Vi använder cookies för att ge dig en bättre upplevelse av metromode.se. Genom att använda metromode.se godkänner du detta.

Läs merJag förstår!

Gilla oss på Facebook

15 FRÅGOR TILL YRSA

Jag brukar ju göra intervjuer med mina polare här på floras blogg punkt esse.Tidigare har ni fått träffa MyDanielSarahBeaZaraMyranKajsa och Maja. Den här gången är det Yrsas som fått femton frågor. Vi har bara känt varandra i 1,5 år men hon dundrade in i mitt liv och har, sedan hon hälsade på mig i San Francisco för ett år sedan, varit min syrra. Jag skrev såhär på Instagram häromdagen:

”Yrs. Du lägger aldrig orden i min mun utan frågar i stället hur jag känner. Du låter mig bita dig hårt i armen när jag inte kan uttrycka min kärlek på annat vis, så hårt att du har märken efter mina tänder i dagar efteråt. Du stoppade upp pekfingrarna i näsan på killen som tafsade på mig och du har legat tryckt mot mig när min huvudkudde blötts av tårar. Mina naglar över din rygg, dina fingrar i min hårbotten. De är alltid där.

Vi delar snorpapper och skrivstunder. Du har hjälpt mig genom allt som hänt det senaste året, fått mitt bröst att kännas så som Norrgårdenköket känns när du har fått igång en brasa i vedspisen. Nu tillhör du Barcelona i två månader. Nästa gång vi ses är dina axlar solbrända och mina näsvingar rödfnasiga. Du ska beställa cava åt oss på spanska och jag ska flytta pallen så nära dig att våra ben hakas fast i varandra. Hej så länge min lilla äggplanta.”

popaganda 2016 lördag flora wiström-39

Hej ditt gamla gojs. Vad har du för dig där borta i Barcelona egentligen? Berätta för oss!

Jag bor här i två månader, ägnar dagarna åt att skriva (främst försöka dra igång ett nytt långt skrivprojekt, men också kortare texter och dikter, här kan man läsa ett urval om man vill). och plugga litteraturvetenskap på distans. Mina dagar ser ungefär ut såhär: vakna öppna balkongdörren äta frukost läsa fram till lunch äta lunch och sedan skriva på eftermiddagen. Om jag har tur får jag ta en öl med någon rolig främling på kvällen.

yrsamiddag flora wiström-19fb32bbbab140ca9a1e83bced720ed0a3_980x0_c_85_s_v4

Vilken bok plockar du upp när du behöver skrivinspiration?

Sorry kunde inte välja en. Tycker alla dessa gör jobbet tillsammans. Ett containerfartyg med skrivinspiration nedan alltså.

Och runt mig faller världen – Marit Sahlström

Sandöflicka – Märta Fohlin

Indianlekar – Felicia Stenroth

Det är allt – Marguerite Duras

Allt av Märta Tikkanen

Allt av Sonja Åkesson

Allt av Tomas Tranströmer

de9e4ea1dbf511fb503e9143197d41e4_980x0_c_85_ns_v4Bild 2016-03-31 kl. 15.19 #2

Vilka förutsättningar behöver du för att komma in i rätt skrivmode?

Okej detta är lite kufigt men jag går igång så jävla mycket på två specifika grejer just nu rent karaktärsmässigt. Det har med konkreta handlingar att göra: folk som diskar under rinnande vatten (obs gör detta själv lite för ofta) och folk som kör jättemycket bil (funkar även med folk som slänger batterier i soptunnan när ingen ser). Liksom: vi är medvetna om konsekvenserna och ändå gör vi alla dessa oförsvarbara saker. Det är såna människor som är de mest intressanta textpersonerna tycker jag.

Men mer allmänt då: Helst i en stuga i skogen lol, gärna en Flora mittemot. Skriver bäst kombinerat med att läsa kombinerat med att scrolla facebook har jag märkt på senaste tiden. Som att om jag matar hjärnan med all sorts text (konstiga statusar, skönlitteratur, nyhetsappar) får jag också ur mig en text som inte är den mest förutsagda.

norrgården flora wiström -5snorrgården flora wiström -8s

Vad gör du när ingen ser?

Spottar. I toalettstolen innan jag kissar eller bajsar, efter att jag kissat eller bajsat medan jag spolar. I handfatet när jag tvättar händerna. Efter att jag borstat tänderna flera gånger. Går ofta upp en eller två gånger efter att jag gått och lagt mig för att tömma munnen. Finns ingen bra förklaring.

födelsedag 22 flora wiström -16spopaganda 2016 lördag flora wiström-25

Varför är du så besatt av aubergine?

