FLORA & FRIDA – AVSNITT 5: NÄR ALLT KÄNNS ÅT HELVETE

Flora & Frida podcast, 5

I veckans podcastavsnitt pratar vi om ångest, vår relation till psykvården och hur det känns att tvingas begrava en bebis i en miniatyrkista. Om min snälla definition av lycka och hur vi pallar resa oss upp när allt känns åt helvete.

Det gjorde ont att spela in det här avsnittet. Så ont att Frida började gråta.

Lyssna i webbläsaren eller i din podcastapp genom att söka på Flora Frida. Betygsätt och prenumerera gärna. Vi är supertacksamma om ni tipsar era vänner och bekanta om podden genom att använda hashtagen #floridapodd. Hjälp oss att knuffa ner några snubbar från topplistorna! Vi kommer ge shoutouts till ett gäng personer som delar den.

Och du, om du mår dåligt, ta det på allvar. Det finns hjälp att få:

– Här kan du hitta din närmsta mottagning för barn och ungdomspsykiatrin.
– Om du är äldre, kontakta din närmsta vårdcentral för att få en remiss till psykiatrin.
– Stockholms stadsmission erbjuder kuratorer för personer upp till 27 år.
– Det går även att vända sig till olika religiösa samfund, oavsett om du är troende eller inte. Där finns människor som är utbildade att hjälpa till i svåra situationer.
– Eller läs mer på UMO.se

Har ni andra få-hjälp-tips? Dela gärna med er i kommentarsfältet.

Lyssna på tidigare avsnitt här:

→ 1: SEX.
→ 2: VÄNSKAP.
→ 3: ATT JOBBA MED DET VI ÄLSKAR.
4. ONANISTERNA.

Har ni tips på ämnen till podcasten? Vi har fortfarande inte spikat temat för avsnitt nr 6, så vi behöver alla idéer vi kan få!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
27kommentarer
 • Hej! Tack för en öppen och underbar podd! Ett ämne som jag skulle ÄLSKA om ni tog upp är mens! Era åsikter, händelser, tabut mm.
  Tacktacktack ännu en gång! Ni är bäst, fortsätt med det ni gör. Kram Ellen <3

  Ellen 2015-10-10 22:21:58
  Svara
 • Jättebra podd för det första!
  Sen ser jag nu att vissa redan tipsat om det i kommentarerna, men ungdomsmottagning är så himla bra. För det första finns det typ överallt, de brukar ha drop-in tider och ”räknas” som en låg-tröskel-verksamhet, dit alla är välkomna oavsett problem typ. De har ofta en eller flera kuratorer, och är det så att en märker att det inte funkar där, en kanske behöver mer stöd och hjälp än vad de kan erbjuda (då deras främsta uppgift är att lyssna och hjälpa till självhjälp, alltså inte ge så mycket handfasta råd,) så har de ofta superduperkoll och kan hjälpa en att komma till någon som kan hjälpa en bättre. Och så är det ju gratis att gå till ungdomsmottagningen, har en passerat åldersgränsen för att gå dit så ska varje vårdcentral ha en kurator. Och skolkuratorn, inte att glömma om en fortfarande går i skolan, alt studenthälsan om en läser vid högre utbildning.
  Har själv haft kontakt med flera olika kuratorer i olika skeenden i livet, och alla jag mött har varit väldigt bra och jag har varje gång känt att jag fått hjälp, även då en kuratorn vid ett tillfälle tyckte att hennes kunskap var otillräcklig inom området, så då hjälpe hon mig att ta kontakt med en psykoterapeut som var toppen.
  Sen är kurator ingen legitimerad och skyddad titel som tex psykoterapeut, utan oftast har en kurator socionomutbildning (som är oerhört bred) i grunden och eventuellt lite påbyggnad i utbildningsväg.

