FRÅGOR & SVAR #31 – OM VEGANISM, STOCKHOLMSDEJTER, JULKLAPPSTIPS & ATT HA DISTANSFÖRHÅLLANDE

Processed with VSCOcam with e5 preset

Hej Flora! Jag undrade, som en Jonas Hassen Khemiri-gröngöling, om vilken av hans böcker du tycker en bör läsa först (eller om det spelar absolut noll roll)? Blev sugen på att direkt hugga in på den nyaste, ”Allt jag inte minns”, pga hypen men du kanske tycker att man bör börja med någon annan av hans böcker som en mjukstart? Eller?

Du kan börja med Allt jag inte minns, det är hans bästa hittills tycker jag :) Jag gillade verkligen Montecore också.

Hej! Har lite svårt att ta din lista på allvar eftersom att en av anledningarna du nämner är att det blir avfall, ”bajs i bassänger”, av ickevegansk kost. Du måste väl ha koll på att det krävs gödsel för att odla vegetabilier? Alternativet är ju liksom att vi använder konstgödsel istället, som än idag förorenar vattendrag och sjöar så att det blir övergödning. Jaja, tänkte du kanske ville veta! Om jag inte helt har missuppfattat vad du tycker är problematiskt med kobajs :)

Hej hopp! Tack för din kommentar. När jag har researchat lite så har jag hittat detta: ”I små doser är gödsel superbra – vegetabilier behöver det för att växa. Men om djurens spillning inte tas hand om på rätt sätt väntar en miljökatastrof. Algblomning, salmonella, E. Coli, förorening av grundvattnet och dålig lukt är bara några av de problem som stallgödsel kan orsaka. Varje år producerar landsbruksdjur i USA mer än 335 miljoner ton gödsel. Det är ungefär vikten av 1000 Empire State Buildings.” Källa.

IMG_7387

Förlorade min älskade lillebror för en månad sen. Kan knappt nudda vid sorgen utan att jag blir bränd. Köper boken till mig och min lillasyster. Är den jobbig att ta sig igenom? <3

Får svårt att andas bara av att läsa din kommentar. Jag skulle säga att boken är skön att ta sig igenom. Den behandlar ämnet sorg men på ett igenkännande och ibland även upplyftande sätt. Jag skickar all min kärlek. Ps. Fick ett tips om Sorgmottagningen, som erbjuder gratis samtalsterapi för oss som har förlorat någon. <3

Jag skulle vilja tipsa om en video/tal på youtube som heter ”101 reasons to go vegan”, det är en man som håller en föreläsning om veganism på ett väldigt enkelt och ”oläskigt” sätt, för den som är nyfiken. Youtubekanalen CamandNina gör otroligt vackra videor med veganska recept, tips, what i eat in a day, och övriga feel good about the world videos. Plus att de är jättegulliga och bra på att svara på kommentarer och har skapat ett fantastiskt community. Sen en sjuk grej: fram tills för två månader sen hade jag aldrig reflekterat över att kor inte ”bara producerar mjölk” (det var då jag lyssnade på 101 reasons to go vegan), som att det ALLTID händer liksom. Det är ju det jag fått höra sen jag var liten. Kor gör mjölk. Men nej, kor blir gravida och gör mjölk för deras kalv. Inte för människor. Jag trodde liksom i 21 år att kor gör mjölk på samma sätt som som äppelträd gör äpplen. HUR SJUKT ÄR DETTA? DET SÄGER SÅ MYCKET OM VÅRAT SAMHÄLLE! mvh vegetarian i övergångsperiod till vegan
ps. härligt flora! jag älskar att du inspirerar och sprider ett så himla viktigt budskap till dina läsare <3

Lyfter upp detta för att jag tycker det var så fint att läsa! Puss och heja dig!

Processed with VSCOcam with e5 preset

Använder du samma ögonbrynspenna(?) som förut? Eyebrows e on point alltså!!

Ja det gör jag! Den är min baby.

Frida du sa i episoden med din svartsjuke kille som du hade att ”jag vill inte veta när du är svartsjuk” och att det då blev mycket bättre men Frida hur gjorde du när han var kall, då säger han det inte men är kall och då vet du det ändå? För jag är i samma situation just nu och ville bara veta hur du gjorde.

Antar att du menar Flora här? :) Hehe förstår om det är lite förvirrande. Om jag förstår din fråga rätt så undrar du hur jag hanterade att han var kall mot mig? Jag sa till honom att sluta vara det. Jag sa ”varför är du så kall mot mig, jag har inte gjort något”. Jag kramade och pussade honom mycket för att *värma upp honom* och ge honom bekräftelse men framför allt – och det här är det viktigaste – så visade jag att det inte är ett okej beteende. Jag sa ”om det här ska funka så måste du sluta straffa mig för något jag inte har gjort”.

