut jag tagit för min kropp någon gång. Jag märkte ganska snabbt skillnad i kroppen. Jag kunde plötsligt skratta högt för mig själv när jag såg på tv, jag grät MYCKET mindre och kunde känna genuin glädje igen. Även om jag fortfarande hade varit ledsen över allt jobbigt som hände under dessa år är jag säker på att jag inte hade haft det lika jobbigt om jag inte hade ätit cerazette. När jag slutade med dem blev mensen regelbunden direkt, och trots att jag verkligen tycker det kan vara besvärligt med mens så har jag 100 gånger hellre mens än att leva mitt liv helt avtrubbad och ledsen!!! Ville berätta detta för att uppmärksamma andra på att det inte är alltid man förstår att hormonerna som påverkar en så mycket som de gör. Mina biverkningar kom smygande och var därför svåra att koppla till just pillerna. Så äter du hormonella piller, känn efter hur du mår och om du misstänker att pillerna kan ha påverkat ditt humör så testa att göra ett uppehåll. För inga preventivmedel i världen är värda att hämma ens liv.

  Anna 2015-02-21 21:34:03
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Åh känner igen mig så i din beskrivning. Har testat 7olika piller på 9 år, tillsist fick jag cerazette och det fungerade så bra… I 1,5 år, då fick jag svår acne och känner mig inte som mig själv, distansierad i mina känslor, efter ett uppehåll på tre månader började jag återigen med pillren och det fungerade återigen i ca ett år men sen dyker biverkningarna likt förbannat upp igen, nu har jag vart utan pillren i ett par veckor och känner, som du beskriver genuin glädje igen, acnen försvinner. Kondom är ju ingen höjdare tycker varken min man eller jag men finns ju inget annat ”smidigt” sätt tyvärr…

   Sofia 2015-02-22 18:01:58
   Svara
 • På grund av att jag har risk för blodproppar så kan jag bara använda minipiller. Jag har provat alla sorter och antingen får jag en massa finnar eller hemska humörsvängningar så just nu tar jag inga preventivmedel längre. Men ett tips till er som ska börja med preventivmedel är att kolla upp om ni har risk för blodproppar för det är inte alltid de kollar upp det. Jag vet flera stycken som har fått proppar på grund av det!

  Netti 2015-02-21 20:54:10 http://starby.devote.se
  Svara
 • Har någon provat pessar? Ja är så himla peppad på att prova men vore kul att höra om någons erfarenhet! har själv kollat här: http://www.pessar.nu

  Och en fråga, hur kattsiken ska jag övervinna ”rädslan” att använda kondom. Vågar inte ens föra det på tal när killen inte tar initiativ till att använda det själv… sämst jag vet.

  Annika 2015-02-21 20:49:52
  Svara
  • Svar på Annikas kommentar.

   Jag vill också prova pessar!

   Varför informeras det inte mer om pessaret? Verkar ju också toppen att det kan sitta inne i flera dagar, så en inte behöver sticka och fixa med det precis innan det vankas sexy time.
   Det jag undrar mest är om det svårt att sätta in och eventuellt känns under sex??
   Och som bonus, bor en i Stockholm, kanske även på andra ställen(?), så är pessar subventionerat och gratis att hämta ut på typ gyn- eller mödravårdscentral! En behöver bara betala för spermiedödande salvan som som appliceras på pessaret, det kostar typ 150 spänn verkar det som. Jag skall ge det en chans!

   Angående kondomrädslan:
   Jag känner verkligen igen mig! Jag har alltid sett mig som en öppen och inte pryd person, även ang sex och i sovrummet liksom, men att föra kondom på tal har tidigare varit jättesvårt. Orden.kom.inte.ut.ur.munnen…
   Men så insåg jag att det krävdes träning och jag bestämde mig bara för att jag måste skärpa mig och ta hand lite mer om mig själv. Slippa onödig könsjukdomsångest och att köpa dyra dagenefter-piller. Vet inte hur många jag ätit pg inte vågat kondom. Det är liksom inte värt det.

   Jag började istället med, att om inte killen tog upp det, så viskade jag typ i örat under lite sexigt hångel när en redan är naken, – Har du nån kondom? och oftast har ju killar det typ bredvid sängen hehe, och om de inte har det så kan du själv gå upp och hämta en i väskan eller nåt. För att de inte har det hemma behöver inte betyda att de tycker att det är lame att använda liksom. Det ger en skön självsäkerhetskänsla har jag insett, jag tar ansvar och jag vill gärna ligga med dig utstrålar det =)! Inte alls ängslig rädd töntig som jag iaf tidigare varit rädd för att uppfattas.
   Och så kan en själv ju försöka sexa till det lite under tiden den sätts på om en märker att killen verkar nervös och kanske är rädd för att slakna. Kanske pussa på halsen eller nåt, om en inte vill sätta på kondomen på dem. Gör kondomen till en del av sexakten liksom, det behöver inte ses som ett avbrott i nåt härligt utan som en självklar lika sexig del tycker jag!!

   Och jag sen jag började fråga det har jag inte mött några trista miner eller nåt. Jag tror killar är precis lika nervösa för att fråga som tjejer. Jag har upplevt sex så mycket roligare och friare sen jag tvingade mig själv att bli bekväm med kondom!

   Så pessar kan ju va soft om en ligger med samma person eller är säker på no std, men annars länge leve kondomen =)!!!

   Lycka till <3

   m 2015-02-23 12:11:01
   Svara
 • Såg att en kille (…) sagt positiv erfarenhet om p-spruta.det där varierar sjukt mycket men jag kan tala om att jag tog tre sprutor (dvs ett halvårs användning) och jag blödde konstant 24/7 i två år.det rann alltså blod heeeela tiden.jag började pecis när jag träffat min kille och vi är fortfarande tillsammans så det var bara att vänja sig vid blodigt sex så att säga :) men jag fick massa järn och energibrist så det var ett helvete faktiskt

  Josefin 2015-02-21 18:25:23
  Svara
 • Jag har PCOS och använder p-plåster för att slippa den akne som jag fått pga det. Jag hade även väldigt oregelbunden mens vilket kanske inte är något problem egentligen utan mer anses konstigt för att man tycker att man borde få den 1 gång i månaden. Då jag snvänt p-plåster sen många år så märkte jag inte av min PCOS fören jag slutade och därför kändes det inte så svårt att börja igen. Just nu tänker jag inte så mycket på hormonerna utan är glad att slippa aknen. Oroar mig mer för att min PCOS kan göra det svårt att bli gravid när jag väl vill det. Som preventivmedel tycker jag egentligen kondom känns mest vettigt då båda får vara med och ta ansvar om det gäller sex mellan en kille o en tjej. Tack Flora för bra diskution!

  Mikaela 2015-02-21 18:09:35
  Svara
 • Jag har kopparspiral sedan ca två år tillbaka. För mig har den bara varit positiv. Gick snabbt att sätta in och känns aldrig av. Den liksom bara ”är”. Skönt är också att man kan ha den i flera år, jag tyckte alltid att det varit lite av ett gissel att äta p-piller varje dag som aldrig fick glömmas bort. Spiral är inte för alla, men om man inte vill ha ett preventivmedel som innehåller hormoner kan jag absolut rekommendera att man kollar upp kopparspiral och hur den funkar. Vill även understryka att det inte alls behöver göra hiskeligt ont att sätta in den heller – sånt är så individuellt. Jag hade själv nästan bara hört skräckhistorier om extrem smärta men för mig gick själva ”installationen” på en-två min. Om ens det? Och förresten, man ska inte vara rädd för att ha en stor ”mojäng” i kroppen; spiralen är pytteliten och jättediskret. Kondom och kopparspiral är för mig de självklara alternativen.

