FLORA & FRIDA #18 – FLYTTA ISÄR & GÅ I TERAPI

Flora Wiström Frida Vega Salomonsson

I veckans avsnitt av podden pratar vi om att lukta svett på glammiga bloggevent, vikten vid att säga förlåt och att kunna ta kritik (hehe sen kan en ju fråga sig hur bra vi faktiskt är på det, med tanke på hur upphetsade vi blir i podden). Jag avslöjar även vilken utbildning jag har sökt till hösten (gulp snacka om att det är ett long shot). Och så pratar vi om att Matthew är i Sverige för att flytta ur sina saker ur Fridas lägenhet, och vad jag har kommit fram till genom att gå hos en psykolog. Massa juicy stuff alltså, i snackig form.

Lyssna i iTunes/Podcaster/Libsyn eller här nedan. Prenumerera och betygsätt gärna. Och vi blir svinglada om du visar vad du gör när du lyssnar, genom att använda hashtaggen #florafrida.

→ I nästa avsnitt ska vi ha en frågepodd! Så ställ frågor till mig och Frida här i kommentarsfältet. Vi är ju rätt out spoken i vår podd så ni kan fråga vad fasen ni vill.

 

LYSSNA PÅ TIDIGARE AVSNITT HÄR:

→ 1. SEX.
→ 2. VÄNSKAP.
→ 3. ATT JOBBA MED DET VI ÄLSKAR.
→ 4. ONANISTERNA.
→ 5. NÄR ALLT KÄNNS ÅT HELVETE.
→ 6. FLORA, FRIDA & FEMINISMEN.
→ 7. OCH SEN LEVDE DE LYCKLIGA I ALLA SINA DAGAR… ELLER?
→ 8. GIRLS FOREVER
→ 9. SVARTSJUKAN FEAT. LAMMKÖTTET
→ 10. SJÄLVKÄNSLA NU!
→ 11. RELATIONSEXPERTENS TIPS: SPY PÅ DIN DEJT
→ 12. GRINDR-SEX & PLAYERS
→ 13. KONSTNÄRENS VISDOMSORD & LAMMET CURRY
14. SEXIGA LÄRARE & 17% NÄRVARO
15. VEGANER ÄTER BARA KANINMAT
16. TROUBLE IN PARADISE (OM ATT GÖRA SLUT)
17. I WOKE UP LIKE THIS

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
62kommentarer
 • hej på er!!! jag har lyssnat på alla avsnitt av er podd och det e mkt snack om killar…funderar på om ni har känt er attraherade av tjejer någon gång? och om ni typ försöker ”utmana” ert tankesätt kring känslor för tjejer? (pga samhället hjärntvättar en osv)

  det e fint iaf att frida kallar flora för guldfynd ibland eller har jag missat nåt höhöhö

  lesbian anonymous 2016-04-11 14:59:35
  Svara
 • SUPERVIKTIG fråga till poddis!!
  Vad gör man när killen inte vill ha kondom pga ”inte lika skönt” eller ”kan inte komma då” BUHU FÖR DIG DÅ, men serri detta har hänt sååå många gånger orkar inte längre blir liksom opepp på att ligga pga rädslan för denna situation….. STORT problem eftersom vill inte bli gravid/få könssjukdomar men inte heller skapa dålig stämning (usch vill inte vara sån som tänker så heller) SÅ HUR GÖR MAN ???

  Vilma 2016-04-08 17:59:10
  Svara
 • kände igen mig så i det du sa i ngn podd Frida, att du vill att folk ska bli kära i dig – så är jag också! du spekulerade lite i det. utveckla gärna – vad tror ni att det beror på, är det vanligt, vad kan man göra åt det?
  vad är era bästa tips mot prokrastinering! hjälp!
  varför finns det så många osköna män och så massa fina tjejer!!!!!? eller vad kan såna som jag som tänker så, tänka istället?

  kan ni berätta om era konstigaste/mest märkliga/fascinerande drömmar ni haft? nattliga drömmar alltså
  vad är det viktigaste era föräldrar har lärt er?
  vart skulle ni vilja resa om ni fick resa nu nu nu? + varför

  GRYM PODD <3 hoppas mina frågor inte rullade in försent

  g 2016-04-05 12:06:56
  Svara
 • lider ni av åldersnoja? i vilka sammanhang uppkommer den? hur hanterar ni den?
  samt hur hanterar ni framtidsångesten, vet att Frida har kommit in på det litegranna tidigare i podden och jag känner igen mig så i det. hur tar den sin form och vad gör ni för att lugna ner den??? konkreta tips tack

  g 2016-04-05 11:54:30
  Svara
 • jag borde ha en massa massa frågor men nu sitter jag här och… aa, har inga…. vad ska man göra om man har bildningskomplex och det påverkar ens liv så pass mkt att det blir negativt/hur ska jag bli allmänbildad igen? tipsa om era bästa/nyfunna appar! hur ser ni på vår generation (90’s), är vi bortskämda, är vi lata, vad måste vi isåfall göra åt det – eller är det bara struntprat? är det viktigt att man ska kunna trivas själv i sitt eget sällskap, är egentid viktigt eller är det skadligt att vi går mot ett allt mer individualiserat Sverige?