Såhär. Aubergine är den äckligaste grönsaken om man inte vattnar ur den innan. Då smakar det blaskigt och beskt. MEN. När den vattnas ur (ju längre desto bättre) och sedan ugnsrostad eller steks i mycket olja och salt smakar den som ingenting annat i denna värld. Den äääär sååå mjuuuuk mot tungan. Den är som ett konstverk. Om man visar den att man respekterar den (genom urvattningsprocessen) så ger den så mycket tillbaka. Här i Barcelona finns dessutom alla former och storlekar på åbbe på vanliga mataffären (små som harpluttar, långsmala som bowlingkäglor, de vita auberginerna ska vi inte ens prata om de är mjukast på marknaden, plus de vanliga förstås, som ser ut lite som pingviner.

yrsa my flora wiström-2

Vad var ditt första intryck av mig?

Jag gick på på Jakan året efter dig, hade följt din blogg ett bra tag och vi hade också gemensamma vänner. Hade tänkt ett tag att jag ville träffa nya vänner. Så jag skrev till dig och så tog vi en kaffe. Minns detta: du hade fluffig illrosa tröja, ställde frågor, pratade om skrivandet på ett sätt som bara gick i lås med mitt sätt att se på det. När jag gick därifrån i snöslasket kände jag mig FULL. Stod på jobbet på kvällen och undrade om folk skulle märka. Tyckte om dig så himla mycket från första stund.

popaganda 2016 fredag flora wiström-38

Fan vad fint. Berätta nåt minnesvärt vi har gjort ihop!

Delat nästan varje dag sedan den 18 november förra året i ett Google Docs-dokument. Jag ser det som vårt gemensamma huvud. Som att vi tänker tillsammans där.

palinuro italien flora wiström-8palinuro italien flora wiström-12

Å JA. När stör du dig som mest på mig då?

Händer faktiskt väldigt sällan. Men den första gången jag blev irri på dig var i Italien. Vi hade köpt en kiloshink med oliver, du stod inne i köket och fixade med ditt allra heligaste: ”innan-middagen-snackset”. Och jag satt ute med hinken och skulle plocka över oliver på ett fat. Då ropade du ut till mig ”det är viktigt att vi inte stoppar ner några fingrar i hinken för då kommer de mögla yrsa!”. Jag kände mig som en liten bebis då. Muttrade något om ”flora jag är inte fem år”. Men ska tilläggas att jag faktiskt var påväg ner med fingret i hinken precis så du kom nog åt en öm punkt.

Sågis 2016 flora wiström -31spalinuro fredag flora wiström-10

Hähä typiskt mig och komma och vara mammig. Men du, om du hade mördat någon och behövde hjälp med att begrava liket, vem skulle du ringa då?

Jaana-Kristiina Alakoski. Varje dag i veckan. Hon är så förstående att hon till och med skulle få mig att känna mig som en utmärkt mördare. Sen är hon inte så pjoskig. Skulle utan tvekan stoppa likets döda fot i munnen om jag bad henne.

releasefest stanna flora wiström -6sreleasefest stanna flora wiström -8s

Vilken är din bästa låt just nu?

Märk hur vår skugga – Fred Åkerström sjunger Bellman. Älskar Bellman. Och just denna är så sorglig.

DSC_8358 tjurpannan flora wiström-71

Vad har du för partytrick?

Masken.

yrsa twitteryrsa 24-6

Vad är egentligen Skrivgäris för något?

Skrivgäris är en undergrupp till Facebooks bästa grupp StreetGäris. Jag startade Skrivgäris för att jag saknade en plattform där stämningen inte var så tillknäppt och elitistisk som många andra grupper för skrivande personer på Facebook tenderar att vara. Stämningen i Skrivgäris är så jävla fin (probably bc the lack of men). Uppmanar alla kvinnor och icke-binära som skriver att gå med!

Vad äter du helst just nu?

Pan con tomate!!!

40e632884e0391188cbe0a1336caeaa9_980x0_c_85_ns_v4

Vilken kändis skulle du vilja ligga med?

Helena Bonham Carter.

Sågis 2016 flora wiström -22s11b375fe496f7ca828e69ae22ed5de7c_980x0_c_85_ns_v4

Vilka två bilder tycker du är mest representativa för den du är?

Dessa:

yrsanorrgården september yrsa flora wiström-1s

LÄS ÄVEN:
BREVDIKTEN
DÅ HÄNDER DET: HON STICKER UPP SINA FINGRAR I HANS NÄSBORRAR

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
15kommentarer
 • Var har Yrsa köpt sina glasögon?? ÄLSKAR DOM!!

