DISKUSSION: TOBAK

diskussion tobak

Hösten 2008 blir jag bjuden på en cigarett utanför hyrfilmsbutiken i Orminge Centrum. ”Hjälp mig”, säger jag. ”Den tänds inte.” En kille, jag tror att han kallades Ormingemicke, skrattar åt mig och förklarar att jag måste andas in för att ciggen ska ta fyr.

Hösten 2014 är jag på bröllopsfest i USA. Alla dansar, svettas, dricker öl ur kegs. Då och då försvinner folk ut i trädgården. Kanske för att röka, tänker jag, men när jag kommer ut så står de bara och pratar. Andas. Av ett sjuttiotal gäster så röker ingen. Alltså ingen. Då slår det mig än en gång hur absurd vår Svenska tobakskultur är. Hur rökning och snusande snarare är en regel än ett undantag.

Long time, no diskussionsinlägg. Den här gången tänkte jag att vi skulle prata om tobak. Hur förhåller du dig till cigaretter och snus? Har du något bra tips för att kunna sluta röka? Eller har du viktig information om tobaksindustrin som du vill uppmärksamma? Dela gärna med er av era frågor, tips och råd i kommentarsfältet. Min förhoppning är att det här ska vara en plats av respekt och omtanke, en frizon där ni kan skriva av er men också ge varandra tips och råd.

Tumregel: Om ni skriver en kommentar, försök svara på någon annans också. På så sätt blir inte kommentarsfältet fullt av obesvarade kommentarer. Rubricera gärna din kommentar så att den går att hitta vid snabb överblick.

Det går fortfarande bra att skriva av sig på tidigare veckors diskussionsinlägg:
träning
heartbreak
flytta utomlands
alkohol
föräldrar
hår
att göra slut med en vän
preventivmedel
ångest
sex
mens
sorg
kärleksrelationer
ensamhet

Translation: This is a forum where you can discuss certain topics in the comments, in this case tobaccoShare your thoughts, questions and experiences in the comments below. This is a place of respect and concern, a place where you can write about what bothers you but also a place where you can help others. Or just feel less alone.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
62kommentarer
 • Jag har lidit av typ 2-diabetes från de senaste åren och jag är 64 år men inget botemedel tills när jag hörde om cannabis olja och dess snabba härdningseffektiviteten för diabetes, cancer, kramper och många fler. Jag leddes av en vän till min syster som har använt cannabis olja för att bota hennes typ 1-diabetes och hon fick cannabis olja från USA och hon gav mig en kontakt: [email protected] och jag var i desperat behov av medicin för behandling och jag köpte cannabis olja från centrum med instruktioner om hur man använder det, började jag medicineringen olja omedelbart och efter att ha tagit olja som ordinerats, det verkligen fungerade som en magisk och jag blev förvånad med snabb verkan och jag var helt botade från diabetes. Kontaktar Dr Margaret om du står inför några utmaningar i din hälsa.

  Amanda 2016-07-08 00:38:45 http://flora.metromode.se/
  Svara
 • Jag är för att människor ska få göra som man vill men diskussionen om rökning kan få mig att se rött. Jag har astma och allergier, inget jag valt att ha utan något jag ständigt måste anpassa mig för, och rökning och astma går inte ihop. Jag kan inte sitta på uteserveringar, inte gå ut, inte vänta på bussen, inte gå på stan, inte sitta på balkongen utan att jag oftast känner rökdoft. Mina luftrör dras ihop, det bildas massor med slem och jag måste hosta och harkla mig. Det räcker med att jag sitter på bussen och någon bredvid, framför eller några säten bort har rökt innan de klev på. Endast detta räcker för att jag(och många andra) ska må dåligt.

  Jag undviker plaster med rökning så mycket det går, men jag kan inte begrensa mitt liv, tex undvika att åka buss osv, på grund av att någon annan väljer att blåsa ut gift i min omgivning!

  Nej, jag tror inte rökare är dumma eller tröga, människor får göra vad de vill med sin hälsa, det är inte min sak att döma MEN när det påverkar andra som inte vill utsättas för tex passiv rökning så rör det mig och dig också. Och jag tycker det är jättejobbigt att hosta, harkla mig och få obehagskänslor när luftrören blir trånga(och ja, jag tar medicin varje dag) så jag hoppas och önskar att rökare tänker efter och förstår hur de kan drabba andra. Hoppas mitt obehag är värt din njutning.

  Alla borde få välja hur de ska behandla sin hälsa, för det är trots allt ditt liv, men om dina vanor påverkar andra negativt så Bode du inte få välja utan ta hänsyn till andra i första hand. Jämför det med en bilist som kör för fort, om hen utsätter sitt eget liv för fara genom att köra över hastighetsbegränsningen, fine MEN hen utsätter även andra bilister och oskyddade trafikanter for livsfara. Gör vad du vill med din kropp så länge det inte påverkar någon annans hälsa!

  Sabina 2016-03-21 22:44:38
  Svara
 • Hej!

  Jag har inget emot folk som röker eller snusar. Jag tycker mest synd om de personerna då deras kroppar och hjärnor har blivit beroende av vad de har i munnen eller vad de andas in.

  Jag vet att det är otroligt svårt att sluta röka eller snusa när man är beroende, men tänk på alla 500 000 barn som arbetar på de här tobaksplantagena istället för att gå i skolan och utbilda sig. För jag lovar dig, att just den tobaken du får i dig har ett barn odlat.

  Tänk på det nästa gång du tar ett bloss eller stoppar in en prilla under läppen.

  Maja 2015-09-30 17:12:20
  Svara
 • Ett paket räcker i typ två dagar, dvs går ca tre paket i veckan en vecka jag inte festar. Det vanliga är dock att jag festar några kvällar, och för varje kväll jag festar går ett paket per kväll. Har rökt då och då sedan jag var 15 (är snart 20. ”Mycket” har jag väl rökt sedan jag var 18. Gillar att röka. Tycker dock ibland det är obehagligt för kan ha riktigt ont i lungorna efter en helg med mycket fest och lägger så jääkla mycket pengar på cigaretter trots att jag är student och har en knapp ekonomi. Vill inte sluta men funderar på att trappa ner. Det är dock svårt för jag har ändå rökt så länge. Förresten är min familj en sånhär där man äter vegetarisk lasagne med ekologisk ketchup i släktvillan och mina föräldrar ”vet inte” att jag röker men det är något som är så himla fel i min familj. Tycker om att inte vara en fin flicka.

  linnea 2015-09-14 23:40:04
  Svara
 • Rökning det dummaste man kan hålla på med är min känsla.. Väldigt skadligt, dyrt och väldigt lite man får ut av det..
  Sluta jämföra det med att dricka!

