Massa bilder från Facebook, tagna mellan 2009-2012.
I veckans podcastavsnitt av Flora & Frida så pratar vi om gymnasiet, efter flera önskemål från er.
Vi pratar om att gråta på skoltoaletten, heta sexdrömmar om lärare, marxister som bor i etagevåningar och syokonsulenter som bara rekommenderar Handelshögskolan. Frida ger sina bästa råd i hur en fejkar sig igenom gymnasiet, medan jag pratar utifrån mitt duktig flicka-perspektiv. Utlovar även en jäkligt mysig kissrelaterad anekdot.
Lyssna i iTunes/Podcaster/Acast eller här nedan. Prenumerera och betygsätt gärna! Och vi blir svinglada när ni mailar in era egna anekdoter och tankar ([email protected]), eller visar vad ni gör när ni lyssnar genom att använda hashtaggen #florafrida.
Lyssna på tidigare avsnitt här:
→ 1. SEX.
→ 2. VÄNSKAP.
→ 3. ATT JOBBA MED DET VI ÄLSKAR.
→ 4. ONANISTERNA.
→ 5. NÄR ALLT KÄNNS ÅT HELVETE.
→ 6. FLORA, FRIDA & FEMINISMEN.
→ 7. OCH SEN LEVDE DE LYCKLIGA I ALLA SINA DAGAR… ELLER?
→ 8. GIRLS FOREVER
→ 9. SVARTSJUKAN FEAT. LAMMKÖTTET
→ 10. SJÄLVKÄNSLA NU!
→ 11. RELATIONSEXPERTENS TIPS: SPY PÅ DIN DEJT
→ 12. GRINDR-SEX & PLAYERS
→ 13. KONSTNÄRENS VISDOMSORD & LAMMET CURRY
Pssst. Vi är supertacksamma för tips på podcastämnen, så hör av dig om du har några idéer.
Hejsan!
Först och främst: Finaste podden. Jag var ju egentligen aldrig någon poddlyssnare innan F&F, men efter att ha tagit mig igenom samtliga avsnitt och börjat vänta in nya – kan man anse sig konverterad?
I alla fall, eftersom ni pratar mycket om relationer osv. Vad sägs om att gå in närmare på det här med ”tredje hjulet”?
Under de senaste veckorna har jag nämligen upptäckt att jag gått in i någon sorts tredje hjulet-mentalitet gällande människorna omkring mig. Det kan förstås ha att göra med att jag flyttat utomlands och att umgängeskretsen därför minskat i jämförelse med förut – men det har också aldrig varit så påfallande att alla omkring mig faktiskt är Par. Till och med i nya sociala situationer upptäcker jag att jag sitter bredvid par i slutet av kvällen och känner mig som blindtarmen i sammanhanget.
Jag vet att det går att bota genom att aktivt leta upp 1) andra kompiskretsar eller 2) egna ragg, men vad händer om man 1) hamnar i 3hjul-skåran orimligt mycket ändå? eller 2) inte är intresserad av att träffa någon själv?
Borde man tacka nej om ett par bjuder in en på grejer ofta (typ som en *omedveten 3hjul-fälla*)?
Finns det fler där ute som känner sig som ett bihang i sociala sammanhang?
Eller: är tredje hjulet bara ett state of mind?
Intressant! Skriver upp detta på listan över potentiella poddämnen :)
Hej Flora,
Lyssnade på ditt och Fridas senaste podavsnitt och hörde att ni pratade en hel del om gymnasievalet och så kallade syo-konsulenter. Syo står för studie- och yrkesorientering men nu för tiden används inte det begreppet längre utan det heter det studie- och yrkesvägledning. (Menar inte att det är nåt som ni/alla bör ha koll på men nu vet ni :)
Jag är snart färdigutbildad studie- och yrkesvägledare och blev därför väldigt glad när du ”försvarade” vår roll lite och berättade att information om det estetiska programmet gjort skillnad för dig. Det är ju liksom min önskan att jag ska kunna göra just det för de människor jag kommer att jobba med. Att kunna hjälpa någon att hitta ”rätt väg” eller kanske rättare sagt: sin väg, är ju själva anledningen att jag valt detta yrke. Jag tvivlar ibland på om jag kommer att lyckas, men jag försöker peppa mig själv och våga lita på min kompetens och förmåga. Är som sagt i slutet på min utbildning så snart är det dags för mig att pröva mina vingar. Min förhoppning är att jag som vägledare ska kunna vara en person som har tid och förmåga att hjälpa människor att hantera stress/oro/funderingar om studier och framtid.