  g 2016-04-05 11:43:23
  Svara
 • En fråga till frågepodden! Ni verkar så kloka och tänker att ni kan hjälpa en syster i nöd. Hade blivit otroligt tacksam om jag kunde få råd kring min fråga.
  Det är så här att jag blivit kär i en kille och det kändes först som att han tyckte om mig(vi flörtade och umgicks mycket) men nu är jag så rädd att han egentligen gillar min kompis. Han har nämligen börjat skriva till henne hela tiden och umgås mer med henne än mig. Det känns som att jag blivit utnyttjad av honom för att han ville komma nära henne genom mig. Typ att han ville göra henne sotis genom att låtsas tycka om mig. Fett sugit känsla och nu är jag ju kär i honom och skulle nog dö om de blev tillsammans. Vet inte hur jag ska lösa det här SNÄLLA HJÄLP

  J 2016-04-04 20:09:45
  Svara
 • Hej fina :)
  Har bara en fråga angående podden-DIY: En kompis och jag vill gärna börja med en filmpodd men vi undrar lite (teknikpros to the max. not)…hur fan gör man när två personer babblar samtidigt? Alltså ”recording” osv. Hoppas att det är okej att fråga hur ni gör?
  Puss!

  Jordan 2016-04-02 23:29:50
  Svara
 • Hej! Jag undrar hur du ser på mat och hälsa! Har märkt att du verkar insatt i olika superfoods och allmänt lagar hälsosam mat. Unnar du dig någonsin något onyttigt? Och vad känner du personligen är en lagom nivå? Puss och kram

  Vanja 2016-04-02 22:27:37
  Svara
 • jeg elsker podden! syns ikke det er slitsomt når dere lager stemmer (röster), og elsker når dere bare kjører på med at dette er deres podd og at det er valgfritt å høre på. det føles så power!
  (og jeg ser at andre har kommet med masse spørsmål, og gleder meg til neste avsnitt!)

  marire 2016-04-02 11:00:03 http://hoydepunkt.wordpress.com
  Svara
 • Jag skulle bli SÅ glad om ni ville prata om dålig hy. Vad har ni för erfarenhet av det? Vad gör ni åt det? Hur ska man tänka? Finns det några ’mirakelkurer’ som ni använder er av? Hur går en dålig hy och en superglammig, glossy och tillsynes felfri bloggvärld ihop? Puss och kram och tack för underbar podd. <3

  Sofia 2016-04-02 09:47:01
  Svara
 • Fråga till frågepodden:
  Hur känner ni personligen över att gå utan smink bland andra människor? Är ni helt bekväma med det och era egna osminkade ansikten? Har ni några bra tips på hur man lär sig älska sig själv som man är utan smink, även om man vanligtvis inte brukar ha mycket alls? Har stort problem med detta, men utsätter mig för att gå utan smink ibland för att försöka lära mig. Skulle vara supertacksam för svar!❤️

  Annie 2016-04-01 22:47:40
  Svara
 • Hej girl!
  Jag är intresserad av att veta vem/vilka du tycker verkar som härliga människor utifrån instagramkonton du följer? Någon som du tycker verkar härlig bara genom intrycket av deras insta typ? Tråkig fråga kanske men jag tycker sånt är SUPERintressant då det har med intrycka att göra osv! + alltid kul med instagraminspo<3 gärna inte superstora konton med mer än typ 10 000 följare. KRAM FINASTE DU. Du äger

  Mona 2016-04-01 21:37:20
  Svara
 • Flora! Kände igen mig så så så mycket när du pratade om din ångest och oro. Jag har mått ganska kasst hela hösten och vintern, haft mycket ångest över olika grejer som jag haft svårt att hantera och berätta för människor i min omgivning om, och inte riktigt vågat bett om hjälp. Har bestämt mig för att ta kontakt med en psykolog nästa vecka, jag vill må bra igen. Tack för att ni är så vettiga.
  Kram!

  Fanny B 2016-04-01 20:16:04
  Svara
 • Förresten! SNÄLLA be Frida om dom kan ändra kommentarsystemet på bon, är såå krångligt. Älskar hennes blogg. Din med!

