MÅNDAG KLOCKSLAG FÖR KLOCKSLAG + EN AV DE BÄSTA BÖCKER JAG HAR LÄST

I måndags fick jag ta stora kliv för att hinna med allt jag skulle göra. En stressig men väldigt innehållsrik dag. Jag fotade nästan alltihopa. Vi kikar:

book club babes läser jag heter inte miriam-1c

07:30

Kliver upp. Nollsju trettio är min vanliga tid och har varit det i flera år (med undantag för sommaren och sådär såklart). Jag äter frukost (soygurt med banan och müsli, avokadoknäcke och kaffe) och läser lite bok. Men mest scrollar jag nog facebook om jag ska vara ärlig. Sedan gör jag mig i ordning.

book club babes läser jag heter inte miriam-3c

09:00

Småspringer till ettans buss. Har på mig mina *raffigaste* skor från Ecco. För ett halvår sedan hade jag aldrig ens tänkt tanken att bära sådana men nu älskar jag allt som gör att jag känner mig som en ~trendig och uppstyrd kvinna~. Skrev jag precis det där. Okej ignorera det i sådana fall.

book club babes läser jag heter inte miriam-20c

09:30

Spelar in veckans poddavsnitt. Det är göttig stämning i studion, liksom lättpratad. Tror det märktes i podden också, flera har sagt att det är vårt bästa avsnitt hittills!

dsc_3151-copy

10:30

Efteråt har vi ett möte med försäljningsavdelningen på Radioplay för att spåna fram roliga samarbeten till podden framöver. Efteråt kramar jag detta gullo hejdå-vi-ses-snart.

tomatplanta flora wiström -5s

12:00

Jobbar hemifrån.  Gör en telefonintervju inför en gymnasiebilaga och städar. Det är mitt bästa städningstips förresten: att prata i telefon (med headset) under tiden du diskar/slänger gamla tidningar/plockar bort kläder från golvet. När intervjun är avklarad sätter jag mig vid bordet och svarar på mail, redigerar bilder, skriver blogginlägg etcetera.

book club babes läser jag heter inte miriam-4c

15:30

Åker till söder för att fotas till ovan nämnda intervju. Både fotografen och jag hade glömt bort att det blivit vintertid så är helt chockade över hur mörkt det är vid fyratiden!

book club babes läser jag heter inte miriam-2c

16:3o

Sätter mig på tunnelbanan till Östermalm och anländer helt stressvettig till ett möte på PR-byrån AWB inför ett samarbete jag, Frida och Nim ska göra med Nike. Mycket spännande.

book club babes läser jag heter inte miriam-5c

18:30

Åker söderut igen (ett jäkla massa åkande den här dagen) för att gå på bokklubb hemma hos Andrea! Älsklingarrrrr. Fy helvete vad jag har längtat.

book club babes läser jag heter inte miriam-6c

Vi har läst Jag heter inte Miram av Majgull Axelsson. Så oerhört bra (även som ljudbok tips tips tips). Den fick 5 av 5 i poäng av mig och 4,5 av 5 i genomsnittspoäng av bokklubben, vilket är näst högst i Book Club Babes historia (högst är Vi kom över havet av Julie Otsuka)!

Majgull Axelsson tar oss med på en omvälvande resa genom krigets Europa och efterkrigstidens Sverige. Vi får följa en romsk kvinna som antar namnet Miriam och identiteten av en judinna för att överleva i kvinnolägret Ravensbrück där romer stod allra längst ner i rangordningen bland fångarna. När hon sedan kommer till Sverige med de Vita bussarna behåller hon namnet och gör allt för att dölja sitt förflutna. Men under den perfekta ytan döljer sig den stora hemligheten. Sanningen bakom tatueringen på Miriams arm, om hur hon blev Miriam, börjar så sakta komma fram och det är en helt annan berättelse än familjen väntar sig. Det är en berättelse om självbedrägeri, skam och utanförskap, om Europas smärtsamma historia, om romers situation och Sverige under efterkrigstiden.

Anledningar till vår hyllning är exempelvis:

– Trovärdigheten. Majgull Axelsson har gjort en otroligt gedigen research kring koncentrationslägren vilket gör att det känns som att man är där med henne. Relationerna som hon har byggt upp mellan karaktärerna är fantastiska.

– Till och med Miriams bästa personer uttalar sig rasistiskt om romer, vilket är lika aktuellt idag. Så plågsamt och träffsäkert.

– En bra skildring av svenskheten och hur vi lever med skygglapparna på.

– Boken skildrar moderskapet på olika vis. Det biologiska, det självvalda och det som blir för att det inte finns något annat alternativ: för att det handlar om liv och död. Stark skildring av olika generationer som kontrasterar mot varandra.

– Den här boken borde vara obligatorisk läsning för ALLA. Eller som min farmor sa ”det här är allt du behöver läsa om andra världskriget”.

book club babes läser jag heter inte miriam-7c

Ante och Chrissy.

book club babes läser jag heter inte miriam-8c

Sara.

book club babes läser jag heter inte miriam-9c book club babes läser jag heter inte miriam-10c

Jag.

book club babes läser jag heter inte miriam-12c

Louise.

book club babes läser jag heter inte miriam-11c

Somliga var fnissiga ♥♥♥♥♥♥♥♥

book club babes läser jag heter inte miriam-13c

När vi skulle välja ny bok blev det oavgjort mellan dessa två (japp jag lobbade för en bok som jag redan har börjat läsa mvh tidseffektiv)! Fast sen röstade vi en extra gång och då blev det Happy Happy : en bok om skilsmässa av bl.a. Maria Sveland och Katarina Wennstam som Andrea har skrivit upp på önskelistan sedan vi började bokklubba för två år sedan. Det är en antologi om skilsmässor! Mycket spänd på den.

