RECEPT: ACAI BOWL

Recipe: Acai Bowl by Flora Wiström

Jag vet att det är ett jäkla snack om acai bowls (uttallas a-sa-ee) på sociala medier i allmänhet och min blogg + instagram i synnerhet. Så nu tänkte jag, en gång för alla, skriva ut receptet på den här goda smoothieskålen.

Så vad är açaí för något? Jo, det är ett bär från Kålpalmen som växer i Amazonas. Bäret innehåller sex gånger mer antioxidanter än blåbär (asmycket med andra ord) och smakar lite nötigt. En açaí bowl är en smoothie gjord på bäret, som du toppar med frukt, nötter eller frön och äter med sked.

Açaí går att köpa i fryst form, men det är dyrt och ganska svårt att få tag på (finns på nätet och i hälsokostbutiker). Jag använder mig i stället av pulverformen som jag har köpt via Amazon. Fortfarande dyrt, men billigare i jämförelse. Men ärligt talat: Om du vill kan du skippa açaí helt och hållet och göra en hederlig smoothie, eller så använder du blåbärspulver eller nyponpulver som substitut.

Recipe: Acai Bowl by Flora Wiström

För en portion (eller två små) behöver du:

1 msk açaípulver
1 banan
2 dl frysta bär, typ hallon och blåbär (jag använde en blandning av blåbär, björnbär, tranbär, hallon och lingon)
1 msk jordnötsmör (kan uteslutas – men det tillför massa smak!)

Till toppingen kan du ta det du har hemma, men jag använde:

Färska jordgubbar
Färska blåbär
Bipollen
Pumpafrön (rostade i en torr stekpanna)
Andra förslag är kokosflingor, müsli, frukt, nötter, chiafrön, linfrön etc.

Recipe: Acai Bowl by Flora Wiström Recipe: Acai Bowl by Flora Wiström

Mixa ingredienserna. Du behöver inte tillsätta vätska, för konsistensen ska vara krämig och inte rinnig. Häll sedan upp smoothien i en skål och toppa med det du gillar.

Recipe: Acai bowl by Flora Wiström

Ät upp!

Fler recept på goda frukostar eller mellanmål:

Nötbollar
Bananpannkakor
Fröknäcke
Glutenfritt, lättbakat bröd.
Amaranthgröt med nötmjölk och apelsinskivor.
Rödbetspannkakor.
En arbetsvecka, fem frukostar.
Ugnsbakad gröt.
Choklad- och kokoschiapudding.
Morotsgröt.

Translation:

An açaí bowl is a smoothie with the Brazilian açaí berry as the main ingredient. It’s packed with antioxidants (6 times more than blueberries) and has a nutty flavor. 

For one serving (or two small ones).

1 tbsp açaí powder
1 banana
1 cup frozen berries, like raspberries and blueberries (I used a mix of blueberries, blackberries, cranberries and raspberries)
1 tbsp peanut butter 

Blend until smooth, then add the toppings. I used strawberries, blueberries, bee pollen and dry roasted pumpkin seeds. Eat the smoothie with a spoon. Enjoy!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
16kommentarer
 • Mycket bra recept Flora och snygga bilder!
  Dela gärna fler recept :)

  /W

  Wendela 2016-11-02 11:07:09 http://acai-bowl.se
  Svara
 • Ser galet gott ut!! :D Bilderna är fantastiska!!

  Cornelia Granslätt 2015-10-22 22:53:51 http://www.corneliagranslatt.com
  Svara
 • AAH. Fotona, i världsklass ju!!!

  Gabriella 2015-06-04 17:52:59
  Svara
 • GOTT! överlag är det ju svingott med allt som innehåller mängder med bär och nötter/frön. bästa jag vet!

  elise 2015-06-04 14:46:31 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • fy farao vilka snygga bilder och fy farao vad gott det ser ut- måste testa bums! :)
  kramis och tack för en underbar blogg!

  hanna 2015-06-04 00:10:28 http://ackribi.blogspot.se
  Svara
 • Gott!! Har en liten random fråga till dig, men tror du att du kanske skulle kunna göra ett inlägg med tips/inspo till sommarskor? Har alltid så svårt att hitta skor till den här årstiden och du är ju så fin jämt så du kanske skulle kunna hjälpa mig på traven? Haha, låter fett needy nu känner jag, men men.. :)

  Hilda 2015-06-03 22:51:34
  Svara
 • Ahhhh va gott det ser ut! Kan man köpa acai på Ica eller liknade?