  {"author":"Fanny" 2016-03-31 18:17:56
  Svara
 • 2: Vad är det mest badass-iga ni gjort? Alltså t.ex skällt ut någon/läxat upp någon (som förtjänat det) framför andra, eller andra awesome saker ni gjort som ses som modigt eller coolt? :)

  2: Har ni någonsin varit i slagsmål?

  3: I min klass (universitet) så är många av killarna så extremt omogna, trots att de är 19-24 år. Mest att de säger/agerar på homofobiska/rasistiska/sexistiska sätt. Jag har varit bra vän med dem och påpekar ofta när de säger såna här saker, vilket gör att de mest blir irriterade på mig :))) Tips på hur man kan lösa detta? Vi har haft extremt kul tillsammans så vill inte bara sluta umgås med dem, men det är extremt tröttsamt, och nära att jag inte pallar vara med dem.. aja.

  {"author":"Fanny" 2016-03-31 18:17:15
  Svara
 • Fråga 1: Tips på (om en inte vill ha ett förhållande) hur man får ligga? Haha.. alltså förutom att ragga upp någon på krogen. Hur ska man ens gå till väga.. svårt detta tycker jag. Och Tinder kommer jag ingen vart med.

  Fråga 2: Kändaste eller kanske snyggaste personen ni legat med? ;)

  älskar er!

  Fanny 2016-03-31 18:06:51
  Svara
 • Hej Flora!

  Har ett problem relaterat till mitt skrivande, så då tänkte jag att det finns ju ingen bättre att fråga än dig. Håller på med ett stort projekt just nu, inte bokstort (GRATTIS) men fortfarande stort, och jag vet precis hur jag vill gå vidare och vad jag vill skriva. MEN, det går inte. Jag vet exakt hur jag vill att det ska stå på pappret men så fort det faktiskt står där ser det inte alls bra ut, det blir liksom fel trots omformulering efter omformulering. Så då undrar jag, upplevde du någon liknande känsla, med boken eller andra projekt, och HUR tog du dig vidare? Har hittills låtit det vara fel och gått tillbaka i efterhand, vilket ju är en bra metod. Men nu kryper min deadline bara närmare, vore skönt med lite tips! Ser fram emot boken! ÄLSKAR podden, du och Frida är så jävla bra, massor med pepp till er!

  PUSS OCH KRAM, SKUMBANAN

  Klara 2016-03-31 14:38:39
  Svara
 • Vad har ni haft för olika jobb? Snälla tell me about första sommarjobben och de ni haft i fortsättningen.

  Emma 2016-03-31 14:06:42
  Svara
 • Lyssnade på detta avsnitt på tåget mot Paris flygplats, och log stort och skrattade flera gånger. Jag tycker att ni är grymma! Håller inte alls med om att era analyser är grunda, ingen kan ju kunna allt såklart men fan vet om ni inte är bland de vettigaste jag vet till. Fullt rimligt! Ert sällskap i form av podd är sjukt mysigt på tåget/vid diskbänken/etc, känns som om jag lyssnar på ett par kompisars konversation. Puss!

  Ellinor 2016-03-31 13:25:54
  Svara
 • Hej!
  Jag tycker inte alls ni är tråkiga! Mycket fiskande i podden så här får ni: jag tycker ni är asroliga! Och asvettiga och viktiga! Bara så ni vet

  {"author":"Johanna" 2016-03-31 12:00:27
  Svara
 • hej flora! jag undrar om du även kommer söka grafisk design i höst? hörde nämnligen i podcasten KÄLLAN att du tänkt göra det, och jag blev nyfiken på om du lagt grafisk-desig-drömmen åt sidan för nu eller hur du tänker kring detta? lever båda drömmarna lika mycket, eller tar du liksom en i taget? är så nyfiken eftersom jag själv dealar med samma: ska jag satsa på skrivandet? eller illustrerandet? vore roligt att höra ditt tänk ang detta!

  Ellen87 2016-03-30 21:44:47
  Svara
 • Hej!

  Har frågat detta förut men frågar igen pga nyfiken:-) Hur ser ni på er egen sexualitet? Alltså vad identifierar ni er som? Eller kanske ni inte alls vill identifiera er? Vore kul att höra er diskutera!<3

  Klara 2016-03-30 21:15:14
  Svara
 • Random fråga men tänkte ställa den då ni ändå båda reser omkring en del: Har ni varit i Finland någon gång? Och hur ställer ni er överlag till att resa i grannland eller att ”bara” upptäcka det egna landet (Sverige då i ert fall)? Istället för flera timmars flygresor långt bort.

  (Försöker själv bli bättre på att välja inrikes resor istället för att bara vilja se allt utanför gränserna. Så är alltså inte ute efter att hötta med några pekpinnar, bara nyfiken :) )

  Hälsningar från andra sidan Östersjön! Tack för en trevlig podd.

