FLORA & FRIDA #26 – NÄR DET INTE GÅR ATT LIGGA

6281885112ef57bc596d9eadf0b2257c_980x0_c_85_ns_v4

I veckans podd pratar vi om sex som inte funkar, till exempel på grund av infektioner och bristande sexlust. Ett väldigt känslosamt och gråtigt avsnitt.

Hur är det egentligen att vara nykär men inte kunna ligga så mycket som man vill? Hur påverkar fittproblem psyket? Och vad gör man när ens partner inte verkar sugen, eller när man själv känner sig pressad till att ligga? Detta, plus några fler ledtrådar om vem jag träffar (ehe), i avsnitt 26 av Flora & Frida:

→ LYSSNA HÄR ←
(alternativt i Radioplay-appen eller där poddar finns)

a8056126a0f144d99e21fe05f83d8535_980x0_c_85_ns_v4

Foto: Studio Emma Svensson


TIDIGARE AVSNITT:

#22 – GÖMMA NYA KILLEN I DUSCHEN

#23 – KÄRLEKSMODIG PORMASKBOLL

#24 – RAGGNINGSTIPS & ORGASMDÖD

#25 – JUSTIN BIEBER & GAGBALLS

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
39kommentarer
 • Jag känner mig lite efter som kommenterar detta först nu.. Har under hela tiden jag varit sexuellt aktiv haft återkommande problem med urinvägsinfektioner och svampinfektioner. Jag grät såklart hur mycket som helst till detta avsnitt. Kan relatera till frustrationen då alla hela tiden vill komma med lösningar. Kissar jag efter sex? Torkar jag mig åt rätt håll? Åh, vill ju bara ha utrymme att få ”klaga” ibland.
  Jag vill så gärna kunna prata mer om detta och ta del av fler människors erfarenheter av sexuella problem. Någon som vet var man kan göra det? Poddar, youtube-videos, vad som helst!

  Maria 2016-11-06 17:07:30
  Svara
 • Hej! Vill bara säga att jag älskar eran podd och ni verkar vara helt underbara människor att ha i sin omgivning. Skulle så gärna vilja att ni pratar om vänskap och hur man ska förhålla sig till avundsjuka vänner/bekanta, vänner som tävlar med en, falska vänner eller människor runt om sig som är missunnsamma/inte gillar en/negativ inställning. Det är svårt att bryta med sånna människor om man tex jobbar eller pluggar med dom! Hur ska man tänka och slippa migrän i slutet av dagen? Tack för er podd ❤️

  Ad 2016-10-23 23:14:32
  Svara
 • SÅ BRA avsnitt<3 Har en fråga till er båda: hur gör ni med håret (på huvudet) under sex? Sätter ni upp det eller låter ni det hänga? Tänker både på Fridas långa man och Floras persons hår!

  emilia 2016-10-22 14:14:06
  Svara
 • Känner mig så igen i detta avsnitt, så tusen tack för att ni har spelat in detta!
  Jag känner mig väldigt igen i när ni pratar om det psykiska och sex när en är i ett förhållande. Har verkligen mått dåligt för att jag har känt att jag och min partner inte har haft så mycket sex i perioder. Jag kände press på att vi måste ligga och så många människor och par pratar om hur mycket sex de har. Så tack <3

  Cecilia 2016-10-21 19:04:57
  Svara
 • Alltså GRÅTER av detta avsnitt pga känner igen mig så mycket och det är så himla skönt att någon äntligen pratar om detta??? TACK TACK TACK

  A 2016-10-21 06:58:26
  Svara
 • Nu har jag ju ingen aning om Frida använder p-piller, men för mig så fick jag mycket problem med återkommande svamp i underlivet när jag åt ppiller. Det försvann när jag slutade äta dom, vilket var för typ 10 år sen, och efter det har jag aldrig haft problem. Så till er som har problem, så kan det vara värt att testa att låta bli ppiller. Sen behöver det ju såklart inte bero på dom alltid, men kan vara värt ett försök, om man nu äter dom.