  Emma 2015-02-21 17:52:44
  Svara
  • Svar på Emmas kommentar.

   i hear ya sistah! kopparspiral 4life <3 bästa grejen! Vill dock påminna om att ta lite zinktillskott om man har kopparspiral, då koppar driver ut zink :)

   h 2015-02-21 19:49:43
   Svara
 • KONDOM kondooooom kondom kondom kondom.
  Har under hela mina tonår (började med ppiller när jag var 13) sett mig som ”en person som liksom har väldigt mycket ångest” och ”en person som oroar mig mycket” men det var inte föränn ”p-piller-debatten” kom upp på nyss och jag + mina närmsta 8 tjejkompisar bestämde oss för att sluta med ppiller.
  Nu är jag GLAD. Alltså en glad person. Vaknar glad och går och lägger mig glad. Jag blir inte arg av ingen anledning, jag blir kåt av att bara titta på min kille (efter några år av dålig sexlust) och… jäklar vad bra jag mår. Framför allt: jag slipper oron över att detta eviga ppillerätande kan hindra mig från att skaffa barn sen när jag vill ha barn, för då är redan hormonskiten ute ur min kropp.
  Blir arg av bara TANKEN på att samhället förutsätter att man äter p-piller.

  Kondom var krångligt i början, speciellt när jag träffade min kille, för han var inte så rutinerad på att sätta på den och den slaknade då och hade sig så det kunde bli lite meck, men efter ungefär en månad blev det en del av en rutin och nu känns det varken stelt, underligt eller krångligt att använda kondom. Det är båda vårat ansvar och inte bara mitt att skydda från graviditet.
  Bästa kondomtypen tycker jag är; thin. Upplever att Profil (den ”vanliga” blåa) kan bli lite torr.
  Typ en vecka innan mens (håller koll på cykeln med gratis-appen Womanlog) kör vi oskyddat, och precis efter mens. Men att vi kan göra det förutsätter regelbunden cykel. Dock kommer han inte i mig då.
  Kondom är dyrt, men vi köper lite varannan gång. Sen har jag också hittat en skål inne på kåren på universitetet med kondomer där jag ibland står och plockar ut de jag vill ha. Pinsamt kan ju andra tycka men måste man så måste man.
  För alla unga finns det gratis att hämta hos sin sjuksyster på skolan eller på ungdomsmottagningen, en får inte vara blyg.

  Sen måste jag bara säga lite sanna ord; LIGG INTE MED KILLAR SOM ÄR NEGATIVA TILL ATT ANVÄNDA KONDOM. DET ÄR BÅDAS ANSVAR!!!!! SPERMAN KOMMER FRÅN DERAS KROPP! TRÄFFA MOGNARE DUDES ÄN SÅ! varje dag föds en douchebag.
  amen.

  frida 2015-02-21 17:29:09
  Svara
  • Svar på fridas kommentar.

   Håller med! Kondom is the shit! Jag har aldrig velat ha något annat än kondom och på riktigt svårt att förstå att folk r så skeptiska. Finns inga nackdelar. En del tycker att det förstör men det tar för 17 några sekunder av något som är så mycket mer. Har man lite magi under akten så klarar man av att trä på en kondom utan att det förstör, det är jag övertygad om.

   Maja 2015-02-22 10:40:16
   Svara
  • Svar på fridas kommentar.

   Assåå ååh blev så glad av denna kommentaren! Känner igen mig supermycket i det där med att ha mycket ångest och ibland dålig sexlust, vilket såklart suger! Vet ju att det är pga p-pillren men har typ varit för lat för att sluta och tycker det är lite meckigt med kondom. Men nu när jag läste detta så kändes det som att jag måste nog sluta med de jäkla pillren i alla fall!! Så tack <3

   Ebba 2015-02-21 20:23:45
   Svara
 • Jag har ätit p-piller i 3 år ca, prionelle, och det har aldrig varit några problem för mig. Mindre mens men kanske en aning ökade humörsvängningar under vissa dagar nära sockerpiller veckan. Inte att jag blir arg eller irriterad snarare superkänslig och lätt för att börja grina (dock vet jag att jag alltid har haft lätt för det)
  Visst kan det vara jobbigt men det har liksom inte varit övermycket humörsvängningar som stör mig eller känns onormalt. Det fungerar jättebra för mig dock har jag börjat fundera på att sluta med pillerna pga jag har börjat fundera på hur länge man kan hålla på att ta p-piller. hur många år kan man ta p-piller? klart man KAN använda det länge men det känns inte som en hållbar grej om man tänker 5-10 år framåt? Min mamma tycker jag ska byta till spiral men jag är osäker

  Men jag har funderat på p-ring men det kanske inte är ett bättre alternativ? Jag är samtidigt lite rädd för att sluta eller byta med pillerna som fungerar så bra..

  Jag vet mycket väl att kondom är det egentligen bästa och jag använder det också när jag inte har samma partner under en längre tid.

  Någon som kan berätta lite om P-RING om för/nackdelar??
  KRAM

  josefine 2015-02-21 17:16:24
  Svara
  • Svar på josefines kommentar.

   Jag använder p-ring sedan i somras och trivs med det. Besökte UMO för ett år sedan i annat ärende och kom in på det där med preventivmedel. Då min pojkvän och jag bara sågs på helgerna, tyckte hon att vi skulle fortsätta med kondom tills vi flyttade ihop. Flyttade ihop i somras, bokade ett samtal UMO:n på nya orten och hade ett bra samtal. Barnmorskan radade upp olika alternativ och pratade opartiskt om alla. Anledningen till att jag föll för p-ringen var den att det bara var något jag behövde komma ihåg två gånger på en fyra veckorsperiod (sätta in, tre veckor, ta ut, en vecka, sätta in repeat). Äter annan medicin vid olika punkter på dagen och har flera spridda kartor för att alltid ha med mig piller (plånboken, jackan, neccisären, köket, badrummet osv.) – kände inte för att vara fäst vid en karta hela tiden.

   Då jag inte är någon van tamponganvändare hade jag lite problem med att få p-ringen på plats i början. Den kanade ofta ur. Oftast ”sätter” jag den på första försöket, men för någon månad sedan tog det fem dagar. Otroligt irriterande! Det blir liksom hårt, skavigt och obekvämt i trosan.

   Kan kanske vara så att jag har fått sämre sexlust av min p-ring. Men det kan även bero på att jag har haft en tuff arbetssituation som gjort mig trött. En nackdel är att den inte ingår i högkostnadsskyddet – varje ring kostar runt 100 kronor, men på vissa apotek (tex Kronans) kan man samla klubbpoäng om man är med i deras klubb till andra varor man ändå behöver.

   I övrigt gillar jag den. Tycker om att veta när jag ska ha mens/mellanblödning och inte behöver gå förberedd i flera dagar innan det är dags. Blöder mindre och har mindre mensvärk. Framförallt uppskattar jag att inte behöva vara orolig för att bli gravid. Vi kör ofta med kondom ändå, för att det blir så sablans kladdigt utan, men att kunna göra en snabbis utan att avbryta. Speciellt när vi inte befinner oss i sängen bredvid kondomgömman!

   Helén 2015-02-21 17:48:37 http://easyblue.blogg.se/
   Svara
  • Svar på josefines kommentar.

   Jag använder p-ring, har haft det till och från i ca 2 år. För mig har det funkat hur bra som helst! Har inte upplevt några biverkningar alls men det är ju såklart olika för alla. Tycker absolut du ska testa, dels för att det är så himla bekvämt och okomplicerat – det enda du behöver hålla koll på är vilket datum du satte in ringen (den sitter i i 3 veckor sen tar du ut den, har en veckas mens sen in med en ny ring) och dels för att du fortfarande kommer ha en regelbunden mens vilket för mig känns skönt då jag får bekräftelse på att kroppen fungerar som den ska trots alla hormoner. Ogillar att andra preventivmedel som ger utebliven mens för mens är något naturligt. Enda nackdelen skulle kunna vara att din partner känner ringen när ni har samlag men det är dock inte så vanligt, dessutom OM hen skulle känna av ringen så går det bra att ta ut den i 3 timmar sen in igen! Hoppas du fick svar på dina frågor! :)

   Izabella 2015-02-21 17:42:01
   Svara
 • Har nyss satt in hormonspiral (Mirena) efter flera år av dåliga erfarenheter med p-piller. Blir så himla negativt påverkad av hormoner så jag hoppas att spiralen funkar. Har någon erfarenhet av hormonspiral, kanske rent av Mirena?

