BOKTIPS: HATET AV MARIA SVELAND

Maria Sveland Hatet

Jag har haft ganska dåligt läsflyt på sistone. Tragglade mig igenom den första halvan av The Unbearable Lightness of Being men gav upp, tyckte att det var för lite gestaltning och för mycket bla bla bla, och sedan har jag ju läst mina klasskompisars långa texter. Vilket ju i princip är tre romaner. Men en bok som jag har läst är Hatet av Maria Sveland. Det var vår senaste bokklubb för att vara exakt.

Maria Sveland Hatet

Maria Sveland har länge kämpat för kvinnans rättigheter och den feministiska politiken, tätt följt av hejarop från sina medsystrar och bröder. Men i takt med att hennes röst hörs och i takt med att de högerextrema partierna växer, börjar hon få mer och mer hat. Och hot.

En morgon får hon ett dödshot på posten, undertecknad Breiviks fanclub. Hon är inte längre trygg i sin lägenhet. Hon får polisskydd. Och hon bestämmer sig för att skriva en bok om antifeminismen och kvinnohatet.

Maria Sveland Hatet

På 175 lättillgängliga sidor lägger hon fram sin egen analys av situationen men kanske framförallt intervjuer med andra människor om det hat som de fått utstå. Ofta är det så jäkla spot on.

Maria Sveland Hatet

Och ofta är det så jävla frustrerande och nedslående. Att människor känner sig så hotade av kampen för mänskliga rättigheter att de tar till hat och hot. Men att kartlägga antifeminismen är en betydelsefull del i kampen. Det är inte förrän vi ser strukturerna som vi kan kämpa mot dem.

Maria Sveland Hatet

Om ni vill ha något intressant att läsa i hängmattan (okej vem har ens en sådan – på stranden då kanske) i sommar så rekommenderar jag Hatet. 

★★★★☆

Andra böcker jag har läst på sistone:
Chimamanda Gnozi Adichie – Lila hibiskus
Gunnar Ardelius – Vill ha dig så illa
Kim Thúy – Ru
Chimamanda Gnozi Adichie – Americanah
Sara Stridsberg – Beckomberga : Ode till min familj
Lena Dunham – Not that kind of girl

Translation: Hatet (The Hatred) by Maria Sveland is a book about anti-feminism. It’s both important, tough and interesting. Unfortunately it’s not translated. 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
5kommentarer
 • Åh tack för tipset! Eller tipsen med tanke på länkarna. Jag har också haft det segt med läsandet på sistone men är så taggad påre inför ledigheten!!! Oh well, bra inlägg – som alltid!!!

  Amanda 2015-05-28 21:07:22 http://amandajnsn.se
  Svara
 • Läste också den i min bokklubb!! Var helt uppslukad av boken och satt flera gånger med höjd puls och ba ” detta är ORIMLIGT!!”. Alla borde läsa!!

  agnes 2015-05-28 19:56:08 http://agnesramfelt.devote.se
  Svara
 • den är så jävla bra och viktig. alla mååste läsa, faktiskt. http://singmyspring.blogspot.com

  e 2015-05-28 19:19:27 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Tack Flora för dina boktips! Uppskattar verkligen

  Mi 2015-05-28 15:16:23
  Svara
 • Något av en chansning då detta ju inte är ett ”leta-människor-inlägg”, men vill någon starta en bokklubb i Lund? Jag har alltid älskat att läsa, men tappat det lite sen jag började plugga. Behöver ha något som tvingar mig att hitta tillbaka till läsandets fantastiska värld. Läser gärna allt möjligt som inte är allt för tungt. Gärna snabbläst, vackert och känslosamt. Gillar även fantasy sen barndomen. Vore ultimat att ses då och då under sommaren så det inte bara blir jobb om dagarna.

  Skulle även vilja ha en liten stick/syförening om det är någon som gillar sådant. Själv stickar jag mest islandströjor.

  Maila i så fall mig på [email protected].

  Kram på er!

  Ida 2015-05-28 14:42:44
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!