FLORA & FRIDA #15 – VEGANER ÄTER BARA KANINMAT

123A7771

I veckans podcastavsnitt tar vi oss an ämnet vegetarianism/veganism vs. att äta djur. Frida äter kött då och då (men mest bananer) medan jag har varit vegetarian i 1,5 år (tror jag säger 2,5 år i podden, oops!), och vegan i två månader dårå. Vi diskuterar rätt och slätt varför vi har valt att äta så som vi gör, och lägger tonvikt vid att lägga ribban där en själv kan. För det här med mat kan ju vara lite knepigt för somliga.

Vi fick in några frågor som vi försöker svara på så gott vi kan. Hur strikt bör en egentligen vara? Hur kan en göra för att underlätta vegomatlagningen för föräldrarna eller sin mormor? Vilka kosttillskott kan vara bra att ta som vegan? Och hur kan en laga billig vegomat? Vi svarar även på var du kan hitta receptinspiration och jag tipsar om de filmer och böcker som har inspirerat min kosthållning.

Mina källor kommer förresten från Cowspiracy och Djurens rätt. Så ni vet. Och just det: det kanske låter som att jag tycker att ekokött är bra. Det tycker jag inte. Jag ser helst att vi inte äter något kött alls.

Jag dreglar även över favoriträtt just nu – sötpotatisgrytan med kokosmjölk och jordnötssmör. Här hittar du receptet.

Lyssna i iTunes/Podcaster/Acast/Libsyn eller här nedan. Prenumerera och betygsätt gärna! Och vi blir svinglada när ni mailar in era egna anekdoter och tankar ([email protected]), eller visar vad ni gör när ni lyssnar genom att använda hashtaggen #florafrida.

Lyssna på tidigare avsnitt här:

→ 1. SEX.
→ 2. VÄNSKAP.
→ 3. ATT JOBBA MED DET VI ÄLSKAR.
→ 4. ONANISTERNA.
→ 5. NÄR ALLT KÄNNS ÅT HELVETE.
→ 6. FLORA, FRIDA & FEMINISMEN.
→ 7. OCH SEN LEVDE DE LYCKLIGA I ALLA SINA DAGAR… ELLER?
→ 8. GIRLS FOREVER
→ 9. SVARTSJUKAN FEAT. LAMMKÖTTET
→ 10. SJÄLVKÄNSLA NU!
→ 11. RELATIONSEXPERTENS TIPS: SPY PÅ DIN DEJT
→ 12. GRINDR-SEX & PLAYERS
→ 13. KONSTNÄRENS VISDOMSORD & LAMMET CURRY
14. SEXIGA LÄRARE & 17% NÄRVARO

Pssst. Vi är supertacksamma för tips på podcastämnen, så hör av dig om du har några idéer.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
14kommentarer
 • Tips på poddämnen: otrohet! Föräldrar! Att skaffa barn! Konsumtionssamhället!

  Greta 2016-03-04 23:22:31
  Svara
 • Gillar er pod även fast den får mig att känna mig lite gammal när jag inser att jag är typ 10 år äldre än vad ni är! Tycker bäst om när det bara är ni två faktiskt, tycker att maktbalansen mellan er känns lite konstig när det kommer in en gäst, eller framförallt när det kommer in en manlig gäst kanske… Kommer inte på något bra ämne att tipsa om, men tycker att ni brukar komma på bra och intressanta saker att prata om! Mitt favoritavsnitt var avsnittet om vänskap, att vara extrovert/introvert och när ni pratar om svartsjuka mellan vänner… Känns som att det pratas för lite om vänskap i samhället! Ps. Ni är så mkt smartare än vad jag var när jag var i 20-årsåldern!

  Chatrin 2016-03-04 21:51:50
  Svara
 • Vegan är du ju inte utan vegetarian :)) du var lakto – ovo vegetarian tidigare. Svårt det där med begreppen kanske men ändå värt att ha koll på när man spelar in en podd o så om ämnet. Om du vill bli vegan får du slopa skinnskor osv.