  Maria 2015-02-21 15:02:34
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   ja!! satte in en förra året pga endometrios och för att slippa mens och värk. men hade en sån himla dålig erfarenhet med mirena, värk varenda dag och efter fem månader var den tvungen att tas ut pga klarade inte mer. men!!! jag har flera kompisar som har satt in en hormonspiral som är superglada över det pga har funkat superbra för dom. hm, det bör väl tilläggas att jag reagerar dåligt på alla hormoner och så (dvs alla p-piller mm) och att det kan vara en anledning till att det inte funkade för mig

   anonym 2015-02-22 10:31:15
   Svara
   • Svar på anonyms kommentar.

    Låter sjukt hoppfullt isf!! Har läst massor med skräckhistorier om Mirena men tröstar mig med att en kompis har samma, och hon har aldrig varit nöjdare. Men efter att ha läst alla dessa skräckhistorier om att spiralen har vuxit fast i livmodern och att folk fått cystor hit och dit, så känns det super med lite positiva erfarenheter!

    Maria 2015-02-22 16:01:25
    Svara
 • Hej! Jag åt prionelle i lite mer än ett år men slutade i december för ville se om jag mådde bättre utan dem. Jag märker inte så stor skillnad förutom att mina bröst minskat otroligt sen jag slutade äta ppiller. När jag började äta prionelle gick jag upp lite i vikt, även om hon på umo sa att det inte var på grund av ppillerna så vet jag att det är en biverkning, men jag har inte riktigt gått ner sedan jag slutade. Nu är jag osäker på om jag ska börja äta prionelle igen. Är det någon som har några tips till mig eller själva slutat med ppiller, hur reagerade era kroppar?

  E. 2015-02-21 13:41:46
  Svara
  • Svar på E.s kommentar.

   Hej, jag åt minipillret Cerazette i 4-5 år, slutade för 3 veckor sedan. Jag tror att pillrena gjorde att jag mådde sämre i vissa situationer än jag egentligen gjorde, blev känsligare. Det kändes lite läskigt att man ska få mens igen när jag slutade, har inte haft det under dessa år. Den har inte kommit än men nu känns det bra. Jag och killen kör med kondom nu och det funkar jättebra. Jag har inte fått någon viktskillnad (gick inte upp av pillerna). Det jag märkt hittills är att jag är jämnare i humöret, jag blir riktigt våt vilket jag oftast inte blev innan (trodde det hade med för kort förspel att göra men det var pillrenas fel…). Ingen skillnad i hyn eller så. Det var mycket mindre dramatiskt att sluta än jag trodde, var rädd för att få ett galet humör och dålig hy osv.

   Om det är vikten du tänker på vet jag egentligen inte vad som är bäst. Kroppen mår ju bättre utan hormonerna, prova köra med kondom tycker jag och om det inte funkar får du väl tänka om.. Kram

   Anna 2015-02-22 10:20:51
   Svara
  • Svar på E.s kommentar.

   Från en e till en annan! ;D Jag åt Prionelle (neovletta) i några års tid men slutade i höstas! Jag märker inte heller någon större skillnad förutom att brösten minskade en del, dom har alltid varit väldigt små men blev nästan osynliga när jag slutade med p-piller. P-piller är hormoner och hormoner påverkar brösten så är det bara! Min hy är fortfarande bra som den alltid var med p-piller och jag mår i stort sett likadant förutom att sexlusten är bättre och mindre torra slemhinnor, yey! Så jag kommer inte börja äta p-piller igen, kanske börjar med kopparstav när jag fått barn men som det ser ut nu så är jag helst utan! Det man kan tänka på som jag gör är att det kan ta många månader innan kroppen är fri från effekterna av p-piller så ge det tid! :) Kramis!!

   e 2015-02-21 17:16:38
   Svara
 • Har börjat fundera på att ta p-piller då jag har en sådan fruktansvärd mensvärk (men troligtvis mini p-piller isådana fall) men är ändå osäker då jag inte vill proppa min kropp med hormoner. Någon som har tips/råd?

  Emelie 2015-02-21 13:32:01 http://juniflickan.blogg.se
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   be om att få utskrivna smärtstillande att prova innan du börjar med p-piller! för mig hjälpte det!

   Anna 2015-02-21 15:20:03
   Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Det har blivit sån grej det här med att ”proppa i sig hormoner” men som Sofia också svarat dig så kan det verkligen höja levnadsstandarden. Jag hade sådan värk så jag var sängliggandes samt oregelbunden mens men när jag började med p-piller (Neovletta) så upphörde värken helt, fick ingen pms och jag kunde i princip klocka mensen. Så jag rekommenderar det verkligen, åtminstone att testa!

   Ofelia 2015-02-21 15:18:53
   Svara
   • Svar på Ofelias kommentar.

    JÄTTEBRA att du hittat ett alternativ som passar, o som höjer din levnadsstandard! Ingen ska behöva må sämst, så är det ju. Men jag tycker ändå att uttrycket ”PROPPA I SIG HORMONER” faktiskt är sorgligt och allvarligt, framförallt eftersom det kan gå så fort att få p-piller utskrivna utan att en ordentlig utredning har gjorts. Jag tycker det ska tas på allvar att det finns många HORMONSTÖRANDE FAKTORER i vår omgivning idag exempelvis kost, livsstil, omgivning etc, vilket kan vara anledningar till att en lider av oregelbunden mens, smärtor, pms etc. Det är så synd att många ändå väljer att reglera hormonbalansen med piller som inte alls är naturligt varken för dig eller resten av miljön, inte minst påverkas vatten o djurlivet däri negativt av detta artificiella hormonkretslopp

    A 2015-02-21 16:34:22
    Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Hej Emelie! Jag hade också fruktansvärd mensvärk innan jag började ta p-piller för tre år sedan. Jag spydde flera gånger av min värk och trodde ofta jag skulle svimma. Var nästan alltid ur funktion fysiskt i 2 dagar under min mensperiod. Direkt när jag började ta pillerna så upphörde det. Det var en sån jäkla lättnad. Nu räcker det för mig att bara ta en ipren eller två och då kan jag fungera som vanligt. Jag tycker verkligen inte heller om faktumet att jag proppar i mig hormoner, men i mitt fall så har det verkligen höjt min levnadsstandard. I somras kommer jag ihåg att jag övervägde att sluta, så jag ringde Ungdomsmottagningen och pratade med en barnmorska. Hon påpekade dock för mig att dessa hormoner faktiskt förebygger många sjukdomar också, vilket kan vara bra att veta. Så för nu fortsätter jag med mina piller. Lycka till och hoppas du blir av med din värk!

   Sofia 2015-02-21 15:10:35
   Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Emelie, jag började äta minipiller av just den anledningen. Hade vidrig mensvärk med mycket värk, kräkningar osv. Jag är väl egentligen ganska osäker på att käka hormoner, men just minipiller har funkat så jävla bra för mig så nu vill jag liksom inte sluta haha. Har inte haft mens sen jag börja för något år sedan (vilket egentligen känns lite konstigt, men vid vanliga p-piller är ju mensen ändå ”fejk”) och minipiller innehåller ju faktiskt mindre hormon än kombinerade p-piller. Men sedan är det såklart väldigt individuellt, man kan ju få mens oregelbundet osv, men om du har riktigt vidrig mensvärk tycker jag du ska testa iallafall. Du kan alltid sluta om du inte trivs, får biverkningar osv. Men just minipiller är det enda som funkat mot min mensvärk jag brukade ha..

   Nora 2015-02-21 13:43:41
   Svara
 • Jag tror att jag inte är så hormonkänslig för jag åt först p-piller i ett par år (slutade med det för att jag glömde av att ta dem….) och har nu p-stav. Har inte fått några biverkningar alls och är så nöjd med att slippa ha mens, mensverk och PMS. Hallelulja för p-stav säger jag

  Sofie 2015-02-21 13:24:44
  Svara
 • Jag har nu i snart 4 månader käkat p-piller, i princip, mot min vilja. Är verkligen starkt emot att trycka i sig massa hormoner som man inte alls vet hur kroppen egentligen reagerar på. Har dock inte mycket till val då jag de senaste två åren haft uppbrott från och varit utan mens då min kropp inte verkar riktigt fatta vad den ska göra. Tagit flertalet prover i omgångar men ingen verkar kunna hitta felet, förhoppningsvis får jag snart sluta med pillren för att se om det funkar utan. Så otroligt frustrerande när det bara inte vill funka. Någon med liknande erfarenheter?