  Ser fram emot bajs och dödsavsnitt!
  KRAM

  ellen 2015-10-07 23:29:51
  Svara
 • Så himla bra och viktigt avsnitt! Tack för att ni var så ärliga och modiga och berättade er historia i podden :)
  Några kanske redan har tipsat om ungdomsmottagningen, men jag säger det ändå!
  På min ungdomsmottagning finns bland annat kurator, psykolog och läkare. Gratis tills jag fyller 25 :) (iallafall kurator besök)
  Kanske är lättare i småstäder, men jag kan gå till kurator 1 gång i veckan, önskar alla kunde de som behövde det. Lika viktigt att träna det mentala som det fysiska!

  M 2015-10-07 20:45:05
  Svara
 • hej! jag gillar verkligen podden och det är så fint hur ärliga ni är och att ni delar med er av allt möjligt. <3 dock fattar jag inte varför den hänger sig hela tiden vid uppspelning? även om jag inte gör något samtidigt som jag lyssnar, så stänger den av sig då och då? finns det någon lösning för detta? kram!

  Caro 2015-10-07 10:15:18 http://car0.blogg.se
  Svara
 • Till Flora och alla som läser detta och känner att det är svårt att komma i kontakt med en psykolog/psykoterapeut och som bor i Stockholms-området: jag har en massa tips på hur ni med tight ekonomi snabbt kan få hjälp. Är du under 23 kan du genast vända dig till en ungdomsmottagning. Där brukar man få hjälp fort, och det är gratis. Är du student kan du vända dig till Studenthälsan, där får man också tala med en kurator snabbt, vilket jag tror också är gratis. Både Studenthälsan och ungdomsmottagningen finns ju även utanför Stockholm. Om du vill bearbeta en närståendes bortgång ska du vända dig till Sorgmottagningen (det är helt gratis, information på http://www.sorgmottagningen.se), det är det absolut bästa jag gjort för att bearbeta sorgen. Man får hjälp jättefort, och man känner sig oerhört sedd och trygg där. Stadsmissionen erbjuder nog kurator-hjälp över hela Sverige, där får man gratis hjälp fram till att man är 27 år gammal. Stockholms universitet har reducerat pris på terapi erbjuden av de studenter som håller på att utbilda sig till psykologer. För psykodynamisk psykoterapi, kontakta Thomas Lindgren på 08 16 38 41. Ersta Sköndals högskola har samma koncept med sina studenter, där ska man kontakta Åke Lantz på 08 555 050 52.
  Psykoterapiservice har färdigutbildade terapeuter som ger lägre priser för studenter. De kan man kontakta på: [email protected] eller 0706 951095. De har ett antal olika psykoterapeuter som man kan komma i kontakt med genom att höra av sig till den här Louise Boman då.
  S:t Lukasstiftelsen ger reducerat arvode till de med dålig ekonomi, de finns på 08 669 80 25.
  Det var mina tips! Hoppas att så många som möjligt som känner att de inte får hjälp direkt genom vårdcentralen eller känner att de har dåligt med pengar ser det här.

  Rebecka 2015-10-07 09:36:33
  Svara
 • OBS! Beklager at jeg skrev Frida i forrige kommentar! Var inne på din og Fridas blogg samtidig. Hehe.

  Kristina 2015-10-07 00:43:53
  Svara
 • Hei Frida! Jeg liker podcasten deres veldig godt, men det fins et lite problem når jeg forsøker å høre på den på min iPhone 5. Telefonen kortslutter når jeg spiller av podcasten! Dette gjelder ikke bare en, men alle episodene. Hele telefonen slår seg av, enten med en gang, eller etter ett minutt eller to. Har dere noen gang fått denne tilbakemeldingen før? Er det bare min telefon? Virker som om det kan være en bug i filen som gjør at telefonen kortslutter. Virkelig synd! Men jeg får høre på via macbooken. Puss&kram!