  Hanna 2016-03-03 13:12:45
  Svara
 • Vill börja med att säga att detta ej gäller för alla och att man skall vara mycket mycket försiktig när man dealar med ätstörningar. Men för mig som har varit ätstörd i 10 år blev det faktiskt en stor förbättring att övergå till att bli vegan. Innan var varje måltid ett enormt stressmoment, vad skulle jag välja? Vad var smartast? Jag kunde gå runt och planera mat i dagar. Som vegan försvann ju massor av alternativ vilket gjorde det betydligt lättare att välja vad jag skulle äta. Maten blev också roligare att laga eftersom jag var tvungen att nörda in mig på vegansk matlagning. Det blev liksom en grej istället för ett nödvändigt ont. För mig blev det också en trygghet att se vad maten faktiskt var för något innan jag tillagade den. Precis som ni säger så ser ju en kycklingfilé inte ut som en kycklig och en falukorv ser ju inte ut som en gris vilket gör maten ogräppbar och abstrakt (för mig) men en sötpotatis ser ut som en sötpotatis, en kikärta ser ut som en kikärta osv. Jag tipsar absolut inte alla med ätstörningar om att bli veganer eftersom jag vet att det kan gå åt helt andra hållet också. Men jag vet många som precis som jag bara mådde sämre av att redan ha en störd relation till mat och sen lägga till det dåliga samvetet man som ”upplyst” person får av att äta animalier. Så jag menar bara att det kan funka jätte bra och till och med få en att må bättre.

  Alex 2016-03-03 13:07:49
  Svara
 • Kan ni inte prata lite om drömjobb och skrivande och foton och sånt som ni håller på med i livet (hobbys, arbeten eller vad som)? och bjuda med Sandra Beijer pga ni tre är så jäkla bra! Puss <3

  Julia 2016-03-02 16:48:10 http://glitterpasta.blogspot.se/
  Svara
 • Flora! Jag är sugen på en frågepodd, har redan två frågor jag håller på. Vart kan jag annars skicka dom? Vore kul att höra hur ni tänker! Kram

  Filippa 2016-03-01 20:48:44
  Svara
 • HALLÅ! Podcast-avsnitten har aldrig kommit ut i podcast-appen/itunes för mig när ni skriver att det släppts! Jag måste lyssna på din eller fridas blogg = jag kan inte lyssna på jobbet som jag hemskt gärna vill göra. Vet inte vad det beror på :/

  Ellen 2016-03-01 20:23:55
  Svara
  • Svar på Ellens kommentar.

   Hmm, vad knäppt! När jag går in på podcaster-appen och trycker på ”ström” och uppdaterar sidan så kommer avsnitten upp! Därefter bloggar jag om dem. Har du försökt att göra så? Kram!

   Flora Wiström 2016-03-01 21:02:56
   Svara
 • Fint med pod!

  Här kommer en fråga, antingen till poden eller om bara du vill svara här på blogg1…. Hursom: Hur ser du (+ev frida) på er egen sexualitet? Alltså vad identifierar ni er som? Eller kanske ni inte vill placera er i ngt fack? Vad vet jag! Vore kul att höra er diskutera!

  Pöss

  Klara 2016-03-01 19:02:52
  Svara
 • Flora kan du inte börja blogga oftare?? :-*

  E 2016-03-01 16:56:05
  Svara
 • asså ni är sådana babes! så himla bra avsnitt btw! tycker det är bra att ni säger att man ska lägga ribban själv och inte nödvändigtvis skippa kött/mejeriprod helt och hållet, keep up the good work!!!

  anna 2016-03-01 14:40:32 http://whiskeysour.blogg.se
  Svara
 • Såå himla nyttigt men också befriande avsnitt. Som ganska nybliven vegetarian (som ätit mycket vegetariskt men nu övergått till att äta helvego) kämpar jag en del med dessa frågor. Har också haft problem med mitt matbeteende förut och blev så glad när ni tog upp det i podden, att man inte ska skuldbelägga sig själv osv. Även väldigt befriande att höra att Frida äter kött, det gör att er dialog känns mer nyanserad. Alltså så bra bara, heja! Jag försöker själv äta veganskt när jag kan men framförallt vegetariskt och tycker att det är superbra. Nu ska jag lyssna klart på sista minuterna av podden medan jag äter mina k*ttbullar och potatismos till lunch :))

  Rebecka 2016-03-01 14:32:18
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!