  Emilia 2016-03-30 20:28:12
  Svara
  • Svar på Emilias kommentar.

   Ja, lurer også på dette! Spesielt på nabolandsrelasjoner. Jeg opplever at mange nordmenn (nordhen!) er veldig veldig opptatt av storebror Sverige og alt som skjer der, men ser ikke at det går begge veier (utenom i skisport). Og har tenkt at det er litt tragikomisk – som at det trengs at noen sier ”He’s just not that into you” til oss. Vanskelig for dere å generalisere på vegne av et helt ”folk”, men hvilke av nabolandene opplever dere at svensker flest er mest opptatt av og hva kommer det av tror dere? Mvh en lillesøster, som elsker dere ubetinget <3

   Nora 2016-03-31 16:26:06
   Svara
   • Svar på Noras kommentar.

    Tyckte att din kommentar var så söt Nora! Log lite åt ”He’s just not that into you”, but guess what – Sweden likes you. Åtminstone är min generella uppfattning att många svenskar lockas av Norge. Några lockas av den vackra naturen, andra av bättre betalda jobb. Och sen är ju norrmän kända för att va snygga ;) Själv bor jag i närheten av Göteborg och härifrån åker man nog lika mycket till Norge som till Danmark. Finland känns det dessvärre som om man glömmer bort lite här på västkusten :(

    C 2016-03-31 17:43:04
    Svara
 • Hej flora och Frida! Kanske inte världens roligaste fråga att ta upp men ställa göre!

  Vad använder ni för läppstift? Har ni tips på läppstift som håller superbra? Tycker färgerna ni har på er på bilderna i detta inlägg är så himla fina!! Vad heter läppstiftet du har på den första bilden flora!! Måste få veta!
  Kram till er och den fina podden!!

  Sofia 2016-03-30 19:00:06
  Svara
 • hallå det du sa om felix å dej typ 13 minuter in alltså plus en miljard på den. tror också att det är så jävla snubbigt(sry not sry, min bf gör så med) att argumentera ÖVER någons ledsenhet, om du fattar. var tvungen att pausa för att jag kände igen mig så mycket å ska lätt stå på mig så himla mycket när denna situation uppstår igen. love, gillar er å podden <3

  sf 2016-03-30 17:39:52
  Svara
 • Får ni hat och/eller hot? Hur ser det ut, och vad gör ni emot det?

  Alva 2016-03-30 17:18:36 http://alvaspangberg.blogg.se
  Svara
 • jepp den där ”u-svängen” gör jag jämt. har min terapeut fått mig att inse. gah. skitsvårt att bryta, men så jävla skönt att inse det och sedan försöka förändra.

  e 2016-03-30 17:09:29 http://singmyspring.blogspot.com
  Svara
 • Så himla bra avsnitt, älskar er podd. Och jag tycker absolut inte ni är tråkiga, gillar avsnitten där det är bara ni överlägset mest!

  Maria Ekblad - nyföddfotograf i Göteborg 2016-03-30 16:01:04 http://www.mariaekblad.se/blogg
  Svara
 • hei flora og frida!

  jeg lurer på om dere tror at dere har flere lesere fordi det hele tiden blir vist bilder av dere selv på bloggen? hvor viktig tror dere dette er for at leseren skal få et ”forhold” til bloggeren?

  vil selv ta bloggen min til et nytt nivå, og vil virkelig jobbe med innholdet mer, men har ikke lyst til å fylle bloggen med bilder av meg selv. ikke fordi jeg har problemer med utseendet mitt eller noe sånt, jeg bare synes ikke det er spesielt spennende, og har ikke lyst til å vise fram ”dagens antrekk” og liknende. hva ville dere ellers gjort for å connect-e bedre med leserene?

  janne 2016-03-30 15:39:23
  Svara
 • Hej!!! Lyssnar på eran pod och tycker verkligen att den är så himla bra!!! Ni är verkligen så smarta, analytiska och peppiga. Blir bara så glad av att lyssna på er! Är så glad för din skull att du har börjat gå hos en psykolog. Känner igen mig så läskigt mycket i det här att pleasa folk och ge så mycket av mig själv hela tiden men också vara good girl inom allting, skola, relationer, arbete, dotter osv. All ängslan och oro det skapar är verkligen så jävla jobbig. Ville bara säga att det är svinbra med pepp och allt blev mycket bättre för mig när jag insåg mitt eget beteende och sökte vård. Du är så jävla cool och bra och jag blir nästan lite lugn av att det finns fler som också känner som jag. Önskar verkligen dig all lycka i hela världen och sluta aldrig podda!!!