  Hanna 2015-09-10 20:21:12
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Håller med din sista mening, man kan inte jämföra alkohol med cigaretter eftersom alkohol är klassat som en drog medan cigaretter inte är klassade som en drog. Båda är farliga och kan förstöra hälsan. Det är som att jag skulle säga att fortkörning ute på vägarna är sjukt farligt, men att köra cross på småvägar i skogen inte ska jämföras med det. Förstår du hur jag menar?
   Båda sakerna är farliga, men i två olika riktningar.

   tula 2015-09-11 00:47:48 http://www.lejonpart.wordpress.com
   Svara
 • Jag förstår inte hur man kan stå där och röka och tvinga andra att bli passiva rökare. Så otroligt egoistiskt och respektlöst. Hatar att jag måste andas in den jävliga röken så ofta fast att jag inte vill. Rök inte när icke-rökare är i närheten. Tycker inte det är svårare än så faktiskt.

  Ellen 2015-09-10 11:32:55
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   Men alltså det kanske inte är riiiktigt så enkelt. Jag tycker själv att jag är en hänsynsfull rökare, röker inte bland barn eller på busshållplatser, undviker att röka på balkongen om jag vet att grannen har fönstret öppet/sitter ute och går undan när jag röker på allmän plats men någonstans kan jag inte anpassa mig konstant. Så länge det inte är förbjudet får jag röka och stör det dig så behöver du inte ställa dig bredvid mig heller och sen stirra surt. Och hur sjutton ska jag veta om någon är rökare eller icke-rökare, någon slags pin?

   Maria 2015-09-10 15:30:48
   Svara
 • Många bra tankar i denna tråd, men något som glömts bort och som enligt mig är minst lika viktigt som rökningens betydelse för enskilda individer, är dess påverkan på miljön och de människor som odlar den. Tobaksodling kräver massor av giftiga bekämpningsmedel, som de bönder som odlar den utsätts för. Dessutom får de väldigt dåligt betalt och lever ofta under hemska förhållanden. Även barnarbete förekommer i tobaksodlingen. Googla ”A non-smoking generation” för mer info!

  Tack Flora för att du startar så vettiga diskussionsinlägg!

  Sofia 2015-09-10 11:01:45
  Svara
 • FESTRÖKNING:
  “Som jag har förstått det så är det normal procedure att
  om man som rökare har ett paket cigaretter och
  man står ett gäng ute och en inte röker
  så räcker man fram paketet, lägger på casual-min
  och frågar “Vill du ha?”.
  När detta händer mig är alltid mitt svar
  ett överlyckligt “Nej tack, jag röker inte!”
  men på insidan vrålar jag “Nej tack, dra åt helvete jävla idiot!”.
  Tyvärr kan jag ju inte vara så ohövlig mot en människa
  som precis erbjudit mig sin dåliga doft, kassa kondition, förkortade liv
  och ökade risk för cancer med mera, därför väljer jag det trevligare nekandet.

  Få saker gör mig så upprörd som rökning (även om jag skrattar till Steve Hughes)
  och att se mina nära röka och medvetet suga in den där jävla skiten gör
  mig helt förtvivlad. Att man sen BJUDER UT cigaretter som
  om det vore choklad tycker jag är helt absurt.
  Vad är det för fel på folk?
  Givetvis förstår jag att en cigarett eller ett bloss inte
  leder till lungcancer. Så en är ju såklart inte farlig.
  Men en leder till en annan. Om man feströker på en
  fest är det ju rätt stor risk att man gärna feströker
  på nästa fest, och nästa fest igen.
  Och helt plötsligt suger livet och då
  röker man till vardags.
  “Du kan ju inte dö utan att ha upplevt en nikotinkick!”
  fick jag höra när jag var 16 år.
  Men inte vill jag dö för att jag upplevt en nikotinkick heller.

  En gång var jag ute och fick åter igen denna eviga fråga
  “Röker du?”. Nej blev svaret åter igen.
  Det som förvånade mig då var att sällskapet
  valde att inte gå ut för att röka.
  De stannade inne med mig och fortsatte som om inget hänt.
  Vet inte när jag kände mig så respekterad senast.”

  Från mitt blogginlägg https://coccosohl.wordpress.com/2012/11/13/nej-tack-jag-roker-inte-2/ som fortfarande sammanfattar mina tankar kring rökning.

  DÖDEN DÖDEN:
  Både min pappa och syster röker och det gör mig så jävla rädd att förlora dom, förlorade min mamma för två månader sen, dock inte pga rökning.
  Men att förlora dom som finns kvar över en så jävla dum grej som cigaretter skrämmer mig så sjukt mycket.
  Blev därför så himla glad när syrran ringde igår och sa att hon var inne på sin andra rökfria dag. Är så stolt över henne.

  Hatar cigaretter och tobak för att det kan döda, men det splittrar inte familjer och misshandlar kvinnor så som alkohol gör. Så egentligen är nog alkoholnormen sjukare.

  Fröken Cocco Sohl 2015-09-10 10:34:49 http://coccosohl.wordpress.com
  Svara
 • Man kan ta livet av sig, eller så kan man ta en cigarett. Det stadiet var jag i för cirka ett år sen, av olika anledningar. Ciggen fick mig att må bättre, vet inte varför egentligen, kicken visst, men också typ att jag tog kontrollen över något.
  Röker när jag festar, vilket är två gånger i veckan. Kan röka ett helt paket på en kväll, men sen tänker jag att det gör inget, för röker ju inte annars. Är det fel att tänka så?

  Elin 2015-09-10 09:32:49
  Svara
 • Jag har varit rökfri sedan i April. Innan det hade jag rökt i cirka fem år. Så jag förstår livet utanför rökrutan, och livet i rökrutan. Några punkter till er som tycker rökare förstör eran vardag:
  – En rökare måste bestämma själv att hen vill sluta. Att det predikas för att sluta blir det mest provocerande. Rökaren måste hitta en egen anledning inom sig. Du kan inte påverka det genom ilskna insändare.
  – Även om vi alla vill, så har alla inte samma förutsättningar i livet. Jag fick välja mellan lunch och cigaretter ibland.
  – Du kommer att träffa på feströkare när du är ute och super, du kan inte styra över det.