  Nathalie 2015-02-21 13:16:59
  Svara
 • När jag blev sexuellt aktiv vid 16 fick jag minimilöner utskrivet och blev ett totalt monster, mådde dåligt och kunde typ inte lita på mig själv och mina tankar, superobehagligt. Fick avbryta efter 1,5 mån och fick då p-piller (vet inte varför den ordningen), men det funkade inte heller. Sen började jag med p-ring som 17-åring och den har jag haft sen dess! Mindre blödningar, regelbundenhet och tycker allt funkar bra. När min gymnasierelation tog slut slutade jag med den ett kort tag med biverkningarna NOLL aptit och därmed stor viktnedgång och väldigt mycket finnas (jag som aldrig knappt haft en finne innan), det var en märklig sommar rent hormonellt. Mådde dåligt av de och andra effekter av rubbad hormonbalans så jag satte in ringen trots singelskap och övertygelse om att aldrig ligga med killar igen, mest för att få bukt med den hormonnivå min kropp vant sig vid… Så sorgligt egentligen. Jag tycker inte att jag påverkats avsevärt av p-ringen, men är å andra sidan så van vid den (därför jag ville sluta med den där ett tag) sedan jag var pubertal så jag vet inte vem jag är utan den, så att säga. Haft den i 5 år nu (ok jag har ju bytt ring varje månad ofc haha) och den stör inte sexlivet och de jag ligger med. Men skulle vilja sluta proppa kroppen med hormoner trots att det är avsevärt mindre dos än andra medel, men vågar inte ta steget och riskera att må dåligt, håravfall, etc. Känner mig nöjd om än lite fast.

  P 2015-02-21 13:08:46
  Svara
 • för 1,5 år sedan satte jag in kopparspiral efter många års p-pillers ätande. Trodde det fungerade bra men så småningom insåg jag att mina problem med acne (hade inget innan, helt plötsligt blossade det upp jättemycket stora bölder) och återkommande svampinfektion som jag aldrig blev av med båda drog igång efter spiralen var isatt. Vissa perioder hade jag inga problem, men för det mesta var det riktigt jobbigt, både fysiskt men främst psykiskt. För 2 veckor sedan tog jag ut spiralen och har märkt en jättestor skillnad på acnen, samt att svampen verkar försvunnit helt. Är det någon annan som upplevt samma sak? Hade varit skönt att veta att jag inte är den enda och att det inte är inbillat att det beror på spiralen. Jag vet ju inte säkert men allt pekar mot det.

  Lina 2015-02-21 13:04:11
  Svara
  • Svar på Linas kommentar.

   Hej, har kopparspiral och har fått massor med finnar. Mer än jag hade som tonåring. Så på måndag åker den ut, för kan inte se något annat sammanhang än spiralen. Vill inte ha en massa hormoner (därför jag valde kopparspiral ) så får se vad som blir framöver. Men kör nog på kondom till att börja med. ..

   anna 2015-02-21 15:30:17
   Svara
   • Svar på annas kommentar.

    Känns skönt att man inte är ensam om detta, när alla läkare, sjuksköterskor och hudspecialisten hävdar att spiralen ABSOLUT inte har med saken att göra. Hoppas att det blir bättre när den åker ut!

    Lina 2015-02-21 17:01:22
    Svara
   • Svar på annas kommentar.

    Hej! Va tråkigt att det inte funkade för er :/ Jag använder koppar spiral och trivs jättebra med det! Har inte fått dålig hy eller några besvär förutom mer mensverk de typ 3-4 första gångerna efter jag satt in den.
    Jag rekomenderar alla som inte vill äta hormoner att testa!! Många är rädda för kopparspiral, men för mig var det en räddning, då jag mådde jättedåligt av p-piller!

    hanna 2015-02-21 15:53:58
    Svara
 • Jag åt Prionelle i ett och ett halvt år. Det var först när jag slutade med dem som jag insåg hur mycket de hade påverkat mig. Jag fick tillbaka sexlusten och blev mindre deprimerad. Det gick bra att köra utan p-piller ett tag, men till slut ville jag försöka igen. Då fick jag Cerazette utskrivet när jag bad om mindre hormoner, vilket rådgivaren glömde nämna ej är subventionerat och kostar över 200 spänn. Redan under första veckan fick jag världens akne (får endast enstaka ”mensfinnar” annars) och började må dåligt även av dem. Jag slutade ganska snabbt, var utan ett tag igen och skaffade sedan mina nuvarande, Cilest. Jag har ätit dem ett tag nu och inte märkt någon biverkning än. Jag är inte deppigare än vanligt, har kvar sexlusten osv. Helst skulle jag ju vilja sluta upp med hormonella preparat över huvud taget, men p-dator är ju asdyrt. Klart jag använder kondom när jag inte har en och samma partner under en period, men gillar att vara på den säkra sidan och kör hellre kondom + p-piller än bara kondom.

  Kan ju också nämna att min preventivmedelsrådgivares reaktion när jag sa att jag ville sluta med p-piller pga hornomer var 1) ”Vill du ha kopparspiral?” och eftersom alla i min närhet har haft obehagliga upplevelser av den sa jag nej, och 2) ett lyckat försök att övertala mig att visst använda p-piller, för ”kondom är ju så krångligt”. Var beredda att stå på er om ni öppet ska vägra p-piller. Rådgivarna/barnmorskorna är oförstående.

  j 2015-02-21 13:00:49
  Svara
 • Jag har använt minipiller sen ett år tillbaka, har knappt känt av några biverkningar av det förutom lite acne i början. Har inte haft någon mens sen jag började vilket är väldigt skönt eftersom jag hade väldigt mycket mensvärk och ganska riklig mens. Känns dock lite skumt att något som är så naturligt som mens är något jag nu inte har, hur bra kan det egentligen vara för kroppen att proppa i sig så mycket hormoner så att en av de viktigaste funktionerna i kroppen helt försvinner?? Någon annan som använder sig utav minipiller?

  Maria 2015-02-21 12:53:19
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   Hej! Jag har precis börjat med minipiller själv och är så fundersam över dethär med mensen. Har tidigare använt vanliga ppiller (massa olika i sammanlagt 5-6 år) och då har jag alltid haft mens som vanligt. Känns jätteskumt att plötsligt inte ha det, trots att barnmorskor säger att det inte är något farligt (och att det är ganska skönt att slippa) så känns mens liksom som något supernaturligt för kroppen? Har du förresten märkt av några andra biverkningar?

   Astrid 2015-02-22 13:58:12
   Svara
 • Jag har ätit p-piller (neovletta) i 6 år men slutade i november och satte i december in en hormonspiral eftersom jag ville prova på ett preventivmedel med mindre hormoner. Först och främst märkte jag skillnad direkt när jag slutade med p-pillren, framför allt min sexlust blev bättre (och det blev skönare att ha sex för jag blev våt vilket jag såhär i efterhand märkt att jag typ inte blev/tog väldigt lång tid att bli när jag åt p-piller?). Jag gick även ner lite i vikt, bara 2 kg och typ mest allt mina bröst känns det som, de har typ försvunnit sen jag slutade med p-piller hehe. Sen satte jag iaf in hormonspiral eftersom dosen hormoner i en sån är som ett minipiller I MÅNADEN istället för ett p-piller per dag(!!!). Stor skillnad alltså. Att sätta in den gjorde sinnessjukt ont, har aldrig varit med om sån smärta. Jag skrek och grät, höll på att svimma och spydde som en galning efteråt. Dock är det väldigt individuellt, jag har kompisar som säger att det i princip kändes som ett nålstick och sen var det över. Men för mig var det hemskt. Har, såhär tre månader efteråt, bara haft mens en gång, men har däremot mensvärksliknande smärtor då och då. Men trots hemsk upplevelse när jag satte in den och lite meck efteråt så känns det som att det är värt det, spiralen kan sitta där den sitter i 5 år och om det fortsätter fungera som det ska så känns det väldigt soft att slippa tänka på p-piller och kondom osv.