  Femke 2016-03-30 15:24:14
  Svara
 • Heej! Älskar denna podd så mycket alltså.

  Fråga till nästa avsnitt: Hur ser ni på kulturell appropriering? Det finns ju många självklara exempel på detta, såsom tveksamma Halloween-kostymer osv., och som CIS-person vill en ju gärna undvika att förminska andras kulturella symboler. Ibland känns det dock snårigt, och det kan vara svårt att bedöma var gränsen går i vardagliga (och festliga) sammanhang. Den här frågan känns ganska klurig och behöver nog egentligen ett eget avsnitt, och kanske är svår för två CIS-personer att svara på. Samtidigt är jag väldigt nyfiken på hur ni tänker kring detta, eftersom det är något jag funderar mycket över och ni ju är så kloka.

  Kram!

  Olivia 2016-03-30 14:17:02
  Svara
 • Men att söka en master innan du gjort en kandidatutbildning, hur går det till? Låter märkligt, och oseriöst isåfall, speciellt som du hävdar att det är en av Sveriges bästa utbildningar. Att de då skulle låta personer utan en kandidat läsa en master.. alltså det går ju inte ihop sig ju. Är det ens ”lagligt”?

  Johanna 2016-03-30 14:13:02
  Svara
  • Svar på Johannas kommentar.

   ja, en kan söka med reell kompetens, dvs arbetslivserfarenhet + folkhögskoleutbildningar! i mitt fall är det tre omgångar av skrivarkurser + en roman som kommer ut till hösten. men vet ju veeerkligen inte kom jag kommer bli antagen. troligtvis inte!

   Flora Wiström 2016-03-30 18:08:21
   Svara
 • Åh ÄLSKAR er podd så mycket. Här är en fråga till nästa vecka: Om ni fick ändra något i er uppväxt – vad skulle det vara? KRAM bästa ni! Xxx

  Julia 2016-03-30 13:35:21 http://jenhild.blo.gg
  Svara
 • Hej hej! Älskar er podd. Ni är så kloka och roliga. En fråga nu då, Vilka är era favorit böcker? Eller bara bra böcker ni nyligen har läst? Vet ju att du Flora läser mycket och så, men hade varit roligt att höra er prata om det på podden. Har ni något favorit citat? Kram

  annamariaa 2016-03-30 12:47:34 http://annamariaa.blogg.se
  Svara
 • Först vill jag bara säga att jag älskat er pod så sjukt jävla mycket, jag har två frågor, 1. Jag vet att ni båda kommer från sthlm men hur får man tag i lägenhet?! Jag vill så gärna flytta dit. Hur fick ni tag i er lägenhet? Stod ni i kö i flera år eller hade ni kontakter??
  2. Hur får man modet att börja ligga runt om man är VÄLDIGT blyg?! Älskar sex men vågar verkligen inte prata med människor, tips?idéer? Tankar?

  Elin 2016-03-30 12:45:27
  Svara
  • Svar på Elins kommentar.

   Tiiiiinder!!! Skriv lite, och fråga sen bara rakt på sak om personen vill ses och ligga! Många bangar men ibland nappar någon!

   Bea 2016-03-30 20:45:34
   Svara
 • Hej Flora(och Frida)!
  Tänkte på en grej.

  Jag blir lite ledsen av grejen att snubbar är så jäkla sköna och tjejer hela tiden förväntas vara bra förebilder.
  Ibland känns det som om det avspeglas ganska starkt i er podcast hur jäkla eftertänksamma och duktiga ni är.
  Det skapar en känsla av förutsägbarhet, alltså vid tillfällen när ni t.ex. kommenterar veganism, alkoholnormen, feminism osv.

  Jag tycker det skulle vara nice om det inte alltid var så präktigt. Samtidigt vill jag att ni skall veta att jag tycker ni är amazing mest hela tiden.

  Kram!

  Ida 2016-03-30 11:51:23
  Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Håller med om att det märks att många unga tjejer som bloggar är starkt påverkade av pressen som finns på dem att vara perfekta förebilder på alla sätt och vis. Men att uppmana dem till att inte vara så präktiga blir ju som en dubbelbestraffning – de blir anklagade och skällda på ifall de inte är supermedvetna och uppmärksamma på allt de tar sig för och lägger ut, men när de anpassar sig till det debattklimatet blir de kallade präktiga…

   Malin 2016-03-30 12:27:13
   Svara
  • Svar på Idas kommentar.