  Men, om du är som jag, har rökt länge men funderar på att faktiskt sluta ska jag nu berätta hur jag gick till väga:
  – Jag fick en förebild som visade sig vara emot rökning ur ett feministiskt perspektiv.
  – Jag klippte av håret samma jag jag slutade röka.
  – Jag blev månadens insändare i Vecko Revyn och fick en gratis parfymflaska hemskickad.
  – Jag tränade väldigt mycket och kände helt enkelt att så dålig kondition inte passade in i mitt liv längre.
  – Jag har varit nykter hela året och raderade alltså feströkandet också.

  Jag testade röka lite i somras för att få på svart och vitt om jag var en rökare fortfarande. Efter tre bloss blev jag ”rökmätt” och förstod inte alls what the fuzz was about. Man kan väl säga att jag fuskade ”lite” eftersom jag gick över till snus istället. Men snus påverkar inte min vardag på samma sätt som rökningen. Jag skäms inte över att ta en snus, jag känner inte att folk blänger på mig, och jag är inte rädd att min älskade farfar ska komma på mig.

  Tula 2015-09-09 23:07:44 http://lejonpart.wordpress.com
  Svara
 • Det jag tycker är intressant med rökning är att man väldigt ofta pratar om att rökare har en ökad risk för cancer, men inte så många av de andra sjukdomarna man har ökad risk för. Faktum är att rökning ökar risken för alla sjukdomar och det är flera sjukdomar som kostar samhället otroligt mycket pengar i form av läkartid, vårdplatser, läkemedel osv förutom nedskräpningen liksom. Enligt Folkhälsomyndigheten: dog 12 000 personer och 100 000 personer insjuknade årligen i rökrelaterade sjukdomar under 2010-2012. Rökning är den riskfaktor som står för den största andelen av den totala sjukdomsbördan i Sverige näst efter högt blodtryck som i sig även har tobaksbruk som en riskfaktor. VARANNAN SOM RÖKER dör i förtid av sin rökning och FÖRLORAR I GENOMSNITT TIO ÅR av sin förväntade livstid. .

  KOL – kronisk obstruktiv lungsjukdom är en sjukdom som drabbar luftvägarna och som till 90% kan förklaras av att man är eller har varit rökare. Jag tror att det är många som för det första inte ens reflekterat över att det är en sjukdom som många rökare får och för det andra så är det många som inte ens vet vad det är för sjukdom och vad den innebär. Det är en sjukdom som borde lyftas fram när det gäller rökning eftersom det är hög risk att insjukna i detta om man har varit rökare stora delar av livet – och framförallt en jobbig sjukdom att dö i (konstant andnöd/andfåddhet) och som inte går att bota när du väl utvecklat den.

  KOL orsakas av att rökningen skapar en inflammation i luftvägarna som gör att de svullnar och cellerna börjar producera mer slem. Lungblåsorna som är lungans minsta beståndsdel, och som överför syret från lungorna till blodet, bryts ner så att lungblåsorna blir större. När lungblåsorna blir större blir ytan för att föra över syre till kroppen mindre och en person med KOL får alltså svårt att syresätta sig. När lungblåsorna blir större kommer det också att vara svårt att få ut luften från lungorna, vilket gör att lungorna växer och personen måste andas snabbare/kraftigare för att få i sig tillräckligt med luft.

  Läs mer om KOL: http://www.1177.se/Vasterbotten/Fakta-och-rad/Sjukdomar/KOL—kroniskt-obstruktiv-lungsjukdom/

  J 2015-09-09 22:02:58
  Svara
 • Innan min 17 födelsedag hade jag aldrig rört en cigarett, därefter tog jag en eller annan vid festiliga tillfällen för ”det sociala umgänget”. Det är enkelt att gå fram till någon intressant person för att ge om en tjänst (kan jag låna tändare/har du en cigg att bjuda på osv..). Flyttade ifrån min hemstad för att studera på uni. För att passa in i min nya pojkväns umgänge började jag röka, det var successivt, en cigg här en cigg där men hans ord ekar fortf. i bakhuvudet: ”det är så himla snyggt och sexigt att röka”. Nej. Men 19 år och nykär går man väl på allt. Sedan tog det slut och jag rökte för att få bort ångesten och ensamheten. Flyttade hem några år senare, slutade röka med undantag från någon enstaka festlighet. Började under en stressig arbetsperiod. Slutade pga ångesten jag fick av att röka. började igen pga ångest. ..?! Nikotin är så jävla ovärt att vara beroende av. Så svårt att få ur sitt blod. Har oändligt många dåliga konsekvenser(hälsa, ekonomi, environment osv). Men alla har vi bördor, ska alla dö en dag. Samtidigt osm vi vet baksidorna är det svårt att undvika omgivningen, medierna och andra kanaler som påverkar vårat medvetande. Samtiditg som jag skäms över mitt ”on/off-beroende” avundas jag de som inte tynger sitt samvete med just beroendet och undrar vad som istället tynger deras sinnen.

  Louise 2015-09-09 21:14:19
  Svara
 • Jag är sexton år & röker. Typ varje dag. Jag är smart för övrigt, duktig i skolan, uppfyller alla vuxnas förväntningar på mig, osv. Men det var när jag började gymnasiet som jag bytte umgängeskrets till ett gäng som ofta står bakom skolan och röker.

  Det är så himla lätt. Så himla himla lätt att bara gå ut och ställa sig där bland dem. Tända en cigg, skratta med, sluta vara en duktig flicka för ett litet tag. Och så brukar ju han vara där. Pojken i estet med ruffsigt hår smala axlar och världens vackraste käkben, han som jag varit kär i sedan allra första gången jag såg honom. Bara att få stå där bredvid honom, se hur han lirkar upp ett skrynklig paket ur jeansfickan, blåser röken upp över luggen och skrattar, gör det värt det. Cigaretterna är min anledning att få prata med honom, ”har du tändare?” = ursäkt att starta en konversation.

  Och jag vet att det är dåligt. Jag vet att man får cancer, dålig hy, luktar äckligt, passiv rökning och bla bla. Men det spelar ingen roll. Om jag får stå nära honom en lunchrast till så är det viktigare. Det är bara typ en liten risk att jag kommer få lungcancer, men helt hundra procent säkert att jag dör om han aldrig tittar på mig mer.