  Anna 2016-10-20 22:16:49
  Svara
 • Känner också igen mig: herpes, och återkommande svampinfektioner har bidraget till smärta och extremt minskad sexlust. Sex har istället blivit ngt man vill undvika, för att man inte orkar ha ont. Typ så. Känns bara så himla tråkigt och sorgligt. Viktigt att ni lyfter detta eftersom det ofta ligger så mkt fokus på sex och sexualitet i positiv bemärkelse, vilket gör det lätt att känna att man är totalt misslyckad som inte kan/vill. Tack!

  V2 2016-10-20 18:51:49
  Svara
 • Jag tycker verkligen så himla mycket om att lyssna på er pod, 40 minuter går liksom så fort med er! Skulle bara lyssna en liten stund och sen fortsätta med tentaplugg, men det gick inte alls.

  Har liksom Frida haft svampinfektioner, inte lika långvariga men rätt många… Och känt vestibulitkänningar, och det suger verkligen att vara nervös inför att ha sex pga en kanske får ont.

  Så underbart också att reklam för David Batras pod kom efter ert avsnitt haha. Puss på er, fina och roliga personer!

  Ellinor 2016-10-20 17:26:24
  Svara
 • Förresten, kan man önska sig ett diskussionsinlägg om samma tema, dvs – sex som inte funkar. Eller att man inte får ligga. Tror det skulle hjälpa oss som har det problemet, att skriva av sig lite. Om det går. Hade hjälpt mig :)

  V 2016-10-20 16:49:22
  Svara
 • Så himla viktig podd.

  ellen 2016-10-20 16:09:34
  Svara
 • Alltså satt och nickade instämmande genom hela detta avsnitt! SÅ BRA! Och viktigt! Kände så himla mycket med Frida, jag har haft samma problematik med väldigt täta, återkommande svampinfektioner, som sedan lett till att jag inte kunnat haft penetrerande sex med min pojkvän. Kände igen mig sååå mycket av beskrivningen att det tillslut övergår till en stress och rädsla kring sex, att man är rädd för att det ska göra ont, att man inte duger, att man måste ha sex fast man kanske inte är så sugen. Och så vidare.
  SAMT relate till det faktum att man inte vill ha ”tips” om svampinfektioner, fy fan vad tröttsamt. Som att man inte läst på allt vad man kunnat på diverse forum, hemsidor, osv, för att forskningen inte räcker till. Fy farao.
  Kram på er båda, och en extrakram till Frida!

  Linnea 2016-10-20 16:01:20
  Svara
 • asså, er podd ger mig LIV!!

  lisa 2016-10-20 14:54:41
  Svara
 • Ang floras OJ om att man kan få vestibulit av svamp.. Jag fick vestibulit av svamp, det är svinjobbigt meeeen det är typ ett så stort problem att man är rädd för det och tror att det är permanent. Det behöver inte vara så farligt, många kan bli av med det, som jag efter typ 3 år. Hm jag menar bara att man inte ska göra det till en livsfarlig grej typ. Det kan ta ett tag för kroppen att återhämta sig efter massa svamp och att man under tiden utvecklat vestibulit. Det kan lixom vara lite flytande. Hoppas det inte uppfattas som att vestibulit inte är jobbigt för jag vet hur kört det känns.

  Anna 2016-10-20 14:46:09
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Så himla fint och viktigt avsnitt! Jag har själv vestibulit (inte pga svampinfektioner dock) och det är ett jävla helvete. Men det finns så mycket hjälp att få! Ville bara säga det eftersom ni bara nämde en sorts behandling som jag inte tror är så vanlig, att man idag ofta behandlar med en slags KBT! Min gynekolog kallar det för kropps-KBT, det innebär en grundlig behandling där man framför allt försöker få bukt med stress och ångest som ofta är en stor orsak till ens vestibulit. Det ser dock väldigt olika ut för olika personer! Det går absolut att bli frisk ifrån <3 Gå verkligen inte med smärtan för länge bara om ni misstänker att ni har vestibulit, utan kolla hos en gynekolog direkt!