   Förstår vad du menar och jag har också tänkt att de måste vara jobbigt att gå en balansgång hela tiden, som att prata om rökningen till exempel.
   Men är det verkligen tjejer som ska falla till killars nivå och inte tvärtom, att killar borde får mer skit för att de aldrig tar ett ansvar.

   anna 2016-03-30 12:09:26
   Svara
 • Hej flora och Frida!!
  1. Er pod är GRRRRRRYM!!! Lyssnar typ aldrig på pods, men gillar verkligen er. Lagom längd, intressanta ämnen, gillar att ni är så himla ärliga och öppna. Ni har dessutom superhärliga röster att lyssna på?? Eller så har jag betingat era röster så jag kopplar de till softa vårpromenader eller att sitta inne och rita och dricka te. Vet ej. Mycket bra i alla fall!

  Nu till min fråga: Hur fan beter man sig runt killar?! Jag är tillsammans med en kille sen 3 år, jag är i Australien för några månader och vi bestämde att vi skulle ha ett öppet förhållande. Så jäääävla kul, jag behövde verkligen det. Älskar honom på ett så innerligt skaffa-barn-och-leva-mitt-liv-med-honom-jämt-sätt men vi träffades när jag var 17 så nu behöver jag ha roliga knasiga mysiga sköna upplevelser med andra killar. Har legat med en kille och hånglat lite med en annan (utanför partyn då) och tyckte de var nice så har hört av mig någon dag efter för jag vill ha kontinuerligt mys (är inte här så länge till så risken att bli kär är minimal, är noga med sånt). MEN jag har inte fått något svar, blir mycket frustrerad för jag är typ stressad över att jag snart ska åka och jag vill bara hångla och testa ligga med nya osv. Känns lugnt om de inte är så pepp på mig, finns triljoner snygga/söta/charmiga killar här men jag vill ba veta hur man beter sig i såna situationer?? VAD FINNS DET FÖR REGLER??

  Plz help a fellow (liggsugen) punani out

  Moa 2016-03-30 11:49:57
  Svara
 • Tycker mycket om er podd! Ni är vettiga, roliga och även väldigt transparenta vilket är härligt! Vill dock säga en sak angående din reaktion när Frida sa att hon röker mycket. Just den där skrämseltaktiken att rada upp allt det dåliga med rökning är ganska kontraproduktivt. Många förstår inte att rökning är ett missbruk och för många ett väldigt svårt beroende. Kanske inte i Fridas fall men i många andras fall. Att skamma folk som röker hjälper inte. Rökare vet redan att det är dåligt att röka, att det kostar staten pengar och att det är dåligt för miljön. Dom flesta rökare mår extremt dåligt av den skammen och av sitt beroende, men att bara sluta är inte så enkelt som det kanske är för en ”feströkare”. Som före detta rökare kan jag tala om att det var många år av rädsla för att dö, känslan av att vara äcklig i andras ögon och skammen av att förpesta samhället. En av dom jobbigaste sakerna med att vara rökare (och det som absolut hade motsatt effekt till att vilja sluta) var folk som ständigt skulle upplysa en om hur farligt och dåligt mitt beroende var. Jag skulle rekommendera Allen Carrs bok om att sluta röka (tips för den som vill bli rökfri) för den tar upp ganska många viktiga synvinklar angående rökning och framförallt tar den upp just problematiken med att samhället – parallellt med att det romantiserar rökning – också försöker skrämma rökare till att bli av med sitt beroende. Vill bara poängtera detta för jag tror att det kan bli problematiskt om du fortsätter att prata med rökare på det sättet, just för att det inte hjälper alls utan endast får personen att må ännu sämre. Jag säger detta för att jag vet att du inte menar något illa utan tvärtom vill göra något bra, men det är inte optimalt att rada upp negativa aspekter med rökning om du vill att en person ska sluta.

  En sak du skulle kunna göra om du vill upplysa om rökning i allmänhet är att fokusera på den miljardindustri det faktiskt är som både staten och privata företag tjänar på. Du skulle kunna ta upp det hemska med att vi fortfarande hjärntvättas (om än diskret) till att se rökning som något coolt, sofistikerat och avslappnande i olika medier, en bild dom som tjänar på tobaksindustrin jobbar hårt för att upprätthålla. På så sätt läggs inte skammen på rökaren utan på den som tjänar fula pengar på andras beroenden. Och framförallt om någon säger att dom röker behöver du inte kommentera på det alls, för det gör ingen nytta förutom att du får känna dig bättre och rökaren får känna sig sämre. Oavsett om det är avsiktligt eller ej. Rökning är dåligt men precis som med alla missbruk är det också inget man gör frivilligt oavsett vad andra tror.