FYI: Studie- och yrkesvägledning enligt Sveriges vägledarförening:
Vägledning är en processinriktad verksamhet och har som mål att underlätta för individer och grupper i olika åldrar och vid olika tidpunkter i livet att välja utbildning, yrke eller karriär samt bidra till en bättre livsplanering.
För många människor finns ett avstånd mellan vad de är och vad de vill vara. I sammanhanget uppstår frågor och behov som vägledarna har till uppgift att besvara, underlätta och möta. Vägledning omfattar en mängd olika verksamheter och områden, privat eller offentligt inom såväl utbildnings- som arbetsmarknadssektorn. Vägledarnas arbete kan beskrivas utifrån några exempel på vägledningssökandes frågeställningar och behov.
Att hitta information – svårt att överblicka, många alternativ
Att fatta beslut – valångest, svårt att avväga, vågar inte välja bort
Att få hjälp på vägen – avstämning, behov av samtal och stöd
Att skapa motivation – Hur går jag vidare? Hur ser jag framåt?
Att förstå sig själv och livet – vem är jag
Att bli bekräftad – få professionell återkoppling
Hej! Var absolut inte meningen att förminska det yrket (bara den gubben vi hade som syv på vår skola). Och ber om ursäkt att jag använde fel begrepp! Svårt att veta ibland. Heja dig! Kram
Det verkar inte som mitt svar skickades förra gången? (Eller sorry om det blir dubbelt nu) Men ville bara säga att: 1. jag menade absolut inte att det var konstigt att ni använde fel begrepp, som du sa, svårt att veta ibland och särskilt för en sån liten yrkesgrupp. 2. Jag uppskattade ditt svar och din pepp, verkligen! Kram hej!
Jag gick också på Södra och hade ADHD, diagnosticerad, och fick knappt någon hjälp överhuvudtaget till skillnad från dyslektikerna (som fick sitta där Frida gled in utan diagnos, förlåt men fan vad skevt haha). Glöm inte bort att neuropsykiatriska funktionsnedsättningar också sinkar elever som fan, och uppmuntra inte folk att utnyttja hjälpen som erbjuds om man faktiskt inte behöver den. Skolk äger, det borde alla göra så mycket som möjligt!
Helt rätt, skolka mer! Det är något som behöver tas upp oftare. Det går dessutom alldeles utmärkt att plugga på högskolan om man struntar i gymnasiet, tack vare HP. Jag skrev det i början av andra året i gymnasiet och fick 1,75, så efter det behövde jag bara få G i alla kurser så hade jag full behörighet till det jag ville plugga, inklusive läkare om jag hade viljat (dock valde jag Industriell Ekonomi). Dessutom hade jag tur med softa lärare som sket helt i rapportera frånvaro (så jag har heller ingen aning om hur många procents frånvaro jag hade), men det går såklart att lösa med intyg och grejer som Frida säger. I efterhand ångrar jag att jag ändå gick så mycket i skolan som jag ändå gjorde
Visst, det är inte alla som skriver 1,75 på HP men en massa bra utbildningar går ju att komma in på betydligt lägre poäng än så. Det är inte som att man egentligen behöver kunna matten som lärs ut i gymnasiet på natur/teknik eftersom man går igenom allt ifrån grunden under första månaden på högskolan ändå, och då är det fett värt att ge sig in i det då istället när man har rensat skallen och är en mognare, vuxnare individ till skillnad från den man var i gymnasiet.
Will Shepherd???
hehehe kanske
Börjar gymnasiet till hösten, har sökt estet, så nice att ni pratar om gymnasiet <3
Åh! Mysigt ämne. Ska spara detta gills imorgon och min halvdag semester. <3
prestationsångest var det ja.. känner igen mig så otroligt mycket i det ni säger. ni sätter verkligen fingret på ”det”! Så bra. Kram
/Karin
Det är möjligt att ”leva life” utan att supa sig full vettni. Det är inte som att man missar en viktig del av livet för att man inte häller i sig alkohol, som ni verkar tro. Jävligt skönt att slippa den där bakisångesten också.