  Sofia 2015-06-03 21:47:47
  Svara
 • Ser såå gott ut! Önskar jag var lite mer frukostmänniska alltså. Känner mest att frukost är ett nödvändigt ont som liksom konkurrerar med en kvarts extra sömn..
  Stör mig dock lite på att det ska ges nya/creddiga namn när det liksom är… en smoothie? Varför inte bara kallade de acaismoohie då liksom? haha
  Obs! Inte illa menat mot dig utan jag menar nu ”generellt” att det liksom blir en grej sådär. Asså jag menar typ fil är ju fil oavsett om jag äter det ur glas eller skål. Jag kanske är lite bakåtsträvande nu haha men men. Anyways, gillar din blogg megamycket så keep up! Puss!

  Louise 2015-06-03 21:37:59
  Svara
 • Hej!

  Kan inte hjälpas att lockas av dina fina bilder och beskrivning, helt klart att en vill äta hälsosamt och vara snäll mot sin kropp. Kan dock inte hjälpa att fundera över de negativa effekterna acai-trenden får för miljön. När jag googlar runt inser jag snabbt att det är precis som jag misstänkte, redan hotade och pressade miljöer som dessa bär växer i (främst Amazonas) och västvärldens hälsotrend och acai-upptäckt skapar en efterfrågan större än utbudet kan matcha. Vilket leder till att marknaden för anlagda acai-odlingar boomar, vilket gör att regnskog skövlas och pesticider (bekämpningsmedel) används med alla de negativa effekter detta får för miljön, djurlivet och människorna i regionerna. Det är lätt att tänka att en är värd det bästa, men till vilket pris. Som du tipsar om finns svenska nyttigheter så som blåbär och nypon, fulla med antioxidanter som en kan konsumera utan att ha ekologisk ojämnt utbyte på sitt samvete. Att uvecklingsländer dräneras på sina naturresurser för västvärldens konsumtion är inget nytt men glöms lätt bort och avfärdas med argument som ”utveckling gynnar alla” och ”grön kapitalism”. Läs gärna ”den vite konsumentens börda”: http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/den-vite-konsumentens-borda/ . Visst är det svårt att leva i denna globala tid med så många frestelser som en borde avstå och jag vet att du gör många bra val (vegetariskt osv osv) och verkar rätt insatt. Propsar inte på dig någon ”förebildsroll” för det tycker jag inte är rätt och klankar absolut inte ner på dig som person, för ingen gör alla rätt (absolut inte jag heller). MEN! Kände ändå ett behov av att (vara störig jag vet) och kommentera att en kanske kan försöka tänka lite på alla de människor som får skövlad och dränerad natur och mer kontakt med bekämpningsmedel pga att västlänningar unnar sig ”superbär” som de så klart ”förtjänar”… : ) Och än en gång YEY för blåbär och nypon och svenska ”superbär” som i alla tider varit mer än tillräckliga och att handla schyssta sådana gynnar dessutom den lokala ekonomin. Win-win!

  Och tack för en superfin blogg!
  Och ber om ursäkt igen för något störig och dryg kommentar, läser humanekologi och det har helt klart gjort mig till en större party pooper, på både gott och ont. : )
  Ha det fint
  Sofie

  Sofie 2015-06-03 15:52:36
  Svara
  • Svar på Sofies kommentar.

   Du är inte alls en jobbig jävel MEN jag förstår din känsla, för jag är exakt likadan. Att ifrågasätta sina konsumtionsvanor på riktigt, alltså inte bara i huvudet utan i verkligheten, i butiken också, är vad som måste bli automatiserat i människors sätt att tänka och handla. Når vi dit ser vi till att hela vårt jordklot inte blir partypoop<3

   Amanda 2015-06-03 21:57:05
   Svara
 • OMG vad fina bilder, Flora <3

  Alexandra 2015-06-03 15:46:00 http://alexandramabon.com
  Svara
 • Hej Flora! Den här kommentaren har inget att göra med det här inlägget men ville bara säga att du är sjukt snygg i ditt blonda hår!

  Pernilla 2015-06-03 15:05:45
  Svara
 • Men vilka fantastiska bilder Flora! Har varit sugen på att testa acai men inte riktigt kommit mig för. Fint att tipsa om lite billigare substitut :)

  Stina - Tillvaron.se 2015-06-03 14:32:35 http://tillvaron.se/stina
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!