2 FILMTIPS | ”WE DO NOT WANT TO BE LAW BREAKERS, WE WANT TO BE LAW MAKERS”

030314SH_04521.nefsuffragette-image02 copySuffragette

Suffragette (2015)

”For fifty years, we have laboured peacefully to secure the vote for women. We’ve been ridiculed, battered and ignored. Now we have realised that deeds and sacrifice be the order of the day. We are fighting for a time in which every little girl born into the world will have an equal chance with her brothers. Never underestimate the power we women have to define our own destinies. We do not want to be law breakers. We want to be law makers. If we must go to prison to obtain the vote, let it be the windows of government, not the bodies of women, that shall be broken! I incite this meeting and all the women in Britain to rebellion!”

Jag och mormor var och såg Suffragette på bio igår, en så himla mäktig film om kampen för kvinnors rösträtt i London för hundra år sedan. Jag grät, satt med handen framför munnen, spände tårna i skorna, fick rysningar.

Det är förjävla tröttsamt att det enbart är vita människor med i den här filmen. Regissören hävdar att hon bara har sett vita kvinnor på fotografierna från Suffragetterörelsen, men det kan knappast betyda att det inte fanns några rasifierade personer med i kampen. Östra London, där filmen utspelar sig, var i allra högsta grad en plats full av migranter och minoriteter. Läs en relevant artikel på ämnet här.  Suffragette är i vilket fall som helst en jävligt stark film.

RELATERADE FILMER
Selma
Pride
Far from the Madding Crowd

2d274907851793-amy-schumer-trainwreck-today-150218_00dd42c6d802d8bbec3d39ca8e75bd6a copyHT_trainwreck_still_mm_150717_16x9_992 copy Trainwreck-3-LeBron-James-and-Bill-Hader copytrainwreck-amy-schumer-bill-hader copy

Trainwreck (2015)

Det andra filmtipset är Amy Schumers (och Judd Apatows) Trainwreck. Såg den i London, hoptryckt mellan Nina, Yrsa och Jaana och TJÖT av skratt. Filmen handlar om Amy som har ett till synes perfekt liv. Hon har en muskulös snubbe som tar med henne på bio, ett glammigt jobb som journalist och bor i en skitfin lägenhet. Hon ligger runt, dricker och lever lajf. Men ganska snart inser tittaren att Amy kanske inte mår så jäkla bra. Visst, hon har mycket sex – men det är dåligt sex. Hennes jobb låter coolt – men det är den typen av tidning som har ”You Call Those Tits?” som huvudartikel. Hon dricker inte för att hon älskar det, utan för att hon är rädd för de känslor som kommer komma upp till ytan när hon inte gör det.

Men när hon får som uppgift att intervjua kändisläkaren Aaron så händer något. Powow! Ja Amys utveckling kretsar delvis kring den här killen, MEN främst handlar den om att hon, (av flera anledningar, inte bara pga Aaron), börjar inse sitt eget värde, utan att nödvändigtvis kompromissa med sin personlighet. Se!

RELATERADE FILMER
Obvious Child
Life Partners
Skeleton Twins

 

Translation: Two movies I’ve watched and liked. Suffragette and Trainwreck.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
8kommentarer
 • Hej! Kom just hem från ett biobesök och tänkte bara tipsa om Zootropolis. Hade inte så höga förhoppningar innan jag gick, men under tiden jag satt där tänkte jag att det nog kan vara en av de absolut bästa filmer Disney nånsin gjort. För det första var den extremt rolig. Sen hade den, som de flesta Disney-filmer, ett lite djupare budskap, vilket de i den här filmen lyckades alldeles klockrent med. Filmen behandlade (utan att någonsin nämna just de orden, utan i metaforer) rasism, sexism och hur korrupt polisväsendet kan vara. De gjorde det så himla bra och på ett sätt som man direkt fattar som vuxen och som barn förmodligen inte direkt förstår, men där föräldrar skulle kunna ta upp ämnet och genom filmen förklara hur såna orättvisor kan fungera i världen. Får 10 av 10 av mig och jag skulle absolut rekommendera att gå och se den!:) kram

  Evelina 2016-02-26 01:10:46
  Svara
 • En fråga som dök upp när jag var inne på din hemsida (florawistrom.se) var om du känner dig som mer av nåt eller helt enkelt som en mix av allt du gör? Jag menar alltså yrkesmässigt och inte vän, syster, flickvän och såna roller. Men som bloggare, skribent, illustratör, författare är det någon du identifierar dig allra mest med eller hur känns det? :)

  L 2016-02-24 18:37:02
  Svara
 • Hi Flora, I just wanted to let you know that there is a new series out which gets produced right now. The first episode is already out to see on amazon prime (at least in Germany). You should definitely check it out: It’s called ”Good Girls Revolt” – first episode is really promising. Feminism, 1969, great style and great women!

  Svea 2016-02-24 17:42:26
  Svara
 • Trainwreck är ju bara FÖR rolig alltså! Blir full i skratt bara jag kollar på Amy. Tror förresten att du skulle gilla ”in a world” om du inte har sett den. Den är rolig på samma sätt!

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-02-24 07:06:34 http://vegokak.se/
  Svara
 • Såg Suffragette med ett par vänner för en vecka sen lite drygt och oj vad jag blev hänförd. Så extremt bra film verkligen!

  Karin Lockner 2016-02-23 20:58:37 http://www.magnusdotter.blogspot.com
  Svara
 • Två av mina favoritfilmer! Håller m om kritiken kring att det bara är vita personer i Suffragette eftersom det faktiskt finns foton på rasifierade personer som gick i t.ex. paraden i slutet. Men blir även lite ledsen över annan kritik den fått som jag tycker är otroligt missvisande och förminskar vad suffragetterna faktiskt gjorde! Alla kamper för mänskliga rättiheter är ett steg i rätt riktigtning.

  Trainwreck är hysterisk och gillar att både Amy Shumer och Bill Hader ser ut som ”normala människor” ingen är photoshop snygg som i de flesta filmer vilket gör att man kan typ relatera mer och jag gillar att se folk som ser ut som folk i film och på tv :)

  EL 2016-02-23 16:32:33
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!