  Ebba 2016-10-19 22:01:08
  Svara
 • Så härligt inlägg fyllt av inspiration! Gick förstås med i fb-gruppen på en gång och nu känns det som jag kan skriva en vecka i sträck pga är överfull av ännu mer inspiration! TACK!!!

  Mia 2016-10-19 10:43:09 http://miabergvall.wordpress.com
  Svara
 • For en fin idé å intervjue vennene sine! Jeg ble inspirert :)

  Luisa Fernanda del Mar 2016-10-18 13:15:24 http://la-mar.no
  Svara
 • YRSA GENIET KEYSENDAL tycker jag hon borde heta för hon är ju en helt genialisk person

  sara 2016-10-16 21:35:46 http://sara.metromode.se
  Svara
 • Flora. Din bok är det bästa jag läst i år. Det var många månader sedan jag slungades in i en bok så fullständigt. (Och då är jag en riktig bokmal!). Det gjorde nästan lite ont i mig att läsa ut den, ville ha minst 300 sidor till. Tack för en fin bok!

  Rebecka 2016-10-16 19:39:54
  Svara
 • flora flora flora!! plzzzz MER outfit-bilder. älskar sånna inlägg!! puss

  Lisa 2016-10-16 09:10:29
  Svara
 • Varför använder folk uttrycket ”girlcrush”? Jag bara reagerar på det då det känns som om ordet visar att en inte kan ha en crush på en tjej när en själv är tjej, så vi säger girlcrush. Tycker det bara är oklart.

  Frida 2016-10-16 07:25:20
  Svara
  • Svar på Fridas kommentar.

   Som jag förstår begreppet girl crush innebär det att man har en crush på någon på ett osexuellt sätt, det är alltså något heterosexuella kvinnor säger att de har på andra kvinnor. Ungefär som en friend crush, som ju är en crush på en vän på ett osexuellt sätt. Om en bisexuell eller homosexuell tjej använder ordet girl crush för att beskriva en crush de har på en tjej så använder de begreppet fel (vill inte låta dömande dock, finns säkert olika definitioner på det där.)
   Här är urban dictionary om begreppet: http://sv.urbandictionary.com/define.php?term=girl%20crush

   Rebecka 2016-10-16 08:51:44 http://pinterest.com/onils
   Svara
 • Inte på tal om Yrsa (som ju verkar fantastisk), men jag har lyckats lista ut vem du dejtar hihi. Rimlig aktivitet halv fem på ett vardagsrumsgolv i gbg ändå. Han är söt!

  Ellinor 2016-10-16 04:50:14
  Svara
 • Hej floris, ville bara säga att jag har lyssnat på era nya podavsnitt nu. och fy vad fint det var, som att återse gamla vänner efter ett långt uppehåll. puss!

  Elin 2016-10-15 19:22:03
  Svara
 • Men alltså ör yrsa singel??? *girlcrushar på henne*

  a 2016-10-15 12:53:36
  Svara
 • SÅ FINA NI ÄR ORKAR EJ! Tycker av någon anledning att er vänskap är bland det finaste i din blogg?? Har nog ev girlcrush på Yrsa, så kanske därför.. (jeeze hur många gånger har jag sagt detta nu.. ) aja all kärlek till er gullisar!

  Andra Yrsa 2016-10-15 12:05:10
  Svara
 • Gillar dina sådana här porträtt av dina vänner så mycket! Som en får lära känna er alla lite närmre, vi ser er ju på bild titt som tätt. Fin grej, tycker jag!

  Ellen 2016-10-15 11:24:17 http://lindbergellen.com
  Svara
 • Varför är köra bil en oförsvarbar handling? Alla bor inte i centrala Stockholm med närhet till allt. Jag tror att jag reagerar på detta eftersom jag själv är beroende av min bil. Utan den hade jag inte kunnat ta mig någonstans. Alla vill eller kan inte bo med närhet till allt. Jag tycker det är ett väldigt snävt perspektiv utan insikt om att alla lever vi inte på samma sätt.

  Tess 2016-10-15 08:15:13
  Svara
  • Svar på Tesss kommentar.

   Håller helt med dig. Menar förstås köra bil i stan, köra bil till affären fem minuter bort om man kan gå i stället. Sorry för otydligt och slarvigt uttryckt.

   yrsa 2016-10-15 13:01:29
   Svara
metro mode weekly

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!