Hej fina Flora, tack för en fantastisk blogg! Kommenterar sällan men när jag gör det är det dels för att försöka hylla dig (dock lite svårt att sätta ord på exakt hur mycket jag uppskattar din blogg, det gör jag i alla fall) och dels för att få tips om saker och ting. Du brukar ha kloka svar! Nu till min fråga. Jag och min partner firar en stor årsdag snart, närmre bestämt 6 år. Vad gör vi? Vi har en eftermiddag och kväll till förfogande i Stockholm men inte värsta budgeten att utgå från tyvärr. Vanligtvis har vi gått ut och ätit middag, vilket är ett måste i år med eftersom vi gör det så sällan, men vad kan vi göra innan? Detta är nästa vecka så vi har ju inte en sommarkväll liksom, haha :) Kram på dig!

Alltså jag blir så glad du fattar inte! Tack snälla. Sex år! Det var som fan! Något som jag tycker är svinmysigt är att gå till biografen Zita och äta i deras restaurang Babs. Plus dricka massa vin. Sedan kan ni gå på bio (de brukar visa fina independentfilmer).  Eller så kan ni gå till Moderna museet, titta på utställningarna, ta ett glas i deras restaurang och sedan promenera tillbaka in till city (så vacker promenad). Grattis till er!

Processed with VSCOcam with e5 preset

Hej Flora! Jag undrar hur du och Felix gör för att klara av att vara ifrån varandra så länge? Min pojkvän ska åka bort i tre månader snart och jag undrar hur man på bästa sätt ska klara sig igenom en sån tid. Detta kanske mest är en fråga till Felix egentligen eftersom jag blir kvar i Sverige precis som han. Jag menar, du får ju en helt annan typ av vardag där allt är helt nytt och medan Felix liksom är kvar i samma land, samma lägenhet och samma vardag fast utan dig. Tänker mig att tomrummet kanske märks mer när man är kvar hemma? Eller jag är rädd för det i alla fall. Undrar därför vad han, och du också för den delen, har för knep för att det ska kännas lite lättare? Kramis.

Det är verkligen megatufft att vara ifrån varandra. Och, som du säger, så är det ju värre för Felix som ”lämnades kvar” i Sverige. Vi hörs varje dag, även om det bara är ett godnatt-sms. Vi facetimar några gång i veckan och vi är måna om att hela tiden bekräfta varandra. Typ skicka saker på posten och visa så mycket kärlek som vi bara kan. Jag vet att Felix har varit väldigt noga med att hitta på roliga saker och liksom spice:a upp sin vardag hemma. Gå på konserter, träffa kompisar ofta och kanske starta upp ett nytt projekt. Så mitt tips till dig är att börja med något nytt under dessa tre månader. Ta körkort, börja yoga, träna svenska med nyanlända på Röda korset, bestämma dig för att ha en vegansk dag i veckan eller skissa tre minuter varje dag. Något som liksom rör om lite i den vardagliga grytan. Puss och kram och lycka till!

Hej, fina du. Vet att du har stort litteraturintresse, men visst stämmer det att det även delas av din farmor? försöker nämligen spåna idéer till julklappar och böcker är ju bland det finaste och roligaste man kan få. vill nämligen ge min egen farmor en bok, men vet inte vilken. har verkligen ingen idé över huvudtaget! tänkte om du kanske kunde komma med något grymt förslag? tack snälla.

Faktum är att jag har ett jättebra tips! Sommarboken av Tove Jansson. Den handlar om en farmor, hennes son och hennes barnbarn. Så himla fint! Andra böcker som jag har gett till min farmor är Katarina Sandbergs Att föda ett barn, Siri Hustvedts Vad jag älskade och Majgull Axelssons Jag heter inte Miriam. Alla dessa böcker gick hem.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
13kommentarer
  • Hej! Förlåt för att jag hänger upp mig på detta, men köper fortfarande inte argumentet ”kossors bajs är dåligt för miljön” som en anledning att bli vegan. Det finns jättemånga superbra argument för att bli vegan men det är verkligen inte ett av dem.

    Citatet ifrån din källa var även väldigt missvisande. Klart att gödsel kan leda till övergödning men problemet är väl kanske inte att det finns för mycket kor, snarare att konstgödsel ofta är billigare/effektivare (precis som din källa antyder). Denna siffra ”om hur många empire state buildings som kossorna bajsar” bör ju även ses i förhållande till hur många hektar åker som ska gödslas flera gånger per år.

