OM MIN FAVORITFÖRFATTARE OCH HANS SENASTE (OCH MEST FANTASTISKA) ROMAN

Processed with VSCOcam with e2 preset

Jonas Hassen Khemiri är min favoritförfattare. När jag var fjorton föreläste han på min skola och efter det var jag fast. Alltså verkligen, verkligen fast. Jag mailade honom efteråt:

 

2009-05-06
Avsändare: Flora Wiström ([email protected])
Mottagare: Jonas Hassen Khemiri ([email protected])

Hej Jonas, ditt besök på min skola idag var grymt. Jag heter Flora, och går i Myrsjöskolan i Nacka. Jag blev så fascinerad av allt du sa! Dina värderingar är verkligen fina. Hmm.. jag undrar om du minns mig.. Jag pepprade dig med en del frågor, är blond och satt ganska långt till vänster (från ditt håll) i publiken.
Jo, det jag ville ha sagt är dels tack för väl sagda ord! Det var både roligt, intressant och inspirerande. Jag vill bara skriva mer och mer och mer. Har skrivit en hel del tidigare men nu vill jag bara skriva ÄNNU mer! Och sen så undrar jag om du har några boktips till mig? Vad hette författaren till Lolita nu igen?
Vore grymt om du ville svara.  

Tack åter igen! :)
kram Flora 

——-

2009-05-21
Avsändare: Jonas Hassen Khemiri ([email protected])
Mottagare: Flora Wiström ([email protected])

Hej Flora, Tack för fina ord! Nabokov är det som har skrivit Lolita.
Lycka till med skrivandet – här är några skrivtips: Läs asmycket, båda böcker som du älskar och böcker som du avskyr (och försök formulera i text varför du hatar/älskar dem). Läs högt för att testa texten. Läs skrivböcker för att lära sig reglerna. Släng skrivböckerna och testa att bryta reglerna.

Lev väl!
Jonas

 

*Frågar om en bok som jag lätt hade kunnat googla upp bara för att ha en anledning att skriva*. I alla fall: Sedan dess har jag plöjt alla hans böcker. Sett alla pjäser. Ja men ni vet – fangirlat så himla hårt. Så när jag fick veta att han skulle skulle komma ut med en ny roman så sjöng änglarna. Eller förlåt: Vrålade.

Men när jag skulle köpa Allt jag inte minns så var den slutsåld i varenda butik jag gick in i. Faktiskt slut på förlaget. Jag åkte till USA utan boken men bad Yrsa ta med den när hon kom. Och det gjorde hon.

Processed with VSCOcam with e5 preset

Så den senaste veckan har jag läst,

Processed with VSCOcam with a6 preset Processed with VSCOcam with e5 preset

och läst,

Processed with VSCOcam with e5 preset

och läst. Fan den bästa bok jag läst på jag vet inte hur länge. Jag var tvungen att läsa upp varannan mening för Yrsa och gång på gång konstatera briljantheten (japp det är ett ord).

IMG_7035

Sandra skrev om boken häromveckan (vi tenderar ju att gilla samma saker), så om ni vill läsa om handlingen kan ni klicka er in där. Det enda jag vill skriva är:

JAG ÄLSKAR ALLT JAG INTE MINNS
SPRÅKET!!!
KARAKTÄRERNA!!!
HUR DEN FÅR MIG ATT SKRATTA
OCH VARA NÄRA TILL GRÅT
DE OLIKA PERSPEKTIVEN
HUR AKTUELL DEN ÄR
OCH HUR MYCKET SOM SKRIVS MELLAN RADERNA!!

Fem av fem stjärnor. Minst.

★★★★★

Andra böcker som också fått 5 av 5:
Kristofer Ahlström – Ett liv för lite
Chimamanda Ngozi Adichie – Americanah
Sara Stridsberg – Beckomberga : Ode till min familj
Amanda Svensson – Välkommen till den här världen

Translation: Last week, I read the book Allt jag inte minns by Jonas Hassen Khemiri. He is my favorite author and this book is fucking brilliant. It hasn’t been translated (yet), but you can read about his works here.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
10kommentarer
 • ååh, måste lägga till på att-läsa-listan!

  e 2015-11-26 16:18:57 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • <3!

  Sara Edström 2015-11-19 08:33:51
  Svara
 • GUD VAD JAG ÄLSKAR detta inlägg flora!!! blir så glad när böcker slår en sådär. kanske till och med får låna den av dig?!?!

  Vicky 2015-11-19 05:34:15 http://vickys.se/
  Svara
  • Svar på Vickys kommentar.

   Jag lånade den av yrsa så den är i sverige nu! Men du borde verkligen beställa den! puss

   Flora Wiström 2015-11-19 07:41:44
   Svara
 • måste bara säga att jag älskade det här inlägget! Det gjorde mig så glad. Och Jonas Hassen Khemiri är bäst.
  måste även tillägga: OMSLAGET!!! Hur snyggt???

  Matilda 2015-11-18 22:42:24
  Svara
 • Jeg er utrolig glad i å lese på svensk, og elsker virkelig alle bøkene både du og Sandra anbefaler. Takk for at du deler!

  Andrea 2015-11-18 21:06:36
  Svara
 • tyckte det här inlägget var så jäkla fint, flora!! <3

  Alexandra 2015-11-18 19:25:37 http://alexandramabon.com
  Svara
 • Blev riktigt glad av att läsa det här inlägget! :) Jag pluggar förresten litteratur och imorgon kommer vi faktiskt att diskutera Ett öga rött i en av mina kurser. Ser fram emot det!

  Sedan har jag en annan fråga: jag ska skriva min masteruppsats snart och funderade på att skriva om svenska (barn)böcker som är skrivna av barn. Jag antar att det inte finns så många, eftersom de flesta författare är vuxna, men ibland finns det ändå några sådana (t.ex. i samband med skrivtävlingar). Jag känner till exempel till Lilla Augustpriset, men jag undrade om det inte finns några svenska (barn)böcker skrivna av barn och ungdomar som har publicerats. Eftersom jag inte är uppvuxen i Sverige vet jag inte så jättemycket om svenska barnböcker (förutom Astrid Lindgren och Pettson och Findus ;)), men du kanske råkar känna till några? Det vore jättefint om du kunde hjälpa mig :)

  Förresten: din blogg är en av mina favoriter och jag älskar också din och Fridas podd :)

  Hanne 2015-11-18 18:24:39 http://www.rougeimaginaire.com/
  Svara
  • Svar på Hannes kommentar.

   Hej Oj jag vet faktiskt inga böcker som är skrivna av barn… Jag hör av mig om jag kommer på något! Puss och tack för att du läser!

   Flora Wiström 2015-11-23 21:01:59
   Svara
 • alltså fan vad fint!!!! måste läsa den. älskar dina läsminer för övrigt. on point. <3

  amanda 2015-11-18 15:59:33 http://amandajnsn.se
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!