  Så det är väl min patetiska ursäkt till alla hundratals bloss jag förgiftat min kropp med. Vill även bara be alla i den här tråden att sluta döma ungdomar som röker.
  VI ÄR INTE IDIOTER. Vi är lika medvetna om nackdelarna med rökning som ni. Men det finns andra saker som är större, viktigare, som gör mer ont än det dåliga samvetet. Att va kär så hjärtat håller på att gå sönder, till exempel. Eller paniken över att bli lämnad ensam utanför när alla kompisar står och röker, eller bara att ha femtusen ton ångest som bara kan dämpas av att göra något så konkret dåligt som att ta en cigg.

  Ni kan tycka att rökning suger men sluta döma andra tack.

  A 2015-09-09 18:44:38
  Svara
 • En sak som många kanske inte tänker på när man talar om rökning är fimparna. Jag jobbar som parkarbetare (rensar ogräs och plockar skräp) och är därmed den som måste ta hand om alla de fimpar som rökarna slänger på marken. Många är helt enkelt för lata för att gå till askkoppen fem meter bort. Jag förstår att man kanske inte tänker på det men funderar man bara ett ögonblick innan man kastar sin fimp så kommer man ju på att de inte bara magiskt försvinner.

  Stina 2015-09-09 17:50:09
  Svara
  • Svar på Stinas kommentar.

   Det här är SÅ VIKTIGT! Och från en annan parkarbetare, så sant. Att röka är ett personligt val, men att sen kasta fimparna på marken och förvänta sig att någon annan ska plocka upp dem, det är bara ignorant. Och med tanke på att i stort sett alla offentliga papperskorgar har en inbyggd askkopp, hur svårt kan det vara?!? Så jag ville egentligen bara instämma helt i din kommentar: Snälla rökare, tänk ett varv extra innan du kastar dina fimpar på marken, för nedskräpning gör ingen glad.

   karin 2015-09-09 21:47:25
   Svara
   • Svar på karins kommentar.

    håller med! är själv rökare och har kastat otaliga fimpar på marken, ber verkligen om ursäkt för det. bor nu i Japan och här är gatorna i princip fimp-fria (och skräpfria). och de har inga papperskorgar. folk tar med sig skräpet hem! och jag har köpt en liten portabel fimp-påse så behöver inte leta efter en rökruta med askfat. ska köpa med mig ett gäng påsar hem till sverige och dela ut till kompisar och hoppas de slutar kasta i naturen!
    tack alla parkarbetare för ett bra jobb!

    lisa 2015-09-12 05:54:35
    Svara
 • Jag är 25 år och har aldrig rökt. Det är ett aktivt val då jag bland annat vet att min ena morbror dog pga att han rökte så mycket så han fick kallbrand och cancer. En annan morbror rökte och fick sen ett flertar proppar i benet vilket nu begränsar honom på ett flertal sätt. Min tredje morbror rökte så mycket så han har bara två tänder i överkäken. Jag läser dessutom just nu till undersköterska och har läst väldigt djupgående om cancer, hjärtinfarkter etc. och jag vill inte göra något som äventyrar min hälsa. Att göra något som för stunden tillfredställer men som i längden bryter ner min kropp.

  Lydia 2015-09-09 14:27:21 http://www.lydialedenvik.blogg.se
  Svara
 • Jag har feströkt ett tag och tycker att det är nice + roligt med det sociala osv, men med tiden har jag börjat röka mer i vardagen (en cigg med kompisar, en på vägen till skolan osv). Mitt mål är egentligen inte att sluta röka helt men jag vill liksom att det ska vara kopplat till fest så att jag inte börjar röka allt mer och blir en regelbunden rökare. Någon som har ett tips på hur jag ska tänka och undvika vardaglig rökning?

  Anna 2015-09-09 14:14:33
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Jag har samma problem, jag feströkte och sen började det övergå till sällskapscigg på vardagar och sen heltidsrökte jag i ett år. Mitt bästa tips är att sluta på heltid, alltså inte en endaste cigg. Sen när du inte rökt på tre månader så kan du eventuellt ta en cigg på fest, men aldrig låta dig själv falla tillbaka ”helt”

   Funkade för mig! Lycka till!

   PS: annars har jag hört att elcigg kan va en bra övergångsprodukt! Innehåller nikotin, men ingen tjära. Kan vara värt att ha en sådan som test och sen avänja sig helt! :)

   Jenna 2015-09-09 17:54:00
   Svara
 • Först måste jag bara säga att jämförelsen mellan en fest du var på i USA och Sveriges tobakskultur i överlag känns rätt absurd. Tror det säger betydligt mer om vilka som var på den festen, deras bakgrund, värderingar, sätt att leva etc. Alltså KLASS.

  Tänker mig att många som läser din blogg är typ medelklass, övre medelklass en del. Fungerande familjer, fungerande ekonomi, fungerande vardag. Där är rökning ofta tabu, något som är smutsigt, luktar illa, något man inte ska hålla på med för det är ”fult” och framförallt livsfarligt.

  Jag säger absolut inte att rökning INTE är livsfarligt, det vet nog alla vid det här laget. Men man kanske också måste se till varför många är rökare, varför folk skapar och har beroenden. Tänka på folk som mår dåligt, lider av psykisk ohälsa, har diagnoser, eller inte. Folk som inte får den hjälp dom skulle behöva för att må bra. På folk som lever ett liv i andras ögon är ”white trash”, som inte har kapital varken socialt eller ekonomiskt eller kulturellt.

  Rökning handlar för många om belöning. Att få gå iväg en stund, tänka på annat. Ett sätt att klara en jobbig vardag.

  (En grej jag bara kom att tänka på nu: dom som skulle få sitt körkort betalt om dom inte rökte innan dom var 18. Vilka är det som har råd att betala körkort till sitt barn?)

  Till det jag framförallt ville säga, många här är väldigt hatiska mot rökare. Sluta med det!!! Det är inte bra att folk röker, absolut inte. Men det är inte så att rökare medvetet vill döda er med passiv rökning som ni målar upp heller?! Tänk istället på varför folk har beroenden och vad som är skevt där.