  B 2016-03-30 11:42:10
  Svara
 • Jag får be om ursäkt för kommentaren om rösterna <3 Lyssnade på detta avsnitt och tänkte "helvete, det är min kommentar de pratar om, var den så illa?" – gick tillbaka och läste den och kände att "Japp, den var ganska onödig och uptight". Så förlåt <3 Älskar ju er pod, bättre att kommentera det! Däremot tråkigt att min kommentar behövde lyftas så pass mycket i ert nya avsnitt, men men, det får jag ta. Är själv en person som kan ha väldigt svårt att ta kritik och kan relatera till mycket av din problematik Flora, så för mig var det nyttig kbt att bli konfronterad med detta ;)

  Hands down, ni är duktiga!

  Elsa 2016-03-30 11:32:35
  Svara
 • Underbart avsnitt! Ville höra ännu mer om terapin och vad för kloka beteendeändertips din psykolog sagt till dig. Har inte exakt din problematik, men liknande och känner folk som har på pricken de problem du beskriver att du har. Undrar verkligen hur sådant uppstår för vissa, och hur andra bara blir asgrymma på att sätta gränser och hantera relationer.

  Rebecka 2016-03-30 11:05:14
  Svara
  • Svar på Rebeckas kommentar.

   Och måste måste tillägga: fan vad ledsen jag blev över hur de andra bloggtjejerna hade behandlat er. :( De var säkert jättesnälla under 90 % av tiden, men de där exemplen ni tog upp var ju råhemska i vilket fall som helst och blev typ arg och ledsen å era vägnar. Lät som hur tjejerna var i högstadiet, fy. Tråkigt att man ska få höra sådant om sig själv i sammanhang av vuxna.

   Rebecka 2016-03-30 11:06:57
   Svara
   • Svar på Rebeckas kommentar.

    Håller med ang. det Molly sa! Typ det taskigaste jag någonsin hört! Hur reagerade du när hon sa det, Flora? Jag hade blivit SÅ JÄVLA LACK! Liksom vilket jävla personangrepp? Hon känner ju inte ens dig? Okej nu blir jag väldigt worked up men jag tyckte att det var SÅ SJUKT nedlåtande!

    Cissi 2016-03-30 15:44:56
    Svara
 • ÄLSKAR allt ni säger i podden tycker det är ASNICE när ni bashar kommentarer för ser det bara som att ni har självdistans och humor. LOVE it och Flora, flytta till GBG! Do it!

  ellen 2016-03-30 10:46:43
  Svara
 • Hejhej Flora & Frid! Tack för en grym podd som gör onsdagen mycketMYCKET bra. Har några frågor till nästa podd som intresserar mig; Ni har pratat om er syn på tobak och även alkohol, men hur ser ni på droger? Är det något ni har någon som helst relation med? Och att flytta hemifrån – vad är bäst, vad är sämst? Hur var det för er? Era bästa tips när man lever på minimal budget och flyttat hemifrån? Puss!!

  Malva 2016-03-30 10:37:45
  Svara
 • Hej, Flora och Frida!
  Jag har en fråga som berör det stora, läskiga ämnet ”flytta ihop”. Vad är det jobbigaste med att plötsligt leva under samma tak som sin partner? Finns det någonting man ska tänka på? Eller, finns det ingenting jobbigt med det och är det bara supergött?
  Min pojkvän och jag planerar att flytta ihop på sommaren, och även om allting pirrar för att jag är så taggad, så känns det ändå så himla läskigt. Skulle uppskatta lite tips och tricks från mina främsta lifegurus. Puss och kram. <33

  Bernadette 2016-03-30 09:43:34
  Svara
 • Älskar er podd, ni är så härliga, vettiga och har mycket power! Men jag lyssnade på nyaste avsnittet och fick faktiskt lite ont i magen. Jag kan väl hålla med om att vissa grejer ni fått kritik om kanske inte är superavgörande för poddens framtid.. Men att göra sig lustig över folks kommentarer tycker jag ändå, oavsett om en håller med dem, är väldigt oskönt. Att förlöjliga är ju också en härskarteknik. Och det var ju inte bara 1 gång som kritiken om t.ex. tillgjorda röster förlöjligades, tycker att det gick lite över gränsen. Och det blir samtidigt väldigt blandat för att ni sedan pratar väldigt bra om hur det är att vara osams med vänner och hur ni försöker tänka kring det för att lösa saker. Det är ju skillnad förstår jag, för då är det personer en har en annan slags relation med. Men ändå. Är nog ändå viktigt att försöka att behandla kritik med respekt (är kritiken personlig & elak är det ju såklart en annan femma). Håller som sagt var inte med om all kritik, utan det är väl mer sätter det belystes på. Ni har en dödsbra podd, dont get me wrong. Hoppas ni förstår vad jag menar. Puss!

  MADELEINE -PHOTOGRAPHY FEMINISM VEGANISM 2016-03-30 09:09:34 http://sisterdisco.blogg.se
  Svara
  • Svar på MADELEINE -PHOTOGRAPHY FEMINISM VEGANISMs kommentar.