   Emma 2016-10-21 08:11:01
   Svara
 • Så himla bra att Frida tog upp hur felaktig användning av svampkräm kan leda till vestibulit och samlagssmärtor! Har själv varit med om detta och det finns så dåligt med information om detta! Det är verkligen som Frida säger att smärta vid sex kan leda till att kroppen förknippar sex med ont och därför blir det som att den spjärnar emot! Fick t.o.m problem att använda tampong. Vill bara säga att detta går att bli frisk från! Tog mig nästan ett år, men är idag helt frisk! Det som hjälpte för mig var att helt sluta med penetrerande sex så länge det gjorde ont såklart. Använda en kräm från apoteket som är mjukgörande och skyddar slemhinnor, minns ej namnet men typ ”mjukgörande intimkräm”. Denna kan man smörja med innan man stoppar in tampong, efter sex, om det svider osv. Man kan även använde denna och ett finger för att ”vänja” sig vid penetrering. Ett annat superviktigt hjälpmedel när man väl har penetrerande sex igen är glidmedel! Och sista tipset: Fortsätt att ha sex, men utan penetration då. Annars dör sexlusten ut och ens förhållande tar stryk!

  Maja 2016-10-20 12:58:57
  Svara
 • asså jag har haft så mkt problem med sex och har det fortfarande. får ont och det går bara inte. är något jag är så jävla ledsen över och har påverkat mitt självförtroende och relation som nyss tagit slut. så glad att ni pratar om detta, ska lyssna ikväll<3

  karin 2016-10-20 11:49:14
  Svara
 • Vad vill ödet säga mig? Min pojkvän kommer äntligen till mig den här helgen efter 5 veckors distans för att sedan ha distans igen och jag har en, enligt läkaren, ordentlig svampinfektion. Tjohej…! Men så himla lägligt och kul att ni just tar upp sånt i veckans podd! Ska lyssna snart :)

  Laura 2016-10-20 11:45:04
  Svara
 • Hej!

  Jag är intresserad av svenska språket (läser just nu svenska c på umeå uni) och jag hade precis ett seminarium om det kvinnliga könsorganet och om det egentligen existerar eftersom vi inte har en lika självklar benämning på det kvinnliga könsorganet som vi har när det kommer till det manliga (som ju är snopp). Dock kan man se att förekomsten av snippa sprider sig allt mer och mer, men fortfarande har det kvinnliga könsorganet mer än dubbelt så många synonymer som det manliga vilket tyder på att det är mer tabu att tala om kvinnor och sexualitet än om män och sexualitet. Vad som språkvetenskapen dock är ganska eniga om är att ordet ”fitta” har en negativ konnotation (precis som bög hade på 80-talet och kanske i viss mån fortfarande har, beroende på hur det används eller vem som använder det). Ett förslag från språkvetenskapens sida var att göra ”fitta” rumsrent. ”Bög” blev rumsrent för att homosexuella än började använda det. Det visar på att det är den utpekade gruppen som kan göra ordet rent. Vi kvinnor är därmed den enda gruppen som kan göra ”fitta” rumsrent och till ett vedertaget begrepp för det kvinnliga könsorganet. Folk utifrån (män) kan det inte. Det hade ju låtit väldigt kränkande om en man hade skrivit (eller sagt för den delen) ”fittproblem”. Hur ser du på användningen av ”fitta”? Är det rumsrent bland din vänkrets? Jag är 24 år och jag skulle aldrig använda det ordet. Varken som benämning på mitt eller andra kvinnors könsorgan eller som en svordom, som den ju också används till. Vad är egentligen namnet för kvinnors könsorgan?
  Tack för en fin blogg!
  Kramar!