  Anna 2015-02-21 12:13:02
  Svara
 • Finns det ingen som har positiva upplevelser relaterade till p-piller?

  Jag har precis börjat pga hemska menssmärtor och blir lite orolig av alla jobbiga historier.

  Ella 2015-02-21 12:09:21
  Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   Jag har använt p-piller i ca ett år nu och är supernöjd! Har regelbunden mens, mindre blödning och min hy har blivit bättre. Har ingen mensvärk över huvud taget. Trots att jag inte har någon pojkvän nu mer och alltså inte är sexuellt aktiv kommer jag ändå fortsätta äta dem, är lite rädd för hur jag skulle påverkas av att sluta. Så för mig har p-piller fungerat utmärkt!

   Anna 2015-02-21 15:25:37
   Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   JO! Jag hade hemska menssmärtor som i princip försvann helt när jag började ta p-piller. Själv tycker jag inte heller att min sexlust, sinnestillstånd eller dylikt har ändrats. Så för mig har det verkligen varit en positiv upplevelse. Jag tar p-pillerna Prionelle. Sen vet man ju förstås inte hur man kommer påverkas i längden, men för nu så funkar det väldigt bra för mig. Är så lättad över att slippa den hemska värken jag hade förut!

   Sofia 2015-02-21 15:13:17
   Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   Jag har ätit p-piller i snart tre år och aldrig haft några problem! Inga biverkningar, mindre mens och ingen mensvärk. Och aldrig känt mig deprimerad och tappat sexlusten.
   Så för mig har p-piller funkat jätte bra och har heller därför inte slutat äta dem. :) så bara positiva upplevelser av p-piller från mig.

   Emma 2015-02-21 15:05:24
   Svara
  • Svar på Ellas kommentar.

   Det finns ju förstås dom som mår bättre av p-piller! (jag är dock inte en av dom och tycker iofs folk ska chilla med hormoner) men tex menssmärtor tycker jag är en bra anledning till p-piller om du inte tycker att du får för mycket biverkningar! och om utskriva värktbletter inte funkar. (:

   Anna 2015-02-21 13:14:56
   Svara
 • Jag ska börja äta CLAIRES p-piller om två veckor.
  Blev rekommenderad dem därför att jag dels har dålig hy och dels lätt för nedstämdhet, ångest. Enligt barnmorskan så är det ett ganska nytt piller på marknaden som ska innehålla hormoner som liknar de som kroppen producerar, mer än traditionella p-piller gör. Tabletterna ser tex olika ut beroende på var i cykeln man befinner sig. det låter ju lovande, eller? Undrar om det är någon som har erfaranhet av dessa p-piller? Oerhört tacksam för svar då det är jätteviktigt att de inte påverkar mitt mående åt det negativa. Förstår att det är individuellt men enligt barnmorskan skulle det finnas en stor chans att de hjälpte mig på den fronten, att det så att säga ”jämnar ut” humöret. Någon som vet något om detta?

  amanda 2015-02-21 12:06:44
  Svara
 • Jag har PCOS och det upptäcktes för ca 1 år sen. Har käkat p-piller sen dess för att hjälpa min hormonella rubbning. I början var p-pillerna ett helvete och jag kände mig kaos hela tiden. Men efter några månader tog det sig och nu funkar dom mycket bättre. Skulle dock vilja slippa p-piller eftersom det finns så mycket risker med det, men det går ju tyvärr inte..

  Anonym 2015-02-21 11:47:54
  Svara
 • P-DATOR NÅGON?????? verkar ju vara bästa grejen! Är det värt att ta tempen varje morgon mot att slippa kondom vissa dagar???

  Anna 2015-02-21 11:44:02
  Svara
 • jag är så emot hormonella preventivmedel, tycker inte att man ska ändra hela hormonbalansen i kroppen vilket kan skapa problem & ge biverkningar + att vi kissar ut hormoner i vattnet så fiskar mm blir arga och får svårt att föröka sig. själv åt jag p-piller och åt penicillin under en period, det blev starten på mina svampinfektioner varje månad, som var svåra att få bukt med, och ledde till att jag utvecklade vestibulit (som jag först nu 3år senare nästan är av med). hade ätit samma pencillinkur innan jag började med p-piller och fick ingen svamp då. nu kör jag på kondom och vill ha en p-dator (men så jävla dyrt). någon som har testat?

  men alltså tänk er för noga innan ni börjar ställa om hela kroppens olika hormon- (och andra) balanser! känns som att vi fått lära oss att kondom är krångligt/osexigt/det känns inte som att man är ihop på riktigt osv, men för många skulle det funka bra!

  Bea 2015-02-21 11:40:13
  Svara
  • Svar på Beas kommentar.

   Det finns ett p-piller till som är miljövänligt, Qlaira. Det har dessutom ännu kortare menscykel; endast två sockerpiller (hur bra det nu egentligen är för kroppen).

   Själv har jag endast negativa erfarenheter av p-piller och kommer ärligt talat aldrig mer att stoppa i mig något av den sorten. Jag har prövat 5 olika preparat, Neovletta, Zoely, Qlaira, Yasmin och Cilest. Längst perioder har jag haft med Qlaira och Yasmin. Jag har gått upp i vikt, gått ned i vikt, fått finnar, blivit av med finnar, tappat sexlust, blivit deprimerad,fått ångest, blivit likgiltig, blivit ett humörsvängningsmonster… you name it.
   När jag käkade Yasmin utvecklade jag vulvavestibulit som senare ledde till en partiell vaginism. Det tog cirka 3 år för mig att bli ”frisk” ifrån detta, jag har fortfarande en del problem och kommer antagligen alltid att ha det, även om jag nu kan genomföra ett smärtfritt samlag. Ingen av de barnmorskor eller gynekologer jag gick till trodde att p-pillrena kunde ha något med det här att göra, och jag fick istället höra att jag antagligen var allergisk mot gummi och att mina slemhinnor blivit upprörda på grund av användning av kondom, detta stämde INTE. Då fick jag istället höra att mina sekretkörtlar var inflammerade. Vilket inte heller stämde. Så då gick de över till en svampteori. jag behandlade under två månader mot en svampinfektion jag inte hade – allt blev värre. Jag hade självdiagnostiserat min vestibulit (google <3) och det tog 2 år och vad som kändes som femtielva olika gynekologer mellan mina ben innan jag fick det bekräftat. I och med mina efterforskningar i ämnet hade mitt intresse väckts, och jag ville veta vad som kunde vara orsaken till denna, faktiskt väldigt vanliga, diagnos. Så jag började läsa Sexologi på Universitetet iGöteborg. Min teori hade från början varit att detta bara måste ha med p-pillrena att göra… eftersom de är roten till all ondska (skämt åsido ;).En av forskarna som föreläste för oss, Eva Elmerstig,sexolog på MAHS, visade forskning som visar att just kombinerade p-piller och FRAMFÖRALLT Yasmin kan spåras som utlösare till vulvavestibulit. Detta eftersom slemhinnorna tar stryk av den för höga östrogenhalten.

   Har ni känsliga eller sköra slemhinnor, håll er undan från p-piller. Det är mitt råd. Läs på om billingsmetoden (nej det är inte bara bullshit), använd kondom när det är osäkra perioder och lär känna din egen kropp och menscykel. Skaffa en käck liten mensapp. Oralsex är kul och utan graviditetsskräck.

   Vill av egen erfarenhet även påpeka, likt många i den här tråden redan gjort, att sjukt många barnmorskor och faktiskt även gynekologer, saknar kunskap och kompetens om områden som detta. Så läs på ordentligt själv. Barnmorskor kläcker ur sig massor med korkade saker. En vän till mig fick en gång höra att "har du mensvärk, så kan du inte vara gravid". Vilket är helt orimligt eftersom många kvinnor uppfattar den sortens magkramper en tidig graviditet ofta för med sig, som just…mensvärk. Bra grej att säga till en 17-åring. På sexologikursen jag läste var 70% av deltagarna barnmorskor som arbetat i många år. De kunde nästan lika lite om det vi fick lära oss som jag, som var en outbildad 22-åring. och MYCKET, typ allt, av det vi fick lära oss anser jag borde ingå i barnmorskeutbildingen. Mycket var basics. Mycket handlade om väldigt vanliga "problem".
   så… vet inte riktigt vad min poäng är. Kanske att; bara för att barnmorskan säger att något är rätt eller bra så betyder det absolut inte att det är sant. Tyvärr.