   Jag kan känna att jag håller med till viss del. De elaka kommentarerna som togs upp som inte var ett dugg konstruktiva kan man ju liksom inte bemöta på så många andra sätt än att liksom skratta åt dem och skaka av sig dem på så vis (den typen av ton ska ju liksom inte uppmuntras, därmed inte sagt att den ska förlöjligas, men jag fattar ju om man gör det), men: Flora sa en klok sak om att man FÅR komma med kritik om den är konstruktiv, alltså att man tydligt formulerar vad som är tråkigt så att de kan förbättra sig utifrån den kommentaren. Dock sänder detta ut dubbelt budskap eftersom kommentaren om fåniga röster ju ändå var relativt konstruktiv. Ändå blev den förlöjligad på ungefär samma sätt som de okonstruktiva kommentarerna. Detta gör att folk kanske överlag skräms bort från att kritisera podden även konstruktivt, och då blir poddens förlöjligande av kritik en härskartekniks-artad grej. Dock vill jag återigen säga att det är fullt mänskligt att försöka skaka av sig kritik genom att förlöjliga dem, och Flora hade ju skrivit ovanför att hon ställde sig tveksam till hur bra de egentligen var på att hantera kritiken så jag vet inte… jag var rätt förberedd när jag började lyssna, tyckte de var rätt tydliga även under podden med att de kanske inte var så bra på att ta kritik liksom. Och då blir det väl inte så konstigt om hållningen till kommentarerna var ogenomtänkt eller inkonsekvent. Så ha inte ont i magen och ta inte det hela så seriöst, de är ju väldigt medvetna om sina fel och brister. :) Kram!

   Rebecka 2016-03-30 10:59:17
   Svara
 • Hörrni! lyssnar på senaste poddavsnittet och ni är inte tråkiga!! När jag lyssnade på det avsnittet som nämndes så tyckte jag att ni var så himla vettiga och att jag såg upp till er och era åskter så himla mycket! Kände verkligen att jag vill fortsätta lyssna på er! ta inte åt er av sån skit.
  Kram

  lisa 2016-03-30 08:53:24
  Svara
 • Kul att du sökt master :) blir nyfiken nu, vad har du läst för kandidat? Lycka till!!

  S 2016-03-30 08:45:12
  Svara
  • Svar på Ss kommentar.

   Hej!

   Undrar samma sak. Du har ju såklart större koll än oss som lyssnar och har säkert kollat upp detta själv. Men det skulle ju vara svintrist att lägga ner tid på att söka en utbildning en inte har behörighet till. Så kolla upp det Flora om du inte gjort det! I normalfallet måste en liksom ha en kandidatexamen innan man kan söka master.

   Johanna 2016-03-30 09:47:19
   Svara
 • Haha kom på att detta kanske är en fett tråkigt fråga nu, men tyckte det var en bra idé först! Anyway. Pengar. Det ÄR ju tråkigt, men så oundvikligt. Är nyfiken på er inställning till pengar? Är det viktigt för er? Smarta tips på hur ni får ekonomin att gå ihop? Vad lägger ni mest pengar på? Sparar ni pengar? Haha, har tydligen mycket funderingar kring detta…. Detta eviga huvudbry. Vore kul att höra er snacka lite om det iaf! Och att man inte är ensam om att oroa sig för detta ibland! Är själv en kreativt aktiv person och pengarna flödar ju inte precis då (i början iaf)…
  Älskar er podd <333

  Sofia 2016-03-30 08:40:50
  Svara
 • jag har precis inoffeciellt sagt upp kontakten med min ena kusin plus familj pga att han är främlingsfientlig (och hans familj ”stödjer honom i alla val han gör”). försökte såklart prata med honom innan, men möttes bara av skrik om yttrandefrihet och blev kallad manshatare (för att vara feminist är tydligen samma sak som att tycka illa om folk med annan etnisitet…). hur hade ni gjort i ett sådant läge? överreagerar jag? ska tilläggas att de bor kvar i min hemstad, så det är väl fast i en småstadsmentalitet medans jag flyttade därifrån så fort jag tog studenten (8 år sedan typ).

  linda 2016-03-30 08:36:05
  Svara
 • Jag skulle vilja veta vilket snubb-beteende som ni stör er på mest!
  Går och irriterar mig något enormt på en snubbe i min närhet och har ingen möjlighet att få utlopp för det, så skulle gilla att få känna att jag inte är ensam i mitt hateande ;)

  Annie - lättlagat vegokäk 2016-03-30 07:31:41 http://vegokak.se/2016/03/28/listan-om-mat/
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!