Tror inte att det var alkoholen de menade med att ”leva livet”. Jag tror de menade att missöden såsom att skicka sms på fyllan eller kissa på golvet inte är bara att betrakta som negativa, utan att sådana händelser också hör livet till och faktiskt till och med kan berika det. Att alkohol var inblandad i båda exemplen var nog en slump (eller för att det troligare händer missöden i livet när man är full.)
Åh ser fram emot att lyssna på detta nu i afton! Tycker fortfarande det är lika häftigt att en av dina gymnasieklassisar var på samma språkresa som jag året innan gymnasiet! Minns att 16-åriga jag satt och scrollade i din blogg och ba ”wait a minute… I know this girl!”
Iallafall: de här intervjuinläggen du brukar göra med dina comrades, skulle du inte kunna göra ett där du intervjuar Dana? Hon verkar som en himlarns häftig individ!
haha vad fint! jo jag kan fråga henne om hon vill vara med :) kram!!
Detta var ert bästa avsnitt någonsin! Både seriöst men ändå så varmt och roligt. Jag själv går i gymnasiet nu och känner igen mig i dig. Prestationsprinsessan nummer ett…
NEEEEJ!!!! Studie- och yrkesvägledare, inte syo. Möjligtvis syv. Syo har det inte hetat sedan 80-talet. Det är en tre år lång utbildning till att bli studie– och yrkesvägledare och vi återfinns på många fler arbetsplatser än skolor. plz dont nedvärdera oss :(
Varför får man inte saga SYO? Vad stod o:et för förresten? Studie- och YrkesOrientering? Men du menar väl inte att det är nedvärderande att använda ordet SYO?? Tycker inte att det de sa om studievägledare var nedvärderande heller, Flora sa ju att hon haft bade positive och negative erfarenheter av dem…
Blev också lite konfunderad/nyfiken över detta. Vad är det som är fel med att säga syo? Syo och syv har varit synonymt för mig, men man kan ju alltid behöva uppdatera sig… Undrar bara varför just i detta fall?
Alltså Flora, tack tack TACK, för att du pratade om oss som har dyslexi/dyskalkyli! Jag har dyskalkyli och det har präglat hela min skoltid. Allt från att lärare har sagt att jag ljugit om att jag har det (för att jag i övrigt presterade högt) till s.k. speciallärare som bara tyckte synd om mig, istället för att peppa och hitta bra sätt att lära ut matte på. Först i höstas när jag började komvux för att plugga upp matten har jag blivit tagen på allvar av lärare, kuratorer och studie och yrkesvägledare. Kändes bara så fint att du nämnde det, för det är något som borde föras fram mycket, mycket mer i skoldebatten. KRAM <123
Snälla säg studie- och yrkesvägledare istället för syokonsulent. Trist att ni har dåliga erfarenheter av SYV, jag jobbar själv som det och försöker varje dag vara bättre än tanten jag mötte på högstadiet när jag skulle välja gymnasieprogram.
Jag skulle också gärna höra er prata om hur det är att flytta ihop och bo ihop med sin partner.
Mer om kärlek! Parrelationer, kläder, otrohet, framtiden, familj och föräldrar, böcker och filmer som betytt mycket för er, vegetarianism och veganism, politik, sorg, resor.
Det skulle vara jättekul om ni kunde gå ut med ämnena innan ni släpper dom, så att lyssnare kan maila in roliga anekdoter, frågor osv. Istället för att man i veckan efter får höra om ämnet igen liksom, när ni ju pratar om ett nytt ämne. Bara en tanke, er podd är lysande oavsett! Tycker det är jättebra att ni har varje vecka nu :)
Kram!
Bra tanke! :) Kram!
Nice! Det skulle vara så intressant om ni pratade om Veganism/Miljö och eran syn på det och hur det kan vara komplicerat osv i ett avsnitt! Känns som ett ämne som är värt att tas up i fler kretsar, eftersom iaf jag tror att ingen i en förhoppningsvis snar framtid kommer äta djur, iaf inte på samma sätt vi gör nu! Är ju ett modernt ämne och skulle också vara intressant om ni typ såg Vegucated och Earthlings innan?
Gillar er podd! :)
Åh finaste gymnasieskolan ändå :)