   Länge leve kondom <3.

   Elin 2015-02-21 22:58:41
   Svara
   • Svar på Elins kommentar.

    måste bara säga att jag också mycket pågrund av min p-ring utvecklade vestibulit! p-ringen satte igång en lång hormonell betingad svamphistoria samt gjorde slemhinnan skörare. min barnmorska kopplade dock ihop smärtan med p-ringen, en av de få saker dom hade koll på.. tog mig också ca 3 år att bli frisk, är nästan det nu men fortfarande lite rädd att det aldrig ska försvinna helt. för mig hade detta aldrig hänt om jag inte börjat med p-piller, den uppfattningen delar även mini gynekolog. skiiiit onödigt och kan hända vem som helst. inget annat har krånglat för mig på det sättet innan, jag var 18, hade fått min första pojkvän, blev av med oskulden och började äta p-piller som jag mådde skit av, så jag bytte till p-ring (obs p-piller är lika dåliga).

    Bea 2015-02-22 09:00:52
    Svara
  • Svar på Beas kommentar.

   När jag hade problem med illamående pga p-piller så fick Zoely utskrivet, det är ett miljövänligt p-piller! Det har också kortare menscykel (4 sockerpiller) och ett mer naturligt östrogen än andra p-piller. Jag frågade varför det inte var vanligare då jag inte kände någon som hade det och hon svarade att det då var ganska nytt. Det fanns inte alltid att få tag på på alla apotek och sen ett år tillbaka är det inte längre subventionerat. Så vitt jag vet det ENDA miljövänliga p-pillret. Men varför välja att subventionera just det liksom.

   Julia 2015-02-21 13:19:48
   Svara
 • Jag är en av dom som inte riktigt har vågat mig på P-piller, spiral, P-stav eller så haha. Jag vet inte, jag antar jag är lite feg gällande biverkningarna och faktumet att ta preparat för att inte bli gravid (och kanske få utebliven mens, dock låter det bara skönt haha). Men jag dömer ju ingen såklart som väljer att ta P-piller eller så, jag tycker bara inte att det passar för mig :) Istället kör jag och pojkvännen med kondom och det funkar jättebra!

  Kajsa 2015-02-21 11:28:06
  Svara
  • Svar på Kajsas kommentar.

   Samma här! När jag var yngre tänkte jag att jag borde börja med p-pilller för att ”alla gör det”, men samtidigt var jag rädd för bieffekterna. Nu tycker jag att kondom funkar super! Jag är tacksam för såna här forum och hoppas att yngre tjejer läser och tar till sig att p-piller (och andra hormonella preventivmedel) ofta kommer med bieffekter.

   Linnea 2015-02-21 14:52:18
   Svara
 • Hej!

  Åt östrogenfria ppiller (gestrina) i lite mer än ett halvår men slutade då min menscykel förändrades kraftigt (hade på slutet en 8 dagars cykel) och jag kände mig konstant nedstämd och orolig av dem. Får inte äta ”vanliga” ppiller pga migrän men vill testa något nytt preventivmedel och har funderat på hormonspiral. Är det någon som har testat det och hur har ni upplevt att det har funkat?

  Ella 2015-02-21 11:16:15
  Svara
 • Jag har haft kopparspiral i 8 år. Skulle aldrig kunna tänka mig något annat! Förr pratades det om att riskerna för att kopparn skulle kunna sprida infektioner upp i livmodern, något som inte verkar vara så aktuellt längre. Har dock blivit gravid en gång med kopparspiral. Då hade den suttit i och fungerat felfritt i 4 år. Tydligen var det inget fel eller konstigt med den det var bara det där med att INGET preventivmedel är 100% säkert. Blev dock lite orolig efter det och jag bytte spiralen mot p-piller, 3 månader höll jag ut och jag har aldrig mått så psykiskt och fysiskt dåligt.
  Jag bytte tillbaka till kopparspiral på gynekologs inrådan och har nu haft i 3 år sedan dess. Nackdelarna är att en kan blöda mer vid mens och få mer mensverk, men jag märker knappt av min mens nu för tiden. Har kanske mensverk en dag och mens i 4. Det ska inte kännas att ha kopparspiral varken på dig eller på din partner. Att sätta in den kan göra lite ont, eller typ kännas som mensverk men bra å ta ipren en timma innan, och sen igen någon timma efteråt och det gör inte ont att ta ut den. Inga hormoner som fuckar upp din kropp och skulle du vilja bli gravid så är det bara att ta ut den och du är redo.
  Vet dock att vissa har haft mer problem typ jätte långa blödningar och stickningar/värk i livmodern eller äggstockarna. Men isåfall är det bara att ta ut den och allt ska vara som vanligt.

  Maria 2015-02-21 11:07:26
  Svara
  • Svar på Marias kommentar.

   ”Läskigt” att höra att du blev gravid ändå, men risken finns ju med de flesta preventivmedel. Jag har haft min kopparspiral i 2 år och är också jättenöjd. Hade mer mens och även lite mensvärk (vilket jag aldrig haft förr) de första månaderna men sen stabiliserade det sig. Efter ett år hade jag samma mens som jag hade innan. Det är jätteskönt att alltid ha spiralen där och inte behöva tänka på skydd.

   Linda 2015-02-21 18:42:00
   Svara
 • Jag åt p-piller mellan det att jag var 16 och 20. Jag blev förvånad över hur OTROLIGT lätt det är att få p-piller utskrivet. Jag hann knappt yttra min önskan, så satt jag i min vardagsrumssoffa med en pillerkarta i handen. Självklart är preventivmedel som uppfinning helt jävla fantastisk och revolutionerande och vital för många kvinnor, men jag tycker det är konstigt att alla barnmorskor och gynekologer jag träffat är så otroligt uppmuntrande vad det gäller p-piller. Jag fick knappt riskerna berättade för mig. Jag började läsa väldigt mycket om p-piller och förstod att det finns extremt lite forskning kring effekterna. Jag valde därför att sluta med p-piller för ett halvår sedan och FML vad överjävligt det var. Herre-gud. Det tar extremt lång tid för kroppen att hitta hormonbalansen igen och under denna tid blev jag helt galen; extrema humörsvängningar, dålig hy, hjärtklappning och håravfall. Nu börjar det blir bra igen, men jösses vilken respekt jag fått för hormonrubbningar. Tänk verkligen efter innan du börjar med p-piller (eller slutar) för det kan verkligen fucka upp systemet. Jag använder nu enbart kondom och även om det kan vara lite bökigt och drygt ibland, så är det ju faktiskt ett av de bästa preventivmedlen då det skyddar mot allt. Och dessutom är det för en gångs skull inte vi kvinnor som måste ha preventivmedlet i/på kroppen ;)

  Sofia 2015-02-21 10:44:43
  Svara
 • Av de förhållanden jag haft och andra tjejer jag varit med har p-spruta och p-stav varit dem som de gillat mest. Ibland blöder man ju väldigt länge i början men de flesta har inte blödit nånting! P-piller tror jag behöver göras om och bättre så risken för t.ex blodproppar går ner och hormonrubbningarna inte blir lika stora. Min åsikt är endast grundad på hur de jag varit med upplevt det, men tänkte att det kan vara intressant med en mans åsikt!

  Christian 2015-02-21 10:36:24 http:/stabil.blogg.se
  Svara
 • Jag har ätit p-piller sen jag var femton, snart åtta år med korta pauser mellan varven. Vissa perioder har jag haft p-plåster, andra inget alls. Just nu funderar jag starkt på en p-dator. Är det någon av er som har en, och som skulle kunna berätta mer om den? Så nyfiken!

  Ellen 2015-02-21 09:53:39 http://lindbergellen.se
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   har tyvärr inget tips, men känner igen mig! har också ätit p-piller länge (ca tio år) och funderar på att byta. till något annat, eller till… inget annat. gulp.

   lovisa 2015-02-21 10:09:40 http://polichinelle.se
   Svara
   • Svar på lovisas kommentar.