  Alice 2015-09-09 14:01:21
  Svara
  • Svar på Alices kommentar.

   asså TACK för klassperspektiv!!!!! fyfan vad vidrigt det va med alla ovanför som verkligen verkar AVSKY ökning/folk som röker?? så mkt sunkig moral inblandad. vi får inte glömma Blondinbellas anticigg-kampanj ”Fina flickor röker inte”….. verkligen sån stämning här inne också och den är så LOL. SKÄMS alla präktiga, nedlåtande medelklass-as. förlåt men så trött på era ständiga moralpredikningar och liksom ”nu ska jag säga er ett sanningens ord”-attityd. ba jaha, ska vi hata på drogberoende människor också? droger e ju också livsfarligt o superäckligt usch!!!!!!!!!! äe dra hem till era oskilda föräldrar och ät vegetarisk lasagne med ekologisk ketchup i gamla släktvivllan

   ellen 2015-09-11 09:59:25
   Svara
  • Svar på Alices kommentar.

   Viktigt och bra skrivet. Många tenderar att glömma bort klassperspektivet, antagligen för att det inte berör dom. Tack för du tog dig tiden att beskriva så sakligt!

   r 2015-09-09 17:20:10
   Svara
  • Svar på Alices kommentar.

   du formulerade just allt jag tänkte fast inte visste att jag tänkte det! tack.
   lägger till att jag har rökt i princip dagligen sedan jag var femton (tio år nu, jisses), ibland en cigg om dagen och på till exempel festival kanske två paket under en hel dag. har aldrig försökt sluta helt enkelt för att jag gillar att röka. nu bor jag i japan och här är det en rolig cigarettkultur. det är förbjudet att röka på gatan i stan, det finns särskilda rutor och ibland ”burar” för rökare. på de flesta restauranger och i princip alla barer får du röka dock! inomhus! jag älskar det. de som inte gillar tobaksrök går helt enkelt nån annanstans. men de har sjukt bra ventilation på de flesta ställen, hälsar mina ickerökande kompisar.

   lisa 2015-09-09 16:53:01
   Svara
  • Svar på Alices kommentar.

   Åh tyckte bara att din kommentar var så Vettig!!! Väldigt insiktsfull och jag håller med dig om klassperspektivet!

   Karin 2015-09-09 16:38:43
   Svara
 • hejhejhej!

  vet att detta är så himla fel inlägg – men anade att ingen skulle gå tillbaka till diskussionen om sex. Det är nämligen såhär att jag aldrig har kommit under samlag. Har legat med åtta killar, helt orelevant, men det är bara min parter just nu som jag har varit i ett förhållande med. Anade att det kanske var haken förut? Att det inte fanns någon trygghet i de andra killarna? Nu visar ju detta sig vara helt fel.. tycker det är så himla tråkigt och sänker min lust till sex rejält. Har provat en hel del ställningar osv. Han har fått mig att komma genom att smeka mig, och jag sprutkommer alltid – vilket kanske också ökar pressen hos mig då jag tycker det är jobbigt för jag kan lika gärna kissa ner mig – vilket har hänt flertal gånger.

  Kram och tacksam för svar – är jag ensam?

  a 2015-09-09 14:00:15
  Svara
  • Svar på as kommentar.

   Hej! Jag var bara tvungen att svara för jag känner så med dig – hatar själv att uppleva den där stressen över att komma. Det blir ju en så ond cirkel – har man väl börjat fråga sig ”varför har jag inte kommit än? Kommer jag ens att komma?” då är ju just det ligget i stort sett redan dödsdömt. I mitt förra förhållande hade jag svårt att komma, och inte bara vid penetration utan rent allmänt, vilket var superjobbigt och jag fejkade flera gånger bara för att få det överstökat. Sex blev därför rätt tråkigt och prestationsfyllt. I mitt nuvarande förhållande däremot går det hur lätt som helst för mig… Varför? Dels tror jag att jag är 10 gånger mer attraherad av min nuvarande kille än jag någonsin var av min förra, MEN det handlar också till stor del om att jag blivit mycket mer bekväm i min egen kropp. Jag minns att jag kände mig både trygg, avslappnad och sexig första gången jag låg med min nuvarande kille, och på något vis sattes ribban redan där – ”det här kommer gå bra, med den här killen kommer jag”. Så visst sitter mycket i huvudet! Försök att slappna av – låt det spruta! Det är väl kanon att du kan få sprutorgasm :D jag förstår att det kan vara pinsamt, eftersom det inte är så vanligt, men hur många killar och tjejer där ute tycker inte att sprutorgasmer är supersexigt att se? Embrace what you’ve got girl! Ang. att du kissat på dig ibland – det kanske är något man kan ta upp med en sjuksköterska (om det stör dig mkt alltså)? Vill också avsluta med att säga att du inte borde stirra dig blind på att komma under samlag, för om din partner kan få dig att komma med smekningar, då är väl det minst lika bra? :) Och sist men inte minst – prata, prata, prata med din partner om du inte redan gjort det. KRAM!

   Elsa 2015-09-09 18:01:33
   Svara
  • Svar på as kommentar.

   hej! till och börja med är det är ju ashärligt att han kan smeka dig tills du kommer! det tog jääääääättelång tid innan jag började komma under samlag med min kille, men för mig är det superviktigt att han (eller jag!) smeker klittan samtidigt som vi har omslutande sex. det är en myt att det skulle finnas två olika typer av orgasmer eftersom man kommer av att klittan stimuleras även under samlaget fast inifrån, det är ju lixom samma grej, så man kan ju hjälpa till utifrån också! tänker att en annan grej är att stegra själva in&ut:et i takt eller hårdhet typ, brukar typ inte tycka det är så skönt från början alltid annars, lixom låta det växa fram. förresten sprutkommer jag också ganska ofta! det är ju så skönt? tänker att man bara borde embracea att man kan det. nu är det ju oftast inte kiss som kommer, men om det gör det, alltså, fattar egentligen inte varför kiss skulle vara äckligare än sperma? jag menar sperman simmar ju?? läbbigt om man tänker på det..

   k 2015-09-09 16:50:11
   Svara
  • Svar på as kommentar.

   Jag är i samma sits som du. Tacksam för tips!