Sedan åkte jag hem och jobbade ännu mer med ett formgivningsuppdrag. Somnade någon gång efter tolv och så var den stört intensiva dagen slutt.


Translation: One photo every hour. Podcast recording, four meetings and dinner with my book club.  Translate the post by hitting the translate button below the header.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Hej Flora!
  Är nyfiken på vad din bokhylla/förvaring på bild fem kommer ifrån?

  Moa Amanda D 2016-11-07 10:19:00
  Svara
 • Vilket mysigt inlägg. Jag myste rakt igenom när jag läste.

  Karin B 2016-11-06 20:06:41 http://www.junitjejen.se
  Svara
 • Flora! Du som verkar ha sjuka matskills, har du några recepttips på vegansk paj? Paj (matpaj alltså) är en hörnsten i mitt liv men jag är fan less på att ständigt konsumera ägg. Det känns sämre och sämre för varje dag som går. Hur hittar man vägen till livet bortom ägg?

  Lovisa 2016-11-06 13:03:55
  Svara
 • Om du undrar hur din snubbe kommer se ut om några år haha: http://blogg.mama.nu/nisseochmanne/2016/11/03/6834/#post-6834-start-write-comment

  agnes 2016-11-05 13:32:10
  Svara
 • Frida har bland de finaste fransarna jag sett!!

  ISA 2016-11-04 23:14:35 http://isabyl.devote.se
  Svara
 • Hej Flora, en sak jag har tänkt på är: när du pratar om kärlek/sex så säger du alltid eller i alla fall ofta ”min partner”. Är det en grej du gör för att vara mer inkluderande, eller gillar du tjejer också? Bara nyfiken hehe

  Saga 2016-11-04 22:04:17
  Svara
 • Flora! Var kommer din superfina gröna t-shirt ifrån?? har letat efter en sån hur länge som helst men det verkar vara svårt att hitta den rätta färgen? Din är helt perfekt, hoppas att du vill svara! <3

  malin 2016-11-04 10:33:15
  Svara
  • Svar på malins kommentar.

   Zara! ”Linen collection”. Köpte den i Cannes, kostade typ en 12 euro och är i 100 prolle linne! WOW WOW WOW.

   Flora Wiström 2016-11-04 11:06:26
   Svara
 • hej flora! lyssnade precis på ert podavsnitt där ni tog upp aborter och du nämnde att det inte pratas så mkt om den fysiska smärtan det innebär och jag tänkte därför ba tipsa dig (och alla andra!) om pira&brådings radioprogram/podcast. i det första avsnittet pratar sanna bråding väldigt öppet och ärligt om hur det var för henne att genomgå abort(er). kom lite som en chock för mig som mest fått höra att en abort är jobbigt psykiskt, vilket verkade vara lite uppfattningen hos dig/uppfattningen i allmänhet också?? tack i alla fall för grym podd, blogg och för att ni tar upp så viktiga grejer <3

  Clara 2016-11-04 09:37:04
  Svara
 • Jag hade tyvärr ganska svårt för ert senaste avsnitt, pga pratet om skilsmässa. Det är ett ämne som jag minns att jag har kommenterat och frågat om att ni skulle kunna ta upp, för jag skulle så gärna höra hur andra känner att de blivit påverkade av det (typ alla mina kompisars föräldrar är fortfarande tillsammans så jag har inte så mycket förståelse därifrån) men blev kanske inte riktigt som jag tänkt mig (nu var det nog dock inte planerat att ni skulle prata om just det!).
  Jag förstår att du har haft en relativt skön skilsmässa (menar inte att du inte var ledsen eller så!) och därför kanske inte det ses som en svårt tanke att skilja sig i framtiden… Själv har jag dock varit med om två skilsmässor och en avslutad förlovning mellan mina föräldrar och sedan med deras nya partners. Det har varit fruktansvärda år och något jag aldrig någonsin skulle vilja utsätta mina egna barn för, om jag kunde styra någorlunda i vad som hände i livet.
  Jag ville bara säga det här för att ni brukar vara väldigt bra på att se en situation från många perspektiv, men kändes som att den här gången blev det lite väl lättsamt, och kanske reagerar jag endast för att det är något som varit långt från lättsamt för mig, men kan ändå inte tro att jag är den enda som haft en så dålig upplevelse av det hela.
  Kram på er, och tack ändå för en podd som tar upp många andra viktiga ämnen!

  Emelie 2016-11-04 09:11:54
  Svara
  • Svar på Emelies kommentar.

   Hej Emelie, känner igen mig i det du skriver!
   Mina föräldrar skilde sig för tio år sedan, och därefter följdes flera traumatiska år. Kan bara hålla med dig om det du skriver;
   det är något jag aldrig någonsin skulle vilja utsätta mina egna barn för.

   Ta hand om dig, kram!

   julia 2016-11-04 21:02:37
   Svara
 • Mamma sa samma sak, att man mååååååst läsa boken!

  Ljuva Julia 2016-11-04 09:00:07 http://ljuvajulia.se
  Svara
 • Era bokklubbskvällar verkar alltid så himla mysiga! Fint som sjutton.Och din frukost? Så drömmig.

  PS, tycker också det märktes väldigt väl i podden att ni hade en bra dag och att stämningen var skön! Jag lyssnade medan jag fotograferade lite i mitt kök, så fint avsnitt.

  Ellen 2016-11-04 08:40:12 http://lindbergellen.com
  Svara
 • VAR är Fridas vita fluffiga jacka/tröja ifrån?!

  Malin 2016-11-04 08:35:26
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!