Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

FRÖKNÄCKE

DSC_3452

Min största mathangup just nu är fröknäcke. Receptet har cirkulerat i bloggvärlden länge och det är svårt att lista ut vem som egentligen ska ha credd för det, men jag har utgått från de måttangivelser som min eminenta bloggkollega Hanna har skrivit på sin blogg.

DSC_3328

Receptet är så enkelt att det inte är klokt och framförallt lätt att variera utifrån vad du har hemma. För en plåt med knäckebröd (gör dubbel sats när du ändå håller på – det går åt fort!) behöver du:

2,5 dl valfria frön. Jag brukar variera mig men pumpafrön, sesamfrön, solrosfrön, vallmofrön och linfrön är gott tycker jag.
2 dl valfritt mjöl. I receptet ovan har jag vetemjöl men jag har även testat med bovetemjöl och mandelmjöl. Allt funkar bra!
2 msk kokosolja
1 nypa havssalt
2, 5 dl kokande vatten
eventuellt någon ytterligare kryddning, exempelvis fänkålsfrö, kanel eller rosmarin.

DSC_3335

Blanda de torra ingredienserna. Lägg kokosoljan i det kokande vattnet så att det smälter och blanda sedan ihop det med de övriga ingredienserna. Smeten ska vara sticky men fortfarande hålla ihop bra, så tillsätt mer mjöl om du tycker att det behövs.

Täck en plåt med ett bakplåtspapper och häll över smeten. Lägg sedan ett bakplåtspapper ovanpå (med den glatta sidan mot degen) och använd en kavel för att platta till smeten. Ju tunnare och jämnare smet desto godare resultat! Ta bort det övre bakplåtspappret, strö över lite flingsalt och skär smeten i rutor. Sätt in i ugnen på 175 grader i 30-40 minuter. Låt svalna på ett galler.

DSC_3446

Till frukost gillar jag att ha avokado med flingsalt eller jordnötssmör och banan på mitt fröknäcke – eller den här chiasylten som jag har gjort efter ett recept av Agnes/Cashew Kitchen. Den innehåller bara hallon, blåbär, chiafrön, lönnsirap och balsamvinäger och är så tokigt god.

Fröknäcke

Slut på recept! Hoppas ni tycker att det är lika smarrigt som jag.

Andra smarriga frukostar:
Glutenfritt, lättbakat bröd.
Amaranthgröt med nötmjölk och apelsinskivor.
Rödbetspannkakor.
En arbetsvecka, fem frukostar.
Ugnsbakad gröt.
Bananpannkakor.
Choklad- och kokoschiapudding.
Morotsgröt.
Acaibowl.

Translation: I’m crazy about this seed hard bread. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
12kommentarer
  • Vad kul att du gillar fröknäcket Flora! Det är ju en världsfavorit för mig det alltså, så satans gott och beroendeframkallande :)

    Hanna Göransson 2015-10-24 18:43:22
    Svara
  • Jag rekommenderar dig att använda dig av majsmjöl. Det blir otroligt gott och ger knäcket ett riktigt lyft! Det får nämligen lite popcornsmak och lite extra crunch. Jag använder iaf det mjölet alltid utan att tvivla! :)

    //nouw.com/100kitchenstories

    Paulina - 100 Kitchen Stories 2015-05-08 23:16:17 http://nouw.com/100kitchenstories
    Svara
  • ääälskar fröknäcke men gör det aldrig :( :( whyy! så enkelt ju.

    e 2015-05-07 20:09:50 http://singmyspring.blogspot.com
    Svara
  • Mm fröknäcke <3 tips är majsmjöl, blir crazy delish.

    Lisa 2015-05-06 19:53:11
    Svara
  • Ps. länken till sylten verkar inte funka :/

    Agnes {Cashew Kitchen} 2015-05-06 08:05:33 http://cashew-kitchen.com
    Svara
  • Har också dille på fröknäcke just nu! Men är tråkig och äter det mest med ost och smörgåsgurka.
    Fint att du gjorde sylten!! Visst är den god :))))))
    Kram!

    Agnes {Cashew Kitchen} 2015-05-06 07:59:50 http://cashew-kitchen.com
    Svara
  • Alltså ni måste prova med majsmjöl! Och mycket flingsalt!! Dör godhetsdöden <3

    Elin 2015-05-05 19:40:03
    Svara
  • Åh jag älskar fröknäcke!
    Tack Flora för dina bra mat tips! <3

    Agnes 2015-05-05 18:31:46 http://agnesblixa.devote.se
    Svara
  • Va kul, satt och tänkte innan jag lämnade universitetet att jag ville göra fröknäcke men hade inget recept. Cyklar hem och voila! Hade i solrosfrön, linfrön, vanliga och svarta sesamfrön. Och istället för kokosolja minskade jag vatten mängden lite och tog rapsolja, lite mer än angiven mängd här. Fick ut nästan två plåtar tunnt knäcke och ca 30 min på 175, sänkte till 150 grader.
    Mums

    linnea 2015-05-05 17:27:58
    Svara
  • vilka fotografier! wow, de är helt fantastiska!

    rebecka 2015-05-05 14:37:09
    Svara
  • Måste måste måste prova detta. Älskar ju fröknäcke men har aldrig gjort det själv förut!

    Klara 2015-05-05 14:18:45 http://klaraamandas.blogg.se
    Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!

Lifestyle
Josefin Dahlberg
Home
Andrea Brodin
Mode
Fanny Ekstrand
Lifestyle
Linn Herbertsson
Mode
Petra Tungården
Lifestyle
Makeup by Lina
Lifestyle
Elin Johansson
Lifestyle
Susanne Barnekow
Man
Niklas Berglind
Hälsa
Ida Warg
Home
34 kvadrat
Lifestyle
Sandra Beijer
Lifestyle
Tess Montgomery
Hälsa
Foodjunkie
Lifestyle
Henrietta Fromholtz
Mode
Paulina Forsberg
Mode
Pamela Bellafesta
Mode
Mathilda Weihager
Hälsa
Josefines Yoga
Mode
Emma Danielsson
Hälsa
Fannie Redman
Lifestyle
Vanja Wikström