   A 2015-09-09 15:43:42
   Svara
 • jag snusar och har gjort det i fem år. röker gör jag väldigt sällan, men det händer. Jag har ingenting att säga om andra personer som röker eller snusar, tycker givetvis att det är allas val och rätt att välja själv. Däremot tycker jag det är extremt läskigt att jag är så beroende av nikotin att jag knappt är mig själv utan det. Snuset är nu djupt rotat i min identitet och därför ännu svårare att göra av med. Det är på något sätt ganska läskigt.

  Sara 2015-09-09 12:29:21 http://balltohippt.blogg.se
  Svara
 • Jag är 25 och rökte en cigg första gången när jag var 23. Har uteslutade rökt när jag varit full. Ibland kan jag röka tio cigg på en kväll (dock väldigt sällan för man blir så jävla mycket mer bakis) och ibland kan det gå månader mellan två bloss. Har ett paket ligger i byrålådan men reflekterar inte ens över något sug efter dem. Någon enstaka gång har jag fått smaka ett bloss av någon nykter, men jag blir så himla illamående så det är inget jag har någon lust med. Jag är inte ett dugg rädd för att bli beroende, men jag förstår att folk är olika.

  Att jämföra med alkohol och cannabis är bara meningslöst, det är olika droger med olika verkan och olika socialt beteende associerat till sig.

  johanna 2015-09-09 12:16:00
  Svara
 • Har aldrig rökt & tänker aldrig testa

  Förstår dock att många röker pågrund av sorg, stress, ångest m.m

  Hoppas verkligen att en god måltid, en kurs, yoga, dans, film maraton, konst & musik kan vara något annat att använda i de stunder då en känner sig svag, istället för ciggen.

  En kram ger jag till alla er, ge inte upp. Prata med någon du tycker om & litar på, kramas & kanske undvika alkoholen för det triggar ciggsuget.

  <3

  Anonym 2015-09-09 11:53:59
  Svara
  • Svar på Anonyms kommentar.

   Vill bara uppmärksamma att en verkligen inte alls behöver må dåligt för att berättiga sitt rökande.

   Jag tycker det NICE att röka och snusa. Jag är inte helttids-tobaksbrukare, men när jag väl gör det njuter jag. Och jag gillar att njuta. En utsätter sig såklart för risker osv osv osv. Men det gör man ju hela tiden ändå. För mig är min njutning värt riskerna.

   Lisa 2015-09-09 23:38:12
   Svara
 • jag köper cigariller en gång i månaden och röker på fest. mysigare alternativ än cigg, har aldrig gillat det.

  sarah 2015-09-09 10:45:44 http://sarahhelmertz.tumblr.com
  Svara
 • alltså, det här med ATT DEJTA NÅGON SOM RÖKER, kan vi diskutera det?

  jag har gått och blivit förtrollad av en kille som röker, han är en rökare liksom, och jag var en feströkare men har nu lovat mig själv att sluta helt och hållet. aldrig mer. så, vad ska jag säga till honom, hur ska jag smyga in frågan om inte han kanske skulle trappa ner också? utan att trampa honom på tårna? han måsta ju ha fått i frågasättningar sjuttioelva gånger och jag vill inte vara den som är den, men vill att han börjar trappar ner så han inte måste röka jämt när vi är tsm, så blir det lättare för mig att sluta helt och hållet också. tips?

  ellen 2015-09-09 10:29:38
  Svara
  • Svar på ellens kommentar.

   måste du ta upp det? känns som en störig, lite onödig grej i början av ett förhållande. om det beror på att du har egna erfarenheter av sjukdom pga rökning (ex i familjen osv) kanske du kan berätta om det och säga att det är jobbigt eller liknande, men annars känns det ganska ovärt och osoft att lägga sig i nån annans liv så tidigt inpå att relationen börjat? min pojkvän röker och snusar, och även om jag tycker att det är halväckligt och såklart onödigt pga farligt så väger det liksom extremt mycket mindre tungt än att han gör sina egna val och att jag inte bestämmer över honom. förstår du?

   my 2015-09-09 16:22:59
   Svara
 • Nu är inte jag en regelbunden rökare som kämpar för att rättfärdiga dessa, stundtals, alldeles fantastiskt trevliga giftpinnar, men din text gör mig väldigt irriterad av två anledningar.

  1. ”Då slår det mig än en gång hur absurd vår Svenska tobakskultur är. Hur rökning och snusande snarare är en regel än ett undantag”. Om vi enbart skall se till Europa kan du åka till Schweiz, Frankrike, Danmark, Grekland, Spanien eller Italien, där rökning är betydligt vanligare. Övervägande delen av världens rökare bor dessutom i låg- och medelinkomstländer.

  2. Är SÅ trött på hyckleriet. Vilken drog är farligare än tobak? Johodå, ALKOHOLEN. Man får absolut tycka att cigg är äckligt och problematiskt (och inte vilja sitta bredvid människor som röker, feel free, kliv åt sidan), men att proklamera cigaretternas negativa sidor samtidigt som man själv dricker alkohol är att skjuta sig själv i foten ungefär 100 gånger om. Och ni som dricker alkohol men än dock går bärsärkagång så fort weed kommer på tal, er orkar jag inte ens diskutera med.

  Josefine 2015-09-09 10:25:07
  Svara
  • Svar på Josefines kommentar.

   alltså va? varför kan man inte problematisera något fast man gör något annat som inte heller är ”helt bra”? Står väl ingenting om alkohol här? Man kan väl problematisera sömnbrist fast det är värre med misshandel. Förstår inte alls din logik. Självklart är det problematiskt att alkohol ses som något ofarligt men bara för att man kan prata om rökning och dess effekt påverkar det väl inte synen på akoholkonsumtion?

   Anna 2015-09-09 12:49:34
   Svara
   • Svar på Annas kommentar.

    Thea: Jo, men nu gjorde hon ju en jämförelse med USA i sin text vilket fick det att låta som att det är så mycket värre i Sverige (vilket det inte är).

    Till er andra: jag tror att jag blir lite extra trångsynt i denna diskussion eftersom jag och vänner vid så många tillfällen under årets lopp har fått lyssna till utläggningar om hur DÅLIGT och HEMSKT det är med cigg, samtidigt som personen/personerna som för argumentet sitter och a) häller i sig alkohol b) proppar i sig godis, chips, coca cola eller McD. Menar således att det är svårt att ta någons argument på allvar, när personen i fråga inte ser sig själv i spegeln överhuvudtaget.