  Therese 2016-10-20 10:10:49
  Svara
 • En fråga bara, jag var på bokmässan och hörde någon ”intervju” med dig på scen. När du fick någon fråga om din blogg så var du verkligen så sjukt otrevlig. Och i podden så pratar du om det som att det är det värsta man kan fråga díg.
  Alltså förlåt, men det är så sjukt respektlöst mot dina läsare. Din blogg är grunden till din författar-karriär, något annat vore idiotiskt att påstå. Att du har så många läsare som självmant har valt att följa dig i x antal år är anledningen till att din debut blev så framgånsrik, ALL pepp i världen såklart till det, men det är verkligen elakt mot dom att förkasta bloggen som ett ”sekundärt yrke” och att du vill ha cred nu som författare. Ha lite respekt för dom som är anledningen till att du kan hålla på med det du älskar idag. Eller välj att sluta blogga eftersom det tydligen inte är det du vill/vill få uppmärksamhet för.

  Astrid 2016-10-20 10:03:14
  Svara
  • Svar på Astrids kommentar.

   Oj. Var jag sjukt otrevlig? Det var värst. Jag är superstolt för min blogg, älskar verkligen mitt jobb, men det är frustrerande att alltid behöva prata om bloggen när jag har så mycket att säga om bokskrivande.

   När du skriver ”Din blogg är grunden till din författar-karriär, något annat vore idiotiskt att påstå”, känns det som ett stort förminskande av själva bokskrivandet. Det tog mig närmare tre år att skriva Stanna, och jag hade ingen aning om ifall jag skulle bli utgiven eller inte. Så jag håller inte med. Bloggen är absolut en stor anledning till att boken fått mediautrymme och att förlaget vågade satsa på manuset, men den är INTE grunden till min författarkarriär. Grunden till det är att jag har pluggat skrivande och att jag har lagt extremt många timmar på att skriva en bok.

   Jag förkastar inte bloggen som ett sekundärt yrke, men jag är trött på att alltid behöva prata blogg i boksammanhang. Jag pratar hellre dramaturgi, karaktärer, konflikt och dialog. Om du förstår. Men sen pratar jag mer än gärna om bloggandet i andra sammanhang, för jag älskar den här platsen!

   Flora Wiström 2016-10-20 11:52:45
   Svara
   • Svar på Flora Wiströms kommentar.

    Hm, jag tycker det lätt blir knas när författare med en stor plattform i ryggen uttrycker sig som att grunden till deras karriär är exakt samma som författare som inte har gått den vägen. Nej, jag säger inte att ”plattformsvägen” är enklare, herregud, nej! Hur mycket timmar och arbete ligger det inte bakom att bygga upp t.ex en blogg, jeez. SVINMYCKET arbete. Men äpplen och päron liksom, det går inte att komma ifrån. Eller iaf två olika äppelsorter. Ingenting behöver vara finare/fulare/svårare/enklare än det andra, men det är kanske inte heller så konstigt att samtalen kring utgivning tar olika riktning beroende på vilken väg man tagit? Sedan att man måste prata om väg till utgivning (snark) när man hellre vill prata romanbygge, det är ju en annan grej och det förstår jag att man blir trött på.

    Anna 2016-10-20 17:56:38
    Svara
    • Svar på Annas kommentar.

     Hej! Tack för dina tankar, väldigt välformulerat. Jag säker inte att min författarkarriär är exakt samma som författare som inte har gått den vägen, jag är väldigt väl medveten om de fördelar som den här plattformen (och mina andra kanaler) gör för mitt författarskap. Och det är inte konstigt att folk ofta vill prata blogg i intervjuer etc, men jag längtar efter att få prata mer om det skönlitterära skrivandet. För även om blogg+bok är två sorters skrivande så är det väääldigt olika processer för mig. Kram

     Flora Wiström 2016-10-21 09:14:31
     Svara
 • jag är i exakt samma situation, fyfan. Svamp är så hemskt:(

  Ida 2016-10-20 09:59:03
  Svara
 • Två saker:
  1. Ni är så jävla vettiga och bra! Heja er och tack för att ni levererar smartheter varje vecka.
  2. Direkt efter er podd kom reklam för Davis Batras podd. Skrattade högt inför alla på bussen. Haha.