    Jag hade också ätit p-piller sjukt länge innan jag faktiskt slutade helt. Bara sådär. Mår så himla mycket bättre nu, framförallt är jag gladare. Jag använder Natural Cycle nu (fungerar som en p-dator vad jag har förstått?) och får både gröna och röda dagar så jag antar att den fungerar som den ska.

    Carso 2015-02-21 13:05:40
    Svara
    • Svar på Carsos kommentar.

     hej hej p-datorn pearly är godkänd på samma sätt som andra preventivmedel (med pearl-index) och har samma säkerhet som kopparspiral, den är även CE-märkt. natural cycles appen är inte godkänd, inte ens om man använder den + termometern som finns till!

     Anna 2015-02-21 17:19:26
     Svara
 • jag har endometrios och det en främst behandlar sjukdomen med är just olika hormonella preventivmedel. vilket preventivmedel som funkar är helt och hållet individuellt, en del äter cerazette eller har p-stav, andra har hormonspiral (vilket jag hört från mina läkare ska vara bättre än kopparspiral när en har endometrios i o m att en inte har mens med hormonspiral), andra har p-ring och ytterligare andra har neovletta (vilket sägs vara den bästa om en vill förskjuta mensen), osv osv. det är verkligen beroende på hur personen i fråga reagerar på hormonerna i det den stoppar i sig.

  anonym 2015-02-21 09:33:55
  Svara
 • Hej! för mig är det så att kondom och kopprspriral är de två enda alternativen pga av medicinska skäl. detta konstaterades för ett halvår sedan och sedan dess har jag och killen kört oskyddat avbrutet. Jag vill HÖRA ALLT OM KOPPARSPIRAL eftersom jag förmodligen måste sätta in en men är sjukt rädd för det!!Känns extremt obehagligt och farligt med plast/metall i kroppen den ser dessutom vass ut och sättet de sätter in den.plus extra blödning och smärta….svar mottages mycket tacksamt! !!

  Josefin 2015-02-21 09:10:29
  Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Det är samma för mig, de två alternativen är de enda jag kan välja mellan. Satte in en kopparspiral i höstas och var nära att svimma av smärtan (borde redan där förstått att det inte skulle gå bra). Efter månader av konstanta småblödningar, smärta och märkliga eksem valde jag att ta ut den. En enorm lättnad! Nu kör vi på kondom och det funkar super, trots att jag var väldigt emot det i början. Jag kände även av spiralen när jag böjde mig, i vissa ställningar etc. Rekommenderar inte!

   P 2015-02-21 14:42:07
   Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Jag började äta p-piller (Neovletta och senare Orthonett novum) när jag var 16. I somras, 4 år senare bestämde jag mig för att sluta och WOW. Jag blev gladare, kåtare, våtare och mådde allmänt bättre. Hade inte ens fattat vad pillren gjorde med mig förrän jag slutade och blev mig själv igen. Även min omgivning märkte att jag blev mer stabil i humöret. Jag var inställd på att köra kondom för hade hört att bara mammor och äldre kvinnor kan ha spiral, men sen fick jag höra att det ju inte alls stämde och satte därför in kopparspiral i augusti! Själva isättningen går verkligen jättesnabbt. När hon satte in den kändes det som kraftig mensvärk i ett par sekunder och sen var det klart! Dock, något som ingen varnat mig om… Samtidigt som det gjorde som ondast kände jag helt plötsligt att ”shit, jag kommer bajsa på mig. Jag kommer bajsa henne i ansiktet åh herre…” men sen på 3 sekunder var det klart och den känslan och smärtan släppte. Hade sen lite mensvärksliknande under dagen men sen försvann det också. Men så om ni upplevt konstig bajsmage i samband med mens, så kan den känslan även komma i samband med att man sätter in spiral. Tips är att gå på toan innan haha… och förbereda med alevdon+ipren! Har nu haft kopparspiralen ett halvår och är supernöjd! Enda negativa skulle väl vara lite mer mensvärk plus att jag blivit sämre att använda kondom med one night stands. Tänker att ”jag blir ju inte gravid iaf” men en vill ju inte ha några sjukdomar i onödan heller!! //Hormonfri 4 lajf<3

   julia 2015-02-21 13:17:22
   Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Jag satte in en spiral för ett år sen, var sjukt peppad då jag ätit p-piller i 3 år och fått alla möjliga biverkningar typ illamående, minskad sexlust och kraftig viktuppgång. Såg fram emot att få tillbaka min naturliga menscykel osv. Men, såhär i efterhand önskar jag verkligen att någon hade berättat mer om de negativa sidorna med kopparspiral, eller åtminstone vad som KAN hända. För mig gjorde insättningen fruktansvärt ont, det tog lång tid och jag var nära att svimma flera gånger. Efteråt har min mens varit SJUKT mycket rikligare, har fått ha största tampongstorleken och byta en gång i timmen de värsta dagarna + extrem mensvärk i 5 dagar, när jag förut hade mensvärk typ 1-2 dagar. Dessutom har jag kraftig PMS med små anfall av mensvärk veckan innan, och liksom stickande mensvärk i en vecka efter mens. Vilket ger mig en vecka i månaden att inte tänka på min livmoder. Dessutom gör den fruktansvärt ont i vissa sexställningar som vi har fått sluta med (jag har varit och kollat att den sitter rätt 2 gånger). Ändå har jag kvar spiralen, för jag har typ inte råd att köra med kondom och såhär i efterhand hade jag hellre velat ha en hormonspiral men nu vill jag verkligen inte gå igenom en till insättning.
   Så jag har svårt att rekommendera kopparspiral till dig! Har fler kompisar som har/har haft kopparspiral och det har inte varit problemfritt för en enda av dom. Så är det ju verkligen inte för alla å andra sidan, men har du möjlighet så tänker jag kondom eller p-dator?

   Julia 2015-02-21 13:05:02
   Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   det är superförståeligt att du är nervös för att sätta in spiralen, men lovar att det verkligen går på en sekund eller två. bad min barnmorska vara försiktig och då gick det på kanske 5-7 sek? efteråt mår en kanske lite sådär (om du är orolig, ta med en vän). men det är värt det, speciellt ifall du vill ha något skydd, spiralen håller ju i en himla evighet

   anonym 2015-02-21 12:05:14
   Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Hej!
   Du skriver att du vill veta allt om kopparspiral. Jag kan ju såklart bara ge dig min egen erfarenhet, men hoppas det kan hjälpa.

   Jag satte in min kopparspiral när jag var 19, år 2012. Jag hade då haft dåliga erfarenheter med två sorters p-piller. Likgiltighet, depression och igen sexlust. Jag fick en del kommentarer från vänner (som ingen hade testat spiral ) om hur hemskt och fruktansvärt det var. Att avsättningen av en spiral var tortyyyren från heeeelveteeet!!! Tack för den peppen, tänkte jag.

   När jag satte in min spiral gick det till som följande:
   Gynekologen, i mitt fall som jag gått till tidigare och som kände mig och min kropp, för in en ”pinne” i slidan. Det känns inte alls.

   Högst upp vid livmodertappen finns öppningen in till livmodern, här måste pinnen igenom. Sen är det en liten färdsträcka upp in i livmodern.

   Den här delen kan göra mer eller mindre ont. För mig gjorde det ganska ont, då vägen in till livmodern på mig är ganska krokig. Det blev lite svårare för Gynekologen och tog bra mycket längre tid än de sa var ”vanligt”. För mig kändes det som intensiv ilade mensvärk precis på den punkten.

   När ”pinnen” väl var plats i livmodern ska spiral på plats. ”Pinnen är ihålig som ett smalt sugrör och spiral ligger ihopvikt där i. Alltså är ena änden inne i livmodern och den andra änden utanför i gynekologens hand. Det enda som görs är att han trycker på pinnen utanför kroppen och spiral skjuts ur i andra änden och vecklar ut sig till sin t-form.

   Sen drars pinnen ut och trådarna klipps av.