  Kristina 2015-10-07 00:41:57
  Svara
 • Skriver som flera andra här- SUPERTACK för att ni gör den här podden! Jag vill verkligen att ni ska veta hur bra ni är, och vilken skillnad ni gör. Att ta upp ännen som sex och ångest är oerhört modigt, så snälla snälla fortsätt med det. Till nästa podd skulle jag bli helt himla glad om ni pratade ännu mer kärlek, och speciellt om när det är svårt. Som någon tidigare skrev- tvekande och rädslan att bli lämnad. Och något som ni nämnde snabbt i tredje (?) podden, bekräftelsebehov! Tack och kram till två underbara personer.

  Evelina 2015-10-06 21:47:08
  Svara
 • ett tips: lider du av en ätstörning, ta kontakt med frisk&fri – riksföreningen mot ätstörningar! http://singmyspring.blogspot.com

  elise 2015-10-06 16:26:27 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Har lyssnat på alla era poddavsnitt hitintills och tyckte att det var dags att skriva och berätta hur bra jag tycker att ni är. Har verkligen uppskattat alla era avsnitt eftersom jag känner att de har fått mig att tänka till och ställa mig själv en massa frågor om vänskap, prestationsångest, sex och kanske framförallt varför jag känner att det är så svårt att prata öppet om många av dessa grejer trots att de alla är en så stor del av livet. Har kommit på mig själv med att flera gånger under den senaste referera till ämnen som ni har tagit upp i samtal med vänner vilket har varit svinbra. Tack för att ni ställer så viktiga frågor och vågar vara så ärliga.

  Petra 2015-10-06 15:08:35 http://www.petraeriksson.com
  Svara
 • En viktig grej jag vill säga: underskatta inte kuratorer! När jag fick hjälp ur min ätstörning hade jag först två olika psykologer som det inte funkade så bra med, sedan fick jag en kurator sol jag var SJUKT skeptisk till först. Tänkte att hon inte skulle kunna något, ville ha en ”riktig” psykolog osv, men alltså, vilken stjärna hon var! Fick grym kontakt och hjälpte mig galet mycket tills jag blev helt frisk tillslut! Slutsats: utbildningstitel är inte allt, det handlar även mycket om personkemi osv, så om du får chans att prata med en kurator istället för psykolog, döm inte ut det på förhand!
  Kram kram

  Johanna 2015-10-06 08:58:17
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   Kunde inte hålla med mer! Jag tror att det Flora råkade ut för är helt enkelt en ovana inför att tala med kurator som använder en väldigt typisk psykoterapeut-metod, där de helt enkelt bara låter klienten själv tala. Att hon verkligen inte sa Någonting till Flora är dock rätt skumt, så hon var troligtvis inte så bra, men man ska ha med sig att det är en typ av teknik där man faktiskt nästan bara ska prata själv. Det är väldigt ovant och obehagligt för många med det upplägget, och en kurator som möter en ung människa borde vara noga med att berätta hur ett samtal går till så att man inte blir osäker som klient. Vill även tillägga att det inte är typiskt för kuratorer utan även gäller för psykologer.

   Rebecka 2015-10-07 10:35:00
   Svara
 • Ett få-hjälp-tips: går en på ett universitet går det ofta att få prata med en psykolog gratis via studenthälsan om en lider av presentationångest eller nåt annat som påverkar hur en mår under studierna.

  Mona 2015-10-06 08:27:07
  Svara
 • Hallå, FY SJUTTON vad bra eran pod är! Lysnsde på tre avsnitt på raken (valde POD framför netflix-chill tid, något som aldri hänt förut!).

  Julia 2015-10-06 01:58:55
  Svara
 • Hej! Vilket viktigt ämne! Tänkte tipsa om att det i städer som har psykologutbildning finns mottagningar dit en kan gå gratis eller nästan gratis och få hjälp av studenter under utbildning.

  Julia 2015-10-05 21:03:39
  Svara
 • Så himla bra avsnitt. Det var så fint att höra att höra er prata så himla öppet och ärligt om psykisk ohälsa.