  Sara 2016-10-20 09:58:59
  Svara
 • hej flora vill bara säga tack för saker som du sa i det här avsnittet som var så viktiga för mig att höra. har känt mig så onormal och knäpp så länge och det här hjälpte en del, tack för det. SÅ viktig grej att prata om det här med sexlust.

  anonym 2016-10-20 09:52:08
  Svara
 • Så fint och öppet avsnitt! Känns som att ni ofta pratar om det jag tänker på men inte pratar om. Heh. Bästa! :*

  Lotta 2016-10-20 09:35:35
  Svara
 • Kunde inte lyssna klart på detta avsnitt pga Fridas överanvändning av ordet ”liksom”. Älskar annars er podd men det här var fett störande :/

  Bella 2016-10-20 09:25:05
  Svara
  • Svar på Bellas kommentar.

   Alltså. Måste du säga det? Hörde du ens vad de pratade om? När en person håller på att öppna ens hjärta och det enda du säger är att ”vad jobbigt med ordet liksom”. Jeez. Varför? Ge henne en kram istället?

   V 2016-10-20 12:37:36
   Svara
   • Svar på Vs kommentar.

    Fast var inte detta en vettig kritik? Ja, hon pratar om någon känsligt och jobbigt, men jag tycker inte det var något fel med detta. En synpunkt att tänka på till nästkommande avnitt liksom (lol).

    Malin 2016-10-20 13:37:14
    Svara
    • Svar på Malins kommentar.

     Nej. Tycker inte det var konstruktivt. Speciellt om man ”inte kunde lyssna klart”. Då kanske är det värt att tappa en sådan lyssnare.
     När personen gråter och letar efter rätt ord och kanske råkade överanvända ett ord. Måste vi framföra den ”konstruktiva kritiken” just då.

     V 2016-10-20 13:44:17
     Svara
     • Svar på Vs kommentar.

      <3

      Frida Vega 2016-10-20 14:40:19
      Svara
     • Svar på Vs kommentar.

      Hmm.. var det verkligen det enda jag skrev? Förstår absolut att det kan vara svårt att hitta orden när en är i ett känslosamt tillstånd som Frida var i men ”liksom” sa hon långt innan hon började gråta så ja jag kunde inte lyssna klart. Jag påpekade även att jag annars älskar deras podd, min förhoppning var alltså att det skulle tas som konstruktiv kritik och inte en spydig och hatisk kommentar. Jag antar att om en har en podd/blogg så uppskattar en om ens lyssnare kom med synpunkter så att en kan förbättra osv till framtida avsnitt. Jeez på dig, chilla.

      Bella 2016-10-20 14:31:53
      Svara
      • Svar på Bellas kommentar.

       det finns inte så mycket att säga om du själv inte ser att ”det konstruktiva” kritiken framfördes på ett otrevligt sätt.
       jag är chill. men framför allt snäll! och det tycker jag är viktigare än att vara rätt.

       V 2016-10-20 16:38:29
       Svara
 • Sitter i skrivande stund med en JÄVULSK svampinfektion och har inte kunnat ligga på snart 2 veckor (känns som en evighet). Har kommit hem och gråtit pga det kliar samt stressar mig så himla mycket? Känner dessutom verkligen av ett tabu kring detta, var inte beredd på att det är så jobbigt. Känner därför att denna podd kommer så lägligt för mig hehe <3 ser fram emot att lyssna på vägen hem och kanske inte totalt bryta ihop när jag kommer innanför dörren. KRAM TILL ER!

  Malin 2016-10-20 09:00:46
  Svara
 • Åh :-( känner igen mig mycket redan i beskrivningen av detta avsnitt. Ska lyssna direkt jag går hem från jobbet.

  xyz 2016-10-20 08:59:45
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!