   När spiral var på plats i mig kände jag kraftig ”mensvärk”. Och för mig tog det ungefär två veckor innan kroppen vände sig helt och mensvärk slutade. Men det sägs vara längre än vanligt.

   Sedan dess har jag haft problem med svampinfektioner. Men det måste inte ha ett samband för nu har jag inte haft det på väldigt länge och spiral är ju kvar:) jag har även upplevt smärta ett fåtal ggr vid hårt eller djupt sex, men jag är inte säker på att det har ett samband det heller. Har som sagt bara skett ett fåtal ggr och spiral har ju varit där hela tiden.

   För mig var det inte en angenäm stund vid insättningen och heller inte så himla kul med två veckors extra mensvärk den gången. Men de tre åren som gått har jag mått så mycket bättre utan hormoner. Jag går heller aldrig blivit gr

   Jag tycker inte en ska tänka så mycket på smärtan. Skulle inte kännas bra efteråt så kan en ju alltid ta ut den. Lyssna på kroppen:)

   Gina 2015-02-21 11:43:11
   Svara
   • Svar på Ginas kommentar.

    Tack!ja det är sant man kan faktiskt ge det en chans och ta ut den om det är fruktansvärt!

    Josefin 2015-02-21 18:17:40
    Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Hej!
   Jag har en kopparspiral sedan 3 månader tillbaka, då det är det enda som funkar för mig. Har fått alltifrån ångest, depression och håravfall av p-piller så det går jag aldrig tillbaka till! Själva insättandet av spiralen gjorde självklart ont, men det är såklart individuellt och går över! Jag har inte märkt någon större skillnad på mer mens eller mensvärk, däremot småblödningar. Men det fixar jag enkelt med menskopp (tips, tips TIPS!!). Det kan även ta någon månad innan mensen rättar till sig när man ätit p-piller som man inte får någon mens av innan. Men mitt tips till dig är att testa kopparspiral om du inte vill använda kondom, avbrutet samlag är alltid en större risk! Det är värt den lilla smärtan när man sätter in den, eftersom den kan sitta i fem år!

   Lisa 2015-02-21 11:20:37
   Svara
  • Svar på Josefins kommentar.

   Jag satte in en kopparspiral i augusti efter att haft både p-stav och p-piller innan som bara inte fungerade för mig. Blev så ostabil i humöret. D enda ”negativa” hittills med kopparspiralen är att jag har lite mer mensvärk (som dock försvinner med den magiska blandningen Ipren+alvedon) och jag har nu mens i en vecka ungefär och den är lite annorlunda mot tidigare. Jag blöder riktigt två dagar mitt i veckan och resten är mer ljusröda flytningar.

   Att det gör ont att sätta in den: det stack liksom till lite men jag hade laddat innan med värktabletter (Ipren och alvedon) och var så jäkla mentalt laddad på att ”okej det kanske gör sviiiioon ont precis just nu men vad är den här korta lilla stunden mot de fem år du har skydd och slipper hormoner och skit?”

   Är hemskt nöjd och trådarna som sticker ut (för att underlätta uttaget i framtiden) känns liksom att dom finns där men det är inget jag (eller partner) tänker på eller något som gör ont eller känns obehagligt.

   Isa 2015-02-21 10:21:51
   Svara
 • alltså. jag åt p-piller från jag var 13 år tills jag var 20, då satte jag in spiral. den gick jag upp jättemycket i vikt av och fick cystor där inne någonstans så jag kunde inte ha sex för det gjorde för ont. i vilket fall blev jag deprimerad som trettonåring och var det i ungefär tre år framåt, när jag inte var deprimerad längre levde jag ändå med en konstant molande ångest som jag aldrig förstod ursprunget till. när jag var deprimerad gick jag till vårdcentralen tiotals gånger, jag var på bup i flera flera flera olika perioder, jag skar sönder hela min kropp, gjorde otaliga självmordsförsök vilket fick mig själv och alla runt omkring mig att gå under. och aldrig någonsin nämnde någon läkare, gynekolog eller terapeut att det kan ha varit preventivmedel trots att jag satt och förklarade att _inget_ har hänt i mitt liv. att det finns inget faktiskt som har hänt som kan ha utlöst det. jag var så in i helvetes vilsen och jag fick aldrig höra att det kan ha berott på att jag började med p-piller exakt när jag blev deprimerad.

  i höstas tog jag ut min spiral och började använda kondom istället. ja det kanske är lite krångligare men idag mår jag bra. har jag ångest så är det för att något faktiskt händer i livet, eller för att jag har pms, eller är bakis. men jag har inte en konstant ångestkänsla i bröstet som jag aldrig kan förstå roten till. alla runt omkring mig säger att jag blivit gladare, tryggare, piggare. en person som jag träffade mycket i våras och precis har börjat träffa igen frågade första gången vi sågs igen att ”vad är det som har hänt med dig? du verkar så annorlunda på något sätt. gladare liksom”.

  idag är jag 21 år och jag förlorade åtta år av mitt liv. åtta år på grund utav hormoner som förstörde min kropp. åtta år då jag sökte hjälp men ingen gav mig den. fyfan. blir så fruktansvärt arg när jag tänker på detta. jag var liksom ett barn när jag började med p-piller. MEN med det sagt. jag är den enda i min umgängeskrets som har den här erfarenheten, och jag är ändå jävligt tacksam över att vi bor i ett land där vi har möjlighet att få preventivmedel, och att få det så pass billigt. så om det funkar för dig och om du inte märker allt för stora bieffekter: kör bara. kör. vissa kroppar pallar inte alla hormoner, men vissa gör det.

  slut på den ranten! ha en fin lördag allihopa

  Ronja 2015-02-21 08:57:10
  Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   Åh fyfan. Känner igen mig nåt otroligt, varför säger INGEN att det kan bero på diverse preventivmedel när man känner att världen går under? Jag äter nu antidepressiva efter några år av p-piller. Vill aldrig gå tillbaka till något annat än naturliga preventivmedel, kondom funkar faktiskt skitbra och är inte så himla besvärligt.
   Har även börjat använda natural cycles då det är grymt att kunna lära känna sin egen kropp. Vilken jäkla superkropp man har ändå, som säger ifrån när man trycker i sig massa hormoner när man nog inte klarar av det.
   KRAM

   Michaela 2015-02-21 10:15:49
   Svara
  • Svar på Ronjas kommentar.

   Åhh det där känner jag igen. Har gått på prionelle (p-piller) ett år, med konstant tryck och skav i bröstet pga ångest. Inte förrän några veckor tillbaka slog tanken mig att det kunde bero på pillerna. Jag gick till barnmorskan för att få råd, och precis som jag hade tänkt så är just prionelles biverkningar vanligen humörsvängningar/ depression. Så nu har jag bytt till cilest istället och hoppas på förbättring. Blir det inte bättre vet jag inte vad jag gör, då beror det inte på tabletterna. Då är jag deprimerad ”på riktigt”, vilket känns tusen gånger mer svårlöst än bara byta piller..

   E 2015-02-21 09:17:38
   Svara
   • Svar på Es kommentar.

    Skönt att höra att jag inte är den enda med ett konstant tryck och skav i bröstet pga ångest, vilket jag inte kunnat lokalisera. Ätit p-piller i 4-5 år (är 19) och ska om två dagar äntligen sluta. Har under en tid funderat på om det kan vara mina p-piller (cilest 28) som varit orsaken till ångesten. Tror att p-piller överlag inte är bra för oss, så tänker (trots alla skräckhistorier ovan) köra på kopparspiral. Håller tummarna för att jag då ska må bättre. Längtar i varje fall tills jag ska sluta med pillerna.

    Michaela 2016-03-04 10:37:03
    Svara
   • Svar på Es kommentar.

    Ge inte upp bara för att du byter ppiller en gång! Alltså om du skulle fortsätta känna dig deprimerad. Jag har haft båda sorterna du beskriver, båda gav mig mycket humörsvängningar. Nu har jag pring vilken har fungerar bra, mycket mycket smidigare och mindre biverkningar än ppiller!! förutom att jag har minskad sexlust:(

    så nu tänkte jag testa pessar! Har någon erfarenhet av det?

    Anna 2015-02-21 09:44:22
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!