”STÅ NÄRA TAVLAN. EN ENDA RÖRA AV STRECK, KLUTTAR OCH PRICKAR. SÅ VAR DET ATT VARA IHOP MED DIG. DU VAR FÖR NÄRA. TAR MAN NÅGRA STEG BAKÅT SER MAN HUR VACKER BILDEN ÄR.”

P1040039

Jag har läst en bok igen. Den här gången Vill ha dig så illa av Gunnar Ardelius.

Först och främst: Jag skulle vilja påstå att Gunnar Ardelius är anledningen att jag började skriva på någonting längre. Jag har skrivit om (eller åtminstone nämnt) hans böcker förut. Om Jag behöver dig mer än jag älskar dig och jag älskar dig så himla mycket (min absoluta favoritbok under mina tonår), När du blundar tittar jag och Bara kärlek kan krossa ditt hjärta. Hans författarskap betyder helt enkelt väldigt mycket för mig.

P1040047

Vill ha dig så illa handlar om ett kompisgäng från Stockholm som splittras efter gymnasiet, efter en nyårsnatt då allt exploderar. Det är Beate som sköljer ur sina mjölkpaket och ställer dem att torka på diskbänken, Olof som inte kan sluta dricka, Roozbeh som pluggar litteraturvetenskap och vill bli författare, Lea som bakar kladdkaka utan att smaka på den, Jeppe som får mystiska brev på posten och Channa som, trots (eller på grund av) att hon är gruppens mittpunkt, flyr.

Jag tyckte mycket om den här boken. Hur klasstillhörigheten sätter relationer på spel. Hur kärlek inte går att tygla. Hur det är att vara nyexaminerad och stå i ett nattsvart Stockholm och inte veta vem en är eller vad en ska göra med sitt liv.

P1040040

Det jag hade svårt för (förutom bokomslaget) var att många kapitel var så beskrivande. Det är förstås en smaksak, men just nu när jag själv skriver på något så försöker jag gestalta känslor i scener och dialoger i stället för att skriva dem rakt ut. Att stryka sådant som blir för uppenbart, som sätter ord på det som läsaren redan har listat ut själv. Det fanns många meningar i Jag vill ha dig så illa som jag ville stryka. Då jag kände ”men hallå, jag vet redan att han är kär i henne, det behöver inte stå rakt ut, vitt på svart”.

Men jag njöt ändå väldigt mycket av att läsa den här boken.

P1040051

Sandra Beijer och Gunnar Ardelius brevväxlade förresten i höstas, och då skrev han lite om sina tankar kring boken. Fint tycker jag. Läs det här.

Betyg:
★★★★☆

Andra böcker jag har läst det senaste året:
Kim Thúy – Ru
Chimamanda Gnozi Adichie – Americanah
Sara Stridsberg – Beckomberga : Ode till min familj
Lena Dunham – Not that kind of girl
Böcker jag läste 2014, del 1
Böcker jag läste 2014, del 2
Böcker jag läste 2014, del 3

Translation: About the book Vill ha dig så illa by Gunnar Ardelius.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Tycker hans författarskap känns pretentiöst och, framförallt, ytterst överdrivet och sentimentalt. Dialogerna här ovan lät ju inte heller realistiska. Men, jag litar på ditt omdöme, så jag ska absolut kolla in! :)

  Rebecka 2015-04-13 20:19:43
  Svara
 • Älskade Gunnar alltså! Men du Flora, vet du var det går att få tag på ”När du blundar tittar jag”? För jag tycker att jag letat överallt men den finns inte! Inte ens på bokbörsen där en annars brukar fynda :/
  Kram

  Erica 2015-04-13 18:58:52
  Svara
 • Du borde läsa ”en av oss sover” av Josefine Klougart! Om du inte gjort det redan villsäga, finaste boken jag läst.

  Malin 2015-04-13 16:00:23
  Svara
 • Måste nästan ta och läsa den där killen efter alla lovord jag ramlar över överallt.

  Sara - litetarkiv.blogg.se 2015-04-13 15:20:33 http://litetarkiv.blogg.se
  Svara
 • Måste läsa denna, men jag har så himla svårt att läsa böcker i min egen genre när jag själv skriver på ett projekt, jag blir liksom distraherad och typ störd i mitt språk när jag läser andras språk som jag också gillar. Du känner inte av det?

  Julia Alvina 2015-04-13 15:11:26 http://blog.julialvina.com
  Svara
 • Åh den här har jag velat läsa ända sedan den kom ut! Måste verkligen få tag på den snart.

  kaneli 2015-04-13 14:44:57 http://spicegirl.ratata.f
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!