  Sandra Leone 2015-10-05 20:53:07 http://lingers.blogg.se
  Svara
 • Jag tycker ni kan prata om utseendefixering, hur man känner inför sitt utseende, fuldagar och hur man blir bekväm i att inte ha smink och sådär. Det har ni ju berört i det första avsnittet, men ändå. Överlag är väl komplex intressant att prata om även personlighetsmässigt, men samtidigt är det ju så himla deppigt att gräva ned sig i vad man inte gillar med sig själv.. alltid roligare när man kanske pratar om vad man haft för komplex tidigare och hur man kommit över dem.

  Rebecka 2015-10-05 20:04:33
  Svara
 • Alltså TACK för det här avsnittet. Ni är så himla modiga och kloka och jag älskar att jag lär mig och tar till mig av det ni skriver och gör och säger. Ålder har liksom ingen betydelse när man kan få insikter av någon som är 10 år yngre <3

  Jennifer 2015-10-05 19:26:16
  Svara
 • Dette var eit fantastisk bra avsnitt. Du er den kulaste eg veit om! stemmer for bajspodd, berre fordi eg er sjukt nysgjerrig på korleis du har tenkt å fylle ein heil podd med å snakke om bajs? haha. Håpar dødspodden også blir noko av. God tur til USA!

  Synnøve 2015-10-05 19:16:54 http://itadakimat.com
  Svara
 • SJUKT bra avsnitt. :) Så himla bra är ni!

  TIPS! I Värmland finns det något som heter Första Linjen för människor mellan 6-27 år.

  linda 2015-10-05 18:04:57
  Svara
 • åh ser fram emot att höra detta. blev så glad av ert senaste avsnitt när ni snackade om relationer etc och särskilt det flora sa om hur man egentligen bara måste kasta sig ut i det trots att det kan kännas hur läskigt som helst. fick nyligen reda på att en kille gillar mig hur mkt som helst och först blev jag superrädd men när jag hörde ert avsnitt kände jag verkligen att jag bara ville kasta mig ut i ett förhållande, så tack för det och PUSS <3

  julia 2015-10-05 17:39:16
  Svara
 • Kan ni inte prata om typ relationer, inte kärleksmöten utan mer ”vad händer sen”. Om att vara tillsammans med någon länge, om ensamtid, om samboskap, om tvekande och svåra perioder, om rädslan att bli lämnad osv. Allt sånt där som finns i långa seriösa relationer.

  Lisa 2015-10-05 17:32:08
  Svara
 • jag vill ha ett avsnitt som handlar om kropp, träning mat och er relation till detta. samt ev. äs om det inte känns för svårt att prata om dessa saker.

  hm 2015-10-05 16:46:02
  Svara
 • En riktigt bra podd! Jag gillar att ni lämnar ut en del av er själva för det är så mycket vi lyssnare kan relatera till. Ett viktigt ämne som det pratas alldeles för lite om!

  Jeanette 2015-10-05 10:23:20 http://www.jeanetteseflin.com/blog
  Svara
 • Hej Flora! Superbra podd! Har redan hunnit lyssnat på det! Men har en fråga, vad är det för typsnitt ni använder på er bild när det står ”Flora Frida”?

  Felicia 2015-10-05 09:01:48
  Svara
 • Har inte hunnit lyssna än, så ni kanske tar upp detta annars hade jag velat höra tips på hur man ska hantera prestationsångest. Du pratade lite om det i avsnitt 3 (att du måste tänka att du duger även när det inte blir så bra som du velat), men hade velat höra mer. T.ex. När man pluggar, hur gör man för att inte hata sig själv för att inte fått högsta betyg på en tenta, när man känner sig otillräcklig pga dygnet bara har 24 timmar, man inte hinner vara social, rolig, hänga med kompisar, extrajobba och samtidigt plugga på universitet 100%… Ah du fattar.

  Btw. ÄLSKAR er podd! Ska lyssna på avsnittet idag när jag tar en promenad <3

  Julia 2015-10-05 07:35:05
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!