    Förlåt, borde inte bli så uppjagad av kobajs men nu har jag skrivit ett långt inlägg om det och orkar inte bry mig om att det kanske är väldigt konstigt och tönigt.

    Jacob 2015-12-12 13:10:56
    Svara
    • Svar på Jacobs kommentar.

      http://www.nrdc.org/water/pollution/ffarms.asp
      På den här hemsidan så beskrivs lite av det hon menade med Bajs i basänger! Eftersom djurindustrin är så står världen över så resulterar det ju i sjuka mängder bajs och avfall vilket skadar miljön. :)

      E 2015-12-13 00:13:33
      Svara
  • I mitt förra förhållande åkte min dåvarande pojkvän på en tremånaders resa med en kompis. Jag var jätteorolig för hur jag skulle klara det, speciellt när jag var kvar i tråkiga vinter-Sverige under tiden. Men för oss blev det faktiskt tvärtom vad det gäller saknaden eller hur man ska säga. Min pojkvän grät på Skype och saknade mig jättemycket medan tiden flöt på rätt snabbt för mig här hemma. Jag saknade ju honom också men på något sätt gick tiden snabbare när man var i vardagen. Så det behöver faktiskt inte bli jobbigast för den som är kvar då. Jag hade precis börjat plugga på universitet då så kanske var det att jag hade något nytt att fokusera på under tiden som gjorde det lättare.

    Sara 2015-12-11 19:46:50
    Svara
  • Hej Flora!
    Du som är så pepp och vis. Jag försöker just nu vara en powersingel. Försöker. Efter ett ganska failat dejtande, på det hela det-ska-bli-något-planet, så är jag bara rätt trött på hela grejen. Trött på killar typ. Så därför har jag bestämt mig för att vara en powersingel för tillfället. Problemet med det är dock att det är SJUKT svårt när man är en person som faktiskt verkligen uppskattar den där närheten och hela grejen med ett förhållande, jag gillar ju egentligen inte att vara själv trots att jag försöker intala mig det! Så, har du några tips och trix på hur man kan ta sig igenom den här perioden? Du känns som himla rätt person att be om råd kring det!

    J 2015-12-11 19:04:05
    Svara
  • Ska bli så spännande att följa din ”typ vegan”-resa. Var vegan mellan 16 och 18 års ålder men är inte helvegan längre av en mängd skäl där de flesta kan delas in i två kategorier: för lite tid och för mycket ångest. dvs dels köper jag en del halvfabrikat för att det är så enkelt osv = blir ej veganskt, dels vill jag ha en mer avslappnad relation till mat än vad jag hade i tonåren = vågar inte fullt ut ha en kost som kräver planering och tankekraft (för jag vill inte tänka på mat). Men äter fortfarande vegetariskt och lagar veganskt då och då så ska bli jättekul att få inspiration här!

    Ulrika 2015-12-11 17:22:49 http://nettelblad.blogg.se
    Svara
  • Tack för boktipset till en farmor! Min faRmor och jag har inte en så nära relation, vi ses på födelsedagar och jul. Passar boken att ge ändå? Kram

    Ebba 2015-12-11 13:10:36
    Svara
  • ”Ta körkort!” Bra tips typiskt enkel billig sak som inte kräver att en har någon person i sin närhet som har en bil och tid att hjälpa till.

    Felicia 2015-12-11 12:41:47
    Svara
    • Svar på Felicias kommentar.

      Men alltså… Ibland förvånas jag över hur en del här vrider och vänder på varenda ord så att Flora tillslut inte kan skriva något tips eller liknande då det inte inkluderar exakt alla i denna värld . Ganska många har faktiskt möjlighet till att ta körkort så då är det väl ett jättebra tips till dem och de som inte har det kan väl bara ta till sig de andra tipsen som inte kräver bil eller körskola?

      Sara 2015-12-11 19:21:57
      Svara
    • Svar på Felicias kommentar.

      Fast hallå. Jag gav andra exempel också.

      Flora Wiström 2015-12-11 17:37:44
      Svara
  • Älskar frågeinlägg! Alltså jag har en fråga jag undrat jättelänge men liksom inte frågat.

    Äter du någonsin ”vanliga” pannkakor med vetemjöl, ägg och mjölk? Inte alls bra ur miljöperspektiv men jag äter det minst en gång i veckan och skulle ha svårare Att ta bort det än typ fläskfilé.

    Puss!

    Julia 2015-12-11 11:03:30
    Svara
  • Thanks for the book tips! Now I have immediately to check if the book from Tove Jansson is available in German :)
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    Rena 2015-12-11 08:20:41 http://www.dressedwithsoul.com
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!