    Men visst, SJÄLVKLART skall man kunna problematisera något trots att man själv sysslar med något annat, som också kan anses vara problematiskt och mindre bra.

    Josefine 2015-09-09 15:24:02
    Svara
  • Svar på Josefines kommentar.

   alkohol har också diskuterats i ett sånt här inlägg. Tycker inte att hon hycklar.

   Frida 2015-09-09 12:30:13
   Svara
  • Svar på Josefines kommentar.

   1. Flora menar troligtvis inom Sverige och som hon säger den svenska tobakskulturen. Som du formulerar dig är som att Calle pekar på Lisa när han blivit påkommen att kasta en sten på fönstret och säger att Lisa minsann kastade TRE stenar på fönstret.

   2. Alkoholnormen/konsumeringen av alkohol ingår inte i tobakskategorin och jag tror inte att flora menar att det är mindre skadligt för kroppen att konsumera alkohol hela livet vs. att konsumera tobak.

   Ha de fint!

   Thea 2015-09-09 10:41:36
   Svara
 • Jag började röka under en väldigt destruktiv tid där ”nikotinkicken” blev ett slags belöningssystem. En paus i vardagen med totalfokus på mig själv och mina tankar, plus en berusande känsla av välmående. Så fort nikotinkicken avtog slutade jag en längre period för att börja i första. De perioder jag röker drar jag ner 2-3 cigg om dagen, alltså morgon eftermiddag kväll. Går det över 3ciggs-gränsen ringer små varningsklockor i bakhuvudet – att nu röker jag inte för berusningens skull; utan nu röker jag för att något bekymrar mig.

  Och visst har saker bekymrat mig. Det var ju så det hela började. När jag blir bekymrad nuförtiden och väljer att ignorera varningsklockorna röker jag vanligtvis ett paket om dagen. Och det är en annan slags tillfredsställande känsla. Inte som belöning, utan mer som känslomässig kontroll ”Jag gör det här för att jag kan och jag vill”.

  Den känslan brukar avta efter ett par dagar då jag känner mig löjlig. Om jag känner mig löjlig brukar jag vanligtvis må bättre. Och då slutar jag röka i en längre period för att börja I första.

  Andrea 2015-09-09 10:17:39
  Svara
 • Jag började att röka när jag var 14, då var det för att passa in och för att inte vara den ”tråkiga och duktiga” i gänget. I den åldern är allt så känsligt redan och att stå utanför var det sista jag ville, att inte bli inkluderad. Så jag rökte bara när jag umgicks med mina kompisar men mycket snart började jag röka när jag var själv, på kvällar eller på helger. Mycket snart började jag röka mer och mer och det dröjde inte länge förrän jag var tvungen att röka innan jag ens hade ätit frukost! Jag blev fast! Detta skrämde mig jättemycket och jag äcklades över att min hjärna nu sa åt mig att köpa cigg istället för mat om jag inte hade pengar nog att köpa båda. Det tog mig ändå år att inse att detta var ett starkt gift och att jag var fast i ett svårt beroende. Men en dag bestämde jag mig för att sluta och nu så är jag rökfri! Har inte rökt på ca 2 år! Jag är så glad och stolt! Att börja att röka var nog det dummaste jag gjort! Så glad över att idag vara rökfri!

  Louise 2015-09-09 10:06:00
  Svara
 • Tog min första cigg när jag var 23 och det enda jag har att säga om det är att det var idiotiskt. Har feströkt några gånger sedan dess men ångrar mig varje gång efteråt. Däremot kan jag inte förneka att jag tycker om det och jag kan inte säga att jag inte kommer göra det igen. Shit happens liksom. Försöker undvika det dock. Bra taktik att undvika rökning: Har lovat mig själv att aldrig köpa ett paket och det har jag aldrig gjort. Vilket gör att jag får cigg ifrån andra. Däremot så hatar jag att tigga/be om nåt från andra vilket resulterar i att jag många gånger inte röker. Skitbra knep!

  Sara 2015-09-09 09:49:40
  Svara
  • Svar på Saras kommentar.

   Jag tog mitt första cigarettbloss i sommar, och jag har precis fyllt 25. Kände så mycket igen mig själv i det du skrev, då jag ångrade det så fruktansvärt efteråt. Ändå prövade jag det igen. Och igen. Men precis som du så har jag lovat mig själv att aldrig, aldrig köpa ett paket cigg. Än så länge går det bra. Jag har inget problem över att andra röker, men bara jag står emot cigaretterna själv :)

   Mirre 2015-09-09 10:20:08 http://medeia.webblogg.se
   Svara
 • Jag älskar lukten av en viss sort cigaretter, vet inte vilken ens men just den, heaven. Har själv aldrigt rökt, tvivlar på att jag kommer göra det också.
  Jag har alltid undrat vrf folk börjar, Krunegård sa en gång att han skulle börja röka för att han ville ha en last, en del säger att det hjälper deras stress.

  alicia 2015-09-09 09:31:26
  Svara
 • Rökning hjälpte mig ur mitt väldigt destruktiva självskadebeteende. En två cigg istället för en kväll på akuten och tio stygn, alltid alltid.

  Dani 2015-09-09 09:24:24 http://Forbiddenforest.blogg.se
  Svara
  • Svar på Danis kommentar.

   Samma här. I högstadiet kunde jag (i vissa fall) byta ut skärande eller självmedicinering mot cigaretter vid panikångestepisoder. Jag har rökt sen jag var 14, älskar det. Jag har en extremt rörig hjärna och med cigg får jag en chans att ta en paus från alla intryck och reda ut vad som egentligen pågår i den. Svårt att förklara kanske. Och ja, jag vet att det är farligt. Alla vet att det är farligt.

   Ella 2015-09-09 13:17:54
   Svara
 • Att påstå att Sverige har en sämre tobakskultur än USA säger snarare mer om din umgängeskrets än Sverige vs USA, då färre röker i Sverige(11% rökare) än i USA (18% rökare). (Källa: http://www.folkhalsomyndigheten.se/amnesomraden/statistik-och-undersokningar/folkhalsoatlas/lab-miljo-och-rapportblad/daglig-rokning/, http://www.cancer.org/cancer/cancercauses/tobaccocancer/questionsaboutsmokingtobaccoandhealth/questions-about-smoking-tobacco-and-health-how-many-use)
  Anekdotisk bevisföring skall man vara försiktig med eftersom det skiftar fokus i det du ville diskutera.

  Och ja, snusning är vanligare här i Sverige men det skadar inte den som står bredvid på samma sätt som rökning gör samt skadar inte kroppen i lika stor utsträckning som cigaretter.

  Anna 2015-09-09 09:13:30
  Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   jag håller med dig. tycker inte att det finns en positiv tobakskultur i sverige överhuvudtaget, det är snarare något som ses ner på, något som ’underklassen’ håller på med under köksfläkten. jag bor i frankrike och här röker sååå många mer än i sverige och jag är verkligen mer självmedveten när jag röker i sverige än här. jag vet att många inte ser på det med blida ögon.. jag har sagt att jag ska sluta men med en sverigeflytt planerad snart vill jag nästan fortsätta på pin kiv, men det är väl inte helt genomtänkt heller…

   Maria 2015-09-09 15:59:40
   Svara
  • Svar på Annas kommentar.

   Bra inlägg, tror det är viktigt att alltid tänka på att ens umgängeskrets inte är representativ för samhället då man oftast umgås med personer som liknar en själv (kan t.ex. jämföras med att många i min omgivning blev förvånade att inte Fi kom in i riksdagen trots att kändes som att ”alla” röstade på dem – dvs. unga personer i Stockholms innerstad).

   Jag håller inte alls med om att den svenska tobakskulturen är absurd, 11% rökare om man jämför med det europeeiska genomsnittet på 28% känns snarare ganska hälsosamt. Visst att vi snusar mer, men det har inte samma bevisade skadliga effekter som rökning, och som Anna sa, skadar inte de runt omkring på samma sätt. Jag bodde i Frankrike i några år, och när jag flyttade tillbaka till Sverige tyckte jag att det märktes stor skillnad på samhällets inställning till rökning, med anti-rökningskampanjer och liknande.

   Emma 2015-09-09 11:50:31
   Svara
 • Jag har festat och befunnit mig bland ”rökare” sedan jag var 14 och aldrig någonsin haft en cigarett mellan mina läppar. Har aldrig provat och kommer aldrig att göra. Min pappas rökning ledde tillslut till hans bortgång och sedan dess har jag lovat mig själv att aldrig någonsin röka en cigarett i hela mitt liv. Jag har också lovat min pappa det så det är ett löfte värt att hålla. Jag är 21 och de flesta av mina vänner snusar under veckorna och röker på fest.

  anonym 2015-09-09 08:45:41
  Svara
 • Jag är lite rädd för att börja. Alla i min omgivning antingen röker eller snusar och det hade varit så lätt att bara börja med det också. Man blir ju alltid tillfrågad om man vill ha en cigg utanför en klubb eller typ bara vid busshållplatsen hem efteråt. Jag känner inget sug alls, vill inte testa ens men det handlar inte om att man inte vill vara ocool, man vill ju inte bara bli utelämnad ur gänget liksom. Det finns typ något underförstått med tobak, att det är dåligt, men det är typ som att alla vet att man egentligen borde sluta äta så mycket kött för det är dåligt för miljön. Man vet men bryr sig inte, eller iallafall inte hela tiden.

  Gabby 2015-09-09 08:35:18 http://nouw.com/gabbydahlberg
  Svara
 • Tobak, cigaretter & människor som röker gör mig så arg! Många är ganska smarta människor som röker (det fina självklart jubel-idioter också). Men så fort jag ser någon medvetet andas in gift & samtidigt gifta ner min luft, får jag krupp.

  Det är så vidrigt, ocoolt & på riktigt sänks de människor som röker ett snäpp i mina ögon. För låt oss inse att många dör pågrund av rökarnas beroende. & jag vill fan inte dö pågrund av att någon annans dåliga val. Min farfar rökte ihjäl sig & dog när min pappa var 20.

  Jag älskar att dansa & i klubbarna blir det varmt & då vill jag gärna gå ut & ”ta” luft. Då måste jag välja att avstå luften, lr andas in cigarett rök. Orimligt

  E 2015-09-09 08:10:58
  Svara
  • Svar på Es kommentar.

   Glöm inte att människor som röker är människor, formade av normer och ideal. Det är deras val att röka, och känns inte konstruktivt att bara vara arg och få krupp på människor som gör något du inte gillar. Och att se ner på dem? varför ska man se ner på människor, det känns snarare som ett tänk som inte gagnar någon. Utan bara skapar klyftor.

   Inte med det sagt att rökning är bra.

   Istället för att fördöma människor, fundera på varför de röker? Fördömer du människor som dricker? Finns tämligen många forskningsrapporter på att det är skadligt. Och påverkar andra människor negativt. Fördömer du människor som kör bilar? Det är bevisat att avgaser inte är bra. Och att bilar dödar. (människor i bilar även)

   Det finns många beteenden som inte gagnar människor. Men fundera istället på vad vi kan göra åt det? Som kanske att vara en öppen förebild? Prata om det (som här, heja flora). Att du inte röker är ett steg. Men jag kan nästan lova att med en sådan attityd mot rökare och människor (för ja, rökare är också människor, och människor har brister) så kommer du bara att stöta bort dem. Det hjälper ingen skulle jag tro. Förutom de faktum att du slipper umgås med rökare. Men då är vi ju snarar längre från en lösning, eller?

   Josefin 2015-09-09 10:22:42
   Svara
  • Svar på Es kommentar.

   Håller så med dig om allt, särskilt det sista stycket. Det är vidrigt.

   anonym 2015-09-09 09:18:22
   Svara
 • I think smoking is a method to avoid to have a clear look on yourself and the current theme ab the smoke makes it impossible to see clear. In my opinion this is a reason why it is difficult to stop smoking.
  xx from Bavaria/Germany, Rena www.dressedwithsoul.com

  Rena 2015-09-09 07:41:14 http://Www.dressedwithsoul.com
  Svara
 • Men stämmer det verkligen? Jag är 22 och känner inte en kotte som röker och då hänger jag ändå i stora gäng på Trädgården varje helg osv. Plus att i USA röker alla på istället, vilket är 1000 gånger värre.

  Hanna 2015-09-09 07:33:56
  Svara
  • Svar på Hannas kommentar.

   Hur menar du att det är värre att röka på? Såvida det ej är något en gör dagligen, är det ju faktiskt på många sätt lindrigare än att konsumera alkohol?

   Linnea 2015-09-09